Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket?
Szállásfoglalás esküvőre

Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket?

Karácsony

Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani?

Amikor még kislányként anyukánk magassarkújában csónakázva, a lepedőt fátyolként a fejünkre kötve álmodoztunk az esküvőnkről, csak a madárcsicsergést hallottuk, a csodaszép menyasszonyi ruhát láttuk, és a jóképű vőlegényünket. Azonban hirtelen szorítani kezd a cipő, ami akkor még nagy volt, és a madárcsicsergést felváltja a sok zakatoló gondolat az esküvőszervezéssel kapcsolatban.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn, és hogyan tudjuk ezt csinosan tálalni, hogy újra visszatérhessen az a madárcsicsergős hangulat!

Kategóriafüggetlen banner

Mikor kell szállást biztosítani a násznépnek?

Kezdjük az alapoknál. Ha megtaláltuk álmaink hercege mellett álmaink helyszínét is, mérlegeljük, hogyan tudnak a vendégek eljutni arra a csodás helyszínre. Számoljunk egy kicsit!

Ha a családjaink lakhelyétől számítva 30 km-en belül van az esküvő helyszíne, felesleges az egész násznépnek szállást keresnünk. Ilyenkor elég, ha biztosítunk transzferjáratot a települések között. Ezt könnyedén leszervezhetjük, és elég egy kisbusz, amivel a vendégeket hazaszállítják, ha már kitáncolták magukat.

Sokkal olcsóbb, mintha egy egész szállodát le kellene foglalnunk. Megoldás lehet az is, ha sofőrszolgálatot biztosítunk, így akik saját autóval jöttek, nyugodtan koccinthatnak velünk, és nem kell dönteniük, hogy isznak-e vagy vezetnek. Ha azonban legalább 1 órás, vagy annál több idő az utazás a családnak, barátoknak az esküvőnk helyszínére, megoldást kell találnunk.

Szállásfoglalás esküvőre

Nagyon sok esküvői rendezvényhelyszín biztosít lehetőséget a vendégek elszállásolására is. Érdemes ilyen helyek után keresnünk, ha mindenképpen vadregényes vidéki esküvőt szeretnénk. Ennek több előnye is van:

  • Kedvezményt szoktak adni ilyenkor az árból, hisz az esküvőhöz hozzátartozik a szállás is, így a helyszín tulajdonosa csak nyer, amíg mi spórolhatunk is!
  • A vendégeknek nagyon egyszerű dolguk lesz. Csak meg kell érkezniük az esküvőnk helyszínére. Nincs ingázás a lagzi és a szállás között, csak azzal kell foglalkozniuk, hogy jól érezzék magukat!
  • Mindenki egy helyen lesz, nem fognak hajnalban szétszóródni a vendégek, így még a reggeli kávénkat is a szeretteink körében tölthetjük.

Figyelj rá!

Ebben az esetben szinte minden család autóval fog érkezni, így elengedhetetlen, hogy legyen elég (ingyenes) parkolóhely a vendégek számára.  Járjatok utána időben!

Szállásfoglalás esküvőre

Ki fizeti az esküvői vendégek szállását?

Tudjuk, mindannyian erre a kérdésre szeretnétek hallani a választ. De ahogy azt már említettük, ez egy kicsit összetettebb kérdés.

Ha az ingázás megoldható a vendégek számára, akkor nem kell feltétlenül az ifjú párnak fizetnie a szállást. Természetesen ilyenkor is illik tájékoztatnunk a vendégeket a lehetőségekről, illetve ismertetnünk néhány környékbeli szálást, panziót, apartmant, hogy ha szeretnének, könnyen tudjanak szállást találni. Ez azonban már a saját döntésük!

Ha viszont esélytelen az ingázás, és mindenképpen szállást kell biztosítani a násznépnek, akkor az a legtöbb esetben az ifjú pár pénztárcáját terheli!

Ezt a szabályt csak erősíti, ha nászajándékba pénzt kérünk, hisz gondoljunk csak bele! A vendégeinknek költeniük kell ruhára – pláne, ha van dress code az esküvőn – fodrászra, útiköltségre, nászajándékra és még szállásra is. Ez nem kis teher lehet egy család számára, könnyen előfordulhat, hogy nem tudják megoldani, és kénytelenek kihagyni az esküvőnket.

Ezalól a szabály alól azonban kivételek lehetnek a nagyon távoli rokonok, vagy kollegák, akiket lehet, hogy csak illendőségből hívtunk meg. Ebben az esetben is tiszteljük meg őket annyival, hogy tájékoztatjuk őket a környékbeli szállás lehetőségekről.

