Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani?

Amikor még kislányként anyukánk magassarkújában csónakázva, a lepedőt fátyolként a fejünkre kötve álmodoztunk az esküvőnkről, csak a madárcsicsergést hallottuk, a csodaszép menyasszonyi ruhát láttuk, és a jóképű vőlegényünket. Azonban hirtelen szorítani kezd a cipő, ami akkor még nagy volt, és a madárcsicsergést felváltja a sok zakatoló gondolat az esküvőszervezéssel kapcsolatban.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn, és hogyan tudjuk ezt csinosan tálalni, hogy újra visszatérhessen az a madárcsicsergős hangulat!

Kategóriafüggetlen banner

Mikor kell szállást biztosítani a násznépnek?

Kezdjük az alapoknál. Ha megtaláltuk álmaink hercege mellett álmaink helyszínét is, mérlegeljük, hogyan tudnak a vendégek eljutni arra a csodás helyszínre. Számoljunk egy kicsit!

Ha a családjaink lakhelyétől számítva 30 km-en belül van az esküvő helyszíne, felesleges az egész násznépnek szállást keresnünk. Ilyenkor elég, ha biztosítunk transzferjáratot a települések között. Ezt könnyedén leszervezhetjük, és elég egy kisbusz, amivel a vendégeket hazaszállítják, ha már kitáncolták magukat.

Sokkal olcsóbb, mintha egy egész szállodát le kellene foglalnunk. Megoldás lehet az is, ha sofőrszolgálatot biztosítunk, így akik saját autóval jöttek, nyugodtan koccinthatnak velünk, és nem kell dönteniük, hogy isznak-e vagy vezetnek. Ha azonban legalább 1 órás, vagy annál több idő az utazás a családnak, barátoknak az esküvőnk helyszínére, megoldást kell találnunk.

Szállásfoglalás esküvőre

Nagyon sok esküvői rendezvényhelyszín biztosít lehetőséget a vendégek elszállásolására is. Érdemes ilyen helyek után keresnünk, ha mindenképpen vadregényes vidéki esküvőt szeretnénk. Ennek több előnye is van:

  • Kedvezményt szoktak adni ilyenkor az árból, hisz az esküvőhöz hozzátartozik a szállás is, így a helyszín tulajdonosa csak nyer, amíg mi spórolhatunk is!
  • A vendégeknek nagyon egyszerű dolguk lesz. Csak meg kell érkezniük az esküvőnk helyszínére. Nincs ingázás a lagzi és a szállás között, csak azzal kell foglalkozniuk, hogy jól érezzék magukat!
  • Mindenki egy helyen lesz, nem fognak hajnalban szétszóródni a vendégek, így még a reggeli kávénkat is a szeretteink körében tölthetjük.

Figyelj rá!

Ebben az esetben szinte minden család autóval fog érkezni, így elengedhetetlen, hogy legyen elég (ingyenes) parkolóhely a vendégek számára.  Járjatok utána időben!

Szállásfoglalás esküvőre

Ki fizeti az esküvői vendégek szállását?

Tudjuk, mindannyian erre a kérdésre szeretnétek hallani a választ. De ahogy azt már említettük, ez egy kicsit összetettebb kérdés.

Ha az ingázás megoldható a vendégek számára, akkor nem kell feltétlenül az ifjú párnak fizetnie a szállást. Természetesen ilyenkor is illik tájékoztatnunk a vendégeket a lehetőségekről, illetve ismertetnünk néhány környékbeli szálást, panziót, apartmant, hogy ha szeretnének, könnyen tudjanak szállást találni. Ez azonban már a saját döntésük!

Ha viszont esélytelen az ingázás, és mindenképpen szállást kell biztosítani a násznépnek, akkor az a legtöbb esetben az ifjú pár pénztárcáját terheli!

Ezt a szabályt csak erősíti, ha nászajándékba pénzt kérünk, hisz gondoljunk csak bele! A vendégeinknek költeniük kell ruhára – pláne, ha van dress code az esküvőn – fodrászra, útiköltségre, nászajándékra és még szállásra is. Ez nem kis teher lehet egy család számára, könnyen előfordulhat, hogy nem tudják megoldani, és kénytelenek kihagyni az esküvőnket.

