Rengeteg esküvői babona létezik, melyekben, még ha nem is hiszünk, biztos, ami biztos alapon mégis betartjuk őket. Ilyen például, hogy a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt a ruhájában a szertartás előtt, hogy a menyasszonyt ölben viszi át a küszöbön újdonsült férje, és persze a valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék kvartettje is.

Kategóriafüggetlen banner

Miért kell valami régi a menyasszonyra?

Természetesen ezek az esküvői babonák nem az égből pottyantak, mint Mary Poppins, mindegyiknek megvan a szimbolikus jelentése. Valami régi azért kell a menyasszonyra, mert ez szimbolizálja a menyasszony eddig megtett életútját, a múltját, hajhadon életét, melyet az esküvővel lezár, és természetesen a családi kapcsolatokat – különösen a nagymama-anya-lánya viszonyt – így emlékeztetve az arát a gyermekévekre, a család fontosságára.

valami régi kiegészítő

Mi lehet régi? – Tippek és ötletek

A valami régi viselése nagy jelentőséggel bír egy menyasszony életében. Azon kívül, hogy különlegessé és egyedivé teszi a megjelenését, olyan eszmei értékkel bír, amit semmi nem pótolhat, és amit nagy eséllyel ő is tovább ad majd, ha a későbbiekben lánya áll az oltár előtt…

Hajdísz, fejdísz: Szerencsére az esküvői fejdíszek és hajdíszek jól megőrizhetők, és még évekkel, akár évtizedekkel később is ugyanolyan csodásak, mint hajdanán.

Ékszer: Természetesen az egyik legkönnyebb megoldás, ha felmenőink valamelyik fülbevalóját, nyakláncát, karkötőjét, gyöngysorát tudjuk viselni a nagy napon.

menyasszony fejdísz

Fátyol: Még, ha édesanyánknak, nagymamánknak nem is volt saját menyasszonyi ruhája, a fátyla sokszor saját volt, és megmaradt emlékbe. Arra figyeljetek, hogy az évek során sárgulhatott/szürkülhetett, de akár egy kíméletes fehérítéssel tökéletes kiegészítője lehet ruhátoknak.

A valami régi nem azt jelenti, hogy a családtól örökölt relikviákat nem szabad felújítani kicsit. Állapottól függően tisztíttassátok, renováljátok, akár szakemberek segítségét kérve.

Menyasszonyi ruha: Rengeteg külföldi tévé műsorban láthatjuk, ahogy a szülőtől-nagyszülőtől örökölt menyasszonyi ruha egy kis átalakítás után az ifjú arán is csodálatosan mutat. Ezt ti is alkalmazhatjátok, így egyszerre maradhat a ruha régi, mégis modern.

Cipő: Ne feledjétek, a retro igenis menő! Egy 70-es 80-as évekbeli fehér masnis kopogós cipő igazán stílusos kiegészítő lehet napjainkban is.

Kiegészítők: Bármilyen kiegészítő maradt meg a családban, ügyesen beilleszthetitek menyasszonyi öltözéketekbe. Egy harisnyakötő, csipkekesztyű szolid kiegészítő, mégis eszmei értékkel bír.

Medálok: Nagymamáink előszeretettel hordtak olyan medálokat, melyek kinyithatók voltak, és szeretteik képei pihentek benne. Ha felleltek ilyen kincseket, nemcsak a nyakatokban hordhatjátok. Köthetitek a virágcsokrotok szárára, vagy akár medáltűre is, a ruhátok alatt titkosan viselve.

Hirdetés

Kisszütyő: Minden menyasszonynak szüksége van egy kistáskára, szütyőre, amiben a legfontosabb SOS készletét tartja. Tökéletes megoldás, ha szeretnétek valami régi kiegészítőt.

Sminktükör: Abban az esetben sem kell kétségbe esnetek, ha semmilyen viselhető emlék nem maradt meg régről. A készülődés közben használt régi sminktükör ugyanúgy jelképezheti a családi kapcsolatok fontosságát.

Vallásos emlékek: Egy nagyszülők által lapozgatott Biblia szintén megfelel, kérjétek meg a szertartásvezetőt, hogy olvasson fel belőle, vagy egy szalaggal átkötve felfűzhetitek rá karikagyűrűiteket is.

esküvői valami régi kiegészítők

Ruhadísz: Ha olyan tárgyak maradtak csak rátok, melyek önmagukban nem viselhetők, illesszétek be a menyasszonyi ruhátokba. Egy brossból tökéletes övdísz lehet, egy nagymama által horgolt csipketerítő alkalmas lehet a ruha pántjának dekorálására, néhány régi gomb remekül mutathat a ruha hátán…

Hímzett zsebkendő: Mindannyian nézegettük már gyerekként nagyszüleink díszes, hímzett textilzsebkendőit. Ha nem szeretnétek látványosan magatoknál tartani, néhány finom öltéssel varrjátok a ruha belsejébe.

Harisnyakötő: Szintén azon darabok közé tartozik, melyek jól ellenállnak az idő vasfogának. Természetesen ilyenkor érdemes egy „dobó” harisnyakötőt is felvenni, hogy az ifjú férj ne a családi örökséget hajítsa a legények közé!

menyasszony kiegészítők

Pénzérme: A padlást feltúrva, ha rábukkantok egy régi pénzérmére, egy lyukasztással medált is készíthettek belőle, vagy díszíthetitek vele virágcsokrotokat is.

Gyűrű örökség: Talán csak a legszerencsésebbek mondhatják el magukról, hogy az eljegyzési gyűrűjük még a nagyszülőktől, akár dédszülőktől maradt fent. Ha ebben a kiváltságos helyzetben vagytok, már nem is kell tovább gondolkodnotok, mi legyen a valami régi, amit viseltek a nagy napon.

Minden emlék, amely családunk felmenőitől maradt ránk, pótolhatatlan eszmei értékkel bír. Egy apró tárgy magában hordozza múltunkat, gyökereinket. Babona ide vagy oda, megható valami régi családi ereklyét viselni abban a pillanatban, amikor egy igennel új fejezetet nyitunk meg saját életünkben.

Fotók: pinterest.com, borítókép: pexels.com