Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett márkák épülnek és támaszkodnak erre a stílusra, így egy cseppet sem meglepő, hogy azonnal megjelent az esküvők világában is.

A vintage esküvő gondolata mára teljesen befészkelte magát a menyasszonyok fejébe, amit teljesen megértünk, hiszen valóban rengeteg csodás lehetőséget rejt magában.

Hirdetés

Az esküvő számos területére becsempészhetitek a vintage stílust. A menyasszonyi ruha, a koszorúslány ruha, az esküvői dekoráció, a  virágdekoráció, a meghívó, a kiegészítők, és a menyasszonyi torta is kaphat egy kis vintage hangulatot, garantáltan tökéletes lesz így az összkép. Nézzünk szét akkor a vintage esküvők háza táján!

Vintage esküvő – Mi a vintage?

A vintage annyit jelent, hogy régi, régmúlt korokból való. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 1920-as évekből fennmaradt menyasszonyi ruhát kell majd viselnetek a nagy napon. A stílus bár kétségtelenül a XIX. század elejére jellemző stílusjegyeket visel, önmagában ez az esküvőket érintően azt jelenti, hogy életre kelnek a régies dolgok, és mára ugyanolyan fényükben pompáznak. Egyszerre jelent régies, visszafogott, ugyanakkor elegáns részleteket, ezért is illik az esküvők pompájába.

Kategóriafüggetlen banner

Persze teljesen nyilvánvaló, hogy az esküvői piac hamar felismerte a vintage esküvőben rejlő lehetőségeket, ezért napjainkban vadonatúj kiegészítőket és ruhákat készítenek ilyen stílusban Ez pedig kihat a terem, a sátor és az étterem dekorációjára, és a virágdekoráció hangulatára is.  Szerencsére. Különben ugyanis hiányoznának a csodálatos vintage esküvői képek a közösségi oldalakról, amelyek lefoglalnak bennünket néhány órára. Naponta.

Esküvői helyszín vintage dekoráció

Érdekesség!

Egy vintage esküvőn olyan anyagok és kiegészítők kerülnek középpontba, mint a csipke, a fonott kosarak, virágkalitkák és régi bőröndök, ruháskosarak. Az üveg, a gyertyák, a mécsesek, és a rafia szintén nagyon jó barátaitok lesznek, akárcsak a parafadugók és a hófehér festékek.

Ha tehát vintage hangulatú esküvőre vágytok, kövessétek a tanácsainkat, és rafinált ötletekkel készítsetek valódi vintage Paradicsomot a nagy napra.

Vintage esküvő

Vintage esküvő – esküvői meghívó

Az esküvői meghívóval megmutathatjátok a vendégeknek, hogy milyen hangulatú esküvőt terveztek. Így egy vicces, poénos meghívó egy bohém stílusú esküvőt feltételez, egy hófehér-arany díszítésű letisztult meghívó eleganciát tükröz, míg egy csipkés, szalagos, gyönggyel díszített meghívó megsúgja majd a vendégeknek, hogy ti bizony vintage esküvőt terveztek.

Nyugodtan vesszetek el ez esetben a részletekben, és találjátok meg azt a meghívót, ami valóban tökéletes lesz számotokra. Érdemes törtfehér, kissé gyűrt papírban gondolkodni, de a virágok, a rafia és a karton anyag is csodás alapja lehet a meghívóknak.

Tipp!

Színeket tekintve főként a légies, finom pasztellárnyalatokra érdemes koncentrálni. A púderrózsaszín, a világosszürke és a karamell például telitalálat lehet!

Vintage meghívó

Vintage esküvői meghívó

Vintage esküvő – Menyasszonyi ruha

Egy menyasszonyi ruhának tükröznie kell a menyasszony stílusát és személyiségét. A vintage menyasszonyi ruha tehát azoknak a menyasszonynak áll jól, akikhez illik a selyem, a csipke, a kiegészítők között pedig az antik ékszerek és a kalapok jó szolgálatot tehetnek. Ha vintage ruhára vágytok, akkor a menyasszonyi ruhátok színe vanília vagy ekrü legyen, semmiképpen sem hófehér.

A húszas évekre jellemző szabásvonalakra is figyelhettek, de ez nem létfontosságú szempont. Minden menyasszonynak ügyelnie kell arra, hogy a ruha fazonja kiemelje az alakját, és a lehető legelőnyösebb legyen számára. A stílus figyelembe vétele csak ezután jöjjön!

