Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Az esküvői ültetési rend rejtelmei – Sakkozz okosan!
Esküvői ültetési rend

Az esküvői ültetési rend rejtelmei – Sakkozz okosan!

Ha éppen benne vagytok a feladatban, akkor tudjátok, hogy bizony nem egyszerű munka az esküvői ültetési rend megtervezése. Ha pedig még nem fogtatok hozzá, akkor kössétek fel a gatyátokat, izgalmas kihívás vár rátok.

A vendégek minden esetben hálásak lesznek, ha jó asztaltársaságot hoztok össze nekik az esküvői vacsorához és az utána következő fergeteges bulihoz, ez biztos. Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, nem árt szem előtt tartani néhány alapvető szabályt és trükköt.

Animacik
Hirdetés

A gyerekasztal és a szingliasztal elsülhet jól, és nagyon rosszul is, ahogyan az egymás számára teljesen ismeretlen vendégeket sem biztos, hogy érdemes egy kupacba ültetni. Bár az esküvő egyik célja az, hogy a nagy napotokon közelebb kerüljenek egymáshoz azok az emberek, akik fontosak számotokra, azért vannak határok.

Elvégre ha meghívott vendégként vesztek részt egy lagzin, ti is biztosan örültök, ha olyan mellett ülhettek, akivel jókat tudtok beszélgetni, és  mulatni. Mutatjuk, hogyan oldhatjátok meg sikeresen ezt a sakktáblának tűnő legendásan parádés feladatot!

Kategóriafüggetlen banner

Az esküvői ültetési rend

Többféle ültetés közül választhattok, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Eleve az asztalok beállítása is meghatározza azt, hogy miben tudtok gondolkodni, az asztalok beállítását pedig a lakodalom helyszínének adottságai befolyásolják. Vagyis: amíg nincs meg a helyszín, és nem beszéltétek meg az asztalok elhelyezésének verzióját, addig nem érdemes fejben készülni az ültetési renddel sem.

Az asztalok kerülhetnek táblás, fésűs, vagy U-alakba, de ülhettek körasztaloknál is. A modern esküvőknél a legdivatosabb a körasztalos ültetés, ahol nagyjából 8-10 fővel kell számolni, az asztalok méretétől függően. Ennek az ültetésnek az az előnye, hogy így az asztaltársaság könnyedebben tud beszélgetni egymással, és jobban érvényesülhet a dekoráció is. Az asztalok közepén elhelyezett virágdíszek vagy gyertyák senkinek nincsenek útban, és roppant mutatósak lehetnek.

Sajnos néha azonban előfordul, hogy a helyszín belső elrendezése miatt nincsen lehetőség így ültetni a vendégeket, és más megoldást kell választani. Ne essetek kétségbe, egy profi szolgáltató ezer és egy tippet fog adni nektek, amire lehet, hogy eddig nem is gondoltatok.

Esküvői ültetési rend

Az esküvői ültetési rend megtervezése

A helyszínt a kiválasztásnál és az esküvő előtt is mindenképpen érdemes külön-külön körbejárni. A kiválasztás során több szempontot is figyelembe kell venni, az esküvő előtt pedig még egyszer meg kell nézni, hogy a létszámnak megfelelően hány asztalra és ahhoz mekkora térre lesz szükségetek.

Az étterem kiválasztásához szükséges szempontokat ITT találjátok!

Nyugodtan készítsetek szabadkézi rajzot, és jelöljétek be rajta, hogy hol lesz:

  • a főasztal
  • az asztalok
  • a DJ/zenekar helye
  • a be- és kijárat
  • a svédasztal, kávés vagy koktélos asztal esetleges helye
  • a tánctér

Ültetési rend esküvőre

Az esküvő hetében a legtöbb helyszínen azt kérik, hogy véglegesítsétek a vendégek létszámát, és küldjétek el az ültetési rendet, amely szerint be fogják rendezni a termet.

Az ültetésnél az egyik legfontosabb lépés, hogy megszámozzátok az asztalokat. Így könnyebben lehet kihelyezni az ültető kártyákat, és a vendégek is egyszerűbben megtalálhatják a helyüket. Ezt az ültetési rendet célszerű a bejárathoz is kifüggeszteni, hogy szem előtt legyen.

Legyetek kreatívak!

Saját magatok is megtervezhetitek a táblát, ami egy kis odafigyeléssel és leleményességgel stílusosan harmonizálhat az esküvői dekoráció színeivel.

