Habosbabos Esküvői Magazin > Kiegészítők  > A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei
Menyasszonyi fátyol

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

A menyasszonyi fátyol viselése nagyon régi hagyomány, melyhez azonban a legtöbb menyasszony a mai napig ragaszkodik. Ha ti is alig várjátok, hogy a csodaszép menyasszonyi ruhátok mellé megtaláljátok a lehető legszebb fátylat, érdemes képben lennetek a fátyol típusokkal kapcsolatban. Tanácsainkat követve könnyedén eligazodtok majd a fátylak tengerében, és rátaláltok a tökéletes darabra, mely kiemeli a ruhátok szépségét! Kezdődjön hát a nézelődés!

Kiegészítők banner

 

Menyasszonyi fátyol, fátyol típusok

 

Mit jelképez a menyasszonyi fátyol?

A babonák többsége hagyományokból alakult ki, és bár az elmúlt évtizedekben sok merült közülük feledésbe, a menyasszonyi fátyolról talán elmondhatjuk, hogy soha nem megy ki a divatból. Ezért a hozzá kapcsolódó hagyományokat is sokan tiszteletben tartják.

Régen úgy tartották, hogy a menyasszonynak éjfél előtt tilos levennie a fátylát, mert az nem jelent jót. Ehhez persze ma már nem ragaszkodnak a menyasszonyok, ám nem lehet kérdés, hogy kisebb, hagyománykövető településeken még ma is előfordul, hogy egy pár követi ezt a szokást.

A hazánkba bekúszott amerikai hagyományok valamennyit azért változtattak a fátyolviselési szabályokon. A menyasszonyok fátyla gyakran a kötelező „valami régi” kiegészítő, főleg akkor, ha a nagymama vagy az örömanya régi fátyla jó állapotban van ahhoz, hogy egy vadiúj menyasszonyi ruha mellett legyen.

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Gyertek, járjunk utána annak, milyen szempontokat kell figyelembe venni a menyasszonyi fátyol kiválasztásánál. Ebben pedig Gajdácsné Gombos Erika, a Bridal Mirage megálmodója lesz a segítségünkre.

A menyasszonyi fátyol kiválasztása

A menyasszonyi fátyol kiválasztását ne bízzátok a véletlenre, és ne is hagyjátok a teendők listájának végére.

Fontos, hogy milyen lesz a frizurátok a nagy napon, milyen a menyasszonyi ruha stílusa, színe, és az esküvő maga. Nyilván más típusú fátylat fogtok választani egy tengerparti esküvőre vagy egy hagyományokat követő, hatalmas elegáns esküvőre. Ezért ezt a szempontot is vegyétek számításba.

Íme, az öt legfontosabb támpont:

  • A fátyol anyaga
  • A fátyol színe
  • A fátyol hossza
  • A fátyol feltűzése
  • A fátyol típusa

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

A menyasszonyi fátyol anyaga

Fátylakhoz két alapvető anyagtípust használnak.

A kristálytüll kissé merev légies hatású alapanyag, míg az úgynevezett „soft tüllből” kellemes lágy tapintású, kissé bohém stílusú kiegészítők készülnek.  Bármelyikből is készüljön a fátyol, a legfontosabb, hogy a választott fátyol viselés közben kényelmes legyen, és ne szúrjon.

A menyasszonyi fátyol színe

Kevesen látják a fátylak közti színkülönbségeket a próba izgalmának köszönhetően, vagy csak a rosszul megválasztott világítás miatt. Éppen ezért érdemes kicsit felkészülni a ruhapróbára.

Egy sima fehér papírlapot magatok elé tartva ti is könnyedén meg tudjátok állapítani a ruhátok pontos színét, ha mégis bizonytalanok vagytok és a szalon is nyitott rá, kérjetek színmintát. Ne feledjétek, a színminta nem csak a kiegészítők (fátyol, fejdísz, hajdísz, cipő) miatt fontos, de a vőlegény ingét is a ruhátokhoz kell igazítani!

Ellenkező esetben lehetséges, hogy a ti ruhátok, vagy a vőlegény inge sárgásnak, “koszosnak” fog tűnni a másik ruhadarab mellett. Ezt pedig nem akarjátok, ugye?

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

A menyasszonyi fátyol hossza

A fátyol hosszát a menyasszony stílusa, személyisége és a ruha fazonja határozza meg.

