Az idei év csúnyán felborított mindent. Nemcsak az életünket, a munkánkat, mindennapjainkat, hanem az esküvőket is.
Rengeteg esküvő átkerült a 2021-es szezonra, ami miatt a szolgáltatók naptárai telítettebbek lettek / lesznek. Azt viszont jelenleg még nem tudni, hogy a 2021-es árak milyen irányba fognak mozdulni, amely nyilván nagy mértékben függ az elkövetkezendő időszaktól is. Egyesek már most árat csökkentettek, míg mások a korábbi évekhez hasonlóan felemelték azt. Most azt vizsgáljuk, vajon hogyan alakulnak az esküvői fotós árak 2021-ben!

Esküvői fotós árak 2021
Fotó: Szalay Mona

Az esküvői fotózás ára

Egy szolgáltatás árának meghatározását rengeteg minden befolyásolhatja. Benne lehet egy hasraütés is, vagy éppen komoly üzleti háttérszámítások, tapasztalatok is képezhetik az alapját. Nyilvánvaló, hogy egy kezdő fotós vagy lelkes amatőr esetében sem a tudás, sem az innováció, sem pedig a tapasztalat nem lehet olyan mélyen jelen, amelyre az alacsonyabb árak utalhatnak is. Illetve ez a szolgáltatás tartalmában és minőségében is megmutatkozik. Van egy általános törvény (persze nagyon leegyszerűsítve), mely szerint a vevő a legjobb szolgáltatást akkor kapja meg, amikor kereslet és kínálat egymásra talál. Természetesen vannak, akiknek az anyagi lehetőségeik szűkösebbek, azonban találkoztam már olyan esettel is, amikor látható és érezhető volt, hogy a magasabb ár sem lenne akadály, de más szempontok voltak fontosak, és ami teljesen helyénvaló.


Fotó: Szalay Mona

Ennek ellenére az esküvői fotós kiválasztása esetén mégsem érdemes pusztán a racionális tényekre hagyatkozni, ahogy férjet / feleséget sem bankszámla alapján választunk (kivételek persze vannak, de az egy másik téma). Meggyőződésem, hogy az esküvőnek az érzelmekről, szerelemről kell szólnia, hisz az ember akkor házasodik, amikor rátalál arra a társra, akit nagyon szeret, akiben bízni tud annyira, hogy a kapcsolatot még szorosabbra fűzze vele hosszútávon.

Esküvői fotós árak 2021
Fotó: Szalay Mona

Az esküvőfotózás árait sok tényező befolyásolhatja. Ilyen többek között az esküvő dátuma és helyszíne, a fotókkal szemben támasztott igények, a vendégek létszáma, a fotózás időtartama, az adott fotós felszerelése és szakmai tudása. Sajnos mára olyan sok lett a szakképesítés nélküli, jobb esetben hivatalos háttérrel rendelkező vállalkozások száma, hogy egy laikus személynek nagyon nehéz kiszűrni az árak és a referenciák alapján azokat, akikkel érdemes felvenni a kapcsolatot.

Esküvői fotós árak 2021 – Konkrétumok

Feltételezem, hogy a számszerűsített értékekre vagy leginkább kíváncsi. Nyilvánvaló, hogy attól a fotóstól, aki néhány tízezer forintot kér egy egész napos elfoglaltságért, sem minőségben, sem pedig kiszolgálásban nem fogja tudni biztosítani azt a színvonalat, ami alapvető elvárás lenne.

Esküvői fotós árak 2021
Fotó: Szalay Mona

Valamivel jobb a helyzet azokban az esetekben, ahol a munkadíj 150-200 ezer forint között kerül meghatározásra. 250-400 ezer forint körüli árak esetén, már sokkal nagyobb valószínűséggel találni olyan fotóst, aki rendelkezik megfelelő tapasztalattal, felszereléssel és üzleti háttérrel is. És vannak kiemelkedően magas árral dolgozó kollégák is, akik esetében a 700-800 ezer forintos csomagár sem ritka. Ezekben az esetekben már plusz szolgáltatásokat is kaphattok, mint pl. a jegyesfotózás, két fotós jelenléte, fotókönyv, slideshow készítése, külön napi kreatív fotózás, stb. Az utóbbi két kategória között találsz leginkább olyan szakembereket, akikben bátran meg lehet bízni. Egy átlagos esküvőt figyelembe véve, az esküvői fotózás honoráriuma a költségvetésnek csupán 10-15%, kisebb előfordulással a 20%-a.

Esküvői fotós árak 2021
Fotó: Szalay Mona

Miért nem érdemes a fotóson spórolni?

Igen tudom. Mára már elcsépelt és közhelyes, de még mindig igaz, hogy ő az, aki a napotok szinte minden fázisát, fontos eseményeit, a legmeghittebb és legvidámabb pillanatokat meg tudja számotokra örökíteni. A fotók azok, amiket a későbbiek folyamán fogtok majd igazán nagyra értékelni, amikor már nem az árára fogtok emlékezni.

A következő cikkben azt fogom kibontani részletesebben, hogy mire érdemes odafigyelni fotóskereséskor.

Kellemes készülődést kívánok,
Szalay Mona
fotográfus