Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Esküvői szokások és hagyományok – Hozomány, tyúkverő, kásapénz…

Esküvői szokások és hagyományok – Hozomány, tyúkverő, kásapénz…

A régi magyar esküvői szokások és hagyományok közül sokat még ma is gyakorlunk, bár a korábbi elnevezésüket már nem minden esetben használjuk. Összegyűjtöttük nektek őket, ám könnyen előfordulhat, hogy ezek az ország különböző részein eltérnek egymástól, ezért ne lepődjetek meg azon, ha egyes szokások kevésbé ismerősek számotokra.

Esküvői szokások és hagyományok

Az esküvő vagy más néven hitlés elnevezés arra utalt, hogy a házasulandók esküt tettek egymásnak. A régi szokások szerint ügyelni kellett arra, hogy egy szombati esküvő szerencsétlenséget hoz a párra, a szerdai esküvő boldogságot, a keddi a gazdagság titka, az egészséget pedig a hétfői házasságkötés ígérte.

Kategóriafüggetlen banner

A szertartás előtt a vőfély kikérte a menyasszonyt a szülői háztól, de a két család vendégei külön-külön mentek a templomhoz, és a szertartást követően is mind a két násznép a saját lakodalmas házába ment vissza, ahol ünnepi falatok vártak rájuk. A lakodalmas házba visszatérve a vőfély a menyasszony nevében – vers formájában – búcsút vett az ara családjától, és megköszönte a gondoskodást. Ezt nevezték a menyasszonyi búcsúztatásának.

A vőlegény azért nem láthatta meg a menyasszonyt az esküvő előtt a menyasszonyi ruhában – csak az oltár előtt – mert a fehér szín a tisztaságot, a szűziességet, az életet és a fényt jelentette. Egyes térségekben úgy tartották, ha gyöngysort visel a menyasszony az esküvőn, az azt jelenti, hogy nem fog könnyet ejteni a férje miatt, míg más tájegységeken azért tiltották ennek az ékszernek a viselését, mert attól féltek, hogy a menyasszony házassága túl sok sírásból áll majd. Az oltár felé az utat virággal szórták fel, hogy elkerüljék a házasság alatt fellépő rögöket.

Tudjátok, kik voltak a hívatlanok?

Mint ahogyan a nevük is mutatja, a hívatlanok azok a falubeli lakosok voltak, akiket nem hívtak meg ugyan az esküvőre, de elmentek a templom elé megnézni az ifjú párt. A lakodalmas háznál előre készültek süteménnyel és borral erre az alkalomra, vagyis a hívatlanokat és a papot is megvendégelték kaláccsal, kuglóffal, és olykor rozmaringos almával is. Ezt a hagyományt, amelyet régen paptáncnak hívtak, sok településen még ma is tartják. A rozmaring egyébként a pár egymás iránti hűségét jelképezi, és a hagyomány szerint nem csak a menyasszonynak a koszorújába fonták, de a vőlegény kabátjának a hajtókájába is tűztek belőle.

A menyasszony hozománya

A menyasszony hozományát ünnepélyes keretek között kapta meg a férj az ősi esküvői szokások rendje szerint. A kezelés joga őt illette, de az ingatlanok és az ingóságok a feleség tulajdonában maradtak. Válás vagy a nő halála esetén előfordult, hogy a nő családja és a férj pereskedtek a hozományért. A hozomány alatt azokat a dolgokat értették, amiket a menyasszony a házasságba vitt. Ilyen volt minden ingóság (kelengye, ágynemű, stb.) és minden ingatlan. A kiházasításkor adták át a stafírungot is, melyet a menyasszony nőrokonai már gyermekkora óta gyűjtögettek. Az ágyszékről a vőlegénynek kellett gondoskodnia, ha pedig kényszerházasságról volt szó, akkor ez a feladat a vőlegény apjára hárult.

