Gondoltátok volna, hogy egyes menyasszonyoknak az esküvői cipő kiválasztása legalább akkora fejtörést okoz, mint az esküvői helyszín lefoglalása vagy a menyasszonyi ruha kiválasztása? Bizony nem egyszerű megtalálni azt a lábbelit, amiről első látásra azt tudjátok mondani, hogy ez az álomszép darab számotokra a tökéletes esküvői cipő. A külseje mellett ezer más szempontot kell még figyelembe venni, és ahhoz, hogy ne törje a lábatokat egész nap, különféle praktikákra is szükségetek lesz.

Megpróbálunk segíteni nektek a döntésben, induljon a nagy esküvői cipő-kihívás!

Kiegészítők banner

Esküvői cipő: Számít a márka?

Sok menyasszony véli úgy, hogy csakis drága, márkás cipőben illik kimondani a boldogító igent, de néha annyira nehéz olyan cipőt találni, ami kényelmes, praktikus, szép és még a személyiségéhez is passzol, hogy végül már bármilyen darabbal kiegyezne, ami minden szempontból megfelel az elvárásainak. Persze a márkanév általában garanciát jelent a minőségre, sajnos ez még nem jelenti azt, hogy mindenki ezek között fogja megtalálni az álomcipőjét.

Ha eldöntöttétek, hogy egy híres Carrie Bradshow-féle királykék Manolo Blahnik topánkát szeretnétek viselni a nagy napon, akkor nyilvánvalóan a márkához is ragaszkodtok, vagyis nem kérdés, hogy márkás darabot vegyetek-e.

Azonban egy fast fashion boltban kapható darabból is lehet esküvői cipő, ha találtok egy olyan szolgáltatót, mint a Crystal Queen, ahol Tóth Szilvi gyönyörű kövekkel kirakott varázstopánkákat készít a hagyományosnak mondható, egyszerű fehér vagy nude cipőkből is.

Vagyis nem a márka számít, hanem az anyag, a kialakítás, a kényelem, a sarkak magassága, a tartósság és az, hogy ne legyenek tőle hatalmas vérhólyagok a lábatokon két perc után. Ha ezt egy márkás cipőben találjátok meg, akkor abban, ha pedig egy szerényebb, de kiváló minőségű darabban, akkor is elmondhatjátok, hogy végre vége a küzdelemnek, megvan a vágyott esküvői cipő!

Esküvői cipő árak

Mennyit érdemes költeni?

Törekedjetek arra, hogy olyan darabot válasszatok, aminek a minőségével elégedettek vagytok, ám nem érdemes kizárólag a legdrágább darabok között keresgélni.

Hirdetés

Sok menyasszony külföldről rendeli a cipőjét néhány száz vagy ezer forintért. Ha ti is így döntötök, ügyeljetek rá, hogy ekkor sajnos nincs garancia arra, hogy valóban úgy néz ki a cipő, mint a képeken, és hogy jó is lesz a lábatokra. Sőt! Nagyon nagyot csalódhattok, hiszen ha jól belegondoltok, egy olyan cipő, ami 800-1000 forintba kerül, nem lehet igazán telitalálat. Valószínűleg cserben fog hagyni benneteket a nagy nap kellős közepén, amikor közel s távol nincs cipőváltásra lehetőség.

Változatos esküvői cipő árak

Amennyiben egy márkaboltban nézitek ki a számotokra kedves cipőt, de nincs a méretetekben, akkor a pontos mérettel a kezetekben már jóval egyszerűbb megrendelni az áhított darabot külföldről. Az esküvői cipő árak nagyon változóak a márkás cipők között is, mert nem mindegy, hogy egy hazai nívósabb cipőboltban vásároljátok meg az áhított darabot (ennek az ára 15000-70000 Ft között mozog), vagy egy külföldi tervező által megálmodott cipőt vásároltok (ennek az ára átszámolva kb. 50000-2000000 Ft).

Nagyon fontos!

Mindig járjátok körbe a kiszállítás módját és idejét, hogy biztosan épségben és időben érkezzen hozzátok a cipő!

