Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem!
Provence stílusú esküvő

Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem!

Utazzunk egy kicsit! Nem kell bőrönd, nem kell repülő, csak a képzeletünk. Utazzunk oda, hol a nap mindig simogatja arcunkat, hol a bor édessége átjárja szánkat, hol a levendula illata lépten-nyomon csiklandozza orrunkat. Ez Provence! Egy mesebeli hely, ahol kiszakadhatunk a hétköznapok szürkeségéből, ahol semmi sem sablonos, ahol minden lélegzetben ott a nagybetűs romantika. Értjük már, miért álma rengeteg menyasszonynak a Provence stílusú esküvő?

Ha szeretnétek ti is egy Provence stílusú esküvő szerelmespárja lenni, hangolódjatok velünk, hogy itthon is megteremthessétek a ti kis szőlőlugasos álomesküvőtöket!

Kategóriafüggetlen banner

Provence, ó Provence!

Provence Dél-Franciaország egyik történelmi régiója, mely egy védett kis völgyben helyezkedik el. Már az Ókorban a Római Birodalom ékszerdoboza volt. Kicsit olyan, mintha megállt volna az idő!

Provence mai napig őrzi falusi báját macskaköves utcáival, fehér kőházaival, szőlőlugasaival, levendulatengereivel, híres boraival, krémes sajtjaival, életre szóló szerelmeivel. Pattanjunk hát fel kopott biciklinkre, kiránduljunk a tekergős kis utcákban, és álmodjuk meg együtt, milyen egy hamisítatlan Provence stílusú esküvő!

Provence esküvő

Egy Provence stílusú esküvő elengedhetetlen kiegészítői

Azt gondolhatnánk, hogy ezt a vidéki miliőt csak Dél-Franciaországban tudjuk igazán átélni. Szerencsére ez nem igaz! Vannak ugyanis olyan tárgyak, színek, illatok, ételek, melyek mind-mind egy Provence stílusú esküvő hangulatát varázsolják elénk.

 • Helyszín: Nagyon fontos, hogy a szertartás és a lakodalom helyszíne is a lehető legtöbb vidékies stílusjegyet magán viselje. A legjobb, ha egy réten, vagy esetleg egy parkban tartjátok, és a lakodalom is a szabadban van, az asztalokat bátran elhelyezhetitek fák, lugasok alá.
Provence stílusú esküvő helyszín
 • Levendula: Egy esküvő hangulatát nagyban meghatározza a virágdíszítés. A levendula a virágok királynője, ha Provence stílusú esküvőre vágyunk.
 • Pasztellszínek: Válasszátok egész esküvőtök meghatározó színének a pasztell, a barna, a szürke és a lila árnyalatait. De semmi ne legyen vibráló!
 • Természet ihlette: Egy Provence stílusú esküvő aranyszabálya: Minden legyen természetes! Használjatok zöld leveleket, ágakat, és semmit ne akarjatok túl szimmetrikusan elhelyezni.
Animacik
Hirdetés
 • Dekoráció: Használjatok sok csipkét, termést, nyers papírt, és mindenbe vigyetek egy kis kopottas hangulatot.
 • Lampionok: Csodás Provence-i hangulatot teremtenek a sejtelmes fények, a natúr színű lampionok egyszerre romantikusak és látványosak is.
 • Gyertyafény: Ne használjatok túlságosan modern világítást az esküvőn, tegyetek le inkább minél több gyertyát az asztalokra!
 • Vintage: A vintage stílusjegyek tökéletesen beleillenek a Provence stílusú esküvő kelléktárába!
 • Fémes tárgyak: A sok természetes anyag mellé elegáns, kifinomult kiegészítőként bátran használjatok ezüstös, vagy arannyal futtatott evőeszközt, étkészletet. De minél régebbi, annál jobb!
 • Meghívó: Az esküvőtök minden apró részlete hozzájárul a Provence-i hangulat megteremtéséhez. Már az esküvői meghívótok is tükrözze a vidéki hangulatot a pasztellszínekkel, csipkével, és levendulával.
 • Harapnivalók: Mit érne egy Provence stílusú esküvő sajt nélkül? Előételnek és kis snacknek is kihelyezhettek sajttálakat, melyekről természetesen a diófélék, a szőlő és az alma sem hiányozhat.
 • Zene: Ha szeretnétek minden tekintetben megalapozni a Provence-i hangulatot, a szertartás és a vacsora alatt zenésznek kérjetek fel egy gitárost, aki halk muzsikát játszik egy fa alatt…
 • Bor, bor, bor! Egy Provence ihlette esküvőn a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a bor! Legyen több pincészet, nagyobb választék, és prezentáljátok vidéki hangulatban, akár közvetlenül a boroshordókból!
 • Limonádé: Bármilyen vidéki helyszínen jártok, alkoholmentes italként szinte biztos, hogy megkínálnak benneteket egy frissítő limonádéval, vagy házi szörppel! Csempésszétek ezt a hangulatot is az esküvőtökbe!
 • Köszönőajándék: A letisztult, vidéki hangulat a köszönőajándékotokban is visszaköszönhet, például remek ajándék lehet egy kis házi készítésű levendulaszappan, vagy illatgyertya.
 • Szabályos szabálytalanság: Egyszerűnek hangzik, mégsem az! Törekedjetek rá, hogy úgy legyenek összhangban a részletek, hogy közben ne legyenek túlságosan szabályosak. Hogy lehet ezt megteremteni?

