Ha már kiválasztottátok a világ legszebb menyasszonyi ruháját, akkor elkezdhetitek tervezgetni, hogy milyen esküvői frizura fazon és stílus illik leginkább hozzátok. Elengedhetetlen a tökéletes összképhez ugyanis, hogy a frizura kiemelje az arcotok legszebb vonásait, a ruha felső részének kidolgozottságát, a fátylat, és más menyasszonyi kiegészítőket.

Elsőre talán egy kicsit bonyolultnak tűnhet a feladat, de könnyen megbirkóztok vele, ha tudjátok, milyen lehetőségek közül választhattok. Lássuk, milyen esküvői frizura passzol hozzátok leginkább.

Hirdetés

Legyen szó a ruháról, a ceremónia helyszínéről és az egész esküvő hangulatáról, fontos odafigyelni arra, hogy minden összhangban legyen egymással. Miután kiválasztottátok a menyasszonyi ruhátokat, fényképezzétek le magatokat benne minden irányból, és a fotókat vigyétek el a fodrászhoz! Így együtt kitalálhatjátok, hogy a ruha stílusához milyen hajkorona illik leginkább. Egy profi fodrász nagyjából ezerféle tippet ad majd nektek, hiszen rengeteg menyasszonnyal találkozik munkája során, és ideális esetben a trendeket is követi.

Ha festést terveztek, a nagy nap előtt 3 hónappal az esküvői frizura színét is kísérletezzétek ki, ne közvetlenül az esküvő előtt vállaljátok a rizikót, hogy esetleg nem tetszik a szín! A következő stílusok útmutatóként szolgálhatnak nektek, ha válaszút előtt álltok az esküvői frizura stílusát illetően. Hajrá csajok, induljon a nézelődés!

Haj smink köröm banner

Az esküvői frizura

Lehet a hajatok rövid, félhosszú és hosszú, rengetegféle esküvői frizura közül választhattok. El sem hinnétek, milyen szuper kiegészítőket vethettek be, hogy kiemeljétek az arcotok szépségét. Rövidesen megosztjuk veletek a kedvenceinket is, most azonban kezdjük a főbb irányvonalakkal.

1. Klasszikus menyasszonyi konty

Amennyiben klasszikus menyasszonyi ruhát viseltek majd, és fontos számotokra a romantika és az elegancia, a legjobb esküvői frizura választás a klasszikus menyasszonyi konty.

Ez a frizura rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen tűzhettek rá egy visszafogott, igazi hercegnős diadémot, esetleg egy virágos fejdíszt, amelyen visszaköszön a ruhátok színe, anyaga, dekorációja. Ha a menyasszonyi ruhán egy finom selyem- vagy szaténszalag fut végig, akkor ugyanabból az anyagból és árnyalatból választhattok hajpántot is a konty fölé. Ha fátylat tűztök a hajatokba, akkor bánjatok csínján az egyéb, frizurába kerülő kiegészítőkkel, nehogy túldíszített legyen a végeredmény!

Tipp!

Felejtsétek el a csigában kunkorodó, kilógó tincseket az arcotok körül, mert ez már egyáltalán nem divatos! Csakis akkor mutat jól, ha laza, bohém, játékos göndör loknikban lesz amúgy is a hajatok.

Esküvői konty
Fotó: Valerie Elash

Természetesen az arc formáját is alapul kell venni egy csinos kis kontyhoz. Ha túlságosan kerek az arcotok formája, akkor kerüljétek a gömbölyű kontyot és a váll felett véget érő fátylat! Ilyen esetben érdemesebb egy tarkón banán alakban feltűzött konty mellett döntetni, és egy hosszabb fátylat feltűzni.

Magasabbak vagytok a párotoknál? Akkor is választhatjátok ezt a feltűzést, viszont ha jóval alacsonyabbak vagytok mellette, akkor a fejetek fölé is tornyosulhat a kontyotok.