A tervezői darabokért átlagosan 400-500 ezer forintot kell fizetnetek, ugyanakkor sok üzletben 4-5 ezer forintért is szuper topánkára bukkanhattok. Egy ígéretes akció vagy egy éppen jókor érkező kedvezmény nagy segítségetekre lehet, mert így több ezer forintot is spórolhattok, mégis minőségi anyagból készült esküvői cipő lesz majd a lábatokon. Azt azért vegyétek figyelembe, hogy egy 5000 Ft-os darab valószínűleg nem marad majd veletek évekig, csoda, ha az esküvő napját kibírja a nagy rohangálásban.

A menyasszonyok többsége általában 8-30 ezer forintot költ a cipőjére, a vőlegények cipője hasonló összegbe kerül.

Ha speciálisan kialakított cipőre van szükségetek, mert nem könnyen találtok a lábatokra való cipőt (túl kicsi vagy túl nagy méret, különleges lábforma, betegség, stb miatt), akkor számítsatok arra, hogy valószínűleg nagyobb összeget kell majd fordítanotok az esküvői cipőre.

Ugyanez a vőlegény esküvői cipő árakat is érinti. Sok menyasszony panaszkodik arra, hogy a vőlegényének 39-40-es a lába, amire nagyon nehéz normális cipőt találni. A gyerekcipők nem feltétlenül alkalmasak arra, hogy esküvőn viselje őket a vőlegény, a férfi cipők pedig a legtöbb helyen 41-es mérettől kezdődnek. Kétségkívül a 42-43 méretben találni a legegyszerűbben vőlegény cipőt.

Tehát a vőlegények bátran keressenek fel olyan cipészt, aki kifejezetten az ő lábukra készíti el a vőlegény cipőt. Egy profi cipész nagy valószínűséggel minőségi anyagokkal dolgozik, így egyszerre talán soknak tűnik majd a cipő ára (kb. 20000-30000 Ft), de hosszú-hosszú éveken át kiváló lesz minden jeles alkalomra.

Esküvői cipő menyasszonyoknak

Az a legizgalmasabb az esküvői cipő kiválasztásában, hogy minden menyasszony számára más jelent az álomcipő. Sokan csakis magassarkúban tudják elképzelni magukat a nagy napon, mások inkább egy törpesarkú vagy teljesen lapos topánkát – mondjuk egy balerina cipőt – szeretnének viselni a menyasszonyi ruha mellé.

Ha pedig bevállalós menyasszonyok vagytok, és ragaszkodtok a tornacipőhöz, a katonai bakancshoz, a cowboy- vagy a gumicsizmához, abban is büszkén vonulhattok az oltár elé. A választás csak rajtatok múlik.

Magassarkú esküvői cipő

A legtöbb menyasszony magassarkú cipőt választ esküvői cipőnek, ezért a piacon ebből a cipőből található a legtöbb változat. Kiválasztás előtt gondoljátok át, hogy mennyire könnyen jártok magassarkúban, és hogy mekkora sarok lenne a legideálisabb a nagy napra. Ha a vőlegényetek nem túl magas, akkor ügyeljetek rá, hogy ne legyetek sokkal magasabbak nála a cipőben – hacsak nem zavar benneteket a magasságkülönbség.

Nézelődhettek különféle anyagok és színek között, utóbbiban nyilvánvalóan a fehér, az ekrü, és a nude cipők a legnépszerűbbek, míg az anyagok között a bőr, és a selyem igazi különlegességnek számít.

A díszítés persze ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – mint az anyag, így a kővel kirakott, a csipkés, a flitteres és a hímzett darabok mellett egyre nagyobb a kereslet az egyedi mintás cipellőkre, és a színes példányokra is.

3 jó tanács!

Törjétek be otthon a cipőt, hogy ne okozzon kellemetlen pillanatokat az esküvő napján.

Ha hófehér a cipőtök, ügyeljetek rá, hogy ne fogja be semmi az anyagot. Véletlenül se legyen fűfoltos, és vigyázzatok rá, hogy az orrát se rúgjátok le az első pillanatban.

Bátrak vagytok? Válasszatok egy vagány kék, piros vagy akár fekete darabot a menyasszonyi ruhához, ma már egyáltalán nem botrányos ez a döntés.

Alacsony sarkú esküvői cipő

Ezek azok a cipők, amelyeknek a sarka csupán 2-5 centi magas, messze állnak a 8-10 centis cipőktől. Sokkal kényelmesebb bennük járni, ha a hétköznapokon nem gyakran viseltek magassarkú cipőt, viszont ezt szeretnétek, hogyha az esküvőn szép tartásotok lenne a sarkaknak köszönhetően.