Például, senki nem írja elő, hogy minden vendégnek egyforma széken kell ülnie. Ha hangulatában mindegyik passzol, bátran lehetnek különbözőek a székek, és azt se mondta senki, hogy mindegyik asztalnak ugyanakkorának, és szimmetrikusnak kell lennie…

köszönőajándék

Provence ihlette jegyespár:

Mit sem ér a dekoráció, a fények és a bor, ha a jegyespár nem passzol a Provence-i hangulathoz! Nagyon fontos, hogy akkor lesz igazán eredeti a hangulat, ha a menyasszony, a vőlegény, és a vendégek is visszatükrözik a Dél-Francia vidék jellegzetességeit.

Provence stílusú esküvő

Menyasszony: Legfontosabb, hogy könnyed esésű, lágy anyagból készült menyasszonyi ruhát válasszatok, sok csipkével, esetleg gyönggyel vagy apró gombokkal díszítve. Tökéletesen harmonizál ehhez a megjelenéshez egy balerinacipő, esetleg egy lapos szandál.

Hajatokat lágyan tűzzétek csak fel, de hagyjátok, hogy néhány tincs könnyedén a vállatokra omoljon, díszként pedig nyugodtan tűzzetek a hajatokba természetes virágokkal díszített hajtűt. Sminketek legyen naturális, de szátokat hangsúlyozhatjátok egy bor ihlette vörös árnyalattal.

menyasszonyi ruha provence

Vőlegény: Hanyagoljátok a fekete öltönyt! Képzeljétek el Dél-Franciaország forró levegőjét. Máris jobb választás – és stílusosabb is – egy barnás, pasztellszínű nadrág, melyhez bátran felvehettek vászoninget, feltűrt ujjal, és csokornyakkendővel.

Ha stílusosak, de elegánsak szeretnétek lenni, válasszatok még egy mellényt, aminek zsebére levendulát tűztök, és, ha még tovább akarjátok fűszerezni a megjelenéseteket, a kalap sem hiányozhat a fejetekről.

vőlegény öltöny

Vendégek, örömszülők, koszorúslányok: Már a meghívótokban is érdemes felhívni vendégeitek figyelmét, hogy Provence-i hangulatra készüljenek. Dresszkódként kérhetitek, hogy pasztell, illetve lilás színekbe öltözzenek, válasszanak könnyed, légies viseletet.

A koszorúslányok ruhája bátran lehet levendulaszínű, az örömanyák viselhetnek kalapot, az örömapák bátran otthon hagyhatják a zakót.

koszorúslány ruha

Egy hamisítatlan Dél-Francia lagzit úgy tudunk elképzelni, hogy minden szomszéd hoz valamit. Van, aki evőeszközt, van, aki poharakat, van, aki a terítőt hozza, van, aki szőlőt a kertjéből. Ettől lesz egységes, mégis egyedi. Még, ha nem is Franciaországban, de ugye, milyen csodás lehet egy Provence stílusú esküvő?

