Az esküvői fotós kiválasztása nem könnyű téma, hiszen minden párnak más szempontok a fontosak, eltérő anyagi lehetőségeik vannak, mások az elvárások. És ide tartozik, hogy az interneten eltévedni könnyebb, mint a GPS-szel…
Szakmai szempontból is olyan sokat lehet erről diskurálni, hogy nehéz volt minden fontos információt egy írásba besűríteni.

A LEGFONTOSABB SZEMPONTOK AZ ESKÜVŐ SZERVEZÉSÉNEK ELEJÉN

Amikor megszületik bennetek az elhatározás, hogy házasságra lépjetek egymással, elkezdődik egy hosszú időszak, amely az esküvőtök szervezésével fog telni. Több, mint 10 éves tapasztalatom szerint a helyszín, a ruha, a zenakar/DJ kiválasztása mellett előrevaló az esküvői fotós kiválasztása is.

Fotó: Szalay Mona

Az esküvőtök hangulatát a meghívott vendégek és a választott szolgáltatók fogják leginkább befolyásolni.
Azokat, akik jó hírnévre tettek szert, ideje korán le kell foglalni, különben másik párossal kötnek megállapodást. Ez az időszak általában fél-egy év szokott lenni. Meglátásom, hogy akiket két évre előre kell lefoglalni, azokat döntő többségben a esküvői fotós szolgáltatás alacsony ára miatt kötik le hamar, nem annak színvonala miatt.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

FOTÓSOK SZELEKTÁLÁSA, KIVÁLASZTÁSA

Előző írásomban utaltam arra, hogy miért nem érdemes a fotóson spórolni. Amikor esküvői fotósok után kezdtek kutatni ismerősök, vagy az internet segítségével, annyi lehetőséget fogtok találni, amiben nagyon könnyen el lehet tévedni. De a döntésetek nagy mértékben fogja meghatározni az esküvőtök napját és az azt követő időszakot is.

A LEGELSŐ SZEMPONT ESKÜVŐI FOTÓS KERESÉSRE

Ez egy igen időigényes feladat lesz. Először is nézz meg minél több fotós weboldalt és csak azokat mentsd el, akiknek tetszik a munkája, a stílusa.
A legtöbbször sablonos, egyforma, unalmas, erőltetett, divatot utánzó képekkel fogtok találkozni. Valamivel kevesebben vannak azok, akik a nap eseményeibe igyekeznek nem beleszólni, a háttérből kísérnek benneteket a nagy napon. Ők a dokumentaristák. Tőlük szép beállított fotókat ritkán fogtok látni.

A fotósok nagyon kis hányadát képviselik azok, akik kreatívan, művészien, minden helyzetben és körülmények között megörökítik a leg-pillanatokat, érzéseket tudnak közvetíteni, nem hagynak kívánnivalót a „kiszolgálásotokban”, vagy a saját megjelenésükben. Mint egy jó pszichológus, észrevétlenül tudják feloldani bennetek az esetleges feszültséget.
Stílusban nincs jó vagy rossz. Olyanokat válasszatok, ami Nektek a legjobban tetszik.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

VÁLASSZATOK PROFI FOTÓST!

Igen ám! De ki a profi?
Minden esküvő más. Még akkor is, ha ugyanazok a résztvevői és ugyanazon a helyszínen zajlik az esemény. A tapasztalt, rutinos esküvői fotós már előre tudja az eseményeket, tudja hova helyezkedjen azért, hogy a legjobb végeredményt elérhesse, nem marad le a fontos pillanatokról. A profi a felszerelését is úgy választja meg, hogy azzal bárhol, bármilyen körülmények között is hiánytalanul be tudja fejezni a munkáját.

Egy fotós színvonalát nem kizárólag a munkadíja és a képek darabszáma határozza meg. Profi az, aki tartalmat, mondanivalót ad a képeknek, kihozza belőletek a maximumot akkor is, ha Ti úgy érzitek, hogy képtelenek vagytok pózolni. Sajnos ehhez nem elég annyi, ha a weboldalon az szerepel: profi esküvői fotós.
Messze kerüljétek azokat, akiknek kevés esküvői képből áll a portfóliója és azokat is, akiknél nincsenek vacsora/buliképek. A legnagyobb kihívást ugyanis az esti parti ezen része adja, itt vérezhet el a legkönnyebben az, aki nem profi.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

KÉRJETEK ÁRAJÁNLATOT!

De csak azoktól, akiknek a munkái tényleg elnyerték a tetszéseteket és találkozzatok velük! Ha a netes keresésre elég időt és energiát szántok, az majd a későbbiekben fogja meghálálni magát. Ez igen fáradtságos munka, tudom. De ha már megtaláltátok azt a 8-10 fotóst, aki szimpatikus a weboldala és az árajánlata alapján, rengeteg időt tudtok magatoknak megspórolni és a kellemetlen csalódásoktól is megkímélitek magatokat.
A beszélgetések során sok mindenre fény derülhet, megbeszélhetitek a részleteket, elképzeléseiteket. Ha igazán jó szakembert találtok, akkor ő felhívja a figyelmeteket az esetleges buktatókra is. De mindenképpen kiderül, hogy szimpatikusak vagytok-e egymásnak!