Lakodalmas kalács

A falvakban általában sátras lagzit tartottak, melyhez a lakodalmas sátrat egy hatalmas ponyvából és gerendákból készítettek. Természetesen a házat is feldíszítették, és kaput is készítettek zöld ágakból, melyek a termékenységet szimbolizálták. A hatalmas lakodalmi kalácsba szintén ilyen ágakat szúrtak, gyakran virágokat, gyümölcsöket, és mézeskalácsot is. Ebből a kalácsból csomagoltak minden vendégnek, és a hívatlanoknak is, illetve azoknak a családtagoknak, akik nem tudtak részt venni az esküvőn. Mivel a kalács elkészítése igen drága volt, ezt a násznagy (keresztszülő) vállalta a legtöbb esetben magára.

Gondoltátok volna?

A következőket ajánlatos volt elkerülni az esküvő napján: nyitott sírt, szerzetest vagy apácát látni, az esküvőt a pár bármely tagjának születésnapján tartani, a jegygyűrűt elejteni, otthon felejteni, elhagyni.

Kásapénz gyűjtése

A lakodalom tejbekása evésével zárult, közben járták el a kásatáncot/szakácsasszonyok táncát. Ma már nagyon ritka az a település, ahol kásapénzt gyűjtenek, pedig nagyon mulatságos része volt lakodalomnak. A vendéglátó gazdasszony számára úgy gyűjtötték össze a vendégek a kásapénzt, hogy a gazdasszony bepólyált kézzel jajveszékelve járt körbe a vendégek között, és eközben a vőfély elpanaszolta, hogy a gazdasszony a főzés közben megégette a kezét, és a gyógyításhoz pénzre van szüksége.

Menyasszony-, és menyecsketánc

A lakodalom estéjének egyik legfontosabb része a menyasszonytánc volt. A menyasszony ekkor táncolt a vendégekkel utoljára lányként. A tánc közeledtét a násznagy vagy a vőfély jelezte, és ők is kezdték meg a táncot, majd a lakodalmi tisztségek hierarchiája szerint jöhetett a többi vendég. A menyasszonytánc, ahogyan napjainkban, úgy régen sem volt ingyen. A násznagy vagy a vőfély egy kondért tartott a kezében, abban gyűjtötték a tánc közben a menyasszonypénzt – innen származik a rostatánc kifejezés. Egyes tájakon gyertyás táncot táncoltak (ma gyertyafény keringőnek nevezzük), máshol inkább a párnás tánc volt a jellemző. A párnás tánc alatt az egyik vendég a feje fölé egy párnát tartott, majd ledobta a szerelme elé, és azon csókolta meg, térdre ereszkedve.

Kristinus
Hirdetés

A menyecsketáncot, más néven újasszonytáncot, már az újasszony és az újember táncolta el. A feleség piros-fehér babos ruhába öltözött át, vagy magyar népviseletbe, azonban éjfél előtt tilos levennie a fátylát, mert az nem jelentett jót. Érdekesség, hogy a lakodalom estéjén tilos volt cipőt cserélni, mert a babona szerint így egyszer a férj cseréjére is sor kerülhet majd. A vacsora alatt pedig a menyasszony ölébe egy kisfiút ültettek, azért, hogy a feleség fiúgyermeket is szüljön, ezáltal biztosítva a család nevének továbbvitelét.

Előfordult, hogy néhány vendég kiparodizálta a menyasszonyt és a vőlegényt, és jelmezekbe öltöztek be. Ezt hívták maskarás vagy bolond menyasszonynak.

Kontyolás

A menyasszony hajából kontyot fésültek, és ezt követően rátették a főkötőt vagy fejkendőt, ami az asszonyokat illette meg. Erre használták a „bekötötték a fejét” kifejezést. A kontyolásban – vagyis a konty fésülésében – a nyoszolyóasszonyon kívül más idős nőrokonok is részt vettek, mert a hagyomány része volt az is, hogy a menyasszony eljátszotta, hogy tiltakozik az asszonnyá válás ellen.

Menyasszonyfektetés vagy elhálás

A menyasszonyfektetésnek régen jogi jelentősége volt. A menyasszonyt és a vőlegényt egy elzárható helyiségbe (pl. padlásra) fektették, hogy megtörténhessen az elhálás. A véres lepedőt – amely a menyasszony szüzességét jelentette – egyes helyeket közszemlére tették, ennek hiányában a vőlegény családjának joga volt elégtételt követelni.

