Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tartalmaz. Ha egyszer belefogtatok, csak szépen sorban kell haladnotok, és hamar a végére értek a főbb teendőknek és a legfontosabb szolgáltatók kiválasztásának.

Eldöntöttétek már, hogy milyen lesz az esküvő stílusa? Tudjátok, hogy nagyjából hány vendéget szeretnétek meghívni a szertartásra és a lakodalomra? Megvan már, hogy ki lesz a fotós vagy a DJ? Ha van már tippetek, akkor is tartsátok be a sorrendet, és igazodjatok az alapszabályokhoz, és akkor nem lesz gond.

Tartsátok észben!

A vendéglista összeírása kulcsfontosságú lépés az esküvőszervezés menete szempontjából!

Az esküvőszervezés menete

Legyetek céltudatosak és hatékonyak esküvőszervezés közben, és lehetőleg döntsetek mindenben minél hamarabb. Persze nem azt mondjuk, hogy kapkodjátok el a döntést, de minél tovább húzzátok-halasztjátok a teendőket, annál inkább elvesztek majd a részletekben. Sokat segíthet, ha határidőt adtok magatoknak, és nem hagyjátok, hogy több hétig ússzon egy-egy feladat a fejetek fölött.
Amennyiben tehetitek, bízzátok profi szakemberre az esküvőszervezés részleteinek kidolgozását, mert megéri!

Nézzük, mire kell odafigyelnetek!

Kategóriafüggetlen banner

A legfontosabb teendő

Az első és legfontosabb dolog az, hogy mielőtt belefogtok a szervezésbe, üljetek le egy nyugodt helyre, és beszélgessetek a nagy napról. Kérdezzétek meg a másiktól, hogy mire vágyik, milyen helyszínről álmodott, mekkora lagzit szeretne, és milyen ruhát viselne szívesen.

Esküvőszervezés menete

Fotó: Wiktor Karkocha (Unsplash)

Nagyon fontos, hogy a legtöbb kérdésben kompromisszumos döntést hozzatok, és csak utána kezdjetek bele a munkálatokba, mert ha fordítva csináljátok, abból semmi jó nem fog kisülni – ez olyan biztos, minthogy Carrie Bradshow soha nem fog kiegyezni egy aprócska gardróbbal! Az esküvőszervezés menete lépései közül ez az első!

Esküvőszervezés menete – vendéglista összeírása

Mint már említettük, ez az esküvőszervezés titka. Vegyetek a kezetekbe egy-egy papírt, és írjátok össze mindketten, hogy kiket szeretnétek meghívni a szertartásra (ha egyházi szertartás is lesz, akkor arra is), és a lakodalomra. Nyugodtan húzzatok egy függőleges vonalat a lap közepére, ez segít majd a listaírásban. Írjatok fel minden nevet, ami eszetekbe jut, mert sokkal egyszerűbb később átcsoportosítani az embereket, mintha kihagyjátok esetleg valakinek a nevét.

Esküvői vendéglista

Fotó: Markus Winkler (Unsplash)

Ezután készítsetek egy közös vendéglistát, és állapodjatok meg abban, hogy összesen hány fő lesz a szertartáson, és hány a lagzin. Innentől kezdve már – ha lehet – ne változtassatok rajta, ugyanis ez lesz mindennek az alapja.

Jó tanács!

A végleges vendéglista akkor áll össze, ha minden óhaj-sóhajt meghallgattok. A szüleiteknek biztosan lesz hozzáfűznivalója a nevekhez, és legalább 15-20 névvel bővíteni akarják majd a listátokat. A barátok, munkatársak szintén célozhatnak arra, hogy a lagzin is örömmel részt vennének. Ha nem szeretnétek végtelen hosszú vendéglistát, húzzátok meg a vonalat, és zárjátok rövidre a kérdést. Ehhez sok segítséget és tanácsot kaphattok ide kattintva.

Esküvőszervezés menete – árajánlatok kérése

Kérjetek árajánlatot több szolgáltatótól is, hogy képben legyetek az árakkal kapcsolatban, és könnyebben összeállíthassátok az esküvői költségvetéseteket. A legfontosabb szolgáltatók közül az alábbiakat semmiképpen ne hagyjátok ki:

A fenti listán kívül a menyasszonyi ruha és az öltöny költségeit is vegyétek figyelembe, illetve ide tartoznak még az olyan esküvői kiegészítők is, mint a cipők, a fátyol, vagy a kisebb kiegészítő ékszerek. Ezekre nem igazán tudtok árajánlatot kérni, hiszen valószínűleg több helyről kell beszerezni őket, ráadásul a helyszínen dől el, hogy mi mennyire nyeri el a tetszéseteket.

Esküvői járműbérlés

Fotó: Thomas AE (Unsplash)

Amennyiben varratjátok a ruhákat, kérhettek a varrónőtől is árajánlatot, de szalonok esetében a bérleti díj nagymértékben függ az adott ruhától. A ruhavásárlás esetében pedig az árakkal kapcsolatban szintén a szalonokban érdemes tájékozódni.

Nagyon fontos!

