Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Fiatalon házasodni – áldás vagy átok?
Fiatalon házasodni

Fiatalon házasodni – áldás vagy átok?

Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan komoly döntés, mint néhány évvel később, mégis, mivel a házasság igen összetett dolog, rengeteg kérdés felmerülhet a rokonokban, ha ti is igen fiatalon készültök kimondani a boldogító igent.

Kategóriafüggetlen banner

Ki számít fiatalnak, ha házasságról van szó?

Régen sok lány már 18 évesen férjhez ment, aki pedig 20 éves volt, és még hajadon, arra már egyenesen vénlányként tekintettek. Manapság a nők már jóval később mennek férjhez, sőt, sokan már csak legyintenek a szertartásra, mondván, hogy nincs szükségük egy darab papírra ahhoz, hogy tudják, szeretik egymást.

Napjainkban, aki 25 év alatt házasodik meg, arra sokan furcsa szemmel néznek. Hát még azokra, akik bőven ez alatt a kor alatt vannak… A rokonok és a barátok sok esetben azonban elfelejtik azt, hogy a kor nem minden. 18 évesen lehet valaki legalább annyira komoly felnőtt, mint más 30 évesen, úgyhogy kár a számokkal dobálózni. (Mellesleg a vonatkozó jogszabály szerint bizonyos esetekben a 18 éves kor alatt kötött házasság is teljesen törvényes lehet!)

Kérdés!

Ti nem látjátok furcsának azt a helyzetet, hogy sok esetben az idősebb családtagok ugyan egyes kérdésekben lassan haladnak a korral, de ha a fiatalon házasodni kérdés kerül terítékre, feltűnően modern gondolkodásúnak mutatkoznak (és megpróbálnak meggyőzni benneteket arról, hogy nem hajt a tatár)?

Fiatalon házasodni

Szórakoztató kérdések

Ha viszonylag fiatalon szánjátok magatokat rá arra, hogy hivatalosan is összekössétek az életeteket, ahogyan már említettük, garantáltan lesz néhány közeli családtag, rokon és jóbarát, aki megosztja majd veletek az ezzel kapcsolatosa aggályait, és félelmeit.

Animacik
Hirdetés

Ezt valószínűleg ezernyi kérdés és jó tanács formájában fogja megtenni, nektek pedig sajnos meg kell küzdenetek ezzel, ha tetszik, ha nem. Nézzük, milyen kérdésekre készülhettek fel mindenképpen.

„Ilyen fiatalon házasodni? Jól meggondoltátok?”

„A házasságok háromnegyede válással végződik. Érdemes ezért összeházasodni?

„Nem szeretnél még egy kicsit élni, mielőtt bekötik a fejed?”

„Nem vagy te túl fiatal a házassághoz?”

„25 éves korodra elvált asszony/férfi szeretnél lenni?”

„Szinte még gyerek vagy, elég érett vagy te egy házassághoz?”

Fiatalon házasodni

Fiatalon házasodni – válaszolj a kérdésekre (?)

Nos, mivel a jóakarók ebben az esetben mindig nagyon kreatívak, ezért nem tudjuk nektek felvázolni az összes várható kérdést. Nem minden esetben érdemes reagálni ezekre a felvetésekre, de persze nagyon nehéz eldönteni, hogy mikor elég csak legyinteni a kérdésekre, és mikor szükséges közösen leülni, és megbeszélni a nézeteltéréseket.

Mi azt tanácsoljuk nektek, hogy azokkal a családtagokkal és barátokkal, akikkel közeli és szoros kapcsolatban vagytok, beszéljétek meg – egyszer és nem többször – a felmerülő kérdéseket. Ahhoz azonban minden esetben ragaszkodjatok, hogy felnőtt ember lévén ti magatok eldönthetitek, hogy kivel kötitek össze az életeteket, nem szükséges hozzá senki beleegyezése.

Fiatalon házasodni

Jó tanács!

Ahhoz, hogy a jó kapcsolat megmaradjon köztetek és a rokonok között (elvégre mégiscsak egy nagyon szép és meghitt napra készültök), ne menjetek bele véres vitákba. Ne hagyjátok provokálni magatokat. Ha ti biztosak vagytok az érzéseitekben és a döntésetekben, akkor semmi és senki nem szabad, hogy befolyásolja a véleményeteket a „fiatalon házasodni” kérdéssel kapcsolatban!

A távoli rokonok és a felszínes kapcsolatok markáns, negatív véleményére nem érdemes ilyen esetben adni. Bár az esküvőre bizonyos okok miatt elképzelhető, hogy meg kell hívni őket, ha valakinek nem tetszik, hogy fiatalon házasodtok össze, nem kell, hogy részt vegyen az esküvőn. Ahogyan mondani szokták, nem erőszak a disznótor.

Fiatalon házasodni

Érvek, amelyekre nem lesz szükség

Sok fiatalon házasodó pár úgy érzi, hogy magyarázkodnia kell a rokonoknak azért, mert a manapság megszokottnál korábban házasodnak össze, ezért utánanéznek a válási statisztikáknak, és ezzel próbálnak érvelni a rámenős rokonoknál. Nincs értelme közhelyeket és számokat puffogtatni. Senki nem lát bele egy másik pár kapcsolatába, ily módon azt sem tudja megjósolni, hogy meddig fog az tartani.

