A lánykérési szokások között böngészve rengeteg új kifejezéssel találkozhattok. Ha fontosak számotokra az esküvői hagyományok, akkor nem árt, ha tudjátok, mit jelent pontosan a lánykérés, az eljegyzés, az eljegyzési vacsora, az eljegyzési ajándék vagy éppen a jegyesség időszaka. Tartsatok velünk, most kiderítjük, hogy milyen lánykérési szokásokat érdemes ismerni!

Hirdetés

Ha nem egy hagyományos lagzira készültök, akkor is könnyen előfordulhat, hogy eljegyzési vacsorát például ti is szeretnétek tartani az esküvői előtti héten a legközelebbi családtagokkal és barátokkal. Az eljegyzés bejelentése pedig napjainkban az egyik legnagyobb szenzáció a közösségi oldalakon. Döntsétek el, hogy mely eljegyzési szokások állnak hozzátok közel, és szervezzétek e szerint az esküvő előtti időszakot.

Kategóriafüggetlen banner

Lánykérési szokások – A lánykérés

A hagyomány szerint, mielőtt a vőlegény felteszi a nagy kérdést a szerelmének, el kell mennie a menyasszony szüleihez, és meg kell kérnie az édesapától a lánya kezét. Bár napjainkban már nagyon kevesen ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz, régebben elképzelhetetlen lett volna egy esküvő lánykérés nélkül. Ekkor a vőlegény biztosította a szülőket arról, hogy komolyak a szándékai, és szeretné feleségül venni a lányukat.

Falun még ma is sok helyen tartják ezt a lánykérési szokást, ha másért nem, a hagyomány és a családi szokások ápolása kedvéért biztosan.

Előfordulhat az is, hogy annyira konzervatívak az örömszülők, hogy elvárás a részükről az, hogy a vőlegény megtegye ezt a lépést a menyasszony édesapja felé. Ha a sorrendet nem is tartjátok meg, vagyis már megtörtént az eljegyzés, akkor is biztosan nagyra értékelik majd a kedves gesztust!

Eljegyzési szokások

fotó: pinterest.com

Lánykérési szokások – Az eljegyzés

Az eljegyzés hírét az etikett szerint először a menyasszony szüleivel illik tudatni, a lánykérési szokások szerint ezután a vőlegény szülei következnek, majd jön a többi családtag, rokon, barát és ismerős. A szülőkön és az egészen közeli családtagokon kívül másokkal nyugodtan közölhetitek az örömhírt telefonon vagy elektronikus úton is. Ