Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit!
Morzsalagzi szervezése

Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit!

Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés… Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetnek az általatok ismert esküvői szokások, így a morzsalagzihoz és a lagzifarkához köthető hagyományok is.

A morzsalagzi és a lagzifarka tulajdonképpen ugyanazt jelenti, csak más-más tájegységeken máshogy hívják őket. Van azonban néhány olyan alapszabály vagy pillér, amihez érdemes ragaszkodni a szervezés során.

Kategóriafüggetlen banner

Morzsalagzi, lagzifarka – ilyen volt régen

Régen az esküvő végén csomagoltak a vendégeknek a megmaradt ételekből és süteményekből. Ami megmaradt, azt a lagzi utáni napon, a morzsalagzin fogyasztották el a vendégek. A falusi lagzikon gyakran üstökben főztek, ám a megmaradt ételeket nem lehetett eltenni későbbre, ezért ami megmaradt, azt másnap el kellett fogyasztani.

Az esküvő napján vegyes dobozokat állítottak össze a násznépnek. Minden süteményből tettek bele, a süteményeket pedig a rokonság hordta össze a nagy napra.

Morzsalagzi szervezése

A morzsalagzira mindenki hivatalos volt, aki a lagzin is jelen volt, sőt, még a szomszédokat, és a távoli ismerősöket is meghívták rá. Az alkoholt általában a pár és a rokonok vásárolták meg, és vitték az étterembe, így ami nem fogyott el, azt magukkal vitték a másnapi morzsalagzira. Zenekar akkor játszott általában, amikor valakinek volt zenész ismerőse, ilyenkor svábzene, vagy cigányzene szólt, de gyakran előkerültek a harmonikák is.

A vendégek megbeszélték egymással a kedvenc történeteiket, és az előző napi esküvő és lagzi élményeit, emlékeit. Annyi bizonyos, hogy a lagzifarka általában valamelyik örömszülő házának a kertjében volt. Jellemzően a párnak akkoriban még nem feltétlenül volt saját lakása, háza, albérlete.

Lagzifarka szervezése

Morzsalagzi, lagzifarka – ilyen most

Manapság a morzsalagzi már mást jelent, mint régen. Azok a párok, akik nem akarnak nagy esküvőt szervezni, az esküvő napján csak a családdal ünnepelnek, utána nap pedig a barátokkal.

Teljesen természetes, hogy ti is szívesen vendégül látnátok a barátokat, a munkatársakat, és a távolabbi családtagokat egy kis finomságra. Jó ötlet, ha meghívjátok őket a szertartásra (akár csak a polgárira, akár az egyházira is), és a lagzi másnapjára szervezett morzsalagzira.

Gondoltátok volna?

Emiatt tették át a legtöbb mai esküvőt pénteki napra a szombat helyett, mert így szombaton lehet a lagzi farka, vasárnap pedig van idő egy kicsit pihenni, illetve elcsomagolni minden ételt, süteményt és megmaradt italt (már ha marad egyáltalán).

Morzsalagzi ételek

Előfordulhat, hogy akik az étterembe is hivatalosak a szertartások után, azokat a pár a morzsalagziba már nem invitálja meg. Ez napjainkban teljesen elfogadott szokás, általában ezen nem sértődnek meg a családtagok. Ha mégis, akkor nyugodtan magyarázzátok el nekik, hogy mindenkit sajnos nem tudtok többször is megvendégelni, de örültök neki, hogy így vagy úgy, de együtt ünnepeltek majd a nagy napon.

Legyetek diplomatikusak, így nem keveredtek vitába, és mindannyian jól érzitek majd magatokat!

Hogyan szervezd meg okosan a morzsalagzit?

Mindenekelőtt fogadjátok meg, hogy nem rendeltek azért sokkal több ételt, mert két napig látjátok vendégül a szeretteiteket. Nem kell túlzásba esni, egy bográcsos pörkölt, vagy gulyás kisegíthet benneteket, sőt, még hangulatosabb lehet a buli egy bográcsos kertipartin. Mire figyeljetek még?

  • Készüljetek zenével, mert biztosan lesznek olyan vendégek, akiknek táncolni támad kedve. Elvégre ez egy pótlagzi. Zenekarra vagy DJ-re nem feltétlenül lesz szükség, de persze ha hatalmas bulira vágytok, nyugodtan szervezzétek le erre a napra is ezt a szolgáltatást.
  • A csomagolással ne bajlódjatok. Egy morzsalagzi után nem szokás csomagolni a vendégeknek sem süteményt, sem más ételt, mert ahogyan a neve is jelzi, itt az esküvő morzsáit csipegetitek fel közösen.
  • Lefoglalhattok akár egy éttermet is a morzsalagzihoz. Azonban az is teljesen természetes és szuper megoldás, ha a saját otthonotokba várjátok a vendégeket. Persze az a legjobb, ha kertes helyiséget választotok erre a célra, ahol kényelmesen elfér mindenki. Bérelhettek sátrat, padokat és asztalokat is, ma már rengeteg olyan szolgáltatót találhattok, aki abszolút profi módon segít majd nektek felszerelkezni mindenféle praktikus esküvői eszközzel.

Morzsalagzi sátorban

  • Beszéljétek meg mindenkivel, és tüntessétek fel az esküvői meghívókon is, hogy pontosan ki mire hivatalos, hogy ne legyen kavarodás. Nyugodtan beleírhatjátok a meghívó szövegébe, hogy a polgári szertartásra, a templomi szertartásra, az esküvő utáni lagzira, vagy a morzsalagzira várjátok a vendégeket.
  • Bátran jelezzétek mindenkinek, hogy milyen ruhát vegyen fel a morzsalagzira, ide ugyanis nem érdemes nagyestélyiben érkezni. A nőknek elegendő egy könnyed, kényelmes ruha egy szandállal, a férfiaknak pedig egy rövidujjú ing is tökéletes választás.
  • Érdemes néhány barátot megkérni, hogy segítsen nektek a tennivalókban, hogy ne nektek kelljen mindent felügyelni. Persze nem arra kell megkérni őket, hogy személyzetként funkcionáljanak, de apró-cseprő szervezési feladatokat biztosan szívesen elvállalnak majd, így leveszik a terhet a vállatokról.

Lagzifarka szervezése

Ne hagyd ki!

Megtetszett a morzsalagzi gondolata? Szívesen falatoznátok és buliznátok együtt a lagzi után még egy napot a családtagokkal, barátokkal, és ismerősökkel? Nincs más hátra, mint felkészülni a jeles napra, és immár férj és feleségként, nyugodtan ünnepelni a házasságkötéseteket a stresszes esküvő, és a lagzi után!