Elég csak odaképzelnünk magunkat, máris átjár minket az életöröm, a szabadság, a könnyedség és a szerelem érzése, az a bizonyos gyomorremegős romantika, mely ott vár ránk Provence minden eldugott kis szegletében.

Borítókép: www.lauradovaweddings.com, Fotók: pinterest.com 

Animacik gyerek

Témába vág

Esküvői checklist az utolsó hajrához! Ééééés befordultatok a célegyenesbe. Megugrottátok a legnagyobb akadályokat, dacoltatok az elemekkel, az árajánlatokkal és valószínűleg nem kevés dolgon stresszeltetek az elmúlt hetekben, hónapokban. Most mégis úgy érzitek, hogy talán elfelejtettete...
Menyasszonytánc és menyecsketánc: Szokások és tippek A mai modern esküvőkön egyre kevesebb esküvői hagyományt tartanak, de azért vannak olyan kivételek, melyek még az új divatok ellenére is kihagyhatatlan elemei egy lakodalomnak. Ilyen többek között a menyasszonytánc, illetve a menyecsketánc is. K...
5+1 esküvői ötlet 2020-ra – Induljon a szervezés! Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor a férfiak szerint az esküvőszervezésre elég pár hetet szánni, azonban mi lányok, már jóformán gyerekkorunk óta tervezzük életünk egyik legfontosabb napját. Ha eljött az idő, hogy intenzívebben belecsapjunk a l...
Hiányzik még a “valami régi” a nagy napra? Segítünk! Rengeteg esküvői babona létezik, melyekben, még ha nem is hiszünk, biztos, ami biztos alapon mégis betartjuk őket. Ilyen például, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt a ruhájában a szertartás előtt, hogy a menyasszonyt ölben viszi át a küszöb...
Valami kék – Nincs rá ötleted? Nekünk van! A valami régi, valami új, valami kölcsön, és valami kék ugyanolyan szoros egységet alkot így négyen, mint a Tini Nindzsa Teknőcök. Bár külön-külön is megállják a helyüket, de azért egységben az erő! Legtöbbször még a kevésbé babonás menyasszonyo...
Esküvői ajándék menyasszonyoknak – vőlegényektől Esküvői ajándék menyasszonyoknak...Drága vőlegények! Tudjuk, hogy szívetek mélyén mindig azon ügyködtök, hogy mosolyt csaljatok menyasszonyotok arcára, és megtestesítsétek azt a romantikus lovagot, akit szívetek hölgye kislány kora óta álmodott magá...
Esküvői ajándék vőlegényeknek – menyasszonyoktól Rengeteg esküvői hagyomány eredete nyúlik vissza évtizedekre, évszázadokra is, de nagyon sok szokást veszünk át külföldről, akár még filmekből is. Az igen kimondásán kívül, talán semmi sincs kőbe vésve, így csakis a jegyes páron múlik, mivel teszik ...
Telefonmentes esküvő – Hagyd pihenni a digitális kütyüket! Esküvőszervezés közben figyelnünk kell, hogy legyen alkoholmentes italkínálat, gluténmentes lakodalmi menü, cukormentes esküvői torta, és telefonmentes esküvő is. A „mindenmentes” mozgalom egyre nagyobb teret hódít, és már begyűrűzött az esküvőbizni...
Nászút árak Magyarországon 2019/2020 Lelki szemeitek előtt már biztosan látjátok magatokat egy csodás nászutas lakosztályban, ám először járjunk utána annak, hogy milyen magasak a nászút árak Magyarországon. A különféle hotelek, vendégházak, és utazási irodák számtalan kedvezményes cso...
Tavaszi esküvői trend 2020! – Friss, friss, friss! Alig hisszük el, de máris nyakunkon a 2020-as tavaszi esküvői szezon! Bizony, a párok többsége már most nagy hévvel szervezi az esküvőjét, ami nem csoda, hiszen vannak olyan profi szolgáltatók, akikkel már egy évvel a nagy előtt érdemes időpontot eg...