Habosbabos Esküvői Magazin > Esküvőtippek  > Zero waste esküvő lépésről lépésre!
zero waste wedding

Zero waste esküvő lépésről lépésre!

A zero waste esküvő fogalma sokaknak még kicsit ködös, mint egy szép őszi hajnal. Persze a szavakat lefordítva gyorsan eljutunk a hulladékmentes esküvő gondolatához, mégis nehezen lehet ezt összeegyeztetni életünk nagy napjával. A környezettudatosság egyre fontosabb szerepet játszik a hétköznapok során, most viszont megmutatjuk, hogy tudjátok ezt a gyakorlatban egyszerűen megvalósítani az esküvőtökön is.

Kategóriafüggetlen banner

Mit jelent pontosan a zero waste esküvő?

 Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a zero waste esküvő csak azoknak fontos, akik a szürke hétköznapokon is fókuszba helyezik bolygónk tehermentesítését. Ez azonban szerencsére nem így van, kis lépésekben is lehet haladni! Egy zero waste esküvő a fenntarthatóság jegyében szerveződik, kellő figyelmet fordítva a hulladékmentességre, a túlfogyasztás és pazarlás elkerülésére, és a szociálisan nemes ügyek támogatására.

zero waste esküvő
Fotó: pinterest.com

15 gyakorlati tipp egy zero waste esküvőhöz

A zero waste esküvő leginkább a hulladékmentességet jelenti, és nem azt, hogy gyönyörű dekoráció és igazi esküvői hangulat nélkül kell megélnetek a lagzitokat. Senki nem várja el tőletek, hogy minden szervezési elv a green wedding alapján szülessen meg, de már akkor is példamutató lehet esküvőtök, ha egy-két fenntartható ötlettel gazdagítjátok lakodalmatokat.

 • Már a helyszín kiválasztásánál figyelhettek a felesleges károsanyag kibocsájtás csökkentésére, ha egy helyszínen tartjátok a szertartást és a lakodalmat, és így a vendégeknek nem kell feleslegesen kocsikázniuk.
 • Fontos az évszak kiválasztása is, hiszen tavasztól kora őszig jóval világosabb van, így kevesebb elektromos áramot kell használnotok a nagy napon.
Hirdetés
 • Nem kell a papír alapú meghívóhoz ragaszkodni, online is elküldhetitek vendégeiteknek a meghívótokat, vagy készíthettek külön esküvői weboldalt is, így nincs felesleges papírhulladék.
 • A menyasszonyi ruha akkor is meseszép lesz, ha nem varrattok sajátot, hanem béreltek egyet, vagy esetleg a családban megörökölt nagymama ruháját alakíttatjátok át.
 • A környezetvédelem szerves része az állatvédelem, így sok menyasszony odafigyel, hogy menyasszonyi sminkje csakis olyan sminktermékekkel készüljön, melyek bizonyítottan állatkísérletmentesek.
 • Az esküvői menü összeállítása során részesítsétek előnyben a szezonális termékeket, hisz azok előállítása nem terheli a Földet.
 • Ha helyi termelőktől vásároltok ételeket-italokat, óvjátok a bolygót a szállítás és import által keletkezett légszennyezéstől, károsanyag-kibocsátástól.
 • A polgári szertartás utáni ceremónia is történhet a zero waste esküvő jegyében, ha gyertyagyújtás vagy borceremónia helyett egy fát ültettek el közösen.
zero waste esküvői ötletek
Fotó: pinterest.com

Dekorációk és kellékek

 • A virágdekoráció elsőre környezetkímélőnek hangzik, mégis a legtöbb esküvő után a vágott virág a szemétben végzi. Helyezzetek ki cserepes virágokat, melyeket a nagy nap után el lehet ültetni.
 • Esküvői dekorációt is lehet a hulladékmentesség jegyében megálmodni, ha maradtok a természetes színeknél, az újrahasznosítható alapanyagoknál, vagy bérlitek a dekort, így nem keletkezik feleslegesen szemét. Gyümölcsökből is készülhet szép asztaldísz, melyet megehetnek a vendégek, a maradékot pedig le is lehet komposztálni.
 • A lagzi után a szalvéták szinte egytől-egyig a szemétben végzik, így a hulladékmentesség jegyében a papírszalvétákat cseréljétek többször használható textil szalvétákra.
 • Száműzzétek a műanyag kellékeket az esküvőtökről, használjatok papír szívószálat például.
környezettudatos zero waste esküvő
Fotó: pinterest.com
 • Minden esküvőn rengeteg az ételmaradék. Ha zero waste esküvő az álmotok, akkor vagy papírdobozba csomagoljátok a vendégeiteknek, vagy keressetek olyan jótékonysági szervezeteket, melyek a megmaradt ételt elszállítják a rászorulóknak. Étel nem mehet a kukába!
 • A köszönőajándék már szinte egy esküvőről sem hiányozhat, de hűtőmágnes és egyéb dekortárgy helyett adjatok inkább ajándékba kis üvegben mézet, szappant (helyi kézművesektől, termelőktől), vagy kis virágmagokat, melyeket el tudnak ültetni.
 • A nászajándék kardinális kérdés mind a vendégeknek, mind a jegyespárnak. Ha igazán meg szeretnétek valósítani a zero waste esküvő szociális érzékenységét, válasszatok egy számotokra szimpatikus jótékonysági szervezetet, és kérjétek meg a vendégeiteket, hogy a nászajándékotokra szánt összeget adományozzák nekik inkább.
környezetbarát esküvő, zero waste
Fotó: pinterest.com

Láthatjátok, hogy egy zero waste esküvő nem fordít hátat az igazi esküvői hangulatnak! Nem kell harcos természetvédő amazonnak lennetek, hogy az esküvőtök a hulladékmentesség jegyében teljen. Válasszatok ki egy-két ötletet, melyet könnyedén megvalósíthattok az esküvőtökön, és hálás lesz érte a bolygónk!