Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Az esküvői ültetési rend rejtelmei – Sakkozz okosan!
Esküvői ültetési rend

Az esküvői ültetési rend rejtelmei – Sakkozz okosan!

Ha éppen benne vagytok a feladatban, akkor tudjátok, hogy bizony nem egyszerű munka az esküvői ültetési rend megtervezése. Ha pedig még nem fogtatok hozzá, akkor kössétek fel a gatyátokat, izgalmas kihívás vár rátok.  A vendégek minden esetben hálásak lesznek, ha jó asztaltársaságot hoztok össze nekik az esküvői vacsorához és az utána következő fergeteges bulihoz, ez biztos. Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, nem árt szem előtt tartani néhány alapvető szabályt és trükköt.

Animacik
Hirdetés

A gyerekasztal és a szingliasztal elsülhet jól, és nagyon rosszul is, ahogyan az egymás számára teljesen ismeretlen vendégeket sem biztos, hogy érdemes egy kupacba ültetni. Bár az esküvő egyik célja az, hogy a nagy napotokon közelebb kerüljenek egymáshoz azok az emberek, akik fontosak számotokra, azért vannak határok.

Elvégre ha meghívott vendégként vesztek részt egy lagzin, ti is biztosan örültök, ha olyan mellett ülhettek, akivel jókat tudtok beszélgetni, és  mulatni. Mutatjuk, hogyan oldhatjátok meg sikeresen ezt a sakktáblának tűnő legendásan parádés feladatot!

Kategóriafüggetlen banner

 

Az esküvői ültetési rend

 

Többféle ültetés közül választhattok, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Eleve az asztalok beállítása is meghatározza azt, hogy miben tudtok gondolkodni, az asztalok beállítását pedig a lakodalom helyszínének adottságai befolyásolják. Vagyis: amíg nincs meg a helyszín, és nem beszéltétek meg az asztalok elhelyezésének verzióját, addig nem érdemes fejben készülni az ültetési renddel sem.

Az asztalok kerülhetnek táblás, fésűs, vagy U-alakba, de ülhettek körasztaloknál is. A modern esküvőknél a legdivatosabb a körasztalos ültetés, ahol nagyjából 8-10 fővel kell számolni, az asztalok méretétől függően. Ennek az ültetésnek az az előnye, hogy így az asztaltársaság könnyedebben tud beszélgetni egymással, és jobban érvényesülhet a dekoráció is. Az asztalok közepén elhelyezett virágdíszek vagy gyertyák senkinek nincsenek útban, és roppant mutatósak lehetnek.

Sajnos néha azonban előfordul, hogy a helyszín belső elrendezése miatt nincsen lehetőség így ültetni a vendégeket, és más megoldást kell választani. Ne essetek kétségbe, egy profi szolgáltató ezer és egy tippet fog adni nektek, amire lehet, hogy eddig nem is gondoltatok.

Esküvői ültetési rend

Az esküvői ültetési rend megtervezése

A helyszínt a kiválasztásnál és az esküvő előtt is mindenképpen érdemes külön-külön körbejárni. A kiválasztás során több szempontot is figyelembe kell venni, az esküvő előtt pedig még egyszer meg kell nézni, hogy a létszámnak megfelelően hány asztalra és ahhoz mekkora térre lesz szükségetek.

Az étterem kiválasztásához szükséges szempontokat ITT találjátok!

Nyugodtan készítsetek szabadkézi rajzot, és jelöljétek be rajta, hogy hol lesz:

  • a főasztal
  • az asztalok
  • a DJ/zenekar helye
  • a be- és kijárat
  • a svédasztal, kávés vagy koktélos asztal esetleges helye
  • a tánctér

Ültetési rend esküvőre

Az esküvő hetében a legtöbb helyszínen azt kérik, hogy véglegesítsétek a vendégek létszámát, és küldjétek el az ültetési rendet, amely szerint be fogják rendezni a termet.

Az ültetésnél az egyik legfontosabb lépés, hogy megszámozzátok az asztalokat. Így könnyebben lehet kihelyezni az ültető kártyákat, és a vendégek is egyszerűbben megtalálhatják a helyüket. Ezt az ültetési rendet célszerű a bejárathoz is kifüggeszteni, hogy szem előtt legyen.

Legyetek kreatívak!

Saját magatok is megtervezhetitek a táblát, ami egy kis odafigyeléssel és leleményességgel stílusosan harmonizálhat az esküvői dekoráció színeivel.