Félhosszú és hosszú hajból egyaránt lehet készíteni kontyot. Meglepődnétek, ha tudnátok, hogy egy hozzáértő, profi fodrász a gyenge, élettelen hajból is milyen csodát tud varázsolni. Emellett persze szóba jöhet még a póthaj és a hajhosszabbítás is, mint opció, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy hol csináltatjátok.

Az olcsó megoldások mindig gyanúsak, törekedjetek a minőségi szolgáltatást kiválasztani. Még akkor is, ha mélyebben a pénztárcátokba kell nyúlni ehhez.

2. Kiengedett, lazán feltűzött esküvői frizura

Igen ritka, hogy egy menyasszony úgy dönt, hogy szabadon lobogó hajjal megy férjhez. Mégis akadnak, akik bevállalják ezt a lehetőséget, mert már kislányként is arról álmodoztak, hogy úgy vonulnak az oltár elé, akárcsak egy hercegnő. Ti is így vagytok vele? Nem csodáljuk.

Azt azonban tudnotok kell, hogy a kiengedett hajjal az a probléma, hogy nem bírja egész éjszaka úgy, mint egy szorosan feltűzött konty. Hiába fixáljátok mindenféle csodaszerrel, gyakran megesik, hogy a lakodalom közepén a menyasszony haja úgy fest, mintha az ara egy jót úszott volna a tengerben. Lóg, nincs tartása, emellett pedig csak akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha tényleg tökéletes a hajatok állapota, és igazán szépen mutat kiengedve is.

Jó tanács! 

Ha nem vagytok megelégedve a hajatok állapotával, mert nem elég fényes és egészséges, érdemes beiktatni egy “last minute” hajápolást. Ehhez ide kattintva találtok remek tippeket! Így már valóban tökéletes lesz a hajkoronátok egy kiengedett esküvői frizurához.

A fátylat ilyenkor a kiengedett haj esetében tűzhetitek a fejtetőre és a tarkóra is, mindenhogy szépen mutat, csak kísérletezzétek ki még a nagy nap előtt. Néhány tincset össze is foghattok, így nem lóg az arcotokba, és a fátyol is stabilabban fekszik majd rajta a szertartás(ok) végéig.

Esküvői frizura
Fotó: Angelo Pantazis

3. Variációk rövid hajra

Rövid a hajatok és úgy gondoljátok, hogy igazán illik hozzátok ez a stílus?  Csupán az esküvő kedvéért ne akarjátok megváltoztatni a hajatokat sem azzal, hogy megnövesztitek, sem pedig póthajjal, vagy bármilyen SOS megoldással. Könnyen lehet, hogy a végén kényelmetlenül fogjátok érezni magatokat, és nem biztos, hogy néhány esküvői fotó kedvéért szükség van egy ilyen nagy változtatásra.

Sőt! A rövid hajú nők számára ugyanannyi izgalmas lehetőség rejlik a menyasszonyi hajak tekintetében, mint a hosszú haj esetében. Legyetek kreatívak, és próbáljatok ki több opciót is. Soha nem lehet tudni, melyik tetszik meg igazán!

Rövid haj esküvő
Fotó: Tim Stagge

Tehettek a hajatokba virágokat, ha passzol a ruhátokhoz és beleillik az összképbe, de a rövid hajon nagyon jól szokott mutatni a kalap is. Ha pedig ragaszkodtok a fátyolhoz, akkor is választhattok egy hosszú darabot, de egy egészen kicsit is, amit lazán az arcotok elé tűzhettek.

A rövid menyasszonyi hajhoz ITT találtok néhány remek tippet, a menyasszonyi fátylakról pedig ITT olvashattok el minden fontos információt!

Egy vagány frufru vagy egy short bob vágás mindig nagyon jó választás. Ha pedig most készültök levágatni rövidre a hajatokat, akkor azonban azt tanácsoljuk, hogy menjetek, és próbáljatok fel egy-két parókát, hogy ne az esküvő előtt hozzátok meg életetek legrosszabb haj-döntését.

