Habosbabos Esküvői Magazin > Kiegészítők  > Esküvői cipő kiválasztása – hasznos tippek és tanácsok!

Esküvői cipő kiválasztása – hasznos tippek és tanácsok!

Gondoltátok volna, hogy egyes menyasszonyoknak az esküvői cipő kiválasztása legalább akkora fejtörést okoz, mint a helyszín lefoglalása vagy a menyasszonyi ruha kiválasztása? Bizony nem egyszerű megtalálni azt a lábbelit, amiről első látásra azt tudjátok mondani, hogy ez az álomszép darab számotokra a tökéletes esküvői cipő.

Megpróbálunk segíteni nektek a döntésben, induljon a cipő kihívás!

Kiegészítők banner

Márkás vagy nem márkás?

Sok menyasszony véli úgy, hogy csakis drága, márkás cipőben illik kimondani a boldogító igent, de néha annyira nehéz olyan cipőt találni, ami kényelmes, praktikus, szép és még a személyiségéhez is passzol, hogy végül már bármilyen darabbal kiegyezne, ami minden szempontból megfelel az elvárásainak. Persze a márkanév általában garanciát jelent a minőségre, sajnos ez még nem jelenti azt, hogy mindenki ezek között fogja megtalálni az álomcipőjét.

Ha eldöntöttétek, hogy egy híres Carrie Bradshow-féle királykék Manolo Blahnik topánkát szeretnétek viselni a nagy napon, akkor nyilvánvalóan a márkához is ragaszkodtok, vagyis nem kérdés, hogy márkás darabot vegyetek-e.

Azonban egy fast fashion boltban kapható darabból is lehet esküvői cipő, ha találtok egy olyan szolgáltatót, mint a Crystal Queen, ahol Tóth Szilvi gyönyörű kövekkel kirakott varázstopánkákat készít a hagyományosnak mondható, egyszerű fehér vagy nude cipőkből is.

Vagyis nem a márka számít, hanem az anyag, a kialakítás, a kényelem, a sarkak magassága, a tartósság és az, hogy ne legyenek tőle hatalmas vérhólyagok a lábatokon két perc után. Ha ezt egy márkás cipőben találjátok meg, akkor abban, ha pedig egy szerényebb, de kiváló minőségű darabban, akkor is elmondhatjátok, hogy végre vége a küzdelemnek, megvan a vágyott esküvői cipő!

Mennyit érdemes költeni?

Törekedjetek arra, hogy olyan darabot válasszatok, aminek a minőségével elégedettek vagytok, ám nem érdemes kizárólag a legdrágább darabok között keresgélni.

Sok menyasszony külföldről rendeli a cipőjét néhány száz vagy ezer forintért. Ha ti is így döntötök, ügyeljetek rá, hogy ekkor sajnos nincs garancia arra, hogy valóban úgy néz ki a cipő, mint a képeken, és hogy jó is lesz a lábatokra. Amennyiben egy márkaboltban nézitek ki a számotokra kedves cipőt, de nincs a méretetekben, akkor a pontos mérettel a kezetekben már jóval egyszerűbb megrendelni az áhított darabot.

Mindig járjátok körbe a kiszállítás módját és idejét, hogy biztosan épségben és időben érkezzen hozzátok a cipő.

Ha az árakat nézzük, vannak olyan tervezői darabok, amelyekért 400-500 ezer forintot is fizethettek, ugyanakkor sok üzletben 4-5 ezer forintért is szuper topánkára bukkanhattok. Egy ígéretes akció vagy egy éppen jókor érkező kedvezmény nagy segítségetekre lehet, mert így több ezer forintot is spórolhattok, mégis minőségi anyagból készült esküvői cipő lesz majd a lábatokon.

A menyasszonyok többsége átlagosan 8-10 ezer forintot költ a cipőjére, a vőlegények cipője hasonló összegbe kerül.

Ha speciálisan kialakított cipőre van szükségetek, mert nem könnyen találtok a lábatokra való cipőt (túl kicsi vagy túl nagy méret, különleges lábforma, betegség, stb miatt), akkor számítsatok arra, hogy valószínűleg nagyobb összeget kell majd fordítanotok az esküvői cipőre.

Esküvői cipő menyasszonyoknak

Az a legizgalmasabb az esküvői cipő kiválasztásában, hogy minden menyasszony számára más jelent az álomcipő. Sokan csakis magassarkúban tudják elképzelni magukat a nagy napon, mások inkább egy törpesarkú vagy teljesen lapos topánkát – mondjuk egy balerina cipőt – szeretnének viselni a menyasszonyi ruha mellé.

Ha pedig bevállalós menyasszonyok vagytok, és ragaszkodtok a tornacipőhöz, a katonai bakancshoz, a cowboy- vagy a gumicsizmához, abban is büszkén vonulhattok az oltár elé. A választás csak rajtatok múlik.

Magassarkú esküvői cipő

A legtöbb menyasszony magassarkú cipőt választ esküvői cipőnek, ezért a piacon ebből a cipőből található a legtöbb változat. Kiválasztás előtt gondoljátok át, hogy mennyire könnyen jártok magassarkúban, és hogy mekkora sarok lenne a legideálisabb a nagy napra. Ha a vőlegényetek nem túl magas, akkor ügyeljetek rá, hogy ne legyetek sokkal magasabbak nála a cipőben – hacsak nem zavar benneteket a magasságkülönbség.

Nézelődhettek különféle anyagok és színek között, utóbbiban nyilvánvalóan a fehér, az ekrü, és a nude cipők a legnépszerűbbek, míg az anyagok között a bőr, és a selyem igazi különlegességnek számít.

