Ahogy a régészek keresik az ókori élőlények lábnyomait, úgy kutatjuk mi is, hogy lehetne csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát. Manapság egyre többször halljuk a környezettudatos esküvő fogalmát, azaz a green wedding-et (zöld esküvőt).

Ha most röpdogát íratnánk, és az lenne a feladatotok, hogy írjátok le, szerintetek mitől lesz egy esküvő környezettudatos, tuti mindenkinek a papírján ott szerepelne a szelektív hulladékgyűjtés, és a bio élelmiszerek alkalmazása. Azonban egy környezettudatos esküvő két fő pilléren nyugszik.

Környezetbarátnak és szociálisan érzékenynek kell lennie. De, hogy ezt hogy is lehet megvalósítani egy esküvőn? Máris mondjuk a tananyagot, jegyzetelni szabad!

Kategóriafüggetlen banner

Környezettudatos esküvő – Tippek, ötletek, tanácsok

Fontos, hogy már az esküvőszervezés elején szem előtt tartsátok, hogy zöld esküvőt szeretnétek, így minél több környezettudatos lépést tudtok megvalósítani.

Persze nem kell rögtön öko-gerillává válni, nyugodtan kezdjétek kicsiben, minden apró környezetbarát megoldás számít!

Az esküvő helyszíne

A esküvői helyszín kiválasztása az első környezettudatos lépés.

Válasszatok olyan esküvői helyszínt, ami a legközelebb esik a násznép tagjaihoz, illetve ahol egyszerre meg lehet tartani a szertartást és a lagzit. Mindkét esetben csökkentitek esküvőtök szén-dioxid kibocsátást, hisz a vendégeknek kevesebbet kell kocsikázniuk.


De léteznek már olyan biohotelek és szállodák, melyek minden téren előnyben részesítik a környezetbarát megoldásokat. Itt ők figyelnek a környezetvédelemre helyetted!

Amerikai szék esküvőre

Fotó: Thomas William (Unsplash)

Menyasszonyi ruha

Nem is gondolnánk, hogy egy ruhakölcsönzős ruha mennyi környezetre és szervezetre káros vegyi folyamaton megy keresztül. Gondoljunk csak bele! Fehérítés, tisztítás, fertőtlenítés, keményítés…

Érdemesebb a green wedding jegyében inkább egy hazai tervezővel varratni a ruhát, így menyasszonyi ruhánk akár többször is hordható lesz, és hazai varrók munkáját is támogatjuk.

Ha annyira szerencsések vagytok, hogy a családban szülők, nagyszülők megtartották a menyasszonyi ruhájukat, egy kis testre szabás után bátran viseljétek ti is a nagy napon. Nemcsak a környezetet védi, de a szíveket is melengeti, az biztos!

Környezettudatos menyasszonyi ruha

Fotó: Jen Theodore (Unsplash)

Esküvői menü

Ha egy környezettudatos esküvő menüjére gondoltok, biztos a bio alapanyagok jutnak eszetekbe. Ennél azonban többről van szó!

Válasszátok hazai termelők áruit, így támogathatjátok őket, és a beszállításból származó szén-monoxid kibocsátást és csomagolási hulladékot is csökkenthetitek.

Két szó lebegjen a szemetek előtt! Szezonális és regionális. Ha helyi, szezonális alapanyagokat vesztek, nemcsak a környezeteteket véditek, de a vendégekkel is megismertethetitek a helyi ízeket.

Esküvői menü

Fotó: Victoria Priessnitz (Unsplash)

A tortából mindig marad… Egy gigantikus esküvői torta helyett válasszatok inkább cupcake-et, vagy cake pop kompozíciókat. Sokkal kevesebb ételfelesleg lesz.  

A külön kistányérokon, poharakban felszolgált előételek helyett készíttessetek helyes kis partifalatokat, így kevesebb lesz a mosogatni való, energiát és vizet is spóroltok.

Környezettudatos esküvői sütemény

Fotó: Ibrahim Boran (Unsplash)

Esküvői dekoráció

Szerintem mindannyian érezzük, hogy az esküvői dekorációval több szempontból is könnyíthetünk környezetünkön.

Ültetőkártyák helyett gyűjthetünk leveleket, melyekre felírhatjuk vendégeink nevét.

Az asztaldíszek készülhetnek termésekből, vagy akár szezonális gyümölcsökből is. Valószínűleg a lagzi végére mindenki bele fog kóstolni, de pont ez a cél, így nem marad felesleg!

Esküvői virágdíszek

Fotó: Laura Chouette (Unsplash)


Divatos is és környezetbarát is, ha olyan meglévő anyagokból készítjük el saját kezűleg a dekorációnkat, mint például a befőttes üveg. Millióképp lehet dekorálni, válasszunk olyan anyagokat, melyek passzolnak az öko-stílushoz.

Környezettudatos esküvő dekoráció

Fotó: Cinematic Imagery (Unsplash)

Esküvői kiegészítők

Millió apróság van, amit minimális odafigyeléssel könnyen környezetbaráttá tudunk tenni.

