Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Polgári esküvő ára: Árak, plusz költségek
Szertartásvezető feladatai, polgári esküvő ára

Polgári esküvő ára: Árak, plusz költségek

Arra a kérdésre, hogy mennyi egy polgári esküvő ára, majdnem olyan nehéz felelni, mint hogy mi a hosszútávú kapcsolat titka. Vannak mankók, amikbe kapaszkodhatunk, de rengeteg aprónak hitt tényező egyedi, ezáltal kicsit megfoghatatlan is.

Kategóriafüggetlen banner

A tündérmesékben mindig úgy tűnik, hogy az esküvő a világ legromantikusabb eseménye. Ez persze így is van, de a valóságban vannak azok a bizonyos piszkos anyagiak, melyekkel számolnunk kell. A menyasszonyi ruha, dekoráció és eszem-iszom költségeivel kapcsolatban könnyű képbe kerülni, azonban a polgári esküvő ára néha olyan, mint a fekete lyuk. Állítólag létezik, de kevesen tudnak róla konkrétumokat.

Ha most kezdtétek tervezni a polgári esküvőtöket, és szeretnétek alapvető információkkal tisztában lenni, látogassatok el a Kormányablak honlapjára.

szertartásvezető

Fotó: blissfulweddingceremonies.com

Polgári esküvő ára

Először is érdemes tisztázni egy nagyon fontos dolgot. Maga a polgári esküvő ingyenes, mivel a hatályos rendeletek alapján, államigazgatási szempontból illetékmentes. Ez akkor is így van, ha nem az első házasságkötésről van szó.

Azonban ez csak akkor valósul meg, ha a jegyespár 2 tanúval besétál az önkormányzatra nyitvatartási időben, és aláírják azt a bizonyos papírt, ami hitelesíti házasságkötésüket. Ha igazán szigorúan, matematikai alapon nézzük, ez maga a polgári esküvő. Azonban ez korántsem nevezhető meghitt szertartásnak!

Animacik
Hirdetés

A polgári esküvő menete ennél jóval színesebb, az anyagiak viszont innen indulnak, mondhatnánk, fizetnünk kell a romantikáért.

Figyelj rá!

A házasságkötést az anyakönyvvezető csak a házasságkötési szándék bejelentését követő harminc nap utáni időpontra tűzheti ki. Ez alól csak a jegyző adhat felmentést, indokolt esetben.   

Esküvői zakó

1. Alapköltségek

Amit semmilyen körülmények között nem úszunk meg, az a terembérleti díj. Minden önkormányzat kell, hogy rendelkezzen legalább egy házasságkötő teremmel. Ennek a bérleti díját mindenképp ki kell fizetnünk.

Előfordulhat, hogy az adott önkormányzatnál több terem is található, nagyságuk és díszítettségük határozza meg, melyik mennyibe kerülnek.

polgári esküvő ára, A világ legnépszerűbb esküvői bevonulós zenéi!

2. Változó költségek

Az egyik leggyakoribb plusz költség, ami meghatározza, hogy mennyi lesz a polgári esküvő ára, az az anyakönyvvezetői díj. Ezt akkor számítják fel, ha munkaidőn kívül tartjátok a szertartást. Emiatt hétköznap jellemzően ingyenes a házasságkötés, hétvégén átlagosan 20.000-60.000 ft között mozoghat.

Tipp!

Vannak, akik a polgári esküvőt munkanapon, az önkormányzat munkaidejében köttetik, így megspórolják ezt a költséget. A templomi szertartást és a lakodalmat attól még megtarthatják hétvégén.

A polgári esküvő ára leginkább azon múlik, hogy mikor, és hol szeretnénk tartani a szertartást. Mindenképp fizetnünk kell, ha külsős helyszínen tervezzük a polgári ceremóniát. Ennek ára hihetetlenül széles skálán mozog, településenként igen eltérő, mindig a helyi rendelet állapítja meg összegét. Általánosságban azonban több tízezer forinttal emeli a polgári esküvő költségeit.

Ahhoz, hogy ezzel a költséggel számolni tudj, látogass el az adott település önkormányzatának honlapjára, vagy keresd fel őket személyesen, és kérj tájékoztatást!

Homoköntés, borceremónia - Esküvői szertartások lépésről lépésre!

A legkülönfélébb anyagi vonzattal járnak az egyes szertartáselemek. Ide tartozhat a zene, a szülő köszöntés, versmondás, homoköntés, gyertyagyújtás, stb… Sok helyen ingyenesek, és ha kifogtok egy igazán kedves és alkalmazkodó anyakönyvvezetőt, akkor nem fog külön díjat felszámolni a beszédéért.

De előfordulhat, hogy egyes önkormányzatokon pár ezer forintot fizetnetek kell ezekért a jelképes szertartásokért, ez is helyszínenként nagyon eltérő összeg lehet.

3. Járulékos költségek

Bár szigorúan nézve a polgári esküvő ára nem emelkedik ezek miatt a kiadások miatt, mégis számolnunk kell a polgári házasságkötés járulékos költségeivel. Ezek legtöbbször a nőket érintik, mivel mai napig él az a hagyomány, miszerint a feleség veszi fel a férje nevét.

Bár már rengeteg megoldás közül választhatunk, minden esetben ki kell fizetnünk a személyazonosságot igazoló dokumentumok megváltoztatásának illetékét. A személyi adatok megváltoztatása ugyanis kötelező!