A menyasszonyfektetés előtt különféle termékenységrítusok is szerepet kaptak, így például a bő gyermekáldásért egy gyermeket tettek a nászágyra, akinek oda-vissza kellett hemperegnie rajta. Az elhálás a vendégeket is nagyon érdekelte, ezért jót mulattak azon, hogy tárgyakat rejtettek el az ifjú pár ágyában.

Tyúkverő, a “zajos” esküvői szokások egyike

A tyúkverőre a lakodalom másnapjának hajnalán került sor. A vendégek egy része hazatérés közben hatalmas lármával próbálta meg felébreszteni azokat a vendégeket, akik korábban feküdtek le aludni, és megpróbálták őket visszacsalogatni a lakodalomba. Az is előfordult, hogy jelmezbe bújtak, és így tizedelték meg a spejz tartalmát.

Asszonyavatás és székfoglalás

Az asszonyavatás során az újasszony ünneplő ruhába öltözött, és elment a templomba, ahol immár arra a helyre ülhetett, ami az új családjának státusza alapján megillette őt. Ez volt a székfoglalás.

Nagyon érdekes, hogy egyes szokásoknak más és más volt a neve tájanként, és különféleképpen viszonyultak a babonákhoz is. Mára már sok régi szokás feledőbe merült, ám sok új hagyományt építettünk be helyettük, melyek sokszor megmosolyogtatják a párokat. Hiába, az idő telik-múlik, de egyes szertartásokhoz még évtizedek múlva is ragaszkodunk.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, Fotó: fortepan.hu

