A mai modern esküvőkön egyre kevesebb esküvői hagyományt tartanak, de azért vannak olyan kivételek, melyek még az új divatok ellenére is kihagyhatatlan elemei egy lakodalomnak. Ilyen többek között a menyasszonytánc, illetve a menyecsketánc is.

Kicsit hasonlóak, kicsit különbözőek, de nagyon hangulatosak, az biztos! Természetesen sehol nincs kőbe vésve, hogy melyik hagyományt kell betartanotok, ezért tiétek a választás joga! Nehéz dönteni? Segítünk kicsit!

Kategóriafüggetlen banner

Menyasszonytánc vs. Menyecsketánc

A menyasszonytánc illetve menyecsketánc hagyománya tájegységektől függ, mindenhol más szokás van érvényben. Mivel lényegében mindkét tánc ugyanazt a célt szolgálja, sokszor össze is mosódik a két hagyomány.

Menyasszonytánc

A menyasszonytánc a menyasszony utolsó tánca esküvője napján menyasszonyi ruhájában, tehát még éjfél előtt kerül rá sor. A régi hagyomány szerint ez az utolsó tánca lányként, hisz a nászéjszaka akkor még nem történt meg.

Animacik - Esküvői táncoktatás
Fotó: animacik.hu

A tánc kezdetét verssel, vagy Eladó a menyasszony! felkiáltással kezdi a vőfély (vagy manapság akár a ceremóniamester), és ő is kezdi meg a menyasszony táncoltatását. Eközben a násznép a násznagyoknál lévő kosárba, tányérba, vagy kondérba teszi a tánc „váltságdíját”, azaz az ifjú párnak szánt pénzajándékot, és egy külön asztalra helyezik a nászajándékot.

Az utolsó a sorban a vőlegény, aki a táncoltatás után felkapja a menyasszonyt és a pénzzel teli kondért, majd kiszaladnak, és átöltöznek menyecskeruhába.

Esküvői zene, menyasszonytánc

Menyecsketánc

A menyecsketánc a menyasszonytánchoz hasonlóan ugyanúgy a pénzajándékok begyűjtéséről szól, azonban értelemszerűen, már menyecske ruhában történik. Jelentése pont ellentétes, hisz ez a menyasszony első tánca, már újasszonyként.

A sort ugyanúgy a vőfély, vagy ceremóniamester nyitja, és tánc közben Eladó az újasszony! kiáltással invitálja a vendégeket a táncoltatásra. Sokszor – a régi hagyomány szerint – a táncoltatás után aprópénzt dobálnak a menyecskének, amit söprűvel kell összesöpörnie és egy vödörbe gyűjtenie, amit az ifjú férj tart, ezzel szimbolizálva szerepeiket a házasságban.

Van, ahol még bolond menyasszonytáncot is tartanak, ilyenkor a násznép valamelyik bevállalósabb férfi tagja függönyből vagy terítőből menyasszonyi ruhát teker magára, és így táncoltatja meg a násznépet.

lakodalmas zene, menyasszonytánc

Jótanácsok a táncoltatáshoz

Mivel mind a menyasszonytáncnak, mind a menyecsketáncnak alapvető elvárása, hogy a násznép minden tagja megtáncoltassa az arát, érdemes egy-két apróságra odafigyelni, hogy el ne ájuljatok a századik vendég után.

  • A táncoltatás ritmusát alapvetően a vőfély, illetve a ceremóniamester határozza meg, így rajtuk nagyon sok minden múlik! Beszéljétek meg velük, hogy nagyjából mennyi időt hagyjanak egy-egy vendégre, így le tudjátok rövidíteni, az alapvetően „órákig” tartó táncot.
  • Ha még energiatakarékosabbak szeretnétek lenni, kérjétek meg a vőfélyt, hogy jelezze a vendégeiteknek, ne egyesével táncoltassanak meg, hanem családostul álljanak össze. Így egy 100 fős esküvőnél, lehet, hogy „csak” hatvanszor kell táncolnotok.
Hirdetés
  • Mindenképp lapos talpú cipőben legyetek! Ha nem készültetek ilyennel, itt a tökéletes alkalom lerúgni a tűsarkút.
  • Legyen valaki a közeletekben, aki ha szükséges, egy korty vízzel ki tud titeket segíteni. Higgyétek el, senki nem fog igazán kizökkenni egy pillanat alatt!
  • Tartalékoljatok az erőtökkel! Biztosan lesznek olyan vendégek, akik jól meg akarnak titeket táncoltatni, így akikkel lehet, vegyétek pihenősebbre a koreográfiát. Néhány jobbra kettő- balra kettő teljesen megteszi.
menyecsketánc

Alternatív pénzgyűjtési lehetőség

Manapság sok pár szeretné kihagyni ezt a fajta pénzgyűjtést, és bár a táncoltatás hagyományát őrzik, más módon kérik a násznép pénzajándékát. Sokan nászajándék helyett inkább nászajándékpénzt kérnek, vagy esetleg arra kérik vendégeiket, hogy egy-egy kaparóssorsjeggyel támogassák kezdődő közös életüket.

Ha alternatív módon kéritek a násznép pénzajándékát, fontos, hogy már a meghívóban jelezzétek ennek módját, hogy minden vendég időben fel tudjon készülni.

Zenék esküvőre

Mint, ahogy szerelmetek története, úgy esküvőtök is teljesen egyedi, és ez jól is van így. De ha nem szeretnétek teljesen hagyományos esküvőt, egy-egy régi hagyománnyal tökéletes egyensúlyt találhattok egy modern esküvő és a régi hagyományok között.

A menyasszonytánc illetve menyecsketánc remek szórakozás lehet a vendégeiteknek, és természetesen nektek is, és könnyedén beindíthatja az igazi „ereszd el a hajamat” hangulatot!

Borítókép: https://www.animacik.hu/