Olyan ruháknál, amelyeken derékmagasságban látványos díszítés, öv, hajtás, virágok találhatóak, nem előnyös a derékig érő fátyol, mert optikailag szélesít. Sokan úgy gondolják, hogy molett menyasszonyok csak rövid fátyolban csinosak, pedig a titok csak a fátyol feltűzésében rejlik.

Kérjétek ki mindenképpen a menyasszonyi ruhaszalon vagy a varrónő tanácsát ebben a kérdésben is. Ők a tapasztalatnak és a rutinnak köszönhetően remek tippekkel és ötletekkel láthatnak el benneteket!

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Fátyol feltűzése

A frizurához történő felrögzítésre a fátylak többségét fésűvel látják el. A fésű készülhet átlátszó műanyagból és fémből is, utóbbi nagy előnye, hogy törhetetlen, és nem rendelkezik finom sorjával, ami beleakadna a finom hajszálakba.

Fontos megemlíteni a fátyol pontos pozícióját. Alacsony és molett menyasszonyok is bátran választhatnak hosszú fátylat, amennyiben ez életük nagy álma, egyetlen alapszabályt kell betartani. Nem szabad a fejtetőre tűzni a kiegészítőt – mert optikailag összenyom – ám a konty, vagy a képzeletbeli konty fölé tűzve mindenkinek jól áll.

Azok a szerencsés menyasszonyok, akiknek az arcformájuk és testalkatuk megengedi, bátran viselhetnek fejtetőre tűzött fátylat. Ezek az apró titkok már a ruhapróba alkalmával kiderülnek és ti is látni fogjátok, hogy mi az, ami legközelebb áll a szívetekhez és a stílusotokhoz.

Kristinus
Hirdetés

A fátyol típusa

 

Döntsétek el, hogy egészen hosszú fátylat szeretnétek-e, amit a koszorúslányok fognak majd, vagy esetleg az arcotok elé szeretnétek, hogy lógjon. Habobabos vagy sellő fazonú ruhátok lesz? Templomi vagy szabadtéri esküvőtök lesz?

Ha az ilyen és ehhez hasonló alapkérdéseket felteszitek magatoknak, könnyen kiválaszthatjátok, hogy milyen típusú fátyolra lesz szükségetek a tökéletes megjelenéshez. Lássuk a legnépszerűbb típusokat!

Arcfátyol

Pironkodó fátyolnak is nevezik. Különlegessége, hogy hagyományos tüllből készül, takarva a szenet és nem nyúlik tovább, mint a vállak. Hagyományos tüllből készülnek így nem a szabadtéri esküvők kedvenc kiegészítője.

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Középen húzott fátyol

Legszembetűnőbb jellegzetessége, a fésűnél található felráncolt anyag, ami egyfajta dússágot ad a kiegészítőnek.

Ez a legközkedveltebb és legelterjedtebb fátyol fazon, hiszen nagyon sokaknak jól áll.  A ráncolás mennyisége a divattal együtt változik így napjainkban már nem a nagy dús légies hatású fátylak, sokkal inkább egyszerűbb letisztult vonalakat kedveljük.

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Körfátyol

Egy gazdagon díszített ruhához tökéletes választás ez az egyszerű, letisztult, könnyed fátyol. A kiegészítőre nem szükséges fésűt kérni. Fésű nélkül lazán a fejünkre terítjük a kiegészítőt, míg a fésűvel felszerelt változata lehetővé teszi, hogy koszorú vagy egyéb fejdísz nélkül is hátrahajtsuk. Katalin hercegnő is ilyen fátyolt viselt az esküvőjén.

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Mantilla vagy spanyol fátyol

Általában könnyed, lenge anyagból készül ez a fátyol, mely a szélén csipkével díszített. A spanyoloknál nagyon divatos ez a típus, onnan vettük mi is át, és azóta töretlen népszerűségnek örvend a menyasszonyok körében.  Remekül mutat a hosszú és díszes menyasszonyi ruhákhoz.

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Júlia fátyol

Ez a fátyol csipkéből készül, és remek párosítás a romantikus hangulatú és stílusú menyasszonyi ruhákhoz. Régen nagyon népszerű volt, és manapság újra kezdik felfedezni. Bohém stílusú esküvőkhöz kiváló választás lehet!

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Birdcage vagy madárkalitka fátyol

Ez a típus nem kimondottan fátyol, inkább olyan, mint egy háló. Szinte bármilyen ruhához passzol, gyakran virágokkal, tolldíszekkel, vagy kalappal kombinálják. Ha pin-up menyasszonyok szeretnétek lenni, akkor mindenképpen ilyen fátylat nézzetek magatoknak!