Polgári esküvő ára, Sellő fazonú menyasszonyi ruha

Először az anyakönyvben változik a név, de kevesen tudják, hogy ez a házasságkötéskor ingyenes, ha később változtatjuk meg a nevünket, akkor azonban díjköteles. Ezután a névváltozást kötelező átvezetni a személyigazolványon, lakcímkártyán, útlevélen, jogosítványon, TAJ-kártyán és adókártyán.

Ezeken felül, a hivatalos ügyleti papírokon (banki szerződések, közüzemi számlák, közmű szerződések) szintén meg kell változtatni a nevünket.

Jó tanács!

A leendő nevet – valamint a születendő gyermek vezetéknevét – már az anyakönyvvezetőhöz történő bejelentkezésnél rögzítik, ezért érdemes előre kitalálni a választott névvariációt!

Polgári esküvő ára

Hogyan kell rendezni a polgári esküvő költségeit?

Az egyénileg változó költségeket minden esetben a házasságkötés előtt kell rendezni! Ennek több módja is lehet. A legtöbb esetben postai csekken, de vannak önkormányzatok, ahol személyesen is be lehet fizetni az összeget.

A csekket vagy a házassági szándék bejelentésekor kapjuk kézhez, vagy később küldik ki, és 15 napon belül kell kifizetni. Ha az összeget nem rendezzük a megszabott határidőn belül, nem fogják engedélyezni a házasságkötésünket.

Ceremóniamester feladatok

Ugye megmondtuk, hogy nagyon sok tényezőn múlik, mennyi egy polgári esküvő ára. Nem kell azonban megijedni, nem ez lesz esküvőtök legnagyobb kiadása. Érdemes eldönteni, hogy mit áldoztok be inkább.

Mondjuk egy csodás szabadtéri helyszínt, vagy inkább azt az összeget, amit ki kell fizetni érte. A saját romantikus tündérmesétek megteremtése ebben az esetben csak a pénztárcátokon múlik…

Animacik gyerek

Témába vág

Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem! Utazzunk egy kicsit! Nem kell bőrönd, nem kell repülő, csak a képzeletünk. Utazzunk oda, hol a nap mindig simogatja arcunkat, hol a bor édessége átjárja szánkat, hol a levendula illata lépten-nyomon csiklandozza orrunkat. Ez Provence! Egy mesebeli h...
Az esküvői költségvetés összeállítása Akár hozzáfogtatok már az esküvőszervezéshez, akár még csak tervezitek, biztosan látjátok már, hogy egy esküvő megszervezése bizony nem kis feladat. Rengeteg mindent kell fejben tartani, annál is inkább, mert számos szolgáltatóval tartani kell a kap...
Esküvői italfogyasztás kiszámítása – Italkalkulátor Miután kiválasztottátok a lagzi helyszínét és a tökéletes esküvői menüt, a következő feladatotok nem lesz más, mint az esküvői italfogyasztás kiszámítása. Ez nem könnyű feladat, hiszen rengeteg tényezőtől függ. Nem mindegy a násznép összetétele,...
Nászajándék pénz kreatívan – 25+1 ötlet Manapság egyre megszokottabb, hogy az ifjú pár pénzt kér nászajándék gyanánt. Ez egyrészről leegyszerűsíti a vendégek dolgát, hisz nem nagyon kell agyalni, mit is adjanak ajándékba, másrészről viszont érdemes kicsit ötletelni, hogy a nászajándék pén...
Molett alkalmi ruha tippek – Árak, fazonok, stílusok Kissé párnásabbak vagytok itt-ott a társadalom által megfogalmazott "átlagos testalkatnál"? Semmi vész, elképesztően sok molett alkalmi ruha közül válogathattok, ha esküvőre vagytok hivatalosak. El sem hinnétek, milyen sok fazon és stílus áll jól ne...
Héliumos lufi esküvőre – környezettudatosan és kreatívan Egyre divatosabb nagyobb eseményeken, rendezvényeken a héliumos lufi használata látványelemként, és ez alól az esküvők sem kivételek. Manapság többször hallhatjuk a lufiposta környezetkárosító hatásáról, ami miatt nem tanácsos az esküvőnkön héli...
Alkalmi ruha esküvőre – Tippek és tanácsok! Azt gondolnánk, csak a menyasszonynak okoz fejtörést, hogy milyen ruhát viseljen a nagy napon, azonban a vendégek is gondban lehetnek, és ilyenkor jön a jól bevált alkalmi ruha esküvőre. Milyen színű? Milyen hosszú? Milyen fazonú? Milyen kiegész...
Esküvői ötletek 2019 – Ne hagyd ki őket! 2019-ben rengeteg olyan esküvői trend és stílus hódít, amit igazán könnyű első látásra megkedvelni. Ahhoz, hogy a nagy nap tökéletes legyen, ezek az esküvői ötletek biztosan nagy segítségetekre lesznek. A cikk végén máris tudjátok majd, mi áll a...
Nászút szervezése – Lépésről lépésre Ha épp most készültök hátradőlni kényelmes karosszéketekben, hisz megvan a ruha, a dekor, a köszönőajándék és miegymás, gyorsan pattanjatok fel, rázzátok meg magatokat, ugyanis vissza van még egy nagyon fontos dolog, a nászút szervezése! ...
Esküvői gratuláció, esküvői idézetek Ahhoz, hogy az esküvői gratuláció és az esküvői idézetek legalább olyan frappánsak legyenek, mint maga a nászajándék, törekedni kell arra, hogy a jókívánságok személyre szólóak legyenek. Ebben segítünk most nektek! Esküvő...