Ha szeretnétek, hogy a boldogító igen után a násznép virágszirmot vagy rizst szórjon, ne dobjátok sutba az ötletet, csak válasszátok inkább a kölest. Ugyanolyan jól mutat a fotókon, csak miután földet ér, a madarak fel tudják csipegetni.

A sok üdítő helyett készítsetek inkább limonádét vagy házi szörpöt. Mindenki imádni fogja egy forró nyári napon, és gondoljatok csak bele, mennyi pet-palackot spóroltok meg! 

Száműzzétek a műanyagot! Minden pohár, tálca, szívószál legyen papírból, vagy legyen elmosható. Ez alapszabály egy környezettudatos esküvő esetében.

Limonádé bár esküvőre

Fotó: Annie Marek-Barta (Unsplash)

Esküvői virágdekoráció

A virágdekoráció elengedhetetlen része az esküvőnek, de több szempontból is zöldebbé tehetjük a zöldeket!

A koszorúslányok csokra, a vőfélyek mellényzseb kitűzője, a tanúk csuklódísze, a menyasszonyi csokor… Mind készülhetnek tartós alapanyagokból. Csodálatos örökcsokrokat lehet már rendelni, ami amellett, hogy egy életre megmarad emlékbe, környezetbarát is.

Válasszatok hazai, szezonális virágokat, így nem kell importálni, és az azzal járó károsanyag-kibocsátást is csökkentitek.


Vágott virág helyett tegyetek cserepes virágot az asztalokra! Csodásan mutat, és akár a vendégek viszik haza a lagzi végén, akár ti, mindegyiket el lehet ültetni. Ha igazán meg akarjátok fűszerezni a virágdekorációtokat, tegyetek az asztalokra cserepes fűszernövényeket!

Ha mindenképp vágott virágcsokrokat szeretnétek, járjátok körbe a környékbeli virágárusokat, és kérjétek, hogy a megmaradt virágokból készítsen csokrot, így azok a virágok sem vesznek kárba.

Környezettudatos menyasszonyi csokor

Fotó: Max Poschau (Unsplash)

Környezettudatos esküvő – Papírfelesleg

Végig gondoltátok már, hogy egy esküvőn mennyi papírt használunk fel? Rengeteget! A legtöbb azonban az esküvő végén megy a kukába.

Küldjetek szépen megszerkesztett esküvői meghívó emailt, főleg a távolabbi barátoknak, ismerősöknek, akik nagy eséllyel amúgy sem tartanák meg a meghívót emlékbe.

Az ültetőkártyák, menükártyák készüljenek újrahasznosított papírból. Ne aggódjatok, gyönyörű darabokat lehet kapni ebben a kategóriában is.

Köszönőajándékok – környezettudatos esküvő

A köszönőajándékok mindig fejtörést okoznak, hogy elég egyediek és szívhez szólóak legyenek. Mi lenne, ha mindemellett környezettudatosak is lennének?

Ültess egy fát! – köszönőajándék. Vásároljatok kis cserepes facsemetéket, és a köszönő sorok mellé írjátok oda, hogy az esküvő után ültessék el a fát valahol. Számoljátok csak ki! Egy átlagos esküvő után, akár száz új fa is életet kaphat!

Szerezzetek be helyi piacokon kézműves termékeket, és adjátok azokat ajándékba. Az sem baj, ha nem egyformát kap mindenki. Legyen az egy kis üvegcse méz, lekvár vagy dió, örülni fognak neki!

Esküvői köszönőajándék

Fotó: Paul Stollery (Unsplash)

Szociális érzékenység

A legnagyobb talány talán egy green wedding-gel kapcsolatban, hogy a környezettudatosság mellett, hogyan lehet egy esküvő szociálisan érzékeny. Nagyon egyszerűen!

Dekorációnak, vagy akár köszönőajándékoknak is vásárolhattok alapítványoktól. Rengeteg olyan alapítvány létezik, akik saját kezűleg készítenek szappant, vagy kisebb ajándéktárgyakat, ezek tökéletesek lehetnek egy esküvőre, és nagy segítség nekik…

Ha megtehetitek, nászajándék lista helyett inkább írjátok össze azoknak az alapítványoknak a nevét, akiket támogatni szeretnétek, és kérjétek meg a vendégeiteket, hogy a menyecsketáncra szánt pénzt inkább nekik adományozzák.

A környezettudatos esküvő után megmaradt dekorokat adományozzátok el, a virágokat adjátok oda idősek otthonának, ha vettetek székszoknyákat vagy mondjuk párnákat, adjátok oda gyerektáboroknak, vagy adjátok tovább más menyasszonyoknak.

Hirdetés

Lehet, hogy elsőre ijesztőnek tűnik egy környezettudatos esküvő megszervezése, de higgyétek el, nem kerül sokkal több erőfeszítésbe, és sok kicsi, sokra megy. Ha már egy-egy zöld megoldást beiktattok, nagyban hozzájárulhattok környezetetek védelméhez.

Szerencsére már egyre több olyan esküvőszervező van, aki zöld esküvőket szervez, így segítségetek is lesz, ha eltévednétek az erdőben. Na, ugye, hogy nem is volt olyan nehéz a tananyag?! Jöhet az újabb röpdoga!

Borítókép: Daniel Suarez Photography (Unsplash)