Az esküvőszervezés forgatagában a rengeteg tennivaló közben muszáj néha egyes feladatoknál lendületesen, hatékonyan, és hamar dönteni, de igenis vannak olyan helyzetek, amikor érdemes elveszni a részletekben és az esküvői kellékek rengetegében, mert nagyon ötletes megoldások születhetnek belőle. Hozzátok ki a maximumot a különféle eszközök és tájékoztató táblák bérléséből és felhasználásából! Mutatjuk hogyan!

Eszközbérlés banner

A táblák több funkciót is betölthetnek, így lehet rajtuk tájékoztató jellegű vagy praktikus információ, vidám és vicces utalás, és valami furfang is. Azért lehet fontos, hogy ilyen táblákkal lássátok el a szertartás és a lagzi helyszínét, mert ugyan egy vőfély vagy ceremóniamester könnyedén felhívhatja a vendégek figyelmét a fontos információkra, de nagyobb létszámnál szinte borítékolható, hogy lesz, akinek fogalma sem lesz, merre van az asztala, hol találja a vendégkönyvet, vagy hova teheti a nászajándékot.

A sátor, az asztalok és a padok bérlése pedig szintén nyomozómunkát igényel!

Hirdetés

Esküvői kellékek

Rengeteg esküvői eszköz és kellék kell majd ahhoz, hogy az esküvő és a lagzi helyszíne tökéletesen fel legyen szerelve, és még praktikus is legyen minden eszköz, amelyet felhasználtok. A legfontosabb ilyen kellékek:

  • sátor bérlése egy sátras esküvőhöz
  • hőgomba, párakapu, sátor hűtés-fűtéshez szükséges eszközök
  • padok és asztalok bérlése
  • útjelző és más praktikus táblák

Ahhoz, hogy minden kellék időben nálatok legyen, gondoskodjatok a bérlésről/vásárlásról még jóval az esküvő napja előtt. Keressetek meg több szolgáltatót, kérjetek árajánlatot, és kérdezzetek rá arra is, hogy tudnak-e segíteni a szállításban, és az összeszerelésben. Fontos szempont az is, hogy mikor és milyen összegben kell kauciót fizetni, és mikor kell visszaadni a bérelt eszközöket (az esküvő másnapján biztosan senkinek nem lesz energiája sátrat bontani).

A táblákat különféle dekoros szolgáltatóktól tudjátok bérelni vagy megvásárolni. Hihetetlenül ötletes dolgokkal találkozhattok, ezért könnyen azon kaphatjátok magatokat, hogy felvásároltátok a boltok és webshopok készletének felét. Lássuk, mit érdemes tudni ezekről az esküvői kellékekről és eszközökről.

Esküvői kellékek – Sátor bérlése

A sátras esküvők nagyon divatosak az elmúlt években, és várhatóan még hosszú ideig nem áldozik le a csillaguk. Éppen ezért ha ilyen esküvőre vágytok, időben kezdjetek el nézelődni, hogy hol találtok olyan helyszínt, amely eleve rendelkezik sátorral, vagy amelynek a kertjében fel tudjátok majd állítani.

Rengeteg lehetőség rejlik egy ilyen esküvői helyszínben, a vintage és rusztikus stílusú esküvőkhöz például bámulatosan jó választás lehet. Szuperul lehet dekorálni, és nagyon jól illenek hozzá a virágok is.

Az árak:

  • Kicsi, pár személyes esküvőhöz elegendő egy 3×3 méteres sátor, amelynek bérleti díja kb 9000-20.000 Ft/hétvége
  • Egy 5×5 méteres sátor bérlése kb 25.000-40.000 Ft/hétvége. Még ez a méret sem túlságosan nagy, ezért egy 60+ létszámú esküvőnél  ennél nagyobb sátorra lesz szükségetek.
  • A 10, 20 és 30 méteres sátrak bérleti díja a sátrak méretének függvényében változik, kb. 50.000-300.000 Ft közötti összeget jelent egy hétvégére.

Ha padlózatot is bérelnétek a sátor mellé, akkor kb. 700-800 Ft/m2-es árral kell számolnotok. Ez azért sem elvetendő öltet, mert aki viselt már magassarkú cipőt, az tudja, hogy nem könnyű benne a füvön járkálni. Sőt, leginkább kínszenvedés.

Esküvői kellékek – Hűtés-fűtés

Akár sátras esküvőtök lesz, akár nem, érdemes végiggondolni, hogy évszaktól függően lesz-e szükség a lagzin hőgombákra és párakapukra.

