Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Az ültetési rend rejtelmei
esküvői helyszín

Az ültetési rend rejtelmei

Nem egyszerű feladat az ültetési rend megtervezése, ám a vendégek minden esetben hálásak lesznek, ha jó asztaltársaságot hozunk össze az esküvői vacsorára és az utána következő fergeteges bulira. Mutatjuk, hogyan oldhatjátok meg a feladatot!

Kategóriafüggetlen banner

Többféle ültetés közül választhatunk, az asztalok kerülhetnek táblás, fésűs, vagy U-alakba, de ülhetünk körasztaloknál is. Manapság a legdivatosabb a körasztalos ültetés, ahol nagyjából 8-10 fővel kell számolni. Ennek az ültetésnek az az előnye, hogy így az asztaltársaság könnyedebben tud beszélgetni egymással, és jobban érvényesülhet a dekoráció is. Az asztalok közepén elhelyezett virágdíszek vagy gyertyák senkinek nincsenek útban, de roppant mutatósak lehetnek. Néha azonban előfordul, hogy a helyszín belső elrendezése miatt nincsen lehetőség így ültetni a vendégeket, így más megoldást kell választanunk.

Hogyan tervezzük meg az ültetési rendet?

A helyszínt a kiválasztásnál és az esküvő előtt mindenképpen érdemes külön-külön körbejárni, mert amíg a választás során több szempontot is figyelembe kell vennünk, addig az esküvő előtt még egyszer meg kell néznünk, hogy a létszámnak megfelelően hány asztalra és ahhoz mekkora térre lesz szükség. Nyugodtan készítsünk szabadkézi rajzot, és jelöljük be rajta a következőket.

  • Főasztal
  • Asztalok
  • DJ/zenekar helye
  • Be- és kijárat
  • Svédasztal esetleges helye
  • Tánctér

Az esküvő hetében a legtöbb helyszínen azt kérik, hogy véglegesítsük a vendégek létszámát, és küldjük el az ültetési rendet, amely szerint be fogják rendezni a termet. Az egyik legnehezebb feladat a vendégek elhelyezése. Az ültetésnél fontos, hogy számozzuk meg az asztalokat, így könnyebben lehet kihelyezni a kártyákat, és a vendégek is egyszerűbben megtalálhatják a helyüket. Ezt az ültetési rendet célszerű a bejárathoz is kifüggeszteni. Legyünk kreatívak! Saját magunk is elkészíthetjük a táblát, ami egy kis odafigyeléssel és leleményességgel stílusosan harmonizálhat az esküvői dekoráció színeivel.

Kristinus

Az asztalok rajzai mellé – ami egy egyszerű kör vagy négyzet – mellékeljük a számokat és a névsort is ABC rendben. Ha az esküvőszervezőt vagy a ceremóniamestert kérjük meg, hogy segítsenek a vendégeknek megtalálni a helyüket a vendéglistában, minden egyes vendégnek szerepeljen a teljes neve. Az ültető kártyák kihelyezésével megbízhatjuk a vendéglátóst, az esküvőszervezőt vagy akár valamelyik családtagunkat is.

Hova ültessünk a vendégeket? Hol üljenek a kisebb gyerekek?

A főasztaltól a tánctér felé haladva a következőképpen érdemes ültetni a vendégeket: közeli hozzátartozók, idősebb korosztály, majd a fiatal korosztály, vagyis a kemény mag. A fiatalabb korosztályt a táncparkett közelébe célszerű helyezni, általában úgyis ők kezdik el hamarabb a bulizást, illetve őket nem annyira zavarja a hangos zene. Mindig fontos átgondolnunk az ültetési rend készítésekor, hogy hol üljenek a kisebb gyerekek. Vannak olyan esküvők, ahol külön asztalhoz ültetik az összes gyereket, de gondolnunk kell arra is, hogy nem mindegyikük alkalmazkodik könnyen az ilyen helyzetekhez, nem biztos, hogy könnyen feloldódnak. Talán az a legjobb megoldás, ha mindenki a saját rokonaival ül egy asztalnál, hiszen a játékok és a tánc közben úgyis egymásra találnak.

Amennyiben valami miatt nem jön ki a lépés az ültetésben, akkor sajnos „sakkoznunk” kell, a körasztalos ültetésnél csinálhatunk például 8 fős asztalt is, de vigyázzunk, senkinek ne kelljen nagyon szűken ülni, mert hosszú távon biztosan nem fogja jól érezni magát. A tökéletes ültetési rend megtervezéséhez nyugodtan kérjük ki a család és a barátok tanácsát, egy-egy jó ötlettel sokat segíthetnek a munkánkban!