Így lesz tökéletes az esküvői fotózás! Az esküvői képek minden pár számára nagyon fontosak, hiszen életük egyik legboldogabb napját örökítik meg. Helyezzetek nagy hangsúlyt a megfelelő fotós kiválasztására, és ha emellett a tanácsainkat is megfogadjátok, garantáltan tökéletes esküvői fotóitok lesznek!

Fotó banner

Az esküvői fotózás

Első lépés: a fotós kiválasztása

Ha szerencsések vagytok, már jóval az esküvő előtt rengeteg javaslatot kaptok az ismerősöktől és barátoktól a fotós személyét illetően. Nagyon lényeges, hogy mások véleménye mellett a saját véleményeteket, és megérzéseteket is figyelembe vegyétek a döntés meghozatalakor, és az sem árt, ha szimpatikus számotokra a fotós személye, hiszen fel kell majd oldódnotok a társaságában.

Manapság már minden komoly esküvői fotósnak van honlapja, ahol meggyőződhettek arról, hogy olyan hangulatú és stílusú képeket készít, ami megegyezik a ti ízlésetekkel. Minden esetben kérjetek árajánlatot, és kérdezzetek rá, hogy valamilyen kedvezményt igénybe vehettek-e a képek megrendelésekor.
Így lesz tökéletes az esküvői fotózás
Az esküvői fotósotok az objektíven keresztül “lát” titeket, rengeteg jó ötlettel, tanáccsal szolgál majd, érdemes rábízni a dolgot, hiszen ő a szakember. Amennyiben nektek is van elképzelésetek, nyugodtan osszátok meg vele, a közös munka meghozza a gyümölcsét.

Második lépés: készüljetek fel a fotózásra!

Az esküvő hetében próbáljatok meg pihenni egy kicsit, de az előtte lévő napon mindenképpen, hiszen hatalmas karikákkal a szemetek alatt nem fogtok jól mutatni sem élőben, sem pedig a képeken. Az esküvői képeket még mutogatni fogjátok a gyerekeiteknek és unokáitoknak is, ezért is fontos, hogy olyanok legyenek, amire szeretettel néztek rá mindketten.


Több opció közül is választhattok, hogy mikor történjen az esküvői fotózás. Ezek a következők lehetnek:

Napokkal az esküvő előtt:

Egyre gyakoribb, hogy a pár az esküvő előtt pár nappal már részt vesz a fotózáson, így nyugodtan koncentrálhatnak erre, és a nagy napon már csak egymással és a vendégekkel kell foglalkozniuk.

Közvetlenül az esküvő előtt:

ennek az az előnye, hogy nem kell amiatt aggódnotok, hogy mit csinál a vendégsereg addig, míg ti fotózkodtok. Hátránya, hogy már nagyon korán el kell készülnötök mindennel, és nem biztos, hogy kibírja nap végéig a sminketek és a hajatok. A lábatok is nagyon el fog fáradni a cipőben, nagy hőség esetén pedig a vőlegénynek nagyon melege lesz egész nap az öltönyben és nyakkendőben.

Mellesleg, ti nem szeretnétek, hogy csak közvetlenül az anyakönyvvezető vagy az oltár előtt lásson meg titeket a párotok a menyasszonyi ruhában?

Esküvői fotózás a szertartások után:

ezt a megoldást választják a legtöbben, azonban erre az időtartamra a vacsorára meghívott vendégeknek érdemes valamilyen programot szervezni. Ilyenkor támaszkodhattok egy jó vőfély, vagy ceremóniamester segítségére, de szervezhettek valamilyen különleges programot is arra az egy, másfél órára.

Az esküvő közben:

nyugodtan magukra hagyhatjátok a vendégeket, ha szeretnétek naplementés képeket készíteni. Egy vízparti esküvőn ez különösen fontos lehet, hiszen ezeket a pillanatokat máskor már nem lehet bepótolni. Ha jó a zene a lagzitokon, higgyétek el, észre sem fogják venni, ha egy kis ideig nem látnak benneteket.

Az esküvő után:

az esküvő másnapján, esetleg pár nappal később is megejthetitek a fotózást. Ebben az esetben számoljatok azzal, hogy kétszer kell kifizetnetek a sminkest, a fodrászt és a fotóst is! Ha bérlitek az öltönyt és a menyasszonyi ruhát, akkor kalkuláljátok bele a kölcsönzési időt is a szervezésbe!
Így lesz tökéletes az esküvői fotózás
TTD (azaz Trash The Dress – Tedd tönkre A Ruhát) esküvői fotózás:

ez az a külföldről hozott trend, amikor a menyasszonyi ruhát rituálisan tönkreteszitek: bekoszolhatjátok, széttéphetitek, de akár fürödhettek is benne (erre a célra érdemes valami olcsó menyasszonyi ruhát választani, a lényeg a képekben lesz)

Rossz idő esetén gondolkodjatok el a műtermi fotózáson!

Az esküvői fotózás menete!

Előfordulhat, hogy a beállított képeken – a szertartások után – nem minden vendég lesz rajta, ezért a félreértések és sértődések elkerülése végett haladjatok sorrendben a fotózáson! A fotóstól nem várhatjátok el, hogy tudja, vagy fejben tartsa, ki kinek a vendége, így a ti feladatotok, hogy kézben tartsátok ezt az eseményt!
Így lesz tökéletes az esküvői fotózás
Ha ezt a sorrendet követitek, biztosan nem hagytok ki senkit.

  • menyasszony családja
  • vőlegény családja
  • tanúk
  • koszorúslányok
  • menyasszony rokonai
  • vőlegény rokonai
  • barátok
  • kollégák

Arra mindenképpen készüljetek fel, hogy a “beállított” képek elkészítése minimum 1-1,5 órát vesz igénybe. Legyetek lazák, stílusosak, vidámak! Nyugodtan megkérhetitek a vendégeket, hogy a templomi és polgári ceremónia alatt csak a fotós készítsen képeket. Azt a momentumot nem lehet újra lefényképezni, mikor a gyűrűhúzás történik, vagy az első csók elcsattan.

Tipp!

Nem vagytok biztosak abban, hogy szükségetek van-e az esküvőn videósra? Ide kattintva elolvashatjátok tippjeinket!

Bár nagyon bonyolultnak tűnhet megszervezni a tökéletes esküvői fotózást, nem kell aggódnotok.
Egy jó fotós kézben fogja tartani a helyzetet, és segíteni fog benneteket minden eszközzel. A ti dolgotok csak az lesz, hogy mosolyogjatok a képeken.

Esküvői fotós tippek:

JB Studio
Bartalis Fotó
Mihalik Roland Photography
Nászriporter