Árajánlatot nem azért kell kérni, hogy minden kategóriában lecsapjatok a legolcsóbb szolgáltatásra. A minőségi munkának ára van, ezt vegyétek figyelembe! Az árajánlat kérése a későbbi kalkuláció, az összegek csoportosítása, és az információszerzés miatt fontos elsődlegesen.

Esküvőszervezés menete – költségvetés összeállítása

Amint megvan a vendéglista, az esküvőszervezés menete szempontjából jöhet a következő fontos lépés: beszéljetek az esküvői költségvetésről. Ehhez jól jön, ha írásban is vezetitek a tételeket és a kiadásokat, sőt, a tervezett költségeket is. Beszéljétek meg, hogy mire mennyi pénzt szántok, és határozzátok meg azt az összeget is, aminél többet semmiképpen nem tudtok vagy akartok elkölteni az esküvőre.

Esküvői költségvetés

Fotó: Travis Essinger (Unsplash)

A legtöbb párnak nincs soha ki nem fogyó pénztárcája, vagy korlátlanul használható bankkártyája, ezért nem szégyen az, hogy van olyan összeg, ami számotokra a maximumot jelenti a kiadásoknál. Éppen ezért nagyon jól jön majd, ha pontosan látjátok egy táblázatban, hogy éppen hol tartotok a szervezésben, és mire van még keret.

Vezessétek azt is, hogy mit fizettetek már ki, hol kellett foglalót vagy előleget hagyni. Annyi teendő van az esküvőszervezés közben, hogy könnyen elfelejtkezhettek egy-egy részletről.

Esküvőszervezés menete – a dátum kitűzése

Miután megvannak az árajánlatok, meghatároztátok a költségvetést és összeírtátok a vendéglistát, ideje kitűzni az esküvő napját és időpontját. Persze előzetesen nem árt, ha már kijelöltetek néhány lehetséges napot, melyek az árajánlatkérésben is szerepeltek. Így nem ér majd meglepetés, ha későn kezditek el szervezni az esküvőt, és addigra a megkeresett szolgáltatók már nem tudják vállalni az esküvőtöket.

Az örömszülőket, a legközelebbi családtagokat és a tanúkat érdemes beavatni az esküvő dátumának kiválasztásába, hiszen az nagyon fontos, hogy ők ott legyenek, és megfelelő legyen nekik az időpont. Joggal kérdezhetitek, hogy mi lehet fontosabb egy esküvőnél?!

Ha egy rokon pl. babát vár, és az esküvő tervezett napja körül van kiírva, érdemes megfontolni, hogy átteszitek-e az időpontot és a napot miatta. Ha van olyan családtag, aki külföldön él, és a munkája nem teszi lehetővé, hogy akármikor hazautazzon, ugyanez vonatkozik rá is.

Esküvőszervezés menete – helyszín kiválasztása

Az esküvőszervezés menete lépései közül, a dátum kitűzése után a következő a helyszín kiválasztása. Ez a szertartás és a lakodalom helyszínére is vonatkozik. Nagyon fontos, hogy akkor szervezitek hatékonyan az esküvőt, ha ezeket szorosan együtt igyekeztek fixálni, hogy biztosak legyetek benne, hogy az esküvő tervezett napja és időpontja az anyakönyvvezetőnek, és minden helyszínnek megfelel.

Esküvői helyszín

Fotó: Alasdair Elmes (Unsplash)

Az étterem kiválasztásánál érdemes figyelembe venni olyan fontos kérdéseket, mint hogy van-e fedett része vagy kerthelyisége a helynek, vagy éppen hogy mennyi vendéget tudnak kényelmesen fogadni. A leglényegesebb szempontokat ide kattintva találjátok összegyűjtve.

Dátumok és időpontok egyeztetése a szolgáltatókkal

Miután megírtátok az esküvői helyszínnel a szerződést, és biztosak lesznek az időpontok, nyugodtan keressétek fel a többi kiszemelt szolgáltatót, és egyeztessetek velük is. Arra azért ügyeljetek, hogy minden profi szolgáltató számlaképes, és nem próbál meg rábeszélni benneteket arra, hogy szerződés nélkül dolgozzatok együtt.

A szerződés mindenkit véd, benneteket és őket is, ezért ragaszkodjatok hozzá!

Ezek lennének az esküvőszervezés menete legfontosabbak lépései. Minden más teendő már belefér majd az időtökbe anélkül, hogy kapkodnotok kellene. A gyűrűk, a menyasszonyi cipő, a fehérneműk, az ékszerek vagy éppen az asztaldíszek kiválasztása jóval gördülékenyebben fog menni, ha nem kell aggódnotok a szolgáltatók miatt.

Tipp!

Az esküvő menetéről ide kattintva még többet olvashattok, így nem kell izgulnotok, hogy valami esetleg kimarad a sürgés-forgás közben. Amennyiben szívesen fogadnátok néhány tippet a lakodalommal kapcsolatban is, ITT megtaláljátok minden kérdésetekre a választ.

Izgalmas szervezést, jó készülődést kívánunk! Ne feledjétek: nincs esküvő viták, kisebb-nagyobb problémák nélkül, de ezekre a nagy napon már rá sem fogtok hederíteni!

Borítókép: Pixabay