Az elmúlt években igencsak kiszámíthatatlan volt a nyár. Előfordult, hogy egy nyári esküvőn bizony egy kicsit fáztatok este koktélruhában, máskor pedig húsz párakapu sem lett volna elég a 40 fokos hőségben ahhoz, hogy ne gyulladjatok meg. Igazunk van? Az őszi/tavaszi esküvőkön érdemes felállítani 2-3 hőgombát, hiszen hiába ígérkezik melegnek az időjárás, éjszaka azért lehűlhet a levegő akár 15-16 fokra is. Ez a hátránya ezeknek az esküvőknek, ám a természet ezekben az évszakokban a legszebb.

Az esküvői kellékek között először nem féltétlenül kerül fel a párok listájára ez a két kellék, később viszont igencsak jól jöhet majd. Legyetek szemfülesek, és ügyeljetek a részletekre!

Manapság már nem nagy kihívás párakaput és hőgombát bérelni, hiszen számos helyen hozzájuthattok. Célszerű belekalkulálni az esküvői költségvetésbe az árukat, mert egy hőgomba bérleti díja kb. 12.000-15.000 Ft/darab, egy párakapu pedig 30.000-60.000 Ft-ba kerülhet/nap/darab.

Esküvői kellékek – Padok és asztalok

Sörpadokra, asztalokra és raklap bútorokra a legtöbb esküvőn szükség van. A vendégek fogadása általában egy kisebb lagzival ér fel. A távoli rokonok valószínűleg hajnalban indulnak, így kb délre már megéheznek, ezért valamivel illik vendégül látni őket, és leültetni. Azok a vendégek is szívesen foglalnak majd helyet valahol a kertben, akik ugyan közel laknak, de szükségük van néhány pogácsára, hogy túléljék a napot a vacsoráig.

Falun sörpadokat és asztalokat általában a helyi művelődési háztól, rendezvényteremtől vagy az egyháztól is lehet kölcsönözni, egy városban azonban sajnos ez az opció nagy valószínűséggel nem áll fenn. Búslakodni nem kell, mert vannak olyan szolgáltatók, akik kifejezetten erre specializálódtak.

Egy sörpad garnitúra bérleti díja általában 800-1.000 Ft/nap. Ehhez akár fehér abroszokat is bérelhettek, sőt, kérhettek házhoz szállítást és összeszerelést is. Ennek természetesen külön költsége van, ahogyan kauciót is kell majd fizetni bérlés esetén.

KalaPP Művek

fotó: kalaPP Művek

A raklap ülőbútorok a szokásos sörpadoknál sokkal trendibbek és mutatósabbak, azért ha fancy esküvői kellékekre vágytok, ragaszkodjatok hozzájuk. Egy ülőbútor bérleti díja körülbelül 7.000-10.000 Ft/nap, több nap esetén pedig egészen szimpatikus csomagajánlatokat kaphattok, érdemes nézelődni!

Vásárlásnál egy ülőbútor ára 40.000-60.000 Ft között mozog. Az árakat számos tényező befolyásolhatja, ilyen a bútor mérete, a szivacs vastagság, vagy éppen a szivacs huzata.

Tipp!

Minőségi raklap bútorokkal szeretnétek berendezni az esküvő és a lagzi helyszínét? Keressétek a kalaPP Műveket! Náluk szinte első látásra beleszerettek majd ezekbe a kiváló minőségű, egyedi raklap bútorokba, és a vendégek is gyönyörködni fognak a mutatós esküvői kellékek láttán! Raklapra fel!

fotó: kalaPP Művek

Esküvői kellékek – Táblák

Az esküvői táblák segítenek a vendégeknek tájékozódni, és nagy eséllyel mindenkinek hasznos információkat nyújtanak majd. Lássuk, milyen feliratokat érdemes kitenni mindenképpen!

Jó tanács!

Akár bérelnétek, akár vásárolnátok, először mindenképpen tervezzétek el fejben, hogy mire lesz pontosan szükségetek, hogyan szeretnétek összeállítani ezeket az esküvői kellékeket, hogy színben és stílusban is passzoljanak egymáshoz!

Nézzük, mire lesz szükségetek!

Útjelző táblák

Nagyon nagy segítséget nyújt a vendégeknek, ha kitáblázzátok a célhoz  – vagyis az esküvő helyszínéhez – vezető utat. Talán jártatok már olyan esküvőn, ahol a vendégeket a lakodalmas háznál várták, de biztosan voltak, akik a polgári esküvő helyszínére érkeztek közvetlenül, és voltak olyanok is, akik az utolsó pillanatban estek be, és még éppen hallották az „Igent”.

