A nászajándék kérdés mindig elég kényes téma a vendégek és a pár számára. A pár nem szeretné terhelni a násznépet, ugyanakkor nem szeretne egy huszadik kávéfőzőt vagy pohárkészletet sem. A vendégek pedig tanácstalanok, hiszen sokan inkább a tárgyajándék mellett döntetnének, míg mások boldogabbak akkor, ha egy ötletesen átadott összeggel segítik az ifjú párt. A lehető leghasznosabb megoldás egy jól összeállított nászajándék lista, ami minden felmerülő kérdésre választ adhat.

Most tehát nem a tipikus nászajándék ötleteket vesszük végig, hanem azt, hogy miért szánjatok időt a lista megírására. Tartsatok velünk!

Nászajándék, nászajándék lista
Fotó: pexels.com

Nászajándék lista – Miért szükséges?

Régen a nászajándék egyet jelentett a stafírunggal, amit a lányos háznál állítottak össze az ifjú pár számára. Később a szándék ugyan megmaradt, de nem csak a ruházat, az edények és az ágyneműk tartoztak az ajándékok közé, hanem minden, amire egy háztartásban szükség lehetett.

A közeli rokonok háztartási gépeket, mosógépet, hűtőt, és gáztűzhelyet vettek, hogy a pár az összeköltözés után birtokba vehesse új otthonát, a távolabbi rokonok, ismerősök pedig a már említett kisgépekkel, ágyneműkkel, törölközőkkel és tányérkészlettel készültek a pár számára.

Hirdetés

Internet és telefon híján azonban sok vendég ugyanolyan terméket vásárolt meg, így lehetett az, hogy sok kávéskészlet, pirítós sütő és tányérkészlet halmozódott fel a kamrákban.

Teltek-múltak az évek, a menyasszonyok és a vőlegények pedig már az esküvő előtt is összeköltöztek egymással, sokan már évek óta együtt éltek a nagy nap előtt. Bőven volt rá alkalmuk, hogy felszereljék a háztartásukat, és nem volt szükségük olyan nászajándékra, amely ezeket hivatott pótolni.

Kategóriafüggetlen banner

Nászajándék lista – Írjunk vagy ne írjunk?

A '90-es évek végén elkezdtek terjedni azok az esküvős filmek, amelyekben számtalanszor jött velünk szembe a nászajándék lista kifejezés is. A párok egy része összebarátkozott a gondolattal szépen lassan, és saját listát írt, mások pedig pénzajándékot kértek a vendégektől, melyből saját házra, lakásra, vagy nászútra gyűjtöttek/költöttek.

Érthető hát, hogy a nászajándék lista igen hasznos része lett az esküvői készülődésnek, és a mai napig az, még akkor is, ha a pár nem írja le konkrétan egy helyre a kívánságait.

Pénzajándék esküvőre

Nem illetlenség-e egy egész listát akasztani a vendégek nyakába?

A mai rohanó világban ennek pont az ellenkezője igaz. Mindenkinek nagy segítség, ha nem kell ajándéktippeken agyalnia, és olyasmire költenie a pénzt, ami később talán fölösleges lesz. A nászajándék lista szükségességét az alábbi szempontok szerint kell eldöntenetek:

  • Vannak olyan tárgyajándékok, amelyekre valóban szükségetek van?
  • Azt gondoljátok, hogy a vendégek szívesen beszereznék a lista pontjain szereplő ajándékokat?
  • Nem szeretnétek pénzgyűjtős menyasszonytáncot?

Ha a kérdésekre igennel válaszoltatok, akkor érdemes ajándéklistát írni, és rajta azt is feltüntetni, mely üzlet milyen márkájú, milyen színű és méretű termékeire vágytok. Ez a fix megoldás arra, hogy jól süljön el a lista.

  • Jobban szeretnétek ti magatok kiválasztani a nászajándékba kapott pénzből a kívánt tárgyakat?
  • Közös otthonra vágytok?
  • A nászajándékba kapott pénzből szeretnétek nászútra menni?
  • Úgy gondoljátok, hogy a nászajándék lista nem találna jó fogadtatásra a vendégek körében?

Ha igennel válaszoltatok, akkor mondjatok le a listáról, és próbáljatok más úton-módon hatni a vendégek ajándékozási kedvére.

Nászajándék

Ki kezeli a nászajándéklistát?

A nászajándék lista kezelésében szerepet vállalhatnak a tanúk, a koszorúslányok, és az örömszülők is. Ha esküvőszervezőt fogadtok, ő is remek tanácsokkal szolgálhat.

A lista készülhet online, de akár emailben is elküldhetitek a vendégeknek, ám ahhoz, hogy folyamatosan szerkeszthető legyen (ahogyan fogynak a tételek), célszerű egy Google dokumentumban, blogban, vagy weboldalban gondolkodni.

A blog már csak azért is remek ötlet, mert feltölthettek rá minden más információt is az esküvővel kapcsolatban. Az indulások, érkezések helyszínét, a dress code-ot, vagy akár a menüt is. Ez már tényleg csak a kreativitásotokon múlik.

Tudtátok?

Ma már létezik olyan szolgáltatás is, hogy a szolgáltató a nászajándék lista alapján összegyűjti a vendégek ajándékait (előzetes vásárlást vagy utalást követően), és a lagzi helyszínén egy asztalon elhelyezi az ajándékokat. Így nem kell bajlódni, nem kell bíbelődni, szép rendezett lesz a nászajándék kérdés.

Nászajándék pénz kreatívan
Fotó: pinterest.com

A nászajándék lista elkészítéséhez inspirációt gyűjthettek egy körút során. Járjátok be a lakberendezési és elektronikai áruházakat, és fotózzátok le a nektek tetsző termékeket. Otthon aztán kényelmesen megírhatjátok a listát ez alapján. Kellemes készülődést kívánunk hozzá!