A díszítés persze ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – mint az anyag, így a kővel kirakott, a csipkés, a flitteres és a hímzett darabok mellett egyre nagyobb a kereslet az egyedi mintás cipellőkre, és a színes példányokra is.

3 jó tanács!

Törjétek be otthon a cipőt, hogy ne okozzon kellemetlen pillanatokat az esküvő napján.

Ha hófehér a cipőtök, ügyeljetek rá, hogy ne fogja be semmi az anyagot. Véletlenül se legyen fűfoltos, és vigyázzatok rá, hogy az orrát se rúgjátok le az első pillanatban.

Bátrak vagytok? Válasszatok egy vagány kék, piros vagy akár fekete darabot a menyasszonyi ruhához, ma már egyáltalán nem botrányos ez a döntés.

Alacsony sarkú esküvői cipő

Ezek azok a cipők, amelyeknek a sarka csupán 2-5 centi magas, messze állnak a 8-10 centis cipőktől. Sokkal kényelmesebb bennük járni, ha a hétköznapokon nem gyakran viseltek magassarkú cipőt, viszont ezt szeretnétek, hogyha az esküvőn szép tartásotok lenne a sarkaknak köszönhetően.

Egyre több menyasszony dönt az alacsony sarkú esküvői mellett, mert ebben könnyebbnek érzik a táncolást, és az egész napos pörgés-forgást, rohangálást, ezért ha ti is elgondolkodtatok azon, hogy ilyen cipőt viseljetek, nem kell aggódnotok, bőven lesz választék a boltok polcain.

Arra azért figyeljetek, hogy az orra kényelmes, de trendi legyen, ugyanis az esküvői fotókon szinte biztos, hogy látszani fog a cipőtök, és ott bizony nagy hangsúlyt kaphatnak a kecses sarkak. Az alacsony és a magassarkú cipők szinte minden fazonú menyasszonyi ruhához passzolnak, csak figyeljetek rá, hogy a színek is passzoljanak egymáshoz!

Lapos cipellő/Balerina

Sportcipők, balerina cipők és lapos szandálok. Egyre népszerűbbek, sok menyasszony dönt úgy, hogy a kényelem fontosabb számára, mint a magas sarok. Persze csupán azért, mert ezek a cipők kényelmesebbek, még egyáltalán nem biztos, hogy kevésbé elegánsak és szépek, mint a magassarkú társaik.

Köztük is találhattok csipkés, vagy kövekkel díszített darabokat, sőt, gyakran szerepel rajtuk a „Bride”, vagy a „Mr&Mrs” felirat.  A Kate Spade New York divatmárka pedig megálmodta a Keds cipőket, és piacra dobták a gyöngyökkel, brossokkal, csillámokkal, és flitterekkel díszített menyasszonyi sneakereket!

Jó tanács!

Mielőtt kiválasztanátok a tökéletes darabot, próbáljátok fel talpbetéttel is, mert nem biztos, hogy árt, ha a papírvékony talpakat megtámogatjátok egy kicsit. Könnyebb lesz benne a járás, és még éjszaka sem fáj majd benne a sarkatok!

Esküvői cipő vőlegényeknek

A vőlegény esküvői cipőjének kiválasztása a menyasszonyéhoz képest jóval könnyebb feladat, hiszen itt nemigen kell a sarkak méretével, vagy a csillogó kövekkel bíbelődni. Mégis, elmúltak már azok az idők, amikor egy szokványos „fekete ünnepi cipővel” ki lehetett pipálni a férfiak ünnepi cipőjének kiválasztását.

A férficipőknél általában az orr formája és a cipő színe mérvadó, így a kerek orrú, hegyes orrú és szögletes orrú cipők között is óriási különbség lehet, már csak a színük miatt is.

Választhattok matt vagy fényes cipőt, ez tulajdonképpen csak ízlés kérdése, viszont a cipő színének kiválasztása leginkább az öltöny színének függvényében kell, hogy történjen. Annyi teljesen bizonyos, hogy az elmúlt években már nemigen viseltek a vőlegények kerek orrú cipőt.

Jó tanács!

Kezdjetek el időben keresni a vőlegénynek is cipőt, mert sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy az egyszerűnek tűnő feladatról kiderül, hogy sokkal több nyomozást és kutatást igényel, mint gondoltátok!

Tornacipő, katonai bakancs, cowboy csizma és gumicsizma

Az ilyen vagány választás csak akkor működik, ha párban csináljátok, vagyis mindketten ugyanazt viselitek. Egy gumicsizma mellett érdekesen mutat egy Jimmy Choo topánka, ugyanakkor a katonai bakancs és a cowboy csizma sem túl jó párosítás.

Nyilvánvalóan az említett cipők közül a tornacipő a legnépszerűbb választás, az internet hemzseg a tornacipős esküvői képektől. Megtetszett nektek is az ötlet? Nyugodtan vállaljátok be, csak figyeljetek oda arra, hogy a cipő is szerepet kapjon a nagy napon, ha már ilyen rendhagyó döntést hoztok. Jól mutathat egy rövid menyasszonyi ruha, egy tütü vagy egy vintage ruha mellett, akár valamilyen élénk színben is.

A gumicsizma, a katonai bakancs és a cowboy csizma pedig oltári jó választás lehet egy izgalmas kreatív fotózáshoz! Ne hagyjátok ki őket a buliból!

Nézelődjetek bátran, gondoljátok át alaposan a döntést, és csapjatok le a tökéletes esküvői cipőkre. Reméljük, tudtunk nektek segíteni a döntésben!