4. Divatos hajfonatok

Minden vágyatok egy gyönyörű, fonott menyasszony hajkorona? Nem vagytok vele egyedül, manapság ugyanis nagyon gyakori, hogy a menyasszonyok fonott hajjal állnak oltár elé.

Ez annak is köszönhető, hogy elképesztően sok fonási technika létezik, akik pedig belejönnek a gyakorlatba, azok saját maguk is kitalálhatnak különféle mintákat.

A fodrászok is felkészültek rá, hogy különféle stílusú kontyokat készítsenek fonott hajból, így bátran álmodjatok nagyot, és nyugodtan vihettek magatokkal a próbahaj készítéséhez képet is a frizuráról. Egy bonyolult mintához remekül illik a sellő vagy a trombita stílusú ruha, de a laza fonatokhoz is gyönyörűen passzol például a csipke minta, a görög stílusú, vagy a rövid menyasszonyi ruha. Egy vízparti esküvőnél pedig a legtökéletesebb választás lehet, ha ilyen hajat készíttettek.

5. Virágkoronák

A virágkoronák meghódították a legtöbb menyasszony szívét az elmúlt 2-3 évben, a virágok elképesztő színeinek köszönhetően. Nincs olyan menyasszony, akinek ne állna jól egy virágkorona, de tény, hogy át kell gondolni, milyen virágokat szeretnétek viselni, és mekkora korona áll jól nektek.

Egy hatalmas hajkoronában például jól mutatnak a nagyobb fejű virágok is, míg egy pici, törékeny filigrán menyasszony esetében mi egy kisebb koronát javaslunk. Akár apró, fehér virágokkal, vagy borostyánnal. A bohém esküvőkhöz jól passzol a hajatokban a napraforgó, az elegáns kontyokhoz pedig jól megy az orgona, és a cseresznyevirág is.

Még több információra van szükségetek a virágkorona kiválasztásához? Ide kattintva reméljük, hogy megtaláltok minden hasznos és praktikus tippet!

Esküvői frizura virággalFotó: Lood Goosen

6. Gyönyörű kiegészítők

A fátylon kívül számtalan menyasszonyi kiegészítő közül választhattok még, ha a hajatok ékesítéséről van szó. Tehettek a hajatokba egy királylányos, strasszos diadémot, egy kristályos hajtűt, de akár gyöngyökkel díszített hajpántot is viselhettek.

Díszíthetitek a frizurátokat selyemszalaggal, de tűzhettek bele több apró, vagy egy-két nagyobb virágot is, ami akár élő növény is lehet. Egy a lényeg: ne vigyétek túlzásba a hajatok dekorálását, és a ruhátokkal, a kiegészítőkkel együtt ugyanazt a stílust képviselje a frizurátok is.

Tipp!

Kíváncsiak vagytok a menyasszonyi fejdíszek típusaira? Nézzetek körül ITT, és válasszátok ki azt közülük, ami a leginkább benneteket jellemez. Nem is lesz olyan nehéz, hiszen biztosan vagyunk benne, hogy megakad majd a szemetek a legizgalmasabb darabokon. Nem lehet őket nem szeretni!

Esküvői frizura kiegészítő
Fotó: Iamngakan eka

7. Esküvői frizura árak

Egy próbahaj és egy menyasszonyi haj elkészítése akár 15-25 ezer Ft is lehet, attól függően, hogy milyen frizurára vágytok, és ki fogja elkészíteni.

Sok menyasszony teszi fel a kérdést magában, hogy szükség van-e próbahajra. Erre a válasz az, hogy természetesen igen, hiszen honnan is tudhatnátok, hogy melyik lesz az a frizura, ami biztosan tetszeni fog a menyasszonyi ruha mellett?