Az asztalok rajzai mellé – ami egy egyszerű kör vagy négyzet, stb. – mellékelhetitek a számokat és a névsort is ABC rendben. Ha az esküvőszervezőt vagy a ceremóniamestert kéritek meg arra, hogy segítsenek a vendégeknek megtalálni a helyüket a vendéglistában, ügyeljetek rá, hogy minden egyes vendégnek szerepeljen a teljes neve. Nem várhatjátok el tőlük, hogy keresztnévről ismerjenek mindenkit, aki segítséget kér tőlük.

Az ültető kártyák kihelyezésével egyébként megbízhatjátok a vendéglátósokat (ha van kapacitás), az esküvőszervezőt vagy akár valamelyik családtagotokat, barátotokat is.

Ültetési rend az esküvőn

A vendégek ültetése

Most pedig következzenek azok a praktikák és tanácsok, amelyekkel megkönnyíthetitek a dolgotokat és mindenki számára kedvező lesz az ültetés.

A főasztaltól a tánctér felé haladva a következőképpen érdemes ültetni a vendégeket:

  • közeli hozzátartozók,
  • idősebb korosztály,
  • majd a fiatal korosztály, vagyis a keménymag.

A közeli hozzátartozók általában a párral ülnek egy asztalnál, az idősebbek pedig nem feltétlenül vágynak arra, hogy a zenekar mellett üljenek egész este.

A fiatalabb korosztályt azonban a táncparkett közelébe célszerű helyezni, általában úgyis ők kezdik el leghamarabb a bulizást, illetve őket nem annyira zavarja a hangos zene.

Esküvői zene

Hol üljenek a kisebb gyerekek?

Mindig fontos átgondolni az esküvői ültetési rend készítésekor, hogy hol üljenek a kisebb gyerekek.

Vannak olyan esküvők, ahol külön asztalhoz ültetik az összes gyereket, de gondolni kell arra is, hogy nem mindegyikük alkalmazkodik könnyen az új helyzetekhez. Nem biztos, hogy könnyen feloldódnak. Talán az a legjobb megoldás, ha mindenki a saját rokonaival ül egy asztalnál, hiszen a játékok és a tánc közben a gyerekek úgyis egymásra találnak.

A kamaszoknál azért más a helyzet, mert nekik általában kifejezetten unalmas egész este a szülőkkel és a nagyszülőkkel együtt ülni. Ha elegendő 13-18 éves vendég gyűlik össze, őket nyugodtan tegyétek egy asztalhoz, ami nincsen annyira szem előtt. Így ismerkedhetnek egy kicsit egymással, és számukra is érdekes lehet az este. Tipikus win-win helyzet.

Esküvői ültetés

A szingliasztal

Minden idők legrettegettebb, legfélelmetesebb dolga a szingliasztal. Most komolyan: ki szeretne szingliként egy külön asztalhoz ülni, ahol össze van boronálva még több szinglivel, mert ők úgyis “egy kasztot” alkotnak. Ez nem így van.

Senkinek nem kell a homlokára írni, hogy éppenséggel kísérő nélkül érkezett az esküvőre. Gondoljatok bele: ti szívesen ülnétek egy ilyen asztalhoz? Ugye nem? Akkor ti se kényszerítsetek senkit ilyen helyzetbe. Főleg ne úgy, hogy a helyszínen szembesítitek a vendégeket ezzel. Láttunk már sajnos példát erre, és nem volt hálás a násznép érte.

Ne csoportosítsatok, inkább azt gondoljátok át, hogy kinek kihez passzol a személyisége, és lehetőleg korban egymáshoz közel álló embereket ültessetek egymás mellé. Attól függetlenül, hogy szingli-e vagy sem.

Ültetés esküvőre

Tipp! 

Az igazán ötletes esküvői ültetési rend összeállítása után ide kattintva remek tippeket kaphattok a kártyákhoz is. Ezt mindenki elteheti emlékbe. Ha ügyesen mellétesztek egy kis kézzel készített süteményt, vagy emléktárgyat, akár ez lehet a vendégek köszönőajándéka.

Ha más köszönőajándékot szeretnétek, de nincs jó ötletetek, ITT adunk néhány tanácsot hozzá!

Amennyiben valami miatt nem jön ki a lépés az ültetésben, akkor sajnos tényleg „sakkoznotok” kell. A körasztalos ültetésnél csinálhattok például 6 helyett 8 fős asztalt is, de vigyázzatok, senkinek ne kelljen nagyon szűken ülni. Hosszú távon biztosan nem fogja jól érezni magát.