Az asztalok rajzai mellé – ami egy egyszerű kör vagy négyzet, stb. – mellékelhetitek a számokat és a névsort is ABC rendben. Ha az esküvőszervezőt vagy a ceremóniamestert kéritek meg arra, hogy segítsenek a vendégeknek megtalálni a helyüket a vendéglistában, ügyeljetek rá, hogy minden egyes vendégnek szerepeljen a teljes neve. Nem várhatjátok el tőlük, hogy keresztnévről ismerjenek mindenkit, aki segítséget kér tőlük.

Az ültető kártyák kihelyezésével egyébként megbízhatjátok a vendéglátósokat (ha van kapacitás), az esküvőszervezőt vagy akár valamelyik családtagotokat, barátotokat is.

Ültetési rend az esküvőn

A vendégek ültetése

Most pedig következzenek azok a praktikák és tanácsok, amelyekkel megkönnyíthetitek a dolgotokat és mindenki számára kedvező lesz az ültetés.

A főasztaltól a tánctér felé haladva a következőképpen érdemes ültetni a vendégeket:

  • közeli hozzátartozók,
  • idősebb korosztály,
  • majd a fiatal korosztály, vagyis a keménymag.

A közeli hozzátartozók általában a párral ülnek egy asztalnál, az idősebbek pedig nem feltétlenül vágynak arra, hogy a zenekar mellett üljenek egész este.

A fiatalabb korosztályt azonban a táncparkett közelébe célszerű helyezni, általában úgyis ők kezdik el leghamarabb a bulizást, illetve őket nem annyira zavarja a hangos zene.

Esküvői zene

Hol üljenek a kisebb gyerekek?

Mindig fontos átgondolni az esküvői ültetési rend készítésekor, hogy hol üljenek a kisebb gyerekek.

Vannak olyan esküvők, ahol külön asztalhoz ültetik az összes gyereket, de gondolni kell arra is, hogy nem mindegyikük alkalmazkodik könnyen az új helyzetekhez. Nem biztos, hogy könnyen feloldódnak. Talán az a legjobb megoldás, ha mindenki a saját rokonaival ül egy asztalnál, hiszen a játékok és a tánc közben a gyerekek úgyis egymásra találnak.

A kamaszoknál azért más a helyzet, mert nekik általában kifejezetten unalmas egész este a szülőkkel és a nagyszülőkkel együtt ülni. Ha elegendő 13-18 éves vendég gyűlik össze, őket nyugodtan tegyétek egy asztalhoz, ami nincsen annyira szem előtt. Így ismerkedhetnek egy kicsit egymással, és számukra is érdekes lehet az este. Tipikus win-win helyzet.

Esküvői ültetés

A szingliasztal

Minden idők legrettegettebb, legfélelmetesebb dolga a szingliasztal. Most komolyan: ki szeretne szingliként egy külön asztalhoz ülni, ahol össze van boronálva még több szinglivel, mert ők úgyis “egy kasztot” alkotnak. Ez nem így van.

Senkinek nem kell a homlokára írni, hogy éppenséggel kísérő nélkül érkezett az esküvőre. Gondoljatok bele: ti szívesen ülnétek egy ilyen asztalhoz? Ugye nem? Akkor ti se kényszerítsetek senkit ilyen helyzetbe. Főleg ne úgy, hogy a helyszínen szembesítitek a vendégeket ezzel. Láttunk már sajnos példát erre, és nem volt hálás a násznép érte.

Ne csoportosítsatok, inkább azt gondoljátok át, hogy kinek kihez passzol a személyisége, és lehetőleg korban egymáshoz közel álló embereket ültessetek egymás mellé. Attól függetlenül, hogy szingli-e vagy sem.

Ültetés esküvőre

Tipp! 

Az igazán ötletes esküvői ültetési rend összeállítása után ide kattintva remek tippeket kaphattok a kártyákhoz is. Ezt mindenki elteheti emlékbe. Ha ügyesen mellétesztek egy kis kézzel készített süteményt, vagy emléktárgyat, akár ez lehet a vendégek köszönőajándéka.

Ha más köszönőajándékot szeretnétek, de nincs jó ötletetek, ITT adunk néhány tanácsot hozzá!

