A menyasszonyi fátyol viselése nagyon régi hagyomány, melyhez azonban a legtöbb menyasszony a mai napig ragaszkodik. Ha ti is alig várjátok, hogy a csodaszép menyasszonyi ruhátok mellé megtaláljátok a lehető legszebb fátylat, érdemes képben lennetek a fátyol típusokkal kapcsolatban. Tanácsainkat követve könnyedén eligazodtok majd a fátylak tengerében, és rátaláltok a tökéletes darabra, mely kiemeli a ruhátok szépségét! Kezdődjön hát a nézelődés!

Kiegészítők banner

Menyasszonyi fátyol, fátyol típusok

Mit jelképez a menyasszonyi fátyol?

A babonák többsége hagyományokból alakult ki, és bár az elmúlt évtizedekben sok merült közülük feledésbe, a menyasszonyi fátyolról talán elmondhatjuk, hogy soha nem megy ki a divatból. Ezért a hozzá kapcsolódó hagyományokat is sokan tiszteletben tartják.

Régen úgy tartották, hogy a menyasszonynak éjfél előtt tilos levennie a fátylát, mert az nem jelent jót. Ehhez persze ma már nem ragaszkodnak a menyasszonyok, ám nem lehet kérdés, hogy kisebb, hagyománykövető településeken még ma is előfordul, hogy egy pár követi ezt a szokást.

A hazánkba bekúszott amerikai hagyományok valamennyit azért változtattak a fátyolviselési szabályokon. A menyasszonyok fátyla gyakran a kötelező „valami régi” kiegészítő, főleg akkor, ha a nagymama vagy az örömanya régi fátyla jó állapotban van ahhoz, hogy egy vadiúj menyasszonyi ruha mellett legyen.

Gyertek, járjunk utána annak, milyen szempontokat kell figyelembe venni a menyasszonyi fátyol kiválasztásánál. Ebben pedig Gajdácsné Gombos Erika, a Bridal Mirage megálmodója lesz a segítségünkre.

A menyasszonyi fátyol kiválasztása

A menyasszonyi fátyol kiválasztását ne bízzátok a véletlenre, és ne is hagyjátok a teendők listájának végére.

Fontos, hogy milyen lesz a frizurátok a nagy napon, milyen a menyasszonyi ruha stílusa, színe, és az esküvő maga. Nyilván más típusú fátylat fogtok választani egy tengerparti esküvőre vagy egy hagyományokat követő, hatalmas elegáns esküvőre. Ezért ezt a szempontot is vegyétek számításba.

Íme, az öt legfontosabb támpont:

  • A fátyol anyaga
  • A fátyol színe
  • A fátyol hossza
  • A fátyol feltűzése
  • A fátyol típusa

A menyasszonyi fátyol anyaga

Fátylakhoz két alapvető anyagtípust használnak.

A kristálytüll kissé merev légies hatású alapanyag, míg az úgynevezett „soft tüllből” kellemes lágy tapintású, kissé bohém stílusú kiegészítők készülnek.  Bármelyikből is készüljön a fátyol, a legfontosabb, hogy a választott fátyol viselés közben kényelmes legyen, és ne szúrjon.

A menyasszonyi fátyol színe

Kevesen látják a fátylak közti színkülönbségeket a próba izgalmának köszönhetően, vagy csak a rosszul megválasztott világítás miatt. Éppen ezért érdemes kicsit felkészülni a ruhapróbára.

Egy sima fehér papírlapot magatok elé tartva ti is könnyedén meg tudjátok állapítani a ruhátok pontos színét, ha mégis bizonytalanok vagytok és a szalon is nyitott rá, kérjetek színmintát. Ne feledjétek, a színminta nem csak a kiegészítők (fátyol, fejdísz, hajdísz, cipő) miatt fontos, de a vőlegény ingét is a ruhátokhoz kell igazítani!

Ellenkező esetben lehetséges, hogy a ti ruhátok, vagy a vőlegény inge sárgásnak, “koszosnak” fog tűnni a másik ruhadarab mellett. Ezt pedig nem akarjátok, ugye?

A menyasszonyi fátyol hossza

A fátyol hosszát a menyasszony stílusa, személyisége és a ruha fazonja határozza meg.

Olyan ruháknál, amelyeken derékmagasságban látványos díszítés, öv, hajtás, virágok találhatóak, nem előnyös a derékig érő fátyol, mert optikailag szélesít. Sokan úgy gondolják, hogy molett menyasszonyok csak rövid fátyolban csinosak, pedig a titok csak a fátyol feltűzésében rejlik.

Kérjétek ki mindenképpen a menyasszonyi ruhaszalon vagy a varrónő tanácsát ebben a kérdésben is. Ők a tapasztalatnak és a rutinnak köszönhetően remek tippekkel és ötletekkel láthatnak el benneteket!