Vintage menyasszonyi ruha

Vintage esküvő – Kiegészítő

A fejdíszek és a kalapok között szintén a régies hatású és hangulatú darabok jöhetnek szóba. Egy kis csipke a kalapon, egy antik hatású kontytű vagy tiara remek választás lehet. A gyöngyékszerek szintén iszonyatosan mutatósak a vintage ruha mellé.

Most lehet bevetni a fejpántokat és gyönggyel hímzett hajpántokat is, egy kicsi, tüll fátyol pedig kiemelheti az ékszereket, és a menyasszonyi ruhát is. A “valami régivel” ez esetben könnyű dolgotok lesz. Kérjétek kölcsön a nagyi nyakláncát vagy antik karkötőjét, és egészítsétek ki vele a vintage szettet. A gyűrű most nem a legjobb kiegészítő, mert ilyenkor a jegygyűrűn kell, hogy legyen a hangsúly.

Fontos!

A vőlegény ruházata mindenképpen passzoljon a menyasszonyi ruhához, hiszen anélkül nem lesz teljes az összhang. Beszéljétek meg, hogy mire vágytok, mert ehhez a stílushoz egyáltalán nem passzol, ha a vőlegény Hulk vagy Amerika kapitány mintás nyakkendőt szeretne viselni a nagy napon!

Vintage esküvői kiegészítők

Vintage vőlegény öltözet

Vintage esküvő – A koszorúslány ruhák

A koszorúslányok ruháját szintén érdemes a vintage stílushoz igazítani. Nagyon szépen fel lehet dobni gyöngyökkel és csipkével is, még a kicsi lányok szettjét is. Egy fehér virágkorona, egy pasztell rózsaszín, vagy ekrü árnyalat jó döntés lehet, ezt pedig még jobban kiemeli majd a virágcsokor, aminek fagyisárga, és púderrózsaszín árnyalata van.

Ha pedig szívesen bevonnátok a vendégeket is ebbe a vintage őrületbe, kérjétek meg őket, hogy igyekezzenek szem előtt tartani a meghívóban feltüntetett vintage dress code-ot.

Vintage koszorúslány ruha

Vintage esküvő – Virágdekoráció

A vintage esküvő virágdekorációjára jellemző a romantika és a klasszikus elegancia. Ahogyan a koszorúslány ruháknál, úgy itt is a pasztell árnyalatokban érdemes gondolkodni, így a fehér, a halvány rózsaszín és lila színek a biztos befutók. A hortenzia, a rózsa, szellőrózsa, bazsarózsa, lisyantus, és tulipán jó választás, ahogyan a cseresznyevirág és az orgona is.

A dekorációban és a menyasszonyi csokorban nagyon szépen mutat a virágok mellett a csipke, és a gyöngy is, a lehető legízlésesebb és finomabb formában. Nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat, és kérjétek meg a virágkötőt, hogy árassza el virágokkal a szertartás és a lagzi helyszínét úgy, hogy az egész hely egy hatalmas virágtenger legyen. Előttetek van a kép? Ugye milyen szép lesz?

Tipp!

Egy tetőtől talpig virágba borított boldogságkapu, egy virághinta és egy hatalmas virágfüggöny egyszerűen tökéletes kiegészítője lesz a vintage esküvőnek. Egy virágfal pedig maga lesz a megtestesült vintage romantika!

Vintage menyasszonyi csokor

Vintage esküvői csokor

Esküvői virágdekoráció

Virágdekoráció esküvőre

Esküvői virágok

Vintage esküvő – A terem dekorációja

A vintage stílushoz remekül passzol egy régi bőrönd, egy madárkalitka, sok-sok hófehér tábla, esetleg egy régi írógép. A kopottas kiegészítőknek és bútoroknak köszönhetően valami elképesztően izgalmas vintage hangulata lesz a nagy napnak. Kiegészíthetitek őket befőttes üvegekkel, könyvekkel, és rengeteg porcelánnal, de a villanykörtébe helyezett virágok is csodaszépen mutatnak.