Nincsenek egymással jóban az örömszülők? Fogalmatok sincs, hogyan ültessétek őket egymás mellé? Ehhez is adunk néhány tippet ITT!

A tökéletes esküvői ültetési rend megtervezéséhez nyugodtan kérjétek ki a család és a barátok tanácsát, egy-egy jó ötlettel sokat segíthetnek a munkában. Arra azért figyeljetek, hogy az örömanyák olykor szeretnek egy kicsit jobban belefolyni a szervezési munkálatokba. Találjátok meg a tökéletes egyensúlyt, és minden (és mindenki) a helyére kerül majd.

Animacik gyerek

Témába vág

Menyasszonytánc és menyecsketánc: Szokások és tippek A mai modern esküvőkön egyre kevesebb esküvői hagyományt tartanak, de azért vannak olyan kivételek, melyek még az új divatok ellenére is kihagyhatatlan elemei egy lakodalomnak. Ilyen többek között a menyasszonytánc, illetve a menyecsketánc is. K...
5+1 esküvői ötlet 2020-ra – Induljon a szervezés! Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor a férfiak szerint az esküvőszervezésre elég pár hetet szánni, azonban mi lányok, már jóformán gyerekkorunk óta tervezzük életünk egyik legfontosabb napját. Ha eljött az idő, hogy intenzívebben belecsapjunk a l...
Hiányzik még a “valami régi” a nagy napra? Segítünk! Rengeteg esküvői babona létezik, melyekben, még ha nem is hiszünk, biztos, ami biztos alapon mégis betartjuk őket. Ilyen például, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt a ruhájában a szertartás előtt, hogy a menyasszonyt ölben viszi át a küszöb...
Valami kék – Nincs rá ötleted? Nekünk van! A valami régi, valami új, valami kölcsön, és valami kék ugyanolyan szoros egységet alkot így négyen, mint a Tini Nindzsa Teknőcök. Bár külön-külön is megállják a helyüket, de azért egységben az erő! Legtöbbször még a kevésbé babonás menyasszonyo...
Esküvői ajándék menyasszonyoknak – vőlegényektől Esküvői ajándék menyasszonyoknak...Drága vőlegények! Tudjuk, hogy szívetek mélyén mindig azon ügyködtök, hogy mosolyt csaljatok menyasszonyotok arcára, és megtestesítsétek azt a romantikus lovagot, akit szívetek hölgye kislány kora óta álmodott magá...
Esküvői ajándék vőlegényeknek – menyasszonyoktól Rengeteg esküvői hagyomány eredete nyúlik vissza évtizedekre, évszázadokra is, de nagyon sok szokást veszünk át külföldről, akár még filmekből is. Az igen kimondásán kívül, talán semmi sincs kőbe vésve, így csakis a jegyes páron múlik, mivel teszik ...
Telefonmentes esküvő – Hagyd pihenni a digitális kütyüket! Esküvőszervezés közben figyelnünk kell, hogy legyen alkoholmentes italkínálat, gluténmentes lakodalmi menü, cukormentes esküvői torta, és telefonmentes esküvő is. A „mindenmentes” mozgalom egyre nagyobb teret hódít, és már begyűrűzött az esküvőbizni...
Nászút árak Magyarországon 2019/2020 Lelki szemeitek előtt már biztosan látjátok magatokat egy csodás nászutas lakosztályban, ám először járjunk utána annak, hogy milyen magasak a nászút árak Magyarországon. A különféle hotelek, vendégházak, és utazási irodák számtalan kedvezményes cso...
Tavaszi esküvői trend 2020! – Friss, friss, friss! Alig hisszük el, de máris nyakunkon a 2020-as tavaszi esküvői szezon! Bizony, a párok többsége már most nagy hévvel szervezi az esküvőjét, ami nem csoda, hiszen vannak olyan profi szolgáltatók, akikkel már egy évvel a nagy előtt érdemes időpontot eg...
Provence stílusú esküvő – Bor, mámor…szerelem! Utazzunk egy kicsit! Nem kell bőrönd, nem kell repülő, csak a képzeletünk. Utazzunk oda, hol a nap mindig simogatja arcunkat, hol a bor édessége átjárja szánkat, hol a levendula illata lépten-nyomon csiklandozza orrunkat. Ez Provence! Egy mesebeli h...