Minden, amit a nászajándék kapcsán tudni érdemes!
Esküvő előtt számos kérdés merül fel a nászajándékokkal kapcsolatban, hiszen minden pár másra vágyik. Vannak, akik arra kérik a násznépet, hogy ne készüljenek se pénzzel, se más ajándékokkal, vannak, akik a vendégekre bízzák a választás lehetőségét, és vannak, akik azt kérik a vendégektől, hogy amennyiben nászajándékot szeretnének adni, azt pénz formájában tegyék. Kényes ez a kérdés, éppen ezért esküvőszervezés közben sokan a „halogatós listára” teszik, és jó darabig ott is hagyják.

Kategóriafüggetlen banner

Nászajándék téma az esküvői csoportban

A napokban egy kommentháború közepébe csöppentünk egy közösségi oldalon. Arról folyt a vita, hogy ha kizárólag pénzt szeretnénk kérni nászajándékba, azt milyen formában tegyük. Felvetődött a gondolat, hogy adjuk meg a rokonoknak a számlaszámunkat, és kérjük meg őket arra, hogy az átutalásnál a közleménybe írják be a nevüket, így meg tudjuk nekik utólag köszönni a pénzt. Mások azon a véleményen voltak, hogy nem hozhatjuk olyan kellemetlen helyzetbe a vendégeket, hogy felfedjék, mekkora összeget szánnak az esküvőnkre.

Egyes helyeken az a szokás, hogy egy borítékba (vagy valamilyen kreatív dobozba) teszik a rokonok a pénzt, és a gratuláció közben adják át az ifjú párnak. Van olyan település is, ahol az esküvő előtti napon ellátogatnak a meghívott vendégek a párhoz, és akkor adják nekik oda a pénzt (esetleg fejenként egy egész tortát, vagy egy csokor virágot), a pár pedig cukros kaláccsal kínálja meg őket hálája jeléül. Másnap a menyasszony ezek közül a virágok közül választ egyet, és az lesz a menyasszonyi csokor, míg a torták közül általában esküvői torta lesz az egyik ajándékba kapott darab.

Mikor és hogyan illik átadni a nászajándékot?

Régi esküvői szokás a menyasszonytánc, egyes helyeken a menyecsketánc. Sok helyen a vendégek kizárólag a táncot megelőzően adják oda a nászajándék pénzt, amit egy bográcsba vagy lábosba dobnak. A pár a tánc végén visszavonul, hogy átöltözzön, közben pedig megszámolják a pénzt. Miután visszatérnek a vendégek közé, megköszönik nekik a támogatást.

A kérdés továbbra is az, hogy ha ragaszkodtok ahhoz, hogy pénzt kérjetek, akkor vajon készpénzt illik-e inkább kérni a vendégektől, vagy pedig átutalást.

fotó: pixabay.com

Gondoljátok végig az alábbi szempontokat, mielőtt válaszoltok a kérdésre:

  • Hogyan fogjátok megkérni a vendégeket arra, hogy kizárólag pénzt ajándékozzanak
  • Meg tudja-e mindenki oldani az utalást, vagy valakinek nehezére esik elintézni
  • Mennyire „lazák” a rokonok, ragaszkodnak-e a hagyományokhoz
Hirdetés

Mikor kell fizetni ajándékozási illetéket?

Utánanéztünk a NAV honlapján az ajándékozási illetékkel kapcsolatos tudnivalóknak is. Fontos tudni, hogy a pénzajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. Ezt mindenképpen vegyétek számításba, ha pedig még többet szeretnétek tudni erről a témáról, böngésszétek át a vonatkozó jogszabályokat.

Ehhez szorosan kapcsolódik a „Mennyi az annyi?” problematikája, vagyis hogy mennyi pénzt illik ajándékba adni a párnak?

Azt szokták tanácsolni, hogy ha nem vagytok nagyon közeli rokonok, akkor annyi pénzt illik adni a párnak, amennyi nagyjából fedezi a fogyasztásotok költségét. Ez persze étteremtől/fogadástól függően változó lehet, de nagyjából 15.000-30.000 Ft/ fő körül alakul. Egy 4 tagú család jellemzően 40-60 ezer forint közötti összeget ajándékoz egyben, míg a közeli rokonok, a násznagy, a keresztszülők és az örömszülők ennél (jóval) többet. Egyes esküvőkön 100.000 Ft, míg máshol fejenként 5000 Ft kerül a borítékokba vagy a kondérba. Talán nem is kell említenünk, hogy mindenkinek a saját pénztárcájához mérten kell ajándékozni. Nem érdemes túlköltekezni, a pár el fogja fogadni, hogy a lehetőségeitekhez mérten választottátok meg az adott összeget.

Rendezzétek a nászajándék kapcsán felmerülő kérdéseket!

Mivel egy esküvő örömteli esemény, ne hagyjátok, hogy árnyékot vessen a Nagy Napra a nászajándék és a pénz körüli vita. Kérjétek ki a barátok és a család véleményét, és próbáljatok meg olyan döntést hozni, amivel senkit nem hoztok kellemetlen helyzetbe. Ha végül mégsem pénzt szeretnétek adni/kapni ajándékba, akkor nézzetek valamilyen ötletes megoldás után, ehhez már adtunk nektek tippet ITT.