Nos, hiába gondoljátok, hogy a GPS minden esetben jó barátotok, a hegyi utcákban, erdőkben és mezőknél nem egyszerű odatalálni egy szabadtéri esküvő helyszínére. A táblák igen hasznosak lehetnek ilyen esetekben!

Legyetek kreatívak, készíttessetek olyan táblát, ami illik hozzátok. A szövege lehet vicces, vagy komoly, ez csak rajtatok múlik, a lényeg, hogy a rajta lévő nyilak jó irányba mutassanak!

Ültetési rend

Főleg akkor szükséges valahogyan jelezni a vendégeknek, hogy hol fognak majd ülni a vacsora alatt, ha viszonylag nagy létszámú a násznép. Az asztalok közepére tehettek képkereteket, amelyek az asztal számát jelölik, a bejárathoz pedig kitehettek egy kreatív térképet, amelyen minden asztal ültetési rendje szerepel. Ha nagyon vicces hangulatban vagytok, akkor ötletes neveket is adhattok az asztaloknak, színkóddal ellátva. Szívesen ülnétek James Bond vagy Harry Potter asztalánál? Mi igen!

Tipp!

Sok időt és energiát takaríthattok meg, ha egy dekoratőrre bízzátok a dekoráció elkészítését. Ő remek tippeket adhat a tájékoztató eszközökkel kapcsolatban, és biztosan nem kavarodnak össze a fejében a fontos infók!

Tájékoztató táblák

A legfontosabb táblák a bejáratnál kapjanak helyet, hogy a vendégek képben legyenek az esküvő napján az egymást követő programok időpontjával kapcsolatban, illetve hogy tudják, hova tegyék az ajándékokat, és mit kezdjenek a polaroid fényképezőgépekkel. Ha fontos számotokra, írjátok ki azt is, hogy Instagramon milyen hashtag-et használjanak az esküvői képeitekhez. Kicsit túlzásba is vihetitek a táblák alkalmazását, senkit nem fognak zavarni, ha jó helyre teszitek őket!

Jó tanács!

Nézzetek körül a hazai szolgáltatók kínálata között, igen jó áron szuper fából vagy papírból készült táblákhoz juthattok! Hajrá menyasszonyok, irány a kincskeresés!

Praktikus esküvői kellékek

Egy elegáns szertartásra általában magassarkú cipőben érkeznek a hölgy vendégek, és mivel ritkán tesznek a retikülbe váltócipőt, ezért gyakran előfordul, hogy nem tudnak hajnalig táncolni. Több esküvőn találkoztunk már olyan kosárral, amiben lapos strandpapucsok csücsültek, éppen azért, hogy a papucsokban lépkedve mindenki élvezhesse a lagzit, és ne feszengjen a cipője miatt. Ugye ti is pontosan tudjátok, milyen kellemes érzés kibújni egy tűsarkú cipőből a nap végén?

A másik igen praktikus megoldás, ha olyan poháralátéteket helyeztek el az asztalon, amelyek a pincéreket tájékoztatják arról, hogy még használni fogjátok a poharatokat, ezért ne vigyék el az asztalról. Ügyes, ötletes és nagyon hasznos eszköz, éljetek vele!

Rengeteg hasonló ötletetek van? Valósítsátok meg őket, és könnyítsétek meg a vendégek számára a tájékozódást!

Vicces táblák, vidám feliratok

Biztosan ismeritek azt a játékot, miszerint ha megkocogtatjátok a késetekkel a poharakat, akkor az ifjú párnak meg kell csókolnia egymást. Nos, ugyanezt a kívánságot egy kis kolomppal is jelezhetitek, de ha az egyik koszorúslány nyakában lógó táblán a „Látta valaki a gyűrűket?” szöveg olvasható, az is garantáltan nagy népszerűségnek fog örvendeni. A vodka is hagyhat üzenetet a vendégeknek, a „Bízz bennem, tudsz táncolni” felirat tutira mosolyt csal majd az arcokra!

Jó a humorérzéketek?

Csillogtassátok meg a nagy napon is! Üzenjetek a fiatalabb és az idősebb korosztály tagjainak is ezekkel a táblákkal! Használjátok őket a gyerekasztalnál, a dohányzónál, a mellékhelyiségben és az asztaloknál is, és persze kérjétek meg a fotóst, hogy örökítse meg őket nektek!

Használjatok bátran ilyen hasznos és vidám eszközöket, írjatok hozzájuk kelléklistát, és tervezzetek hozzá költségvetést is, hogy nagyjából lássátok, mekkora összeget szántok erre a területre. Hajrá, legyetek kreatívak az esküvői kellékek területén is!