Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők
Vintage esküvő

Vintage esküvő – Kihagyhatatlan és stílusos kiegészítők

Talán nem fog meglepni benneteket a hír, napjainkban a legtöbb menyasszony álmaiban egy vintage esküvő szerepel. Néhány évvel ezelőtt jött divatba a vintage stílus, azóta pedig lemoshatatlan a pályáról. Éttermek, lakberendezési üzletek és komplett márkák épülnek és támaszkodnak erre a stílusra, így egy cseppet sem meglepő, hogy azonnal megjelent az esküvők világában is.

A vintage esküvő gondolata mára teljesen befészkelte magát a menyasszonyok fejébe, amit teljesen megértünk, hiszen valóban rengeteg csodás lehetőséget rejt magában.

Kristinus
Hirdetés

Az esküvő számos területére becsempészhetitek a vintage stílust. A menyasszonyi ruha, a koszorúslány ruha, az esküvői dekoráció, a  virágdekoráció, a meghívó, a kiegészítők, és a menyasszonyi torta is kaphat egy kis vintage hangulatot, garantáltan tökéletes lesz így az összkép. Nézzünk szét akkor a vintage esküvők háza táján!

Kategóriafüggetlen banner

Vintage esküvő – Mi a vintage?

A vintage annyit jelent, hogy régi, régmúlt korokból való. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 1920-as évekből fennmaradt menyasszonyi ruhát kell majd viselnetek a nagy napon. A stílus bár kétségtelenül a XIX. század elejére jellemző stílusjegyeket visel, önmagában ez az esküvőket érintően azt jelenti, hogy életre kelnek a régies dolgok, és mára ugyanolyan fényükben pompáznak. Egyszerre jelent régies, visszafogott, ugyanakkor elegáns részleteket, ezért is illik az esküvők pompájába.

Persze teljesen nyilvánvaló, hogy az esküvői piac hamar felismerte a vintage esküvőben rejlő lehetőségeket, ezért napjainkban vadonatúj kiegészítőket és ruhákat készítenek ilyen stílusban Ez pedig kihat a terem, a sátor és az étterem dekorációjára, és a virágdekoráció hangulatára is.  Szerencsére. Különben ugyanis hiányoznának a csodálatos vintage esküvői képek a közösségi oldalakról, amelyek lefoglalnak bennünket néhány órára. Naponta.

Esküvői helyszín vintage dekoráció

Érdekesség!

Egy vintage esküvőn olyan anyagok és kiegészítők kerülnek középpontba, mint a csipke, a fonott kosarak, virágkalitkák és régi bőröndök, ruháskosarak. Az üveg, a gyertyák, a mécsesek, és a rafia szintén nagyon jó barátaitok lesznek, akárcsak a parafadugók és a hófehér festékek.

Ha tehát vintage hangulatú esküvőre vágytok, kövessétek a tanácsainkat, és rafinált ötletekkel készítsetek valódi vintage Paradicsomot a nagy napra.

Vintage esküvő

Vintage esküvő – esküvői meghívó

Az esküvői meghívóval megmutathatjátok a vendégeknek, hogy milyen hangulatú esküvőt terveztek. Így egy vicces, poénos meghívó egy bohém stílusú esküvőt feltételez, egy hófehér-arany díszítésű letisztult meghívó eleganciát tükröz, míg egy csipkés, szalagos, gyönggyel díszített meghívó megsúgja majd a vendégeknek, hogy ti bizony vintage esküvőt terveztek.

Nyugodtan vesszetek el ez esetben a részletekben, és találjátok meg azt a meghívót, ami valóban tökéletes lesz számotokra. Érdemes törtfehér, kissé gyűrt papírban gondolkodni, de a virágok, a rafia és a karton anyag is csodás alapja lehet a meghívóknak.

Tipp!

Színeket tekintve főként a légies, finom pasztellárnyalatokra érdemes koncentrálni. A púderrózsaszín, a világosszürke és a karamell például telitalálat lehet!

Vintage meghívó

Vintage esküvői meghívó

Vintage esküvő – Menyasszonyi ruha

Egy menyasszonyi ruhának tükröznie kell a menyasszony stílusát és személyiségét. A vintage menyasszonyi ruha tehát azoknak a menyasszonynak áll jól, akikhez illik a selyem, a csipke, a kiegészítők között pedig az antik ékszerek és a kalapok jó szolgálatot tehetnek. Ha vintage ruhára vágytok, akkor a menyasszonyi ruhátok színe vanília vagy ekrü legyen, semmiképpen sem hófehér.