A nagy napon sürget az idő, ezer más teendőtök van, a fodrász pedig még mindig azzal kísérletezik, hogy eltalálja a nektek tetsző hajat…számoljátok a hátra maradt perceket, és azon pánikoltok, hogy az egész megjelenést tönkre fogja tenni a sebtében elkészített frizura. Ugye milyen félelmetesen hangzik? Inkább menjetek el többször is próbahajat készíttetni, és áldozzátok rá a pénzt a tökéletes hajra.

8. Színes esküvői frizura

Azoknak a menyasszonyoknak is szolgálunk néhány jó tanáccsal, akik a rendhagyó hajviseletet részesítik előnyben. Ti is ebben a cipőben jártok?

Szeretitek, ha a hajatok kék, piros vagy rózsaszín színben pompázik, és eszetek ágában sincs változtatni ezen az esküvőn? Nem is kell. Ha nektek belefér egy bevállalós esküvő, akkor ez szívetek joga, ne engedjétek, hogy a násznép beleszóljon a döntésetekbe. Mindenesetre olyan menyasszonyi ruhát válasszatok, ami illik a hajatokhoz és a bohém stílusotokhoz is.

Ehhez segítséget nyújtunk nektek ITT, ha pedig a színes menyasszonyi haj mellé színes vagy ombre menyasszonyi ruhát választanátok, ide kattintva ismerhetitek meg jobban a lehetőségeiteket!

Színes hajú menyasszonyFotó: Melody Jacob

9. Kérj tanácsot!

Ha bizonytalanok vagytok abban a kérdésben, hogy milyen hajviselet és milyen kiegészítő illene igazán a személyiségetekhez és a ruhátokhoz, nem csak a fodrásztól tudtok tanácsot kérni, de a ruhaszalon munkatársaitól is.

A fodrászotok remélhetőleg meg fogja mondani, ha olyan frizurát szeretnétek választani, ami egyáltalán nem passzol hozzátok. Vonatkozzon ez a színre, a stílusra vagy a kiválasztott formára, teljesen mindegy. A ruhaszalon tanácsadói pedig egész évben menyasszonyokkal foglalkoznak, és rengeteg tanácsot adhatnak ilyen kérdésekben! Nagyon jó szemük van ahhoz, hogy rátapintsanak a menyasszonyok stílusára, és kiküszöböljék a lehetséges baklövéseket.

És a varrónők?

Róluk sem feledkezhetünk el, hiszen ők talán még intenzívebb, szorosabb kapcsolatot ápolnak a menyasszonyokkal. Ezért őket is érdemes megkérdezni az esküvői frizuráról.

10. Figyelj a részletekre!

Ha azt szeretnétek, hogy a koszorúslányok haja is összhangban legyen a tiétekkel, kérjétek meg a fodrászt, hogy az esküvőtök napjára már ne vállaljon más munkát. Rendezzetek be egy külön helyiséget fodrász szalonnak, itt elkészülhet mindenki haja a délelőtt folyamán, a legnagyobb nyugalomban.

Régóta szemeztek a virágkoronákkal? A koszorúslányok virágkoronája talán egy picivel lehet szolidabb és visszafogottabb, mint a tiétek, elvégre mégis ti lesztek a főszereplői a nagy napnak. Ugyanez vonatkozik a több esküvői kiegészítőre is. Ha ti nem tartjátok túlzásnak, viselhetnek ők is tiarát, vagy egyedi virágékszert, ami passzol a frizurához. Ezeknek persze az ára elég borsos lehet, ám mivel nem látunk bele a pénztárcátokba, nektek kell eldönteni, hogy szeretnétek-e hasonló különlegességet viselni.

Reméljük, hogy egy kicsivel közelebb kerültetek az áhított menyasszonyi hajhoz, és már nem a sötétben tapogatóztok. Bárhogyan is döntsetek, a legjobb esküvői frizura mindig olyan, amiben megtaláljátok önmagatokat, ezt ne felejtsétek el!

Borítókép: Rene Asmussen fotója a Pexels oldaláról