Mindig azt mondjuk, hogy egy esküvő főszereplője a menyasszony – ja, meg persze a vőlegény, de ne feledkezzünk meg az örömszülőkről sem, és persze az örömszülő feladatok kijelöléséről sem!

Köszönőajándék örömszülőknek

Ha a menyasszonyoké a legjobb női főszereplőnek járó Oscar egy esküvőn, akkor a legjobb mellékszereplőnek járó arany szobrocskát tuti az örömszülők kapják. Életük egyik legszebb, és egyben legnehezebb napja gyermekük esküvője. Hisz látni gyermekük boldogságát felemelő érzés, azonban ez a nap egyben az elengedés napja is, ami bizony szívszorító pillanatokat is okozhat.

Nincsenek kőbe vésve, hogy melyek azok a teendők, amelyek az örömszülő feladatok közé tartoznak egyértelműen, azonban mi összeszedtük, mi mindenben tudnak terhet levenni a vállunkról!

Kategóriafüggetlen banner

Örömszülő feladatok kijelölése – Az arany középút

Mindenkinek egyéni döntés, mennyire engedi beleszólni az örömszülőket az esküvőszervezésbe, és természetesen a szülő – gyerek viszonyán múlik a leginkább.

Azonban érdemes észben tartani, hogy nemcsak mi, de az örömszülők is izgulnak az esküvő miatt. Ez az izgulás gyakran átcsaphat túlzott szervezőkészségbe, amin pedig az ifjú pár esetleg meg is sértődhet, és konfliktushoz vezethet. Nagyon könnyen elkerülhetitek ezt a kellemetlen szitut!

Hirdetés

Beszéljétek meg az velük már az esküvőszervezés legelején, hogy mik azok az örömszülő feladatok, amiben kéritek a segítségüket, és melyek azok a kérdéskörök, amibe nem szeretnétek, ha beleszólnának.

Higgyétek el, ha érzik, hogy szükség van rájuk, teljes erőbedobással fognak a saját feladataikra koncentrálni. Ezzel nagy terhet vesznek le a vállatokról, azonban nem érzik azt, hogy minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban véleményt kell nyilvánítaniuk.

Fontos, hogy meghúzzátok a határokat már a legelején, hogy elég fontosnak érezzék magukat – ami vitathatatlanul így is van-, de ne felejtsék el, hogy ez a ti nagy napotok, és nem az övék!

Örömszülők feladatai

Örömszülők feladatai

Természetesen bármelyik örömanya és örömapa segíthet bármiben, amire csak megkérjük. Azonban most megnézzük, melyek azok a tipikus örömszülő feladatok, amelyeket a menyasszony szülei, illetve a vőlegény szülei intéznek.

Menyasszony szülei

A régebbi időkben az ő feladatuk volt az esküvő finanszírozása, azonban ez ma már nem érvényes. Mindenki annyival segít be, amennyivel tud, sőt, a leggyakrabban az ifjú pár fizeti az esküvőt.

Örömanya

Menyasszony édesanyja segíthet

A meghívók, köszönőajándékok megrendelésében, a vendéglista összeállításában, a menyasszony rokonaival való kapcsolattartásban, a vendégek visszaigazolásának összegzésében, az ültetési rend kialakításában, az örömszülők ruhájának kiválasztásában, a menyasszony ruhájának kiválasztásában, az esküvő napján, a menyasszony öltöztetésében, a szertartás előtt/után a vendégek fogadásában, a lagzi során elsők között táncol az ifjú férjjel, és a nászajándékok szemmel tartásában, elrendezésében.

Örömanya

Menyasszony édesapja segíthet

A vendégek fogadásában, a jegyes pár szállításának szervezésében, a vendéglista összeállításában, ültetési rend kialakításában, az italok, ételek megrendelésében, a vendégek szállásának intézésében, feladata a menyasszony bekísérése, és feladata a lagzi során az elmaradhatatlan apa-lánya tánc.

A világ legnépszerűbb esküvői bevonulós zenéi!

Vőlegény szülei

Mai napig, kicsit kevesebb feladata van a vőlegény szüleinek, de ne felejtsük el, hogy nekik ugyanannyira megható és fontos nap fiuk esküvője, mint a menyasszony szüleinek! Igyekezzünk minél több feladatba őket is bevonni!

Érdemes azonban elosztani a feladatokat, hogy elkerüljük a keresztbeszervezéseket.

Örömanya

Vőlegény édesanyja segíthet

A vendéglista összeírásában, a vőlegény rokonaival való kapcsolattartásban, köszönőajándékok, dekorációs tárgyak beszerzésében, ültetési rend kialakításában, vendégek fogadásában, koordinálásban, ha a menyasszonyt nem zavarja, akkor a menyasszonyi ruha kiválasztásában, az örömszülők ruhájának kiválasztásában, esetleg a menyasszony öltöztetésében.

Örömanya esküvő

Vőlegény édesapja segíthet

A vendéglista összeírásában, a vendégek fogadásában, a vőlegény öltözékének kiválasztásában, a vőlegény öltöztetésében, az ételek, italok kiválasztásában, fotózáshoz a vendégek koordinálásában, feladata a lagzi során elsők között táncolni az ifjú arával.

A sok-sok gyakorlati feladat mellett azonban nem is kérdés, hogy mindegyik örömszülőnek van egy titkos küldetése, amit mindent felülír. Az örömszülő feladatok non plusz ultrája!  Meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy gyermekeik a legnyugodtabbak, legboldogabbak lehessenek a nagy napon.

Ha kell, az összes stressz faktort át kell vállalniuk. Ha kell, konfliktusokat kell elhárítaniuk. Ha kell, ki kell venniük az utolsó pálinkás poharat a spicces vendég kezéből. És, ha kell, fel kell mászniuk az égbe, elhessegetni az esőfelhőket, és napocskát rajzolni mindenki szívébe.