Esküvőszervezés 1 hónap alatt? Bármennyire hihetetlennek tűnik, a dátum lefoglalásától számítva akár 30 nap alatt is meg lehet szervezni a nagy napot, ha elég hatékonyak, rugalmasak és találékonyak vagytok. Szerezzétek be mihamarabb az árajánlatokat, gyűjtsétek össze az elképzeléseiteket, mi pedig mutatjuk, hogyan csoportosíthatjátok a teendőket! 

Esküvői dátum kitűzése, és a helyszín lefoglalása

Nyilvánvalóan az első, és legfontosabb teendő lefixálni az időpontot az anyakönyvvezetőnél, hiszen ehhez az időponthoz kell majd mindent igazítani. Ha nagyon tele van a naptára, és a kiszemelt napok már foglaltak, még mindig ott van az az opció, hogy hétköznap házasodtok össze egy-egy tanú jelenlétében, a násznép előtt pedig egy szertartásvezető esket össze benneteket. A sorrend nagyon fontos, előbb mindenképpen az anyakönyvvezető kell, hogy összeadjon benneteket. 

Miután az anyakönyvvezetővel (esetleg szertartásvezetővel is) egyeztettetek az időpont kapcsán, célszerű azonnal a lagzi helyszínét is lefoglalni. A választáshoz előzetesen érdemes végigfutni azokon a szempontokon, amelyeket az éttermi checklist említ. 

A lendületes szervezésbe sajnos gyakran nem fér bele, hogy megkérdezzétek a vendégeket a menüről, így fontos, hogy egyeztessetek az étteremmel arról, hogy legyen olyan fogás, ami a gyerekek, a vegetáriánusok és ételérzékenyek számára is elfogadható lesz. 

Esküvői meghívók, tanúk és koszorúslányok felkérése

A mai rohanó világban már egyáltalán nem meglepő, ha egy pár úgy dönt, nem készíttet papír alapú esküvői meghívót. Persze nem vitatjuk, hogy a hagyományos meghívók a legszebbek, ám a szervezés idejének rövidsége és környezetvédelmi szempontok miatt elgondolkodhattok azon, hogy esetleg online értesítitek a vendégeket az esküvő napjáról, időpontjáról és a lagzi részleteiről. 

Létezik már olyan szolgáltatás is, hogy a pár saját esküvői weboldalt készíttet, amelyen a meghívó mellett a menü, a nászajándéklista, és minden más fontos kérdés is szerepel. A link birtokában a násznép tagjai többször is átfuthatják a számukra fontos infókat. 

Hirdetés

A meghívók készítésével párhuzamosan kérjétek fel tanúnak és koszorúslánynak a hozzátok közel álló rokonokat, és barátokat. Nyugodtan megbeszélhetitek velük most, hogy milyen feladatuk lesz a nagy napon, és kitérhettek a leánybúcsú és legénybúcsú kérdésére is. 

A zenei szolgáltató, az esküvői fotós, a ceremóniamester és a vőfély kiválasztása

Ha egy egész évetek lenne az esküvő megszervezésére, valószínűleg több hetet töltenétek azzal, hogy kiválasztjátok a megfelelő szolgáltatókat. Ám az esküvőszervezés 1 hónap alatt sem lehetetlen küldetés, ahogyan a szolgáltató kiválasztása sem. Egy profi zenekarnak, DJ-nek, fotósnak, ceremóniamesternek és vőfélynek biztosan van referenciamunkája, akár videó formájában. Ez alapján már könnyebb lehet a választás. Érdemes figyelembe venni a korábbi ajánlásokat, a közösségi oldalakon pedig a véleményeket is elolvashatjátok a szolgáltatás minőségéről. 

Regisztrálj egy saját esküvői profilt díjmentesen!

Törekedjetek az időpont rögzítésére, ragaszkodjatok a számlaképes szolgáltatáshoz, és a szolgáltatói szerződéshez. 

A szolgáltatók kiválasztását nem szabad elkapkodni, szánjatok rá legalább 1-1,5 hetet még az esküvőszervezésre szánt idő első felében, ezután azonban muszáj lesz másra is figyelmet szentelni. 

A menyasszonyi ruha, a vőlegény öltöny és a gyűrűk kiválasztása

Már az esküvőszervezés elején célszerű időpontot foglalni több esküvői ruha szalonba, lehetőleg minél korábbi időpontra. Az öltönyházakban gyorsabban megy általában az esküvői öltöny kiválasztása, ám a tökéletes menyasszonyi ruha nem terem minden fán. Ha rátaláltok az igazira, fixáljátok a szükséges átalakításokat, időpontokat, és a költségeket is. 

A ruha kiválasztásával egy időben szerezzétek be a fátylat, a cipőket, a menyecskeruhát, a fehérneműt, és a koszorúslány ruhákat is. 

A gyűrűket szintén érdemes még az esküvőszervezés elején kiválasztani, hogy legyen idő a méretre igazításra, mielőtt elhozzátok az ékszerésztől. Miután ezzel megvagytok, válasszátok ki a fodrászt, sminkest és körmöst, aki elkészíti a nagy napra az esküvői frizurát, sminket és manikűrt. 

Virágdekoráció, autóbérlés, torta, sütemények

Az autóbérlés a nézelődéssel együtt is csupán 30-60 percet vesz csak igénybe, hiszen a profi kereskedések weboldalán megtaláltok minden szükséges információt. Így csak a foglalással megy el idő, telefonon pedig ezt gyorsan el lehet intézni (kaució biztosan lesz, ezt számítsátok bele a költségvetésbe!). 

Esküvőszervezés - autóbérlés

Fotó: Cindy Baffour

A cukrászda és a virágkötő kiválasztása hasonlóan történik, mint a fotósé, és a ceremóniamesteré. A legfontosabb, hogy tájékozódjatok a korábbi munkákról, egyeztessetek a szolgáltatóval az esküvő időpontjáról és az elképzelésekről, ezt követően pedig a telefonon kapcsolattartás is folyamatos lehet. 

Tipp! Ne feledkezz el arról sem, hogy a speciális látványelemeket még időben megrendeld, legyen szó tűzijátékról, táncosokról, vagy akár lepkeröptetésről.  

A finish – Háttérfeladatok, amelyeket kényelmesen elvégezhetsz otthonról is

Amikor a legfontosabb szolgáltatókkal megbeszéltetek minden szükséges részletet, kiválaszthatjátok a megfelelő köszönőajándékokat, megrendelhetitek őket online, megtervezhetitek az ültetésrendet, és összehangolhatjátok a menetrendet. Amennyiben szükséges, a nagy nap előtt 2-3 nappal hívjátok fel a szolgáltatókat telefonon, vagy érdeklődjetek e-mailben arról, hogy minden változatlan-e.

Nem boldogultok a teendőkkel?

Nem mindenki tud megbirkózni azzal a stresszel, ami az esküvőszervezéssel együtt jár. Ha az esküvőszervezés 1 hónap alatt túl gyors tempó számotokra, keressetek fel egy profi esküvőszervezőt, aki a segítségetekre lehet minden fontosabb lépésben! 

Borítókép: Álvaro CVG