Ezalól a szabály alól azonban kivételek lehetnek a nagyon távoli rokonok, vagy kollegák, akiket lehet, hogy csak illendőségből hívtunk meg. Ebben az esetben is tiszteljük meg őket annyival, hogy tájékoztatjuk őket a környékbeli szállás lehetőségekről.

Szállásfoglalás esküvőre: Tipp!

Remek ötlet, ha csinálunk egy esküvői Facebook csoportot, ahol könnyedén tudjuk tájékoztatni a vendégeket a szállás lehetőségekről is. Sőt! Itt még a vendégek is össze tudnak beszélni, hogy akár többen is egy helyen vegyenek ki szállást, vagy együtt utazzanak az esküvőtökre.

Vannak, akik azonban soha nem képezhetnek kivételt, és minden esetben az ifjú párnak kötelező rendeznie számukra a szállást! Természetesen az örömszülőkről, testvérekről, és legközelebbi rokonokról – nagymama, nagypapa – van szó. Tőlük semmiképpen sem várhatjuk el, hogy maguknak fizessék a szállásukat! Ha rokon, ha nem rokon, ide tartoznak a tanúk is!

Szállásfoglalás esküvőre

Szállásfoglalás esküvőre: Hogy kommunikáljuk az anyagiakat?

Aranyszabály, hogy minden ilyen jellegű, kényesebb témát (mint a szállásfoglalás esküvőre kérdéskör) személyesen tisztázzunk a vendégekkel. Adja magát a helyzet az esküvői meghívó átadásánál, hisz akkor amúgy is sok részletet tudunk egyeztetni a meghívottakkal, essünk túl ezen a faramuci helyzeten!

Természetesen, akiknek előre tudjuk, hogy mi fogjuk fizetni a szállásukat, jelezzük, hogy ezzel a kérdéskörrel nem kell foglalkozniuk, ezt mi rendezzük! Azonban hívjuk fel a figyelmüket, hogy gondolják végig, mindenképpen élnek-e a lehetőséggel, és időben jelezzék számunkra, hogy hány fős szobát kérnek, hogy legyen időnk intézkedni.

Szállásfoglalás esküvőre

Ha azonban nem mi szeretnénk fizetni a szállást az adott vendégeknek, próbáljuk meg előzetesen felkeresni a környékbeli szállásokat, és megállapodni valamiféle kedvezményben, ha több szobát is a mi esküvőnk miatt vennének ki. Pár százalék is jól hangzik! Ez a szállásadóknak is megéri, hiszen oda fogjuk irányítani a vendégeinket, és nekünk is kellemesebbé teszi a helyzetet. Így már mindjárt jobban hangzik:

„Köszönjük, hogy elfogadtátok a meghívásunkat, nagyon örülnénk, ha el tudnátok jönni az esküvőnkre, számítunk a társaságotokra! Tudtok természetesen szállást is foglalni, rengeteg jó kis apartman van a környékben, mindenféle igény – és árkategóriában. Tudunk átküldeni néhány lehetőséget, ha szeretnétek, illetve az egyik szállodában kedvezményesen tudtok szobát foglalni, csak jelezzétek, hogy a mi esküvőnkre érkeztetek!”

Szinte mindenkinek gombóc lesz a torkában, ha az esküvő anyagi oldaláról kell beszélni, de ne aggódjátok túl! Minden vendég tisztában van vele, hogy sok pénzbe kerül egy esküvő, és aki csak teheti, biztos, hogy megkönnyíti a dolgotokat. Azonban az esküvői helyszín kiválasztásakor mérlegeljétek a szállás kérdést, és az anyagi helyzeteteket, ez elengedhetetlen!

Ugye, hogy nem is volt olyan vészes a szállásfoglalás esküvőre témákör? Várjatok csak! Mi ez a hang? Ja igen… újra visszatért a madárcsicsergés!