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

Színes menyasszonyi fátyol

Igen, léteznek színes fátylak is, melyek igazán izgalmasan mutathatnak a menyasszonyi ruha mellett.

A szivárvány összes árnyalatában rendelhettek ilyet, ha kicsit bohém, kicsit hippis, vagy csak extrém megjelenésre vágytok. Ha arra készültök, hogy valamilyen rendhagyó dologgal lepitek meg a násznépet, arra ez a fátyol remek megoldás lehet.

Nagy valószínűséggel a vendégek még nem találkoztak ilyen különlegességgel, ezért biztosan tízszer annyi kép készül majd róla, mint egy hagyományos, fehér fátyolról.

A stílusos menyasszonyi fátyol ismérvei

A fátyol lehet az egyik legszebb kiegészítője a menyasszonyi ruhának, ha valóban minden tekintetben kiegészítik egymást.

Érdemes odafigyelni az apró részletekre, hiszen egy harsány fülbevaló vagy nyaklánc elvonhatja a figyelmet a ruháról és a fátyolról is. Legyetek körültekintőek, és próbálgassatok türelmesen. A tökéletes darab valahol csak rátok vár!

Témába vág

Új kollekció részeként debütál a híres kék Manolo Blahnik cipő! Gondoltátok volna, hogy már 10 év telt el azóta, hogy türelmetlenül vártuk a moziban egy zacskó popcorn és egy pohár cola társaságában, hogy felcsendüljön a Szex és New York ezerszer hallott főcímdala? 10 év ide vagy oda, még ma is megdobogtatja a sz...
Új trend! Fehér tetoválás hódít a menyasszonyok körében! A tetoválások kérdésköre többféleképpen is felmerülhet esküvőszervezés közben. Eltakarjuk a korábban magunkra varratott mintákat? Esetleg készíttessünk közös esküvői tetoválást? Karikagyűrű helyett válasszuk a gyűrű tetoválást? Mindegyik nagyon izgal...
Esküvői gyermekfelügyelet vs. animátor szolgáltatás – Van különbség! Biztosan jártatok már olyan esküvőn, ahol a gyerekek úgy rohangáltak a lagzi helyszínén, hogy igazi kihívás volt őket szemmel tartani. Ez így van rendjén, hiszen ők is élvezik a pezsgést és az ünneplést. A több órás lakodalom alatt azonban nagyon nag...
Menyasszonyi fejdíszek típusai – 2019-es körkép! Nem vagytok biztosak abban, hogy illik-e hozzátok és a menyasszonyi ruhátokhoz a fátyol? Szerencsére már nem csak ez az egyetlen esküvői kiegészítő, amit a fejeteken vagy a hajatokban viselhettek, napjainkban egyre divatosabbak a kalapok, és a tiarák...
Jimmy Choo esküvői kiegészítők FANCY KOSZORÚSLÁNYOKNAK Ha rajongtok a Jimmy Choo kiegészítőkért, és olyan szerencsések vagytok, hogy nemsokára koszorúslányok lesztek egy rokonotok vagy barátnőtök esküvőjén, ideje shopping körútra indulnotok. És miért ne vennétek éppen a Jimmy Choo esküvői kiegészítők fel...
Esküvői cipő kiválasztása – árak, tippek, tanácsok! Gondoltátok volna, hogy egyes menyasszonyoknak az esküvői cipő kiválasztása legalább akkora fejtörést okoz, mint az esküvői helyszín lefoglalása vagy a menyasszonyi ruha kiválasztása? Bizony nem egyszerű megtalálni azt a lábbelit, amiről első látásra...
Breaking: Tarolnak 2018 exkluzív esküvői kiegészítői Minden menyasszony vágyik valamilyen különleges vagy exkluzív esküvői kiegészítőre, egyedülálló élményre a nagy napon. Olyan csillogásra, amit csak azok a kiegészítők és esküvői kellékek biztosíthatnak, amelyek messze állnak az átlagos, vagy megszoko...
Instax esküvő: instant boldogság, Insta vagányság! Instax esküvő: instant boldogság, Insta vagányság! Ugye ti is boldogok lennétek, ha egy szürke hétköznapon felcsaphatnátok az esküvői scrapbook vendégkönyvet, amiben újra megnézhetitek, hogy ropta Erzsi néni a ’70-es évek ABBA slágereire a lagzin, ho...
