Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben?
Mennyibe kerül egy esküvő

Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben?

Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországon, mert ugyebár ez rengeteg tényezőtől függ. A szolgáltatók díjától, a terembérletektől, és azoktól a váratlan kiadásoktól, amelyek szervezés közben felmerülnek.

Animacik
Hirdetés

Azt azonban már az elején le kell szögeznünk, hogy a minőségi munkának ára van, tehát ha megbízható, profi, számlaképes szolgáltatókkal szeretnétek együtt dolgozni, azt bizony meg kell fizetni. Lehet, hogy így több lesz a kiadásotok, mintha számla és szerződés nélkül dolgoznátok valakivel, de higgyétek el, bármilyen probléma esetén jól fog jönni egy szerződés, ami mindenkit véd.

Kategóriafüggetlen banner

Mennyibe kerül egy esküvő?

Az esküvőszervezők, ceremóniamesterek és vőfélyek látnak rá a legjobban arra, hogy mennyibe kerül egy esküvő. Hogy miért? Az esküvőszervezők munkájának szerves része, hogy tisztában legyenek az árakkal, és minden felmerülő kiadással. Ezért számukra egyértelmű az, hogy hány fős lagzit mekkora összegből lehet körülbelül megszervezni. A ceremóniamesterek és a vőfélyek szintén folyamatosan tartják a kapcsolatot a párokkal, így ők is naprakészek az árakat illetően is.

Magyarországon egy átlagos létszámú, 60 fős esküvőt már évek óta nem lehet megszervezni 1 millió forintból, az árak pedig folyamatosan emelkednek. Egyre több szolgáltatás vonódik be az esküvők világába, gondoljunk csak az animátorokra, a baristákra vagy akár az artistákra. Ezek mind-mind emelik az esküvői kiadásokat, melyek 2019-ra igen borsos árakat feltételeznek, és ebbe még nem számoltuk bele a nászút költségeit.

Természetesen fillérekből is ki lehet hozni egy esküvőt, ha egy pár csupán a tanúkkal megy el az anyakönyvvezetőhöz, fotós, videós, és esküvői ruha nélkül.

Ott vannak azonban a 120-220 fős lagzik is, ahol a párok limuzint bérelnek, és a legprofibb drónfelvételeket rendelik meg. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mennyit költ az esküvőjére, ezért számolunk mi is átlagos árakkal.

Esküvő ára 2019

Ki fizeti az esküvői kiadásokat?

Hazánkban egyes tájegységeken az a szokás, hogy a menyasszony szüleinek illik állni az esküvő költségeit, vagy az örömszülők közösen fizetik a fiataloknak az esküvőt. Napjainkban azonban – mivel kitolódott a házasságkötések ideje – a párok általában már nem 18-20 évesen állnak anyakönyvvezető elé. A pároknak sok esetben már van gyermekük, illetve 10-15 éve közös háztartásban élnek. Átlagosan 30–35 évesen házasodnak össze egymással, évek óta dolgoznak, gyűjtögetnek, és saját megtakarításból fedezik a kiadásokat.

Előfordul az is, hogy a közelebbi rokonok, családtagok felajánlják a párnak, hogy kifizetik nászajándék gyanánt valamely esküvői szolgáltatást, pl a fotóst, a videóst, vagy éppen a zenészeket. Így ez anyagilag szintén igen nagy segítséget jelent.

Esküvői kiadások

Amerikai esküvő árak

Az Egyesült Államok területén a legdrágábbak azok az esküvők, amelyeket New Yorkban, azon belül is Manhattanben rendeznek. Itt egy átlagos lagzi ára átszámolva akár 25 millió forint is lehet. De 12-15 millió forint biztosan, és akkor még nem számoltuk az extra igényeket, a prémium szolgáltatásokat és a sztárséfek díját.

Érdekesség!

Az amerikai esküvőkön – ahogy hazánkban is – egyre divatosabb, hogy a párok sztárfellépőkkel lepik meg a násznépet. Ez a kiadás természetesen jelentősen megnöveli a az esküvői kiadásokat, akár 2-3 millió forintnak megfelelő dollárral is, míg Magyarországon egy sztárvendég 0,5–1,5 millió forinttal is megdobhatja a költségvetést.

