A köszönőajándék kiválasztása nem olyan régi esküvői hagyomány, hiszen a pároknak korábban eszébe sem jutott, hogy ajándékokkal lepjék meg a násznép tagjait a saját esküvőjükön. A köszönőajándék árak emelkedése nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az ifjú pár esküvői költségvetése igen nagy összeggel emelkedjen.

Mutatjuk, mennyibe kerülnek átlagosan a köszönőajándékok!

Kategóriafüggetlen banner

A köszönőajándékok kiválasztása

Az esküvői ajándékoknak az alábbi négy típusát különböztetjük meg egymástól. Nászajándék, köszönőajándék, legénybúcsús ajándék, és leánybúcsús ajándék. Az esküvői ajándékokról ITT olvashattok bővebben!

A köszönőajándékok magukba foglalják a koszorúslány ajándékokat, a szülőköszöntő ajándékot, és természetesen a vendégek ajándékát. A szülőköszöntő ajándékokról már ITT írtunk bővebben, és természetesen remek tippeket is adunk, ha esetleg nem vagytok elég kreatívak az ajándékvásárlásban.

Hirdetés

A köszönőajándék árak tekintetében az alábbi kérdéseket mindenképpen tegyétek fel magatoknak:

  • Hány vendéget hívtok meg az esküvőre?
  • Ebből hányan vesznek részt a lagzin?
  • Hány helyről szeretnétek beszerezni az ajándékokat?
  • Maximum mennyi pénzt szántok a vendégek ajándékára?
  • Költenétek-e a csomagolásra is, vagy “csak” az ajándékokat vásárolnátok meg?
  • Ki fizeti az esküvőt?
köszönőajándék
Fotó: pinterest.com

Köszönőajándék árak – Lássuk a számokat!

Ha egyszerre több ajándékot rendeltek, akkor biztosan kaptok majd némi kedvezményt, de amennyiben minden embernek külön készültök meglepetéssel, akkor nagyjából 1000/fő áron egy 120 fős esküvőnél 120.000 forinttal kell számolnotok. Csomagolással együtt ez elérheti akár a 140-150.000 forintot is.

Ha egy családnak egy ajándékkal készültök (pl. egy hűtőmágnessel), akkor jutányosabb áron juthattok hozzá az ajándékokhoz (50-60.000 Ft/100 fő), de az egyedi meglepetések ára akár 1500-3000 Ft is lehet/fő. Adjátok össze, ez 100 meghívott vendég esetén akár 300.000 Ft, vagy több.

Fotó: pinterest.com

El kell döntenetek, hogy belefér-e az esküvőre szánt keretbe ez az összeg. Ha nem, akkor érdemes azt is átgondolni, hogy készültök-e ajándékkal, vagy ezt az összeget inkább átcsoportosítjátok máshova. Ha az esküvőt az örömszülők fizetik, kérdezzétek meg őket, hogy szánnak-e erre is pénzt, elvégre ez nem “kötelező eleme” a nagy napnak.

Tipp!

A köszönőajándékokat érdemes akkor megrendelni/beszerezni, amikor már megvan a végleges vendéglista. Persze mindig van egy-két változás, így néhány ajándékkal többet rendeljetek, hátha néhány darab megsérül, tönkremegy, vagy esetleg megadja magát, mielőtt a vendégek asztalára kerülne!

Végül, de nem utolsó sorban, kérdezzétek meg a virágkötőt vagy a dekoratőrt, hogy van-e javaslata a köszönőajándékokra. Így ha esetleg rájuk bízhatjátok a beszerzést, kevesebb dolgot kell intéznetek, és a köszönőajándék árak is barátibbak lehetnek “csomagban”!

Borítókép: pexels.com