A húszas évekre jellemző szabásvonalakra is figyelhettek, de ez nem létfontosságú szempont. Minden menyasszonynak ügyelnie kell arra, hogy a ruha fazonja kiemelje az alakját, és a lehető legelőnyösebb legyen számára. A stílus figyelembe vétele csak ezután jöjjön!

Vintage menyasszonyi ruha

Vintage esküvő – Kiegészítő

A fejdíszek és a kalapok között szintén a régies hatású és hangulatú darabok jöhetnek szóba. Egy kis csipke a kalapon, egy antik hatású kontytű vagy tiara remek választás lehet. A gyöngyékszerek szintén iszonyatosan mutatósak a vintage ruha mellé.

Most lehet bevetni a fejpántokat és gyönggyel hímzett hajpántokat is, egy kicsi, tüll fátyol pedig kiemelheti az ékszereket, és a menyasszonyi ruhát is. A “valami régivel” ez esetben könnyű dolgotok lesz. Kérjétek kölcsön a nagyi nyakláncát vagy antik karkötőjét, és egészítsétek ki vele a vintage szettet. A gyűrű most nem a legjobb kiegészítő, mert ilyenkor a jegygyűrűn kell, hogy legyen a hangsúly.

Fontos!

A vőlegény ruházata mindenképpen passzoljon a menyasszonyi ruhához, hiszen anélkül nem lesz teljes az összhang. Beszéljétek meg, hogy mire vágytok, mert ehhez a stílushoz egyáltalán nem passzol, ha a vőlegény Hulk vagy Amerika kapitány mintás nyakkendőt szeretne viselni a nagy napon!

Vintage esküvői kiegészítők

Vintage vőlegény öltözet

Vintage esküvő – A koszorúslány ruhák

A koszorúslányok ruháját szintén érdemes a vintage stílushoz igazítani. Nagyon szépen fel lehet dobni gyöngyökkel és csipkével is, még a kicsi lányok szettjét is. Egy fehér virágkorona, egy pasztell rózsaszín, vagy ekrü árnyalat jó döntés lehet, ezt pedig még jobban kiemeli majd a virágcsokor, aminek fagyisárga, és púderrózsaszín árnyalata van.

Ha pedig szívesen bevonnátok a vendégeket is ebbe a vintage őrületbe, kérjétek meg őket, hogy igyekezzenek szem előtt tartani a meghívóban feltüntetett vintage dress code-ot.

Vintage koszorúslány ruha

Vintage esküvő – Virágdekoráció

A vintage esküvő virágdekorációjára jellemző a romantika és a klasszikus elegancia. Ahogyan a koszorúslány ruháknál, úgy itt is a pasztell árnyalatokban érdemes gondolkodni, így a fehér, a halvány rózsaszín és lila színek a biztos befutók. A hortenzia, a rózsa, szellőrózsa, bazsarózsa, lisyantus, és tulipán jó választás, ahogyan a cseresznyevirág és az orgona is.

A dekorációban és a menyasszonyi csokorban nagyon szépen mutat a virágok mellett a csipke, és a gyöngy is, a lehető legízlésesebb és finomabb formában. Nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat, és kérjétek meg a virágkötőt, hogy árassza el virágokkal a szertartás és a lagzi helyszínét úgy, hogy az egész hely egy hatalmas virágtenger legyen. Előttetek van a kép? Ugye milyen szép lesz?

Tipp!

Egy tetőtől talpig virágba borított boldogságkapu, egy virághinta és egy hatalmas virágfüggöny egyszerűen tökéletes kiegészítője lesz a vintage esküvőnek. Egy virágfal pedig maga lesz a megtestesült vintage romantika!

Vintage menyasszonyi csokor

Vintage esküvői csokor

Esküvői virágdekoráció

Virágdekoráció esküvőre

Esküvői virágok

Vintage esküvő – A terem dekorációja

A vintage stílushoz remekül passzol egy régi bőrönd, egy madárkalitka, sok-sok hófehér tábla, esetleg egy régi írógép. A kopottas kiegészítőknek és bútoroknak köszönhetően valami elképesztően izgalmas vintage hangulata lesz a nagy napnak. Kiegészíthetitek őket befőttes üvegekkel, könyvekkel, és rengeteg porcelánnal, de a villanykörtébe helyezett virágok is csodaszépen mutatnak.

