Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvőszervezés menete – Haladj sorban!
Esküvőszervezés menete

Esküvőszervezés menete – Haladj sorban!

Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tartalmaz. Ha egyszer belefogtatok, csak szépen sorban kell haladnotok, és hamar a végére értek a főbb teendőknek és a legfontosabb szolgáltatók kiválasztásának.

Eldöntöttétek már, hogy milyen lesz az esküvő stílusa? Tudjátok, hogy nagyjából hány vendéget szeretnétek meghívni a szertartásra és a lakodalomra? Megvan már, hogy ki lesz a fotós vagy a DJ? Ha van már tippetek, akkor is tartsátok be a sorrendet, és igazodjatok az alapszabályokhoz, és akkor nem lesz gond.

Tartsátok észben!

A vendéglista összeírása kulcsfontosságú lépés az esküvőszervezés menete szempontjából!

Kategóriafüggetlen banner

Az esküvőszervezés menete

Legyetek céltudatosak és hatékonyak esküvőszervezés közben, és lehetőleg döntsetek mindenben minél hamarabb. Persze nem azt mondjuk, hogy kapkodjátok el a döntést, de minél tovább húzzátok-halasztjátok a teendőket, annál inkább elvesztek majd a részletekben. Sokat segíthet, ha határidőt adtok magatoknak, és nem hagyjátok, hogy több hétig ússzon egy-egy feladat a fejetek fölött.
Amennyiben tehetitek, bízzátok profi szakemberre az esküvőszervezés részleteinek kidolgozását, mert megéri! Nézzük, mire kell odafigyelnetek!

A legfontosabb teendő

Az első és legfontosabb dolog az, hogy mielőtt belefogtok a szervezésbe, üljetek le egy nyugodt helyre, és beszélgessetek a nagy napról. Kérdezzétek meg a másiktól, hogy mire vágyik, milyen helyszínről álmodott, mekkora lagzit szeretne, és milyen ruhát viselne szívesen.

Nagyon fontos, hogy a legtöbb kérdésben kompromisszumos döntést hozzatok, és csak utána kezdjetek bele a munkálatokba, mert ha fordítva csináljátok, abból semmi jó nem fog kisülni – ez olyan biztos, minthogy Carrie Bradshow soha nem fog kiegyezni egy aprócska gardróbbal! Az esküvőszervezés menete lépései közül ez az első!

Esküvőszervezés lépései

A vendéglista összeírása

Mint már említettük, ez az esküvőszervezés titka. Vegyetek a kezetekbe egy-egy papírt, és írjátok össze mindketten, hogy kiket szeretnétek meghívni a szertartásra (ha egyházi szertartás is lesz, akkor arra is), és a lakodalomra. Nyugodtan húzzatok egy függőleges vonalat a lap közepére, ez segít majd a listaírásban. Írjatok fel minden nevet, ami eszetekbe jut, mert sokkal egyszerűbb később átcsoportosítani az embereket, mintha kihagyjátok esetleg valakinek a nevét.

Ezután készítsetek egy közös vendéglistát, és állapodjatok meg abban, hogy összesen hány fő lesz a szertartáson, és hány a lagzin. Innentől kezdve már – ha lehet – ne változtassatok rajta, ugyanis ez lesz mindennek az alapja.

Jó tanács!

A végleges vendéglista akkor áll össze, ha minden óhaj-sóhajt meghallgattok. A szüleiteknek biztosan lesz hozzáfűznivalója a nevekhez, és legalább 15-20 névvel bővíteni akarják majd a listátokat. A barátok, munkatársak szintén célozhatnak arra, hogy a lagzin is örömmel részt vennének. Ha nem szeretnétek végtelen hosszú vendéglistát, húzzátok meg a vonalat, és zárjátok rövidre a kérdést. Ehhez sok segítséget és tanácsot kaphattok ide kattintva.

Esküvői vendéglista összeírása

Árajánlatok kérése

Kérjetek árajánlatot több szolgáltatótól is, hogy képben legyetek az árakkal kapcsolatban, és könnyebben összeállíthassátok az esküvői költségvetéseteket. A legfontosabb szolgáltatók közül az alábbiakat semmiképpen ne hagyjátok ki:

 • Esküvői helyszínek
 • Catering cégek, éttermek
 • Cukrászdák
 • Szertartásvezetők
 • Ceremóniamesterek és vőfélyek
 • Fodrászok, sminkesek, körmösök
 • Fotósok, videósok
 • Zenekarok és DJ-k
 • Dekoratőrök és virágkötők
 • Ékszerészek, ötvösök
 • Esküvői eszközöket vagy járműveket bérbeadó szolgáltatók

Esküvői árajánlat kérése

A fenti listán kívül a menyasszonyi ruha és az öltöny költségeit is vegyétek figyelembe, illetve ide tartoznak még az olyan esküvői kiegészítők is, mint a cipők, a fátyol, vagy a kisebb kiegészítő ékszerek. Ezekre nem igazán tudtok árajánlatot kérni, hiszen valószínűleg több helyről kell beszerezni őket, ráadásul a helyszínen dől el, hogy mi mennyire nyeri el a tetszéseteket.

Amennyiben varratjátok a ruhákat, kérhettek a varrónőtől is árajánlatot, de szalonok esetében a bérleti díj nagymértékben függ az adott ruhától. A ruhavásárlás esetében pedig az árakkal kapcsolatban szintén a szalonokban érdemes tájékozódni.

Nagyon fontos!

Árajánlatot nem azért kell kérni, hogy minden kategóriában lecsapjatok a legolcsóbb szolgáltatásra. A minőségi munkának ára van, ezt vegyétek figyelembe! Az árajánlat kérése a későbbi kalkuláció, az összegek csoportosítása, és az információszerzés miatt fontos elsődlegesen.