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

Esküvői fotós kiválasztása – esetleges buktatók

SOK KÉP, SOK LÁJK ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Kialakult az a tévhit, hogy az a jó fotós, aki több időt tölt Veletek, aki több képet ad át, akinek többen lájkolják a munkáit a közösségi oldalán. Sajnálatos módon ez így hamis illúziót kelt. Aki messze van még a profizmustól, az idejével, a képek darabszámával „pótolja” hiányosságait. Majd amikor megkapjátok a képeket egy-egy szituációról milliónyi, unalomig ismételt egyforma képekkel fogtok találkozni. Személyesen is tapasztaltam más fotósoknál azt, hogy koncepció nélküli vaktában exponált képek sorozata készül csak azért, hogy meglegyen a darabszám.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

Sokszor magatoknak kell kiválasztani a Nektek tetsző felvételeket egy olyan portfólióból, amelyekből nem törölték azokat a felvételeket sem, amelyek az alapvető követelményeknek megfelelnének. Ti magatok fogjátok leghamarabb megunni az egészet és az esküvőtök varázsa is hamar elillanhat. A profi ezzel szemben tudja mikor és mitől lesz jó egy kép, tudja mikor kell exponálni. A portfóliótokat előkészíti az élvezhető és értékelhető darabszámra.

A lájkokat egy rossz koncepcióval elkészített hirdetéssel manapság már könnyen meg lehet vásárolni. Azonban ez csalódáshoz vezethet. A legtöbb profinak nincs szüksége hirdetésekre, mert szakmán belül és kívül is kézről kézre jár a nevük.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

A PROFI ESKÜVŐI FOTÓS FELSZERELÉSE, A KÉPEK MINŐSÉGE, HATÁRIDŐK

Nem a Ti feladatotok megítélni, hogy a fotós felszerelése alkalmas-e esküvőfotózásra. Azonban az, akinek a munkadíja alacsony(abb), az eszközeibe sem fog megfelelő összegeket befektetni. Az alacsonyabb kategóriás eszközök alacsonyabb minőségű képek készítésére alkalmasak és nehezebb körülmények között nagyobb valószínűséggel készít értékelhetetlen képeket. Ilyen lehet például az egyházi szertartás, a nyitótánc és a buli része.

Fotó: Szalay Mona

Fentebb már említettem, hogy a profi minden nehézségre felkészül, a kellemetlen meglepetések sem tudnak befolyással bírni a munkáját illetően.
Megbízhatósága megmutatkozik a felszerelésében is. Tudása a képek kidolgozását, retusálását illetően magas szintű. Sajnos egyre gyakrabban látok alapvető hiányosságokat, amely mögött könnyen megbújhat az esküvői fotós hanyagsága, és a szakmai tudás hiánya is.

A profi kevesebb exponálással is eléri ugyanazt a színvonalat, kevesebb exponálással is pontosabb, szebb, esztétikusabb képeket készít. Vannak akik hosszú hetek, hónapok után adják át a portfóliókat, mely idő alatt elvész az a varázs, amit az esküvőtök napján átéltetek.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

MEGISMÉTELHETETLEN

Nincs másik lehetőség arra, hogy azt az eseményt, amire olyan sokat készültök, amire olyan sok időt, energiát és pénzt fordítotok, meg lehessen ismételni. Miért kockáztatnátok, amikor a tét olyan magas? A legkifizetődőbb, ha ezt a munkát olyan személyre bízzátok, aki megfelel az elképzeléseiteknek, az igényeiteknek, valóban minőségi munkát végez és megvan bennetek a közös. Számotokra ez a legjobb befektetés.

Csak így lehettek biztosak abban, hogy az esküvő legszebb pillanatait értékes képekkel fogjátok tudni felidézni a későbbiekben is.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

AZ ÉRZELMEKRŐL

A profi fotós folyamatosan keresi az egyedi, spontán és természetes pillanatokat. A fotóinak legtöbbje érzelmekkel vannak tele, és a művészi megközelítés is közel áll hozzá. Az a célja, hogy csodás emlékeket adhasson egy ilyen különleges nap emlékére. Erre csak az képes igazán, akinek megfelelő rutinja és tapasztalata van az esküvők terén, elég emocionális és egy hullámhosszon működtök. Ehhez elengedhetetlen az előzetes személyes találkozó.

Esküvői fotós

Fotó: Szalay Mona

Válasszatok olyan esküvői fotós szakembert, akinek a képei mesélnek Nektek is, megérint benneteket, szimpatikusak vagytok egymásnak. Ő lesz az, aki hangulatában meg tudja ragadni azt, ami Veletek fog történni, hangulatában meg tudja ragadni a pillanataitokat, a személyiségeiteket.

Bízunk abban, hogy e két bejegyzéssel megkönnyítettük számotokra a keresgélést.

Kellemesen izgalmas keresgélést kívánok!

Szalay Mona
fotográfus