A terem dekorációja akkor lesz igazán naturális és harmonikus, ha a menükártya, az összes köszönőajándék és a sok-sok ültetőkártya is vintage stílusú. Persze még nagyobb lesz az összhang, ha ezek passzolnak a meghívóhoz is. Készíttethettek saját szalvétát is, ha nem találtok egyik üzletben sem olyat, ami elnyeri a tetszéseteket. Így a színek között is válogathattok, és nyomathattok rá saját feliratot, mintát is.

Apropó!

A fából készült dekorációs elemekről eddig nem esett szó, pedig nagyon mutatósak. Az útjelző táblák, a raklap bútorok és a fotózáshoz felhasználható kreatív képkeretek nagyon népszerűek a vintage esküvőkön.

Vintage esküvői dekor

Esküvői dekoráció

Vintage dekoráció

Vintage esküvő – Esküvői torta

A vintage torták egyértelműen pasztell árnyalatúak. A torta és a dekoráció színe szintén nagyon szép, ha visszafogott, a virágok pedig kifejezetten izgalmasan mutatnak a tortákon. A pucér torták, vagyis a “naked” torták nagyon divatosak, szinte minden második-harmadik menyasszony mellettük teszi le a voksát.

Ha pedig igazán vintage tortára vágytok, kérjétek meg a cukrászt, hogy díszítse csipkemintával, esetleg apró ehető gyöngyökkel az esküvői tortát. A többi desszerten szintén visszaköszönhet a vintage stílus, rendeljetek világos rózsaszín macaronokat, vagy esetleg muffinokat. Együtt, egy hatalmas asztalon fantasztikusan mutatnak majd.

Tipp!

Ha mixert is hívtok a lagzira, készíttessetek vele olyan színű italokat, amelyek passzolnak a desszertekhez. Meglátjátok, a vendégek teljesen rákattannak majd ezekre a koktélokra!

Vintage esküvői torta

Vintage esküvői torta

Vintage esküvői – A fotózás

A fotók vintage stílusa nem csak a menyasszonyi ruhának, és a többi kiegészítőnek köszönhető. Sok múlik azon, hogy milyen helyszínen fotóztok, a kreatív fotózásnál például nagyon jól jönnek a különféle stúdiók. Kiegészítőnek használhattok itt is képkereteket, virágokat és különféle feliratokat, aztán a fotóssal kiválaszthatjátok, hogy milyen legyen a képek színe. Ahogyan az Instagramon használtok filtereket, úgy a fotóst is megkérhetitek rá, hogy csempésszen egyfajta vintage hatást a képekbe.

Biztosak vagyunk benne, hogy imádni fogjátok a hófehér csipke napernyővel, virágkoronával és sétapálcával készült képeket. Egy virághinta pedig felteheti az “I”-re a pontot.

Esküvői fotók

Vintage esküvői fotók

Ezzel közel sem értünk a vintage esküvői téma boncolgatásának végére. Szinte mindent érdemes megvalósítani, ami csak eszetekbe jut, így később nem fogjátok megbánni, hogy valamit kihagytatok a nagy napból. Az esküvő helyszínének remekül megfelel egy szabadtéri helyszín, egy sátor, de egy pajta is. Ehhez minden korábban felsorolt kiegészítő remekül illik majd, és persze a fényfüzérek, és lampionok még tovább fokozhatják a vintage hangulatot.

Ha összeállt már a fejetekben nagyjából a kép, hogy milyen lenne számotokra egy tökéletes vintage esküvő, nyert ügyetek van. Ha pedig úgy gondoljátok, hogy ennek a rengeteg teendőnek soha nem értek majd a végére, bízzatok meg egy esküvőszervezőt azzal, hogy elintézze helyettetek a dolgok oroszlánrészét. Egy profi dekoratőr és virágkötő nélkül pedig – mondanunk sem kell – szinte elképzelhetetlen egy vintage esküvő.

Esküvői dekoráció

Hajrá, csapjatok a lovak közé, gyűjtsetek be egy halom inspirációs képet, és írjatok egy listát a teendőkről. Így már sokkal jobban átláttok majd mindent, és nem vesztek el a részletekben! Kellemes esküvőszervezést kívánunk!

Borítókép: La Fleur by Nora

Képek: pinterest.com