Árajánlat kérése esküvőre

A költségvetés összeállítása

Amint megvan a vendéglista, az esküvőszervezés menete szempontjából jöhet a következő fontos lépés: beszéljetek az esküvői költségvetésről. Ehhez jól jön, ha írásban is vezetitek a tételeket és a kiadásokat, sőt, a tervezett költségeket is. Beszéljétek meg, hogy mire mennyi pénzt szántok, és határozzátok meg azt az összeget is, aminél többet semmiképpen nem tudtok vagy akartok elkölteni az esküvőre.

A legtöbb párnak nincs soha ki nem fogyó pénztárcája, vagy korlátlanul használható bankkártyája, ezért nem szégyen az, hogy van olyan összeg, ami számotokra a maximumot jelenti a kiadásoknál. Éppen ezért nagyon jól jön majd, ha pontosan látjátok egy táblázatban, hogy éppen hol tartotok a szervezésben, és mire van még keret.

Vezessétek azt is, hogy mit fizettetek már ki, hol kellett foglalót vagy előleget hagyni. Annyi teendő van az esküvőszervezés közben, hogy könnyen elfelejtkezhettek egy-egy részletről.

Esküvői költségvetés összeállítása

A dátum kitűzése

Miután megvannak az árajánlatok, meghatároztátok a költségvetést és összeírtátok a vendéglistát, ideje kitűzni az esküvő napját és időpontját. Persze előzetesen nem árt, ha már kijelöltetek néhány lehetséges napot, melyek az árajánlatkérésben is szerepeltek. Így nem ér majd meglepetés, ha későn kezditek el szervezni az esküvőt, és addigra a megkeresett szolgáltatók már nem tudják vállalni az esküvőtöket.

Az örömszülőket, a legközelebbi családtagokat és a tanúkat érdemes beavatni az esküvő dátumának kiválasztásába, hiszen az nagyon fontos, hogy ők ott legyenek, és megfelelő legyen nekik az időpont. Joggal kérdezhetitek, hogy mi lehet fontosabb egy esküvőnél?!

Ha egy rokon pl. babát vár, és az esküvő tervezett napja körül van kiírva, érdemes megfontolni, hogy átteszitek-e az időpontot és a napot miatta. Ha van olyan családtag, aki külföldön él, és a munkája nem teszi lehetővé, hogy akármikor hazautazzon, ugyanez vonatkozik rá is.

Kristinus

Esküvői költségvetés

A helyszín kiválasztása

Az esküvőszervezés menete lépései közül, a dátum kitűzése után a következő a helyszín kiválasztása. Ez a szertartás és a lakodalom helyszínére is vonatkozik. Nagyon fontos, hogy akkor szervezitek hatékonyan az esküvőt, ha ezeket szorosan együtt igyekeztek fixálni, hogy biztosak legyetek benne, hogy az esküvő tervezett napja és időpontja az anyakönyvvezetőnek, és minden helyszínnek megfelel.

Az étterem kiválasztásánál érdemes figyelembe venni olyan fontos kérdéseket, mint hogy van-e fedett része vagy kerthelyisége a helynek, vagy éppen hogy mennyi vendéget tudnak kényelmesen fogadni. A leglényegesebb szempontokat ide kattintva találjátok összegyűjtve.

Esküvői helyszín kiválasztása

Dátumok és időpontok egyeztetése a szolgáltatókkal

Miután megírtátok az esküvői helyszínnel a szerződést, és biztosak lesznek az időpontok, nyugodtan keressétek fel a többi kiszemelt szolgáltatót, és egyeztessetek velük is. Arra azért ügyeljetek, hogy minden profi szolgáltató számlaképes, és nem próbál meg rábeszélni benneteket arra, hogy szerződés nélkül dolgozzatok együtt.

A szerződés mindenkit véd, benneteket és őket is, ezért ragaszkodjatok hozzá!

Esküvőszervezés menete

Ezek lennének az esküvőszervezés menete legfontosabbak lépései. Minden más teendő már belefér majd az időtökbe anélkül, hogy kapkodnotok kellene. A gyűrűk, a menyasszonyi cipő, a fehérneműk, az ékszerek vagy éppen az asztaldíszek kiválasztása jóval gördülékenyebben fog menni, ha nem kell aggódnotok a szolgáltatók miatt.

Tipp!

Az esküvő menetéről ide kattintva még többet olvashattok, így nem kell izgulnotok, hogy valami esetleg kimarad a sürgés-forgás közben. Amennyiben szívesen fogadnátok néhány tippet a lakodalommal kapcsolatban is, ITT megtaláljátok minden kérdésetekre a választ.

Izgalmas szervezést, jó készülődést kívánunk! Ne feledjétek: nincs esküvő viták, kisebb-nagyobb problémák nélkül, de ezekre a nagy napon már rá sem fogtok hederíteni!

Témába vág

Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre! A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket? Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv! Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit jelent? Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...
Házasságkötés, házassági szándék bejelentése, és házassági névviselés A romantikus eljegyzést követő csodálatos rózsaszín felhő és az esküvőszervezés mellett fontos beszélnünk a házasságkötés szándékának bejelentéséről, és a házasságkötés kapcsoán felmerülő legfontosabb tudnivalókról is. Az ügyintézés nem is olyan hoss...
Az első pillantás – Hol és hogyan történjen az esküvő előtt? Az a bizonyos első pillantás... Mintha egy pillanatra megállna az idő. A koszorúslányok már a helyükön, az örömszülők készen állnak, a násznép csak rátok vár. Mindenki izgatott, de te csak a saját szívdobogásodat hallod, ami egyre hangosabban ver. Ál...