Nincs semmilyen statisztika, ami azt mutatta volna ki, hogy a házasságok a 7. évben kerülnek kritikus helyzetbe, sőt! A statisztikák szerint a hét éve házasok egyáltalán nem szakítanak kiugróan magas számban.

Azt pedig már az elején sem érdemes bizonygatni, hogy mennyire érzitek magatokat felnőttnek, és mennyire szeretitek egymást. Ezt mindenki maga érzi, más soha nem fog annyira belelátni a kapcsolatotokba, a fejetekbe és a szívetekbe, mint ti!

Fiatalon házasodni

Képzeljétek!

Olyan statisztika sincs, ami azt mutatná ki, hogy a fiatalon összeházasodó párok mindannyian elválnak. Ameddig ez így van, addig butaság lenne a rokonoknak bármilyen számra hivatkozva belekotyogni más életébe.

Legyintsetek az egészre, és tervezzétek nyugodtan az esküvőtöket. Ne hagyjátok, hogy bármi elrontsa a kedveteket. A rokonoknak pedig nyugodtan adjatok ti is egy jó tanácsot: mindenki a saját háza táján sepregessen, és akkor minden rendben lesz!

Animacik gyerek

Témába vág

Menyasszonytánc és menyecsketánc: Szokások és tippek A mai modern esküvőkön egyre kevesebb esküvői hagyományt tartanak, de azért vannak olyan kivételek, melyek még az új divatok ellenére is kihagyhatatlan elemei egy lakodalomnak. Ilyen többek között a menyasszonytánc, illetve a menyecsketánc is. K...
5+1 esküvői ötlet 2020-ra – Induljon a szervezés! Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor a férfiak szerint az esküvőszervezésre elég pár hetet szánni, azonban mi lányok, már jóformán gyerekkorunk óta tervezzük életünk egyik legfontosabb napját. Ha eljött az idő, hogy intenzívebben belecsapjunk a l...
Hiányzik még a “valami régi” a nagy napra? Segítünk! Rengeteg esküvői babona létezik, melyekben, még ha nem is hiszünk, biztos, ami biztos alapon mégis betartjuk őket. Ilyen például, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt a ruhájában a szertartás előtt, hogy a menyasszonyt ölben viszi át a küszöb...
Valami kék – Nincs rá ötleted? Nekünk van! A valami régi, valami új, valami kölcsön, és valami kék ugyanolyan szoros egységet alkot így négyen, mint a Tini Nindzsa Teknőcök. Bár külön-külön is megállják a helyüket, de azért egységben az erő! Legtöbbször még a kevésbé babonás menyasszonyo...
Esküvői ajándék menyasszonyoknak – vőlegényektől Esküvői ajándék menyasszonyoknak...Drága vőlegények! Tudjuk, hogy szívetek mélyén mindig azon ügyködtök, hogy mosolyt csaljatok menyasszonyotok arcára, és megtestesítsétek azt a romantikus lovagot, akit szívetek hölgye kislány kora óta álmodott magá...
Esküvői ajándék vőlegényeknek – menyasszonyoktól Rengeteg esküvői hagyomány eredete nyúlik vissza évtizedekre, évszázadokra is, de nagyon sok szokást veszünk át külföldről, akár még filmekből is. Az igen kimondásán kívül, talán semmi sincs kőbe vésve, így csakis a jegyes páron múlik, mivel teszik ...
Telefonmentes esküvő – Hagyd pihenni a digitális kütyüket! Esküvőszervezés közben figyelnünk kell, hogy legyen alkoholmentes italkínálat, gluténmentes lakodalmi menü, cukormentes esküvői torta, és telefonmentes esküvő is. A „mindenmentes” mozgalom egyre nagyobb teret hódít, és már begyűrűzött az esküvőbizni...
Nászút árak Magyarországon 2019/2020 Lelki szemeitek előtt már biztosan látjátok magatokat egy csodás nászutas lakosztályban, ám először járjunk utána annak, hogy milyen magasak a nászút árak Magyarországon. A különféle hotelek, vendégházak, és utazási irodák számtalan kedvezményes cso...
Tavaszi esküvői trend 2020! – Friss, friss, friss! Alig hisszük el, de máris nyakunkon a 2020-as tavaszi esküvői szezon! Bizony, a párok többsége már most nagy hévvel szervezi az esküvőjét, ami nem csoda, hiszen vannak olyan profi szolgáltatók, akikkel már egy évvel a nagy előtt érdemes időpontot eg...
Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem! Utazzunk egy kicsit! Nem kell bőrönd, nem kell repülő, csak a képzeletünk. Utazzunk oda, hol a nap mindig simogatja arcunkat, hol a bor édessége átjárja szánkat, hol a levendula illata lépten-nyomon csiklandozza orrunkat. Ez Provence! Egy mesebeli h...