Egyre több menyasszony dönt az alacsony sarkú esküvői mellett, mert ebben könnyebbnek érzik a táncolást, és az egész napos pörgés-forgást, rohangálást, ezért ha ti is elgondolkodtatok azon, hogy ilyen cipőt viseljetek, nem kell aggódnotok, bőven lesz választék a boltok polcain.

Arra azért figyeljetek, hogy az orra kényelmes, de trendi legyen, ugyanis az esküvői fotókon szinte biztos, hogy látszani fog a cipőtök, és ott bizony nagy hangsúlyt kaphatnak a kecses sarkak. Az alacsony és a magassarkú cipők szinte minden fazonú menyasszonyi ruhához passzolnak, csak figyeljetek rá, hogy a színek is passzoljanak egymáshoz!

Lapos esküvői cipő/Balerina

Sportcipők, balerina cipők és lapos szandálok. Egyre népszerűbbek, sok menyasszony dönt úgy, hogy a kényelem fontosabb számára, mint a magas sarok. Persze csupán azért, mert ezek a cipők kényelmesebbek, még egyáltalán nem biztos, hogy kevésbé elegánsak és szépek, mint a magassarkú társaik.

Köztük is találhattok csipkés, vagy kövekkel díszített darabokat, sőt, gyakran szerepel rajtuk a „Bride”, vagy a „Mr&Mrs” felirat.  A Kate Spade New York divatmárka pedig megálmodta a Keds cipőket, és piacra dobták a gyöngyökkel, brossokkal, csillámokkal, és flitterekkel díszített menyasszonyi sneakereket!

Jó tanács!

Mielőtt kiválasztanátok a tökéletes darabot, próbáljátok fel talpbetéttel is, mert nem biztos, hogy árt, ha a papírvékony talpakat megtámogatjátok egy kicsit. Könnyebb lesz benne a járás, és még éjszaka sem fáj majd benne a sarkatok!

Az árak attól függően változnak, honnan rendelitek, hol vásároljátok a cipőket. A Keds cipők ára 15000-35000 Ft között mozog (+szállítási költség), a balerinák, lapos cipők pedig beszerezhetőek már 5000 forinttól. Az itthon kapható márkás, de látványos márkajelölés nélküli fehér sportcipők ára kb. 8000-20000 Ft.

Esküvői cipő vőlegényeknek

A vőlegény esküvői cipőjének kiválasztása a menyasszonyéhoz képest jóval könnyebb feladat. Itt ugye nemigen kell a sarkak méretével, vagy a csillogó kövekkel bíbelődni. Mégis, elmúltak már azok az idők, amikor egy szokványos „fekete ünnepi cipővel” ki lehetett pipálni a férfiak ünnepi cipőjének kiválasztását.

A férficipőknél általában az orr formája és a cipő színe mérvadó, így a kerek orrú, hegyes orrú és szögletes orrú cipők között is óriási különbség lehet, már csak a színük miatt is. Egyes cipők jobban mutatnak barnában vagy feketében, míg másoknak remekül áll a szürke és a kék is.

Választhattok matt vagy fényes cipőt.
Ez tulajdonképpen csak ízlés kérdése, viszont a cipő színének kiválasztása leginkább az öltöny színének függvényében kell, hogy történjen. Annyi teljesen bizonyos, hogy az elmúlt években már nemigen viseltek a vőlegények kerek orrú cipőt.

Jó tanács!

Kezdjetek el időben keresni a vőlegénynek is cipőt, mert sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy az egyszerűnek tűnő feladatról kiderül, hogy sokkal több nyomozást és kutatást igényel, mint gondoltátok!

Rendhagyó esküvői cipők

Az esküvői tornacipő 

Az ilyen vagány választás csak akkor működik jól, ha párban csináljátok, vagyis mindketten ugyanazt a stílust viselitek. Egy gumicsizma mellett érdekesen mutat egy Jimmy Choo topánka, ugyanakkor a katonai bakancs és a cowboy csizma sem túl jó párosítás.

Nyilvánvalóan az említett cipők közül a tornacipő a legnépszerűbb választás, az internet hemzseg a tornacipős esküvői képektől. Megtetszett nektek is az ötlet? Nyugodtan vállaljátok be! Csak figyeljetek oda arra, hogy a cipő is szerepet kapjon a nagy napon, ha már ilyen rendhagyó döntést hoztok. Jól mutathat egy rövid menyasszonyi ruha, egy tütü vagy egy vintage ruha mellett, akár valamilyen élénk színben is. A legnépszerűbb szín a piros, a zöld és a fehér.