Crystal Queen – Öltözz fényűző csillogásba tetőtől talpig! Bemutatkozik a Crystal Queen! Gondoltátok volna, hogy akár 10.000 csillogó kő is elfér az esküvői álomcipellőtökön, menyasszonyi ruhátokon, vagy éppen fátylatokon anélkül, hogy zavaróan soknak tűnne a jelenlétük? Bizony, még Hamupipőke is megirigyeln...
Tengerparti esküvő – huncut ruhák és kiegészítők! Képzeljétek magatok elé a jelenetet, ahogyan a csillogó, fehér homokban sétáltok menyasszonyi ruhában, míg a tenger hullámzik mellettetek. Ez a tengerparti esküvő! Van ennél romantikusabb? Gyertek velünk, nézzétek meg a legszebb beach menyasszonyi ru...
Lapos esküvői cipő – lépkedj magabiztosan menyasszonyként! Gondoltátok volna, hogy legalább annyi menyasszony dönt a lapos cipő viselése mellett a nagy napon, mint ahányan a magassarkút választják? Szerencsére rengeteg gyönyörű lapos esküvői cipő száll versenybe azért, hogy végül őt válasszátok a menyasszony...
Mr. Big, a híres Manolo Blahnik, és a „valami kék” cipellők Ugye nem kell bemutatnunk a képen látható gyönyörűséges kék cipellőt? Tízezrek olvadoztak, amikor Mr.Big a kezébe vette, letérdelt, és a Manoloval vallott szerelmet. Amennyiben cipőbolondok vagytok, biztosan hasonló lánykérésről álmodoztok, ha pedig ...
10 Jimmy Choo cipő, amire tízszer mondasz IGENT! Gondoltátok volna, hogy Diana hercegnő egyik kedvenc cipőmárkája a Jimmy Choo volt? A Szex és New York óta már Carrie Bradshaw bölcsességét is ismerjük, miszerint lehet ugyan élni Jimmy Choo cipő nélkül, de nem érdemes. Megmutatjuk nektek, melyek azo...
Tedd felejthetetlenné az esküvői TORTACEREMÓNIÁT! Az esküvői tortaceremónia az új trend! Gondoltátok volna, hogy eljön a napja annak, amikor egy életre kelt tortával örvendeztethetitek meg a násznépet? Nos, nem áll majd két lábra és perdül táncra a kedvenc feketeerdő és oroszkrém tortátok, de majdn...
Ujjlenyomatfa, a kreatív esküvői vendégkönyv Mi lehet szebb esküvői emlék egy vidám, személyre szóló vendégkönyvnél? A párok nagy része nagyon örül egy olyan megoldásnak, amely örök emlékként díszeleg a lakás egyik falán, emlékeztetve őket a nagy nap minden boldog pillanatára. Ujjlenyomatfa, a ...
Viselj Keds lábbelit vagy tornacipőt a ruhádhoz! Azok a menyasszonyok, akik nem szeretnének tűsarkúban az oltár felé sétálni, idén biztosan tornacipő, vagy Keds cipő mellett döntenek. Elképesztően divatosak ezek a darabok, a szivárvány minden színében kaphatók, és az sem ritka, hogy flitterekkel, v...
Disney ragyogás esküvői ruhafénnyel Menyasszonyi ruhafény - Egy olyan ritkaságra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, amely egyedülálló az esküvők világában, mégis sokan álmodoztunk róla már gyermekkorunkban. A világító menyasszonyi ruha olyan vágyaitokat is valóra válthatja, amire nem...
Szilveszteri esküvő – szilveszteri csillogás a Nagy Napon! Ha egy hamisíthatatlan szilveszteri esküvő a vágyatok, aminek minden egyes eleme passzol az általatok elképzelt csillogáshoz, akkor érdemes mindent fénybe öltöztetnetek. Mutatjuk, hogyan valósíthatjátok meg! Szilveszteri esküvő Nyilván senkinek...
5+1 őrületesen jó esküvői kiegészítő 2019-re! Mindig az volt az álmotok, hogy az esküvőtök napjába egy kis színt és izgalmat vigyetek? Akkor itt a remek alkalom, vágjatok bele! Rendhagyó esküvő mellé rendhagyó kiegészítő dukál, ennek megfelelően csupa olyan ötlettel készültünk nektek, amivel val...
7 érv a tökéletes esküvői fehérnemű mellett A megfelelő esküvői fehérnemű kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen ennek a ruhadarabnak számos elvárásnak kell megfelelnie a nagy napon. A menyasszonyi ruha alatt olyan fehérneműt kell viselnetek, ami egyszerre kényelmes, praktikus, ugyanakkor g...