Esküvői költségvetés

Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben?

Magyarországon 80, esetleg 90 fős egy átlagos esküvő, a párok általában ennyire tudják leszűkíteni a vendégek létszámát. Az esküvő árát főként az befolyásolja, Budapesten vagy vidéken tartják-e az esküvőt, és hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni a nagy napon.

Egy 80 fős esküvő körülbelül 2,5-3 millió forintba kerül,

de hogy valójában mennyibe kerül egy esküvő, azt ezek alapján a szempontok alapján is ki lehet számolni.

Esküvő ára Magyarországon

“Mennyibe kerül egy esküvő?”

 

Az esküvői menü ára kb. 10.000-12.000 Ft/fő, tehát az ára 80 főre nagyjából 800.000-880.000 Ft. Ehhez még hozzájön az italfogyasztás is, így csak az étel-ital 1.200.000 Ft is lehet.

A menyasszonyi ruha 60.000-250.000 Ft között mozog, a bérlés átlagosan 150.000-170.000 Ft. A varratás szintén lehet ennyi, ez a varrónő munkadíjától, és a felhasznált anyagoktól függ. Az öltöny ára körülbelül 30.000-50.000 Ft.

Egy profi ceremóniamester/vőfély díja 100.000-200.000 Ft, a fotósok/videósok pedig akár 200.000-300.000 Ft-ot is elkérhetnek. Ebben sok esetben benne van a drónvideó készítése is, de a kreatív fotózás, a helyszíni fotózás és az utómunkálatok munkadíja biztosan.

Egy esküvőszervező 180.000-300.000 Ft-ot is elkérhet, ez az ár természetesen számtalan egyeztetést és rengeteg munkát takar.

Esküvő ára

“Mennyibe kerül egy esküvő?”

 

A virágdekoráció ára szintén elég nagy összeg, hiszen az élővirágok árát meg kell fizetni. Egy menyasszonyi csokor ára kb 10.000-20.000 Ft. Ehhez jön még a dobócsokor (kb. 3000-5000 Ft), az asztali dekorációk, az autódíszek, és a szertartás helyszínének díszítése is. Mindent egybevéve itt is több mint 100.000 Ft-os kiadásról beszélünk.

Az esküvői kiegészítők ára szintén lényeges. A fátyol, a menyasszony és a vőlegény cipője, a menyecskeruha, és a koszorúslány ruhák összköltsége elérheti a 100.000-120.000 Ft-ot is.

A vendégek részére sok pár biztosít szállást, ennek költségét gyakran a párok, sok esetben viszont a vendégek fizetik. Ha a párt terhelik a költségek, akkor két ágyas szobánként általában 5.000-20.000 Ft-ot kell fizetni, nyilvánvalóan helyszíntől függően.

Az autóbérlés díja típusonként eltérő lehet, de nagyjából 100.000-150.000 Ft/nap, esetleg limuzin esetében 80.000-120.000 Ft/óra.

Autóbérlés esküvőre

“Mennyibe kerül egy esküvő?”

 

80-100 meghívó biztosan nem jön ki 8000 forintból, hiába találhatunk ilyen kommenteket esküvői fórumokon. A minőségi papírnak, és a precíz munkának megvannak a költségei.

A fodrász, a sminkes és a körmös munkája szintén fontos tényező, főleg, ha próbahaj és próbasmink is készül. Összesen a három szolgáltatás 40.000-50.000 Ft lehet.

Egy 80 fős esküvői torta ára attól függően változik, hogy Budapesten vagy vidéken rendeli meg a pár, illetve hogy milyen extrákat választ hozzá. Így 45.000-180.000 Ft is lehet egy torta, és ezért sem olyan könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogy mennyibe kerül egy esküvő.

A szabadtéri helyszínek bérleti díja is igen változó, 10.000-150.000 Ft között mozog.

Esküvői torta ára

“Mennyibe kerül egy esküvő?”

 

Nézzük a gyűrűk árát. Az eljegyzési gyűrűk ára 20.000 Ft és a csillagos ég között mozog. A férfiak többsége hazánkban nagyjából 100.000 Ft-ig választ a párjának eljegyzési gyűrűt. A karikagyűrű árak lényegesen magasabbak, főleg, ha a menyasszony gyűrűje gazdagon díszített. Így 60.000-250.000 Ft között mozog a két gyűrű ára.

