Lakodalom

Az esküvő / lakodalom főbb elemei

Az esküvőkhöz számos szokás és hagyomány kötődik, és nem is gondolnátok, hogy ezek mennyit változtathatnak a szertartás és a lakodalom menetén. Ügyeljetek arra, hogy ne maradjon ki semmilyen fontos részlet, és tiétek lesz a legtökéletesebb nap, pont olyan, amilyenre vágytatok!

 

NYITÓTÁNC

nyitótánccal nyitja meg a menyasszony és a vőlegény a lagzit. A szokás a tengerentúlról érkezett hozzánk, de napjainkra már szinte minden esküvő szerves része lett. A zene kiválasztásánál mindenképpen törekedjetek arra, hogy saját érzéseiteket, és ízlésvilágotokat tükrözze, ha pedig nem vagytok biztosak a tánctudásotokban, vegyetek táncórákat egy hivatásos tánctanártól!

eskuvoi-nyitotanc

 

POHÁRKÖSZÖNTŐK

Sok lagzin szokás, hogy a vőlegény és a menyasszony családjának férfi tagjai (főleg az örömapák és a tanúk) pohárköszöntő formájában éltetik az ifjú párt, és elmesélnek néhány közös történetet, vagy gyerekkori sztorit róluk. Bizonyos esküvőkön ez a programpont kimarad, míg máshol ragaszkodnak hozzá a családok.

LAKODALMAS JÁTÉKOK

A fakanáltánc, a tojásos kaszkadőrködés és a pezsgőivás a menyasszony cipőjéből bizonyára számotokra is ismerős lakodalmas játékok, a legtöbb ceremóniamester és vőfély ennek ellenére azt mondja, ha igazán jó a hangulat egy lagzin, akkor nem jut idő a játékokra, csak a táncra. Ha mégis ragaszkodtok ahhoz, hogy valamilyen játék legyen az esküvőtökön, tegyétek talonba a lehetőségét, de ne erőltessétek, ha úgy látjátok, hogy nélküle is nagy az „ereszd el a hajam”.

 

 GYERTYAFÉNY KERINGŐ

A hagyomány szerint a menyasszony és a vőlegény újdonsült házaspárként éjfélkor, gyertyafény kíséretében táncolja el az angol vagy bécsi keringőt. A gyertyafény keringőt általában az angolkeringővel szokták táncolni, de vannak lassúra komponált bécsi keringők is, melyek tökéletesen alkalmasak a tánchoz. Tánc közben a pár és a vendégsereg kezében is gyertyák égnek a besötétített teremben, ezért nagyon mutatós program.
Legtöbbször még a menyasszonyi ruhában történik ez a tánc, és ezután megy el a pár átöltözni, de vannak olyan lagzik, ahol ezt a táncot menyasszonytáncnaknevezik.

MENYASSZONYTÁNC ÉS MENYECSKETÁNC

A menyasszonytánc régi esküvői hagyomány, de a mai modern esküvőknek is elengedhetetlen része maradt. Általában éjfélkor táncolják, ilyenkor táncol a menyasszony utoljára lányként menyasszonyi ruhában. A vőfély, a násznagy vagy a ceremóniamester hangos „Eladó a menyasszony!” kiáltással és egy kondér csapkodásával hívja fel a vendégek figyelmét a menyasszonytáncra, többnyire ők kezdik meg a táncot a menyasszonnyal, és a vőlegény zárja.
A vendégek az edénybe dobják a tánc “váltságdíját” jelentő pénzösszeget. Sokfelé a menyasszonytánc helyett menyecsketáncot szokás táncolni, ilyenkor éjfél után a menyecskeruhát viselő új asszonyt táncoltatják meg.

NÁSZAJÁNDÉKOK ÁTADÁSA

Régen úgy tartották, hogy egy lányt az esküvő előtt illik „kistafírungozni”, ami azt jelentette, hogy a lányos házban összekészítettek megfelelő mennyiségű ágyneműt, törölközőt, tányért és edényt, hogy az új asszony ne üres kézzel menjen egy házasságba. Később a menyasszony, és a vőlegény rokonsága már olyan nászajándékot választott, amivel kiegészíthették a pár közös háztartását.
Manapság gyakran kapnak a párok tárgyak helyett vásárlási utalványokat, élményt, vagy pénzt ajándékba, melyet a vendégek a szertartás után, a lagzi közben vagy a menyasszonytánc alkalmával adnak át a vendégek.

 

 MORZSALAGZI

Nagyon gyakori, hogy a lakodalmas háznál az esküvő másnapján morzsalagzit rendeznek, amikor felcsipegetik a vendégek a megmaradt morzsákat. Természetesen erre az alkalomra tartalékolnak a háznál süteményt és más finomságokat is, hiszen sokszor azok az ismerősök, akik nem voltak hivatalosak a lagziba, ilyenkor gratulálnak az ifjú párnak.

CSOMAGOLÁS A NÁSZÚTRA

Az esküvő utáni napokban bőven jut idő a bőröndök előkeresésére és a csomagolásra. Írjatok listát a szükséges holmikról, és ha külföldre utaztok, ne feledkezzetek meg a biztosításról sem! Ha még eddig nem tettétek meg, váltsatok pénzt, és mérjétek le a bőröndök súlyát, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a reptéren!

naszut

 

KÖSZÖNŐAJÁNDÉKOK VAGY KÁRTYÁK ELKÜLDÉSE

Sok pár az esküvő után küldi el a köszönőajándékokat vagy kártyákat a vendégeknek, hogy kifejezzék hálájukat a jelenlétükért, és a nászajándékokért. Ha ti is ezt tervezitek, mindenképpen írjatok a násznép tagjainak néhány személyes sort, és esetleg küldjetek nekik pár esküvői fotót, amin velük szerepeltek. Kedves és figyelmes gesztus!