Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit!
Morzsalagzi szervezése

Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit!

Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés… Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetnek az általatok ismert esküvői szokások, így a morzsalagzihoz és a lagzifarkához köthető hagyományok is.

A morzsalagzi és a lagzifarka tulajdonképpen ugyanazt jelenti, csak más-más tájegységeken máshogy hívják őket. Van azonban néhány olyan alapszabály vagy pillér, amihez érdemes ragaszkodni a szervezés során.

Kategóriafüggetlen banner

Morzsalagzi, lagzifarka – ilyen volt régen

Régen az esküvő végén csomagoltak a vendégeknek a megmaradt ételekből és süteményekből. Ami megmaradt, azt a lagzi utáni napon, a morzsalagzin fogyasztották el a vendégek. A falusi lagzikon gyakran üstökben főztek, ám a megmaradt ételeket nem lehetett eltenni későbbre, ezért ami megmaradt, azt másnap el kellett fogyasztani.

Az esküvő napján vegyes dobozokat állítottak össze a násznépnek. Minden süteményből tettek bele, a süteményeket pedig a rokonság hordta össze a nagy napra.

Morzsalagzi szervezése

A morzsalagzira mindenki hivatalos volt, aki a lagzin is jelen volt, sőt, még a szomszédokat, és a távoli ismerősöket is meghívták rá. Az alkoholt általában a pár és a rokonok vásárolták meg, és vitték az étterembe, így ami nem fogyott el, azt magukkal vitték a másnapi morzsalagzira. Zenekar akkor játszott általában, amikor valakinek volt zenész ismerőse, ilyenkor svábzene, vagy cigányzene szólt, de gyakran előkerültek a harmonikák is.

A vendégek megbeszélték egymással a kedvenc történeteiket, és az előző napi esküvő és lagzi élményeit, emlékeit. Annyi bizonyos, hogy a lagzifarka általában valamelyik örömszülő házának a kertjében volt. Jellemzően a párnak akkoriban még nem feltétlenül volt saját lakása, háza, albérlete.

Lagzifarka szervezése

Morzsalagzi, lagzifarka – ilyen most

Manapság a morzsalagzi már mást jelent, mint régen. Azok a párok, akik nem akarnak nagy esküvőt szervezni, az esküvő napján csak a családdal ünnepelnek, utána nap pedig a barátokkal.

Teljesen természetes, hogy ti is szívesen vendégül látnátok a barátokat, a munkatársakat, és a távolabbi családtagokat egy kis finomságra. Jó ötlet, ha meghívjátok őket a szertartásra (akár csak a polgárira, akár az egyházira is), és a lagzi másnapjára szervezett morzsalagzira.

Gondoltátok volna?

Emiatt tették át a legtöbb mai esküvőt pénteki napra a szombat helyett, mert így szombaton lehet a lagzi farka, vasárnap pedig van idő egy kicsit pihenni, illetve elcsomagolni minden ételt, süteményt és megmaradt italt (már ha marad egyáltalán).

Morzsalagzi ételek

Előfordulhat, hogy akik az étterembe is hivatalosak a szertartások után, azokat a pár a morzsalagziba már nem invitálja meg. Ez napjainkban teljesen elfogadott szokás, általában ezen nem sértődnek meg a családtagok. Ha mégis, akkor nyugodtan magyarázzátok el nekik, hogy mindenkit sajnos nem tudtok többször is megvendégelni, de örültök neki, hogy így vagy úgy, de együtt ünnepeltek majd a nagy napon.

Legyetek diplomatikusak, így nem keveredtek vitába, és mindannyian jól érzitek majd magatokat!

Hogyan szervezd meg okosan a morzsalagzit?

Mindenekelőtt fogadjátok meg, hogy nem rendeltek azért sokkal több ételt, mert két napig látjátok vendégül a szeretteiteket. Nem kell túlzásba esni, egy bográcsos pörkölt, vagy gulyás kisegíthet benneteket, sőt, még hangulatosabb lehet a buli egy bográcsos kertipartin. Mire figyeljetek még?

  • Készüljetek zenével, mert biztosan lesznek olyan vendégek, akiknek táncolni támad kedve. Elvégre ez egy pótlagzi. Zenekarra vagy DJ-re nem feltétlenül lesz szükség, de persze ha hatalmas bulira vágytok, nyugodtan szervezzétek le erre a napra is ezt a szolgáltatást.
  • A csomagolással ne bajlódjatok. Egy morzsalagzi után nem szokás csomagolni a vendégeknek sem süteményt, sem más ételt, mert ahogyan a neve is jelzi, itt az esküvő morzsáit csipegetitek fel közösen.
  • Lefoglalhattok akár egy éttermet is a morzsalagzihoz. Azonban az is teljesen természetes és szuper megoldás, ha a saját otthonotokba várjátok a vendégeket. Persze az a legjobb, ha kertes helyiséget választotok erre a célra, ahol kényelmesen elfér mindenki. Bérelhettek sátrat, padokat és asztalokat is, ma már rengeteg olyan szolgáltatót találhattok, aki abszolút profi módon segít majd nektek felszerelkezni mindenféle praktikus esküvői eszközzel.

Morzsalagzi sátorban

  • Beszéljétek meg mindenkivel, és tüntessétek fel az esküvői meghívókon is, hogy pontosan ki mire hivatalos, hogy ne legyen kavarodás. Nyugodtan beleírhatjátok a meghívó szövegébe, hogy a polgári szertartásra, a templomi szertartásra, az esküvő utáni lagzira, vagy a morzsalagzira várjátok a vendégeket.
  • Bátran jelezzétek mindenkinek, hogy milyen ruhát vegyen fel a morzsalagzira, ide ugyanis nem érdemes nagyestélyiben érkezni. A nőknek elegendő egy könnyed, kényelmes ruha egy szandállal, a férfiaknak pedig egy rövidujjú ing is tökéletes választás.
  • Érdemes néhány barátot megkérni, hogy segítsen nektek a tennivalókban, hogy ne nektek kelljen mindent felügyelni. Persze nem arra kell megkérni őket, hogy személyzetként funkcionáljanak, de apró-cseprő szervezési feladatokat biztosan szívesen elvállalnak majd, így leveszik a terhet a vállatokról.

Lagzifarka szervezése

Megtetszett a morzsalagzi gondolata? Szívesen falatoznátok és buliznátok együtt a lagzi után még egy napot a családtagokkal, barátokkal, és ismerősökkel? Nincs más hátra, mint felkészülni a jeles napra, és immár férj és feleségként, nyugodtan ünnepelni a házasságkötéseteket a stresszes esküvő, és a lagzi után!

Témába vág

Környezettudatos esküvő – Tuti tippek egy „green wedding”-hez! Ahogy a régészek keresik az ókori élőlények lábnyomait, úgy kutatjuk mi is, hogy lehetne csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát. Manapság egyre többször halljuk a környezettudatos esküvő fogalmát, azaz a green wedding-et (zöld esküvőt). ...
Téli esküvő előnyei – 7+1 hasznos tipp! Ha lehunyjátok a szemeteket, és magatok elé képzeltek egy téli esküvőt, biztosan havas tájat, szikrázó fényeket és egy egyedi menyasszonyi ruhát láttok magatok előtt. A vendégek elegáns kalapokban és kabátokban ülnek a székeken, és minden egyes dekor...
Bámulatos árnyalat lesz az év esküvői színe 2019-ben! Kedves 2019-es menyasszonyok! Odavagytok a szebbnél szebb színekért, de még nem tudtátok eldönteni, hogy melyik árnyalat legyen az esküvőtök kísérőszíne? Akkor remek hírünk van számotokra, mert ahogyan minden évben, úgy most is bejelentette a Pantone...
Ruhatippek téli esküvőre – Hogy a vendégek se fázzanak! Bár a legtöbb esküvőt nyáron tartják, vannak olyan bátor jelentkezők, akik párjuk mellet a téli tájba is szerelmesek, ezért szeretnék akár térdig érő hóban kimondani a boldogító, és ez esetben szívet – és testet melengető igent. Igaz, ezeken az esküv...
10 fantasztikus tipp, amivel mesés lesz egy téli esküvő! Havas táj, meleg fények és meghitt hangulat. Egy téli esküvő elképzelhetetlen ezek nélkül, főleg akkor, ha valóban olyan szerencsések vagytok, hogy a téli esküvőtök időpontjában is éppen havazik. Bármennyire hihetetlennek tűnik, igen sok pár gondolja...
Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...