Ezekre a költségekre még pluszban jön a fehérnemű, az ékszerek, és az olyan szolgáltatások ára, mint a kozmetikus, fogorvos vagy szemüvegesek esetében gyakran a kontaktlencse is.

Az extra szolgáltatások ára, mint a ruhafény, tortaceremónia, galamb- vagy pillangóreptetés, sátorbérlés, tűzijáték, lufireptetés, tovább emelhet az esküvői költségvetésen.

Esküvői árak 2019

Kétmillióból nehéz kijönni 2019-ben

Egy 80 fős esküvő tehát nemigen jön ki 2 millió forintból, ha összeadjuk a fent megnevezett összegeket. Természetesen a párok döntik el, hogy mennyibe kerül egy esküvő, milyen szolgáltatásokra mekkora összeget szeretnének költeni. Ám vannak olyan árak a piacon, amelyek egy cseppet azért aggodalomra adnak okot (pl. gyanúsan kevés összeget kér el egy szolgáltató). Érdemes utánanézni annak, hogy egy szolgáltató

milyen referenciákkal rendelkezik, illetve milyen csomagokat lehet nála igénybe venni.

A hazai tapasztalat szerint a kiadásokat sok pár úgy csökkenti, hogy saját maguk oldják meg az egyes szolgáltatók munkáját (pl fodrász, virágkötő, fotós). Egy hagyományos, vidéki esküvőnél a pár gyakran támaszkodik a család segítségére. Sokan maguk sütik a lakodalmas süteményeket és az esküvői tortát, illetve ismerőstől szerzik be a sátrat, asztalokat, székeket vagy éppen a dekorációt. A városi esküvőknél sok esetben ezt igen nehéz kivitelezni, így több kiadásra kell számítani.

Azok a párok, akik külföldről szervezik az esküvőjüket, nagyon gyakran fogadnak maguk mellé esküvőszervezőt. Vannak olyan feladatok, amelyeket képtelenség telefonon vagy elektronikusan intézni. A családtagok, barátok pedig néhány feladatban biztosan szívesen segítenek, de az egész esküvő megszervezését azért nem lehet rájuk bízni. Tisztelet a kivételnek.

Esküvői kiadások

Esküvő árak Magyarországon

Arra a kérdésre tehát, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben, a válasz (egy 80 fős esküvő esetében) valahol 2,5-3 millió forint között szokott lenni. A néhány fős esküvők esetén is könnyedén lehet 500.000-600.000 Ft a kiadás, hiszen a menyasszonyi ruhához, a fotóshoz, a menyasszonyi csokorhoz és a vacsorához azért általában ragaszkodnak a párok. Arról nincs adatunk, hogy mennyibe kerül a legdrágább esküvő Magyarországon, de az esküvőszervező cégek olyan párokkal is gyakran találkoznak, akik

7-12 millió forintot is szívesen költenek a nagy napra.

A határ valóban a csillagos ég, hiszen még ezer és egy tétellel lehet növelni a kívánságlistát. Akár egy lovas hintóval, helikopterezéssel, motorcsónakázással, de vannak olyan párok, akik legszívesebben egy hőlégballonba szállnának a szertartás után, akár csak a fotózás kedvéért is.

Azoknak az esküvőknek pedig, amelyeket itthonról szervez meg egy esküvőszervező, vagy maga a pár, de külföldön kerülnek megrendezésre, szintén elég borsos az ára. Ez esetben vagy a vendégek vásárolják meg saját maguknak a repülőjegyeket, vagy a pár vásárolja meg számukra. Mindkét eset számos kérdést feszeget.

Esküvő ára

Az árak folyamatosan emelkednek, de a szolgáltatások színvonala, és összetettsége is ezzel párhozamosan fejlődik, újul. Ez remek hír, hiszen a párok a pénzükért minőségi szolgáltatást várnak el, a szolgáltatók pedig igyekeznek megfelelni az elvárásoknak. Ennek függvényében mindenki maga döntse el, hogy soknak találja-e a fenti összegeket, vagy sem.