Témába vág

Tetovált menyasszony – Te eltakarod vagy megmutatod a tetkódat? Minden emberben él az az égető vágy, hogy valahogy, valamilyen módon kifejezze önmagát. Definiálja, hogy ki is ő valójában. Van, aki rímekbe faragja, van, aki elénekli, van, aki megfesti vagy eltáncolja.  És vannak nagyon sokan, akik magukra tetovált...
10 idegesítő mondat, amitől falra mászol esküvőszervezés közben Az esküvő nemcsak a jegyes párnak fontos, de a közvetlen családnak, és a rokonoknak is. Imádjuk, szeretjük őket persze, de van az a pont, amikor az agyunkra megy az a számos idegesítő mondat, legyünk őszinték! Most olyan a fejetek, mintha egy szimfon...
Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett má...
Ara-para – avagy hogyan ne legyél Menyaszörny?! Nagyon romantikus az a pillanat, amikor a szeretett férfi letérdel elétek az eljegyzési gyűrűvel, ugyanúgy, ahogy könnycsalogató a jelenet, ahogy az oltár elé sétáltok, és kimondjátok a boldogító igent. De mi van a kettő között?  Ara-para! Menyaszörn...
Esküvői játék: Modern és hagyományos játékok lagzira! Az esküvői játék kérdése minden párnál felmerül az esküvőszervezés során. Legyenek, vagy ne legyenek játékok, a modern vagy a hagyományos esküvői játékokat preferálják-e inkább, és az is kérdés, hogy kiket vonjanak bele. Csak a párról szóljanak? Vagy...
Mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben? Az esküvőszervezés kezdetén a legtöbb pár számára a legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összeget kell ráfordítani a nagy napra ahhoz, hogy minden az elképzeléseik szerint alakuljon. Fogós kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő 2019-ben Magyarországo...
10+1 esküvői teendő, amit rábízhatsz a vőlegényedre! A legtöbb nő úgy érzi, hogy az esküvője csakis akkor lehet tökéletes, ha az utolsó kikandikáló kis cérnaszálat is ő simítja el a legutolsó percekben. Bármennyire hihetetlen, vannak olyan feladatok az esküvőszervezés során, amiket nyugodtan rábízhatto...
Váratlan esküvői kiadások – számolj okosan! Az esküvő romantikus, megható és csodálatos, de költséges is, és bár mindenki megtervezi a büdzsét, adódhatnak váratlan esküvői kiadások út közben. Az esküvői költekezés olyan, mint amikor az ember éhesen megy bevásárolni… Tuti, hogy telerakjuk a kos...
Esküvőszervezés menete – Haladj sorban! Az ujjatokon ott fénylik a csodaszép eljegyzési gyűrű, de nagyon nagy gondban vagytok, mert egyre csak közeledik az esküvő időpontja, és még mindig nem tudjátok, hogy hol kezdjétek a szervezést? Az esküvőszervezés menete nagyon logikus lépéseket tart...
Esküvő elvált szülőkkel – Tippek rázós helyzetekhez! Egy hagyományos esküvő is mindig tartogat meglepetéseket, nehézségeket, azonban egy esküvő elvált szülőkkel csak bonyolítja a helyzetet. Nem is gondolnánk elsőre, hogy mennyi szituációt kell okosan megoldanunk, ami elsőre apróságnak tűnik. Ha nem gon...
LEVEL 2.0 – A második esküvő szervezése A második esküvő szervezése sokszor több stresszel jár, mint az első, ez pedig gyakran a családtagoknak, barátoknak köszönhető. Emlékeztek a Szex és New York jelenetére, amikor Carrie és Big esküvői próbavacsoráján Big tanúja bedobta a „három a hárem...
Morzsalagzi, lagzifarka – Így szervezz okosan pótlagzit! Bizonyára ismerős számotokra a morzsalagzi, és a lagzifarka kifejezés... Talán nem tudjátok, hogy a gyakorlatban hogyan szervezzétek meg, hogyan valósítsátok meg a tökéletes „pótlagzit”. Attól függően, hogy városban vagy falun nőttetek föl, eltérhetn...
15 esküvői trend, ami tarol majd 2019-ben! Ha ti is azok közé a menyasszonyok közé tartoztok, akiknek 2019-ben lesz a nagy napja, biztosan kíváncsiak vagytok arra, hogy mi lesz az esküvői trend jövőre, mi határozza majd meg a divatot. A tervezők és a szolgáltatók már pontosan tudják, hogy mit...
Szállásfoglalás esküvőre – Ki fizeti a költségeket? Szállásfoglalás esküvőre? A vendégek elszállásolása egy nagyon nehéz, összetett kérdés. Kinek illik fizetni a vendégek szállását az esküvőn? Hogyan jelezzük, ha a vendégnek kell fizetni? Milyen távolságnál kell szállást biztosítani? Amikor még kis...
Fiatalon házasodni – áldás vagy átok? Míg nagyanyáink idejében az sem volt ritka, ha valaki szinte kamaszkorában házasodott meg, addig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a párok egyre később, a 30-as éveikben mondták ki a boldogító igent.  Fiatalon házasodni legalább olyan kom...
7 esküvői tipp Meghan Markle nagy napjáról! Hosszú hónapokkal a hercegi esküvő előtt már azt találgatta a világ, hogy vajon milyen menyasszonyi ruhát visel majd Meghan Markle az esküvőn, milyen ékszerei lesznek, ki készíti el az esküvői tortát, és melyik vendég miben érkezik a szertartásra. Ha...
Így készül a bombabiztos esküvői forgatókönyv! Egy filmhez, vagy egy színházi darabhoz teljesen természetes, hogy forgatókönyvet írnak. Az esküvői forgatókönyv elkészítése is elengedhetetlenül szükséges! Így lesz zökkenőmentes, így tudja mindenki a pontos feladatát, szerepét. Gondoljunk csak bele...
Esküvői pohárköszöntő tippek! Az esküvői fogadalom, és az esküvői pohárköszöntő nem kötelező része az esküvőknek Magyarországon, de ahogyan a legtöbb amerikai esküvői szokás, úgy ez is kezd begyűrűzni a hazai esküvők világába. Az esküvői pohárköszöntő feldobhatja a lagzi hangulat...
Házassági eskü, és esküvői fogadalom – Tudod mit jelent? Lámpalázasak vagytok, és rosszul vagytok már a gondolatától is, hogy tömeg előtt kell beszélnetek az esküvő napján? A polgári és az egyházi szertartás során is úgy érezhetitek, hogy mélyvízbe dobnak benneteket, ha nem készültök fel előre a házassági ...
Házasságkötés, házassági szándék bejelentése, és házassági névviselés A romantikus eljegyzést követő csodálatos rózsaszín felhő és az esküvőszervezés mellett fontos beszélnünk a házasságkötés szándékának bejelentéséről, és a házasságkötés kapcsoán felmerülő legfontosabb tudnivalókról is. Az ügyintézés nem is olyan hoss...