Örök kérdés a menyasszonyok körében, hogy milyen a tökéletes alkalmi cipő. Milyen színű, milyen magas a sarka, miből készül? Milyen cipők divatosak most? Milyen modellt válasszanak a koszorúslányok, a tanúk, és az örömanyák? Az idei trendekről, és a cipőválasztás szempontjairól Kecskés Emesével, a Heels-Baldowski cipőmárka tulajdonosával beszélgettünk.

Heels Baldowski esküvői cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Jellemzően milyen magas sarkú alkalmi cipő mellett döntenek a menyasszonyok?

A 8-12 centiméteres sarkú cipőt azok a menyasszonyok választják általában, akik egyébként is hordanak magas sarkú cipőt. A 8-9 cm-es sarok a legkedveltebb, a 10-12 centit azok a hölgyek választják, akik hetente többször is viselnek ilyen magasat, vagy a párjukhoz képest sokkal alacsonyabbak.

Aki lapos esküvői cipőben gondolkodik, az általában a balerina fazont választja, de egyre kedveltebb a torna cipő vagy slip-on, nyáron a saru is.

A menyasszonyok kényelmi szempont alapján is dönthetnek, hiszen nem mindenki bírja még a törpe sarkú cipőt sem. Van olyan pár, ahol a menyasszony egymagas a vőlegénnyel, így a magas hölgyek is a lapos vagy max. 3 cm-es sarokmagasságot választják.

Heels Baldowski esküvői cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Milyen alkalmi cipő illik a koszorúslányokhoz, tanúkhoz, és örömanyákhoz?

Egy koszorúslány általában a ruha színéhez  választ cipőt illetve kiegészítőt, esetleg a dekorációhoz és a csokorhoz. Színben és formában inkább a feltűnő darabokat kedvelik, a balerinától egészen a 12 cm-es sarokmagasságot is bevállalják.

A tanúk ezzel szemben a visszafogott darabokat részesítik előnyben, de ez természetesen itt is a ruhától függ. Egy sötétkék egyszerű ruhához például nagyon jól társítható egy ezüst szandál vagy cipő, de egy alap natúr, púder vagy nude színű, 6-8 cm sarokmagasságú körömcipő a legjobb választás.

Heels Baldowski alkalmi cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Az örömanya cipő még visszafogottabb, színben is és sarokmagasságban is.  Hacsak nem téli esküvőről beszélünk, talán az örömanyánál a legelfogadottabb a fekete színű cipő (nekem nem ad összhangot, egy szép képet, egy pink vagy egy barack ruhát viselő koszorúslány fekete körömcipővel, még ha az ember csokibarna akkor sem).

Sarokválasztásnál a legkedveltebb a 3-4 cm-s magasság tömb, sarokkal, kerek orral és egy minimális dísszel a tetején.

A fiatalabb,”bevállalósabb” örömanyák inkább a körömcipőket részesítik előnyben, de ez függ természetesen a láb formájától is, hisz 50 évesen lehet valaki vékony, és nagyon csinos, de bütyökkel és kalapácsujjal megáldva. Színben a fekete, sötétkék, pasztell színeket választják, általában ők is a ruhához választanak cipőt.

Heels Baldowski piros esküvői cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Keresik a menyasszonyok a színes cipőket is?

Igen, színes cipőket is egyre többen választanak, habár most inkább a fehér, a púder, a homok, a nude és a cukorkaszínek a menők. A piros, királykék és zöld is kedvelt szín, mert ezt akár már a menyecske ruhájukhoz is társíthatják, és ez anyagi szempontból sem utolsó.

A színes cipőket a metál színek előzik meg, magasan az arany és ezüst vezet. Egy darabig a fehéret és az ekrüt teljesen fel is váltották.

Heels Baldowski esküvői cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Milyen a tökéletes menyecske alkalmi cipő?

A menyecskék  általában kisebb sarkú darabot választanak, mint az esküvői cipőjük. Váltócipő egy lagzira elengedhetetlen. Ha a textúráját nézzük, inkább a velúr, mint a natúr bőr, én személy szerint nagyon szeretem azokat a szandálokat aminek a lábujj része is velúr, nagyon jó érzetet ad. Szintén a ruha színéhez választanak cipőt.

Miért érdemes bőrből készült cipőt viselni a nagy napon?

Egy bőrből készült alkalmi cipő több évig is kitart, ha vigyázunk rá és ápoljuk, dobozban vagy porzsákban tároljuk. Igazodik a lábhoz, de első alkalommal több órán át nem szabad viselni, mert a kislábujjat, a sarokrészt és a bütyköt is feltöri, vízhólyagos lesz a lábunk.

A nagy nap előtt érdemes 1 héttel  otthon hozzászoktatni a lábunkat, napi 5 perc séta benne és már tágulni is fog a rizikósabb helyeken.

bokapántos esküvői cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Kiknek ajánlod a bokapántos modelleket?

Egy bokapántos modellt – legyen szandál vagy alkalmi cipő – általában azok választanak, akik bizonytalanok a magasabb sarok miatt. Azt kell mondanom, hogy sajnos a pánt a bokaficamtól nem véd meg! 6 cm alatti saroknál pedig már nem csinos.

A vastag bokapántot a vékony, csontos bokájú hölgyeknek ajánlom, hisz erősíti a lábat, a keresztbe sok pántos szandál viszont nyújtja.

Heels Baldowski esküvői cipő

Fotó: Heels-Baldowski

Hogyan befolyásolja a cipőválasztást a rövid menyasszonyi ruha?

Rövid ruhánál  a leglényegesebb szempont az, hogy milyen az alkalmi cipő állapota. Nem szép látvány, ha egy régi kitaposott, megszokott modellt választunk. A szín mellett amit nagyon szeretnek megmutatni a menyasszonyok, az a díszített cipő. Általában klipszet tesznek rá, de „gyárilag is” vásárolható, akár nagyobb kővel díszítve.

Heels Baldowski logó

Fotó: Heels-Baldowski

Összességében elmondható, hogy mostanában színben és sarokmagasságban is olyan cipőt választanak a menyasszonyok, amit a nagy nap után is viselhetnek egy farmerral (tehát nem csak 1 alkalommal lehet felvenni).

Érdemes végiggondolni, ahogy a ruhánál is, cipőből is olyat válasszunk, amiben tudunk menni, és kihasználható, még ha díszített is, illetve minőségi anyagból készült…anyagilag és hosszútávon sokkal jobban járunk.