A terem dekorációja akkor lesz igazán naturális és harmonikus, ha a menükártya, az összes köszönőajándék és a sok-sok ültetőkártya is vintage stílusú. Persze még nagyobb lesz az összhang, ha ezek passzolnak a meghívóhoz is. Készíttethettek saját szalvétát is, ha nem találtok egyik üzletben sem olyat, ami elnyeri a tetszéseteket. Így a színek között is válogathattok, és nyomathattok rá saját feliratot, mintát is.

Apropó!

A fából készült dekorációs elemekről eddig nem esett szó, pedig nagyon mutatósak. Az útjelző táblák, a raklap bútorok és a fotózáshoz felhasználható kreatív képkeretek nagyon népszerűek a vintage esküvőkön.

Vintage esküvői dekor

Esküvői dekoráció

Vintage dekoráció

Vintage esküvő – Esküvői torta

A vintage torták egyértelműen pasztell árnyalatúak. A torta és a dekoráció színe szintén nagyon szép, ha visszafogott, a virágok pedig kifejezetten izgalmasan mutatnak a tortákon. A pucér torták, vagyis a “naked” torták nagyon divatosak, szinte minden második-harmadik menyasszony mellettük teszi le a voksát.

Ha pedig igazán vintage tortára vágytok, kérjétek meg a cukrászt, hogy díszítse csipkemintával, esetleg apró ehető gyöngyökkel az esküvői tortát. A többi desszerten szintén visszaköszönhet a vintage stílus, rendeljetek világos rózsaszín macaronokat, vagy esetleg muffinokat. Együtt, egy hatalmas asztalon fantasztikusan mutatnak majd.

Tipp!

Ha mixert is hívtok a lagzira, készíttessetek vele olyan színű italokat, amelyek passzolnak a desszertekhez. Meglátjátok, a vendégek teljesen rákattannak majd ezekre a koktélokra!

Vintage esküvői torta

Vintage esküvői torta

Vintage esküvői – A fotózás

A fotók vintage stílusa nem csak a menyasszonyi ruhának, és a többi kiegészítőnek köszönhető. Sok múlik azon, hogy milyen helyszínen fotóztok, a kreatív fotózásnál például nagyon jól jönnek a különféle stúdiók. Kiegészítőnek használhattok itt is képkereteket, virágokat és különféle feliratokat, aztán a fotóssal kiválaszthatjátok, hogy milyen legyen a képek színe. Ahogyan az Instagramon használtok filtereket, úgy a fotóst is megkérhetitek rá, hogy csempésszen egyfajta vintage hatást a képekbe.

Biztosak vagyunk benne, hogy imádni fogjátok a hófehér csipke napernyővel, virágkoronával és sétapálcával készült képeket. Egy virághinta pedig felteheti az “I”-re a pontot.

Esküvői fotók

Vintage esküvői fotók

Ezzel közel sem értünk a vintage esküvői téma boncolgatásának végére. Szinte mindent érdemes megvalósítani, ami csak eszetekbe jut, így később nem fogjátok megbánni, hogy valamit kihagytatok a nagy napból. Az esküvő helyszínének remekül megfelel egy szabadtéri helyszín, egy sátor, de egy pajta is. Ehhez minden korábban felsorolt kiegészítő remekül illik majd, és persze a fényfüzérek, és lampionok még tovább fokozhatják a vintage hangulatot.

Ha összeállt már a fejetekben nagyjából a kép, hogy milyen lenne számotokra egy tökéletes vintage esküvő, nyert ügyetek van. Ha pedig úgy gondoljátok, hogy ennek a rengeteg teendőnek soha nem értek majd a végére, bízzatok meg egy esküvőszervezőt azzal, hogy elintézze helyettetek a dolgok oroszlánrészét. Egy profi dekoratőr és virágkötő nélkül pedig – mondanunk sem kell – szinte elképzelhetetlen egy vintage esküvő.

Esküvői dekoráció

Hajrá, csapjatok a lovak közé, gyűjtsetek be egy halom inspirációs képet, és írjatok egy listát a teendőkről. Így már sokkal jobban átláttok majd mindent, és nem vesztek el a részletekben! Kellemes esküvőszervezést kívánunk!

Borítókép: La Fleur by Nora

Képek: pinterest.com

Vintage esküvői helyszínek

[mkd_portfolio_list image_size=”landscape” show_load_more=”no” columns=”three” filter=”no” order_by=”title” order=”ASC” category=”vintage-helyszin”]