Egy sima tornacipő ára kb. 800-1200 Ft. Amennyiben márkás darabot szeretnétek vásárolni, akkor számítani kell rá, hogy 12000-28000 forintba is kerülhet egy-egy cipő. Ezt még sokan díszítik hímzéssel vagy kövekkel, aminek a munkadíja/ára akár 10000 Ft is lehet.

Katonai bakancs, cowboy csizma és gumicsizma

Bár elég rendhagyó választás, sokan döntenek gumicsizma, bakancs és csizma mellett. A gumicsizmák az elmúlt években nagyon népszerűek lettek, így ha mintás darabokra vágytok, nem is nagyon kell keresgélnetek. Szinte minden második üzletben találkozhattok velük. Ha kifejezetten fehér gumicsizmát kerestek, érdemes körülnézni a munkaruházati üzletekben, ott rengeteg van belőlük (bár nem biztos, hogy 36-os méretben). A gumicsizmák ára kb. 5000-15000 Ft.

A bakancsok, és a cowboy csizmák elsősorban a rusztikus témájú-stílusú esküvőkön divatosak. Az sem ritka, hogy a pár katonai terepjáróval, lovon, vagy off road  autóval érkezik az esküvő helyszínére, ilyenkor pedig hihetetlenül vagány viselet egy rendhagyó esküvői cipő. A cipők ára 7000-30000 Ft között mozog.

A gumicsizma, a katonai bakancs és a cowboy csizma pedig egyaránt oltári jó választás lehet egy izgalmas kreatív fotózáshoz is! Ne hagyjátok ki őket a buliból!

Menyecske cipő

Egy tűzpiros vagy mélybordó tűsarkú menyecske cipő iszonyatosan dögös választás! Azonban ha a hétköznapokban ritkán van rajtatok magas sarkú cipő, akkor nem biztos, hogy ez lesz a legjobb választás a lakodalomra. Sok menyasszony a menyasszonyi cipőjét szánja a lagzira is, de az egyrészt nem biztos, hogy illik a menyecske ruhához, másrészt pedig lehet, hogy már nem lesz kényelmes délutánra, és estére.

Ha betesztek a táskátokba egy lapos cipőt, amit később simán felhúzhattok helyette, az remek kompromisszumos megoldás lehet. Sok menyasszony a lagzi végén amúgy is mezítláb táncol, mert elege lesz a vérhólyagokból és vízhólyagokból. Érdemes otthon bejáratni a cipőt, de sajnos még ez sem garancia. Az árakat tekintve egy menyecske cipő gyakran ugyanannyiba kerül, mint a menyasszonyi cipő, gyakran még drágább is.

Fontos!

Mindent egybevéve kb. 5000-12000 forintot költenek rá általában a menyasszonyok. A menyecske cipőnél is nagyon fontos az anyag és a szín, ügyeljetek rá, hogy egy rózsaszín, vagy bordó menyecske ruha esetén is tökéletesen passzoljon a cipő színe.

Ha követtétek a gondolatmenetünket, akkor biztosan összeszámoltátok, hogy az esküvőn akár 3-4 cipő is lehet a lábatokon. Ott van ugye a menyasszonyi cipő, a menyecskecipő, az esetleges váltócipő. És persze a fotózáshoz választhattok egy különleges, rendhagyó cipőt is… Ehhez jön még ugye a vőlegény cipője.

Összesen mindez kb. 50000-70000 Ft is lehet. Minőségi anyagból készült cipők esetén, márkás külföldi tervezői daraboknál akár 2 millió Ft is.

Összegzés esküvői cipő témakörben

Ha még több inspirációt szeretnétek gyűjteni, nézelődjetek a Jimmy Choo koszorúslány kiegészítők között, ott ugyanis minden alkalomra találhattok magatoknak cipőt, és más esküvői kiegészítőket, és már csak meg kell találnotok a hozzájuk hasonlító darabokat! Nézelődjetek bátran, gondoljátok át alaposan a döntést, és csapjatok le a tökéletes esküvői cipőkre. Reméljük, tudtunk nektek segíteni a döntésben, és már csak bejáratni kell otthon a legszebb példányokat!