Ha épp most készültök hátradőlni kényelmes karosszéketekben, hisz megvan a ruha, a dekor, a köszönőajándék és miegymás, gyorsan pattanjatok fel, rázzátok meg magatokat, ugyanis vissza van még egy nagyon fontos dolog, a nászút szervezése!

Kategóriafüggetlen banner

Az esküvőszervezés része, mégis egy teljesen külön projekt. Elsőre talán fárasztónak tűnhet, hogy a nagy felhajtás közepette, amikor amúgy is ezer fele szerveztek-terveztek, még álmaitok nyaralását is összehozzátok, de higgyétek el, a nászút szervezése azért nem egy lehetetlen küldetés!

Érdemes egy-két fontos kérdést előre letisztáznotok, és máris olyan kristálytiszta lesz a kép, mint a tenger, amiben újdonsült házasokként lubickolhattok majd!

Nászút tengerparton

Nászút szervezése

Kezdjük az alapoktól! Ahhoz, hogy flottul menjen a nászút szervezése, el kell döntenetek először is, hogy milyen jellegű nászútra vágytok.

Legyen egy eldugott kis faluban, ahol senki se nyitja rátok az ajtót? Egy alpesi hegyvidéken, ahol összebújhattok a kandalló melegénél? Esetleg egy hangos nagyvárosban, ahol az éjjel soha nem érhet véget? Vagy talán egy forró tengerparton, ahol ti lehettek az új Kék Lagúna főszereplői?

Válasszátok azt, ami a kedvetekre való! Ha ezt az első, és legfontosabb kérdést megválaszoltátok, máris közelebb vagytok álmaitok nászútjához!

Nászút programok

Egy nászút ára – A piszkos anyagiak

Bizony-bizony, a nászút szervezése közben eljutottunk a második legfontosabb kérdéshez.

Mivel a legtöbb szállásfoglalásnál nem kell a teljes összeget kifizetni – elég valamennyi foglalót, vagy van, ahol semmit, és csak a helyszínen kell rendezni az anyagiakat – megtehetitek, hogy egy kicsit nagyobbat álmodtok, egy szimpla nyaralásnál.

Hirdetés

Sokan úgy döntenek, hogy az esküvőből befolyt pénz egy részét a nászútra fogják költeni. Azt azonban ilyenkor is mérlegelni kell, hogy nagyjából mennyi kötelező kiadásotok lesz a lagzi után, és mennyi zöldhasú maradhat a nászútra.

Nászút

Mindent a maga idejében

Mivel a legtöbb esküvő nyáron van, a legtöbb nászút is erre az időszakra esik, nem is beszélve a sima nyaralásokról. Nagyon fontos, hogy időben elkezdjétek a nászút szervezését, elsősorban a szállásfoglalást!

A közkedvelt helyekre már akár 6-8 hónappal korábban is le kell csapni! Ha külföldre mentek, még a repjegyet is foglalnotok kell, tehát minél hamarabb, annál jobb! Belföldi nászútnál sem érdemes sokat várni, ha főszezonban akartok menni.

Nászút

Ugyanakkor a nászút szervezése közben fel fog merülni a kérdés, hogy mennyi idővel induljatok az esküvő után. Filmbeillő a gondolat, hogy az esküvő másnapján elutaztok a nászutatokra, és elindulhatnak a mézes hetek. De fogadjatok meg egy jó tanácsot! Aludjatok rá egyet. Szó szerint!

A lagzi csodálatos lesz, de emellett fárasztó is, úgyhogy adjatok magatoknak pár nap pihenőt, hogy sokkal nyugodtabban és kipihentebben vágjatok bele a kalandba! Ha viszont túl sokat vártok, elillanhat az a rózsaszín köd, ami körülölel titeket az esküvő időszakában, és egy szimpla nyaralásnak fogjátok megélni a nászutat.

Ha az esküvő után 5-6 nappal indultok a nászutatokra, az igazán ideális, hisz lesz időtök kipihenni a lagzi izgalmait, de az a különleges romantikus bizsergés sem hagy alább pár nap alatt.

Nászút tervezése

Nászutas programok

Ti is úgy képzelitek a nászutatokat, hogy egész nap csak romantikáztok, ki sem keltek az ágyból, még a reggelit is szobaszervízzel rendelitek meg? Jó gondolat, de nem árt a vérfrissítés!

A nászút lényege – természetesen a lepedő összegyűrése mellett -, hogy életre szóló emlékeket szerezzetek.

Fedezzétek fel a környéket, béreljetek egy robogót, szervezzetek kirándulást, foglaljatok asztalt egy pazar étteremben, menjetek el hajókázni, koktélozni, táncolni… Mindegy mi az, ha együtt élitek át!

Nászutas szórakozás

Fontos tudnivalók indulás előtt

A romantikus buborékok közepette szálljunk vissza egy pillanatra a valóságba, és ne feledkezzünk meg néhány fontos dologról.

  • Igaz, hogy sok menyasszonynak megváltozik a neve az esküvő után, azonban az új iratok elkészítése nem megy egy nap alatt. Éppen ezért, a nászutas foglaláson még az a nevünk szerepeljen, ami az érvényes okmányokba van írva.
  • Érdemes a legfontosabb okmányainkból fénymásolatot is magunkkal vinni, biztos, ami biztos. Ellenőrizzük az okmányok érvényességi idejét, nehogy hosszabb legyen a nászút, mint azt terveztük…
  • Ha külföldre megyünk, járjunk utána a legfontosabb hagyományoknak, társadalmi szabályoknak.
  • Mindenképp kössünk egészségbiztosítást, de kiegészíthetjük poggyász – illetve telefonbiztosítással is.
  • Ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, legyen nálunk szótár, mert van, ahol angolul sem beszélnek igazán.
  • Európán kívüli, egzotikusabb úti célok esetén segítségünkre lehet a Külügyminisztérium honlapja, tájékozódhatunk vízumigénylésről, védőoltásokról, és persze nagykövetségeinkről is.
  • Állítsunk össze olyan úti patika csomagot, melyben azok az alapvető gyógyszerek vannak, melyeket rendszeresen, biztonsággal szedhetünk. 
Nászút külföldön

Nászút szervezése utazási irodával

Ha szeretnétek megspórolni ezeket a „fáradalmakat”, a nászút szervezése utazási irodán keresztül még egyszerűbb lehet.

Itt is érvényes a szabály, hogy minél hamarabb elkezditek, annál jobban jártok. Nem is gondolnátok, mennyi kedvezményes ajánlatuk van nászutakra! Tudnak segíteni a helyszín, illetve szállás lefoglalásában, a programok megszervezésében, a helyi különlegességek ismertetésében, és a szükséges iratok beszerzésében is.

Láthatjátok, a nászút szervezése is hasonlóképp összetett feladat, mint az esküvőszervezés többi része. Bárhova is mentek, bármit is csináltok, egy valamit mindenképp tartsatok észben.

A leginkább az különbözteti meg a nászutat egy nyaralástól, hogy ti hogyan élitek meg. A köztetek lévő romantika, egymásra hangolódás, a külvilág kizárása és a közös élmények teszik majd igazán édessé a mézes heteket!