Szállásfoglalás esküvőre: Tipp!

Remek ötlet, ha csinálunk egy esküvői Facebook csoportot, ahol könnyedén tudjuk tájékoztatni a vendégeket a szállás lehetőségekről is. Sőt! Itt még a vendégek is össze tudnak beszélni, hogy akár többen is egy helyen vegyenek ki szállást, vagy együtt utazzanak az esküvőtökre.

Vannak, akik azonban soha nem képezhetnek kivételt, és minden esetben az ifjú párnak kötelező rendeznie számukra a szállást! Természetesen az örömszülőkről, testvérekről, és legközelebbi rokonokról – nagymama, nagypapa – van szó. Tőlük semmiképpen sem várhatjuk el, hogy maguknak fizessék a szállásukat! Ha rokon, ha nem rokon, ide tartoznak a tanúk is!

Kristinus

Szállásfoglalás esküvőre

Szállásfoglalás esküvőre: Hogy kommunikáljuk az anyagiakat?

Aranyszabály, hogy minden ilyen jellegű, kényesebb témát (mint a szállásfoglalás esküvőre kérdéskör) személyesen tisztázzunk a vendégekkel. Adja magát a helyzet az esküvői meghívó átadásánál, hisz akkor amúgy is sok részletet tudunk egyeztetni a meghívottakkal, essünk túl ezen a faramuci helyzeten!

Természetesen, akiknek előre tudjuk, hogy mi fogjuk fizetni a szállásukat, jelezzük, hogy ezzel a kérdéskörrel nem kell foglalkozniuk, ezt mi rendezzük! Azonban hívjuk fel a figyelmüket, hogy gondolják végig, mindenképpen élnek-e a lehetőséggel, és időben jelezzék számunkra, hogy hány fős szobát kérnek, hogy legyen időnk intézkedni.

Szállásfoglalás esküvőre

Ha azonban nem mi szeretnénk fizetni a szállást az adott vendégeknek, próbáljuk meg előzetesen felkeresni a környékbeli szállásokat, és megállapodni valamiféle kedvezményben, ha több szobát is a mi esküvőnk miatt vennének ki. Pár százalék is jól hangzik! Ez a szállásadóknak is megéri, hiszen oda fogjuk irányítani a vendégeinket, és nekünk is kellemesebbé teszi a helyzetet. Így már mindjárt jobban hangzik:

„Köszönjük, hogy elfogadtátok a meghívásunkat, nagyon örülnénk, ha el tudnátok jönni az esküvőnkre, számítunk a társaságotokra! Tudtok természetesen szállást is foglalni, rengeteg jó kis apartman van a környékben, mindenféle igény – és árkategóriában. Tudunk átküldeni néhány lehetőséget, ha szeretnétek, illetve az egyik szállodában kedvezményesen tudtok szobát foglalni, csak jelezzétek, hogy a mi esküvőnkre érkeztetek!”

Szinte mindenkinek gombóc lesz a torkában, ha az esküvő anyagi oldaláról kell beszélni, de ne aggódjátok túl! Minden vendég tisztában van vele, hogy sok pénzbe kerül egy esküvő, és aki csak teheti, biztos, hogy megkönnyíti a dolgotokat. Azonban az esküvői helyszín kiválasztásakor mérlegeljétek a szállás kérdést, és az anyagi helyzeteteket, ez elengedhetetlen!

Ugye, hogy nem is volt olyan vészes a szállásfoglalás esküvőre témákör? Várjatok csak! Mi ez a hang? Ja igen… újra visszatért a madárcsicsergés!

Karácsony

Témába vág

Ruhatippek téli esküvőre – Hogy a vendégek se fázzanak! Bár a legtöbb esküvőt nyáron tartják, vannak olyan bátor jelentkezők, akik párjuk mellet a téli tájba is szerelmesek, ezért szeretnék akár térdig érő hóban kimondani a boldogító, és ez esetben szívet – és testet melengető igent. Igaz, ezeken az esküv...
10 fantasztikus tipp, amivel mesés lesz egy téli esküvő! Havas táj, meleg fények és meghitt hangulat. Egy téli esküvő elképzelhetetlen ezek nélkül, főleg akkor, ha valóban olyan szerencsések vagytok, hogy a téli esküvőtök időpontjában is éppen havazik. Bármennyire hihetetlennek tűnik, igen sok pár gondolja...
Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre! A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv! Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit jelent? Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...