Amennyiben valami miatt nem jön ki a lépés az ültetésben, akkor sajnos tényleg „sakkoznotok” kell. A körasztalos ültetésnél csinálhattok például 6 helyett 8 fős asztalt is, de vigyázzatok, senkinek ne kelljen nagyon szűken ülni. Hosszú távon biztosan nem fogja jól érezni magát.

A tökéletes esküvői ültetési rend megtervezéséhez nyugodtan kérjétek ki a család és a barátok tanácsát, egy-egy jó ötlettel sokat segíthetnek a munkában. Arra azért figyeljetek, hogy az örömanyák olykor szeretnek egy kicsit jobban belefolyni a szervezési munkálatokba. Találjátok meg a tökéletes egyensúlyt, és minden (és mindenki) a helyére kerül majd.

Animacik Billboard

Témába vág

Esküvői ötletek 2019 – Ne hagyd ki őket! 2019-ben rengeteg olyan esküvői trend és stílus hódít, amit igazán könnyű első látásra megkedvelni. Ahhoz, hogy a nagy nap tökéletes legyen, ezek az esküvői ötletek biztosan nagy segítségetekre lesznek. A cikk végén máris tudjátok majd, mi áll a...
Nászút szervezése – Lépésről lépésre Ha épp most készültök hátradőlni kényelmes karosszéketekben, hisz megvan a ruha, a dekor, a köszönőajándék és miegymás, gyorsan pattanjatok fel, rázzátok meg magatokat, ugyanis vissza van még egy nagyon fontos dolog, a nászút szervezése! ...
Esküvői gratuláció, esküvői idézetek Ahhoz, hogy az esküvői gratuláció és az esküvői idézetek legalább olyan frappánsak legyenek, mint maga a nászajándék, törekedni kell arra, hogy a jókívánságok személyre szólóak legyenek. Ebben segítünk most nektek! Esküvő...
Örömszülő feladatok – Tippek és tanácsok Mindig azt mondjuk, hogy egy esküvő főszereplője a menyasszony – ja, meg persze a vőlegény, de ne feledkezzünk meg az örömszülőkről sem, és persze az örömszülő feladatok kijelöléséről sem! Ha a menyasszonyoké a legjobb női főszereplőnek járó ...
Esküvői ajándék kiválasztása – Tippek, és típusok Esküvőszervezés idején a megfelelő esküvői ajándék kiválasztása legalább akkora fejtörést okoz az ifjú pár számára, mint a meghívott vendégeknek. Segítünk eligazodni az esküvői ajándék típusok tengerében! Bár először valószínűleg a nászajándék ju...
Környezettudatos esküvő – Tuti tippek egy „green wedding”-hez! Ahogy a régészek keresik az ókori élőlények lábnyomait, úgy kutatjuk mi is, hogy lehetne csökkenteni egy esküvő ökológiai lábnyomát. Manapság egyre többször halljuk a környezettudatos esküvő fogalmát, azaz a green wedding-et (zöld esküvőt). ...
Téli esküvő előnyei – 7+1 hasznos tipp! Ha lehunyjátok a szemeteket, és magatok elé képzeltek egy téli esküvőt, biztosan havas tájat, szikrázó fényeket és egy egyedi menyasszonyi ruhát láttok magatok előtt. A vendégek elegáns kalapokban és kabátokban ülnek a székeken, és minden egyes dekor...
Bámulatos árnyalat lesz az év esküvői színe 2019-ben! Kedves 2019-es menyasszonyok! Odavagytok a szebbnél szebb színekért, de még nem tudtátok eldönteni, hogy melyik árnyalat legyen az esküvőtök kísérőszíne? Akkor remek hírünk van számotokra, mert ahogyan minden évben, úgy most is bejelentette a Pantone...
Ruhatippek téli esküvőre – Hogy a vendégek se fázzanak! Bár a legtöbb esküvőt nyáron tartják, vannak olyan bátor jelentkezők, akik párjuk mellet a téli tájba is szerelmesek, ezért szeretnék akár térdig érő hóban kimondani a boldogító, és ez esetben szívet – és testet melengető igent. Igaz, ezeken az esküv...
10 fantasztikus tipp, amivel mesés lesz egy téli esküvő! Havas táj, meleg fények és meghitt hangulat. Egy téli esküvő elképzelhetetlen ezek nélkül, főleg akkor, ha valóban olyan szerencsések vagytok, hogy a téli esküvőtök időpontjában is éppen havazik. Bármennyire hihetetlennek tűnik, igen sok pár gondolja...