Mi csak annyit mondhatunk, hogy azok a párok, akik 2020-ra szervezik jelenleg az esküvőjüket, kérdezzenek rá minden esetben a szolgáltatóknál és a helyszíneknél arra, hogy az adott árajánlat a 2020-as évre is vonatkozik-e. Így nem éri meglepetés őket, ha nem férnek bele a mai napon megírt esküvői költségvetésbe.

Animacik gyerek

Témába vág

Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem! Utazzunk egy kicsit! Nem kell bőrönd, nem kell repülő, csak a képzeletünk. Utazzunk oda, hol a nap mindig simogatja arcunkat, hol a bor édessége átjárja szánkat, hol a levendula illata lépten-nyomon csiklandozza orrunkat. Ez Provence! Egy mesebeli h...
Az esküvői költségvetés összeállítása Akár hozzáfogtatok már az esküvőszervezéshez, akár még csak tervezitek, biztosan látjátok már, hogy egy esküvő megszervezése bizony nem kis feladat. Rengeteg mindent kell fejben tartani, annál is inkább, mert számos szolgáltatóval tartani kell a kap...
Polgári esküvő ára: Árak, plusz költségek Arra a kérdésre, hogy mennyi egy polgári esküvő ára, majdnem olyan nehéz felelni, mint hogy mi a hosszútávú kapcsolat titka. Vannak mankók, amikbe kapaszkodhatunk, de rengeteg aprónak hitt tényező egyedi, ezáltal kicsit megfoghatatlan is. ...
Esküvői italfogyasztás kiszámítása – Italkalkulátor Miután kiválasztottátok a lagzi helyszínét és a tökéletes esküvői menüt, a következő feladatotok nem lesz más, mint az esküvői italfogyasztás kiszámítása. Ez nem könnyű feladat, hiszen rengeteg tényezőtől függ. Nem mindegy a násznép összetétele,...
Nászajándék pénz kreatívan – 25+1 ötlet Manapság egyre megszokottabb, hogy az ifjú pár pénzt kér nászajándék gyanánt. Ez egyrészről leegyszerűsíti a vendégek dolgát, hisz nem nagyon kell agyalni, mit is adjanak ajándékba, másrészről viszont érdemes kicsit ötletelni, hogy a nászajándék pén...
Molett alkalmi ruha tippek – Árak, fazonok, stílusok Kissé párnásabbak vagytok itt-ott a társadalom által megfogalmazott "átlagos testalkatnál"? Semmi vész, elképesztően sok molett alkalmi ruha közül válogathattok, ha esküvőre vagytok hivatalosak. El sem hinnétek, milyen sok fazon és stílus áll jól ne...
Héliumos lufi esküvőre – környezettudatosan és kreatívan Egyre divatosabb nagyobb eseményeken, rendezvényeken a héliumos lufi használata látványelemként, és ez alól az esküvők sem kivételek. Manapság többször hallhatjuk a lufiposta környezetkárosító hatásáról, ami miatt nem tanácsos az esküvőnkön héli...
Alkalmi ruha esküvőre – Tippek és tanácsok! Azt gondolnánk, csak a menyasszonynak okoz fejtörést, hogy milyen ruhát viseljen a nagy napon, azonban a vendégek is gondban lehetnek, és ilyenkor jön a jól bevált alkalmi ruha esküvőre. Milyen színű? Milyen hosszú? Milyen fazonú? Milyen kiegész...
Esküvői ötletek 2019 – Ne hagyd ki őket! 2019-ben rengeteg olyan esküvői trend és stílus hódít, amit igazán könnyű első látásra megkedvelni. Ahhoz, hogy a nagy nap tökéletes legyen, ezek az esküvői ötletek biztosan nagy segítségetekre lesznek. A cikk végén máris tudjátok majd, mi áll a...
Nászút szervezése – Lépésről lépésre Ha épp most készültök hátradőlni kényelmes karosszéketekben, hisz megvan a ruha, a dekor, a köszönőajándék és miegymás, gyorsan pattanjatok fel, rázzátok meg magatokat, ugyanis vissza van még egy nagyon fontos dolog, a nászút szervezése! ...