Fátyol feltűzése

A frizurához történő felrögzítésre a fátylak többségét fésűvel látják el. A fésű készülhet átlátszó műanyagból és fémből is, utóbbi nagy előnye, hogy törhetetlen, és nem rendelkezik finom sorjával, ami beleakadna a finom hajszálakba.

Fontos megemlíteni a fátyol pontos pozícióját. Alacsony és molett menyasszonyok is bátran választhatnak hosszú fátylat, amennyiben ez életük nagy álma, egyetlen alapszabályt kell betartani. Nem szabad a fejtetőre tűzni a kiegészítőt – mert optikailag összenyom – ám a konty, vagy a képzeletbeli konty fölé tűzve mindenkinek jól áll.

Azok a szerencsés menyasszonyok, akiknek az arcformájuk és testalkatuk megengedi, bátran viselhetnek fejtetőre tűzött fátylat. Ezek az apró titkok már a ruhapróba alkalmával kiderülnek és ti is látni fogjátok, hogy mi az, ami legközelebb áll a szívetekhez és a stílusotokhoz.

Hirdetés

A fátyol típusa

Döntsétek el, hogy egészen hosszú fátylat szeretnétek-e, amit a koszorúslányok fognak majd, vagy esetleg az arcotok elé szeretnétek, hogy lógjon. Habobabos vagy sellő fazonú ruhátok lesz? Templomi vagy szabadtéri esküvőtök lesz?

Ha az ilyen és ehhez hasonló alapkérdéseket felteszitek magatoknak, könnyen kiválaszthatjátok, hogy milyen típusú fátyolra lesz szükségetek a tökéletes megjelenéshez. Lássuk a legnépszerűbb típusokat!

Arcfátyol

Pironkodó fátyolnak is nevezik. Különlegessége, hogy hagyományos tüllből készül, takarva a szenet és nem nyúlik tovább, mint a vállak. Hagyományos tüllből készülnek így nem a szabadtéri esküvők kedvenc kiegészítője.

Középen húzott fátyol

Legszembetűnőbb jellegzetessége, a fésűnél található felráncolt anyag, ami egyfajta dússágot ad a kiegészítőnek.

Ez a legközkedveltebb és legelterjedtebb fátyol fazon, hiszen nagyon sokaknak jól áll.  A ráncolás mennyisége a divattal együtt változik így napjainkban már nem a nagy dús légies hatású fátylak, sokkal inkább egyszerűbb letisztult vonalakat kedveljük.

Körfátyol

Egy gazdagon díszített ruhához tökéletes választás ez az egyszerű, letisztult, könnyed fátyol. A kiegészítőre nem szükséges fésűt kérni. Fésű nélkül lazán a fejünkre terítjük a kiegészítőt, míg a fésűvel felszerelt változata lehetővé teszi, hogy koszorú vagy egyéb fejdísz nélkül is hátrahajtsuk. Katalin hercegnő is ilyen fátyolt viselt az esküvőjén.

Mantilla vagy spanyol fátyol

Általában könnyed, lenge anyagból készül ez a fátyol, mely a szélén csipkével díszített. A spanyoloknál nagyon divatos ez a típus, onnan vettük mi is át, és azóta töretlen népszerűségnek örvend a menyasszonyok körében.  Remekül mutat a hosszú és díszes menyasszonyi ruhákhoz.

Júlia fátyol

Ez a fátyol csipkéből készül, és remek párosítás a romantikus hangulatú és stílusú menyasszonyi ruhákhoz. Régen nagyon népszerű volt, és manapság újra kezdik felfedezni. Bohém stílusú esküvőkhöz kiváló választás lehet!

Birdcage vagy madárkalitka fátyol

Ez a típus nem kimondottan fátyol, inkább olyan, mint egy háló. Szinte bármilyen ruhához passzol, gyakran virágokkal, tolldíszekkel, vagy kalappal kombinálják. Ha pin-up menyasszonyok szeretnétek lenni, akkor mindenképpen ilyen fátylat nézzetek magatoknak!

Színes menyasszonyi fátyol

Igen, léteznek színes fátylak is, melyek igazán izgalmasan mutathatnak a menyasszonyi ruha mellett.

A szivárvány összes árnyalatában rendelhettek ilyet, ha kicsit bohém, kicsit hippis, vagy csak extrém megjelenésre vágytok. Ha arra készültök, hogy valamilyen rendhagyó dologgal lepitek meg a násznépet, arra ez a fátyol remek megoldás lehet.

Nagy valószínűséggel a vendégek még nem találkoztak ilyen különlegességgel, ezért biztosan tízszer annyi kép készül majd róla, mint egy hagyományos, fehér fátyolról.

A fátyol lehet az egyik legszebb kiegészítője a menyasszonyi ruhának, ha valóban minden tekintetben kiegészítik egymást.

Érdemes odafigyelni az apró részletekre, hiszen egy harsány fülbevaló vagy nyaklánc elvonhatja a figyelmet a ruháról és a fátyolról is. Legyetek körültekintőek, és próbálgassatok türelmesen. A tökéletes darab valahol csak rátok vár!