Habosbabos Esküvői Magazin > Lánykérés  > Lánykérési szokások, eljegyzés bejelentése

Lánykérési szokások, eljegyzés bejelentése

Lánykérés, eljegyzés, eljegyzési party, eljegyzési ajándék. Sokat halljátok ezeket a szavakat, de nem igazán tudjátok, hogy melyik mit takar pontosan? Most a végére járunk a kérdésnek, tartsatok velünk!

Kategóriafüggetlen banner

A lánykérés

A hagyomány szerint mielőtt a vőlegény felteszi a nagy kérdést a szerelmének, el kell mennie a menyasszony szüleihez, és meg kell kérnie az édesapától a lány kezét. Bár napjainkban már nagyon kevesen ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz, régebben elképzelhetetlen lett volna egy esküvő lánykérés nélkül. Ekkor a vőlegény biztosította a szülőket arról, hogy komolyak a szándékai, és szeretné feleségül venni a lányukat.

Amennyiben nálatok is igen konzervatívak a szülők, és ragaszkodnak a hagyományokhoz, gondoljátok meg, hogy követitek-e a régi szokásokat. Biztosan nagyra értékelik majd a kedves gesztust!

fotó: pinterest.com

Az eljegyzés

Az eljegyzés hírét az etikett szerint először a menyasszony szüleivel illik tudatni, majd a vőlegény szülei következnek, ezután a többi családtag, rokon, barát és ismerős. A szülőkön és az egészen közeli családtagokon kívül másokkal nyugodtan közölhetitek az örömhírt telefonon vagy elektronikus úton is, hiszen manapság már úgyis az a legjellemzőbb, hogy a párok a közösségi média felületein teszik közzé életük fontosabb állomásait.

Fontos, hogy ha a vőlegény vagy a menyasszony elvált, vagy özvegy, akkor is tudassátok az eljegyzés hírét a korábbi örömszülőkkel. Ez azért is fontos, mert ha az előző házasságból gyermekek is születtek, akkor őket is nagymértékben érinti majd az, ha ismét megházasodtok.

Az etikett szerint minden esetben illik mihamarabb megköszönni a gratulációkat, még akkor is, ha csupán egy-két szavas kommentben jelennek meg valamelyik közösségi oldalon.

fotó: pexels.com

Az eljegyzési vacsora

Ez a divathullám Amerikából indult, de manapság nagyon közkedvelt a párok körében. Azokban a szélsőséges esetekben remek alkalom lehet egy ilyen vacsora, amikor a menyasszony és a vőlegény szülei még nem ismerik egymást. Ekkor – a hagyomány szerint – a menyasszony szülei szokták meghívni a vőlegény szüleit az eljegyzési vacsorára.

Erre az eseményre a pár sok esetben a családtagokon és a rokonokon kívül a barátokat, esetleg a munkatársakat is meghívja, hogy együtt ünnepeljék az eljegyzést. Az ilyen nagyobb partikon megismerhetik közelebbről egymás barátait és távolabbi rokonait is, miközben hivatalosan is bejelentik az eljegyzést (bár természetesen ez nem feltétele az esküvőnek). A partin nem kell beszédet tartanotok, de elképzelhető, hogy a tiszteletetekre több pohárköszöntőt is mondanak majd. Olyannak tűnik, mint egy előesküvő? Nem véletlenül, ugyanis gyakorlatilag egy ilyen fogadás elég nagyszabású ahhoz, hogy felérjen egy elegáns lagzival.

fotó: pixabay.com

Milyen helyszínen szokás tartani a fogadást?

Általában a lányos háznál tartják a fogadást, ahol hidegtálakkal, szendvicsekkel, de akár többfogásos menüvel is kínálhatják a vendégeket, a hagyomány szerint az italokról a vőlegény szülei gondoskodnak. Abban az esetben, ha a pár ragaszkodik ahhoz, hogy a saját lakásában vagy házában legyen a vacsora, az örömszülők nyugodtan vendégeskedhetnek a „gyerekeknél”, hiszen ez esetben nem ők a házigazdák.

A vőlegény a hagyomány szerint virággal készül a menyasszonynak, és az örömanyának, míg az örömapát egy üveg itallal köszönti.

Mit illik ajándékba vinni egy eljegyzési vacsorára?

Nem kötelező ajándékot vinni a párnak, ám üres kézzel biztosan nem szeretnétek beállítani egy ilyen fogadásra. Nehéz kérdés, hogy akkor mégis mivel készüljetek, hiszen senki nem szeretne sablonos ajándékot adni vagy kapni, igaz?

Mivel ez esetben nem nászajándékról van szó, ezért nem kell túlzásba esni az ajándék kiválasztásánál, egy finom ital, egy fotóalbum vagy egy ajándékutalvány megfelelő választás lehet. Ha ügyesek vagytok a konyhában, nyugodtan dobjatok össze a partira egy gyümölcssalátát, vagy egy süteményt, esetleg készítsétek el a pár kedvenc koktélját.

fotó: pexels.com

A jegyesség időszaka

Már csak egy kérdés maradt hátra, mégpedig az, hogy meddig is tart a jegyesség időszaka. Mivel az eljegyzés és az eljegyzési vacsora felkészít benneteket és a rokonokat az esküvőre, ezért nyilvánvalóan mindenki azt várja, hogy előbb-utóbb (inkább előbb) részt vehet majd a szertartáson és a lagzin is.

A jegyben járás hosszát semmilyen szabály nem írja elő, de annyi bizonyos, hogy az eljegyzést követően a párt minden eseményre együtt szokás meghívni. Az esküvői előkészületek, vagy egyes események is befolyásolhatják a jegyesség időtartamát. Előfordulhat, hogy egy bizonyos időpontra vagy helyszínre többet kell várni, anyagi problémák merülnek fel, vagy esetleg várandós a menyasszony, és a pár meg szeretné várni a baba születését, és utána tartaná meg az esküvőt.

fotó: pinterest.com

Jó tudni!

A jegyesség időszakában a párok nagy része részt szokott venni egy jegyesfotózáson, ahol közelebbről megismerkedhetnek a fotóssal és a munkájával, és kipróbálhatják, milyen a kamera előtt közösen pózolni az esküvői fotózás előtt. Ha ti is szívesen elmennétek jegyesfotózásra, kérjetek árajánlatot több fotóstól is, és feltétlenül találkozzatok velük személyesen, hogy megtapasztaljátok, szimpatikus-e számotokra a személye, a munkája vagy éppen a hozzáállása.

Arra mindenképpen érdemes odafigyelnetek, hogy a vendégeket, akiket meghívtok az eljegyzési vacsorára, illik meghívni az esküvőre, és talán a lagzira is, hiszen a fogadáson minden bizonnyal egy bizalmi kör vesz csak részt, ezáltal azt sugalljátok, hogy szívesen látjátok őket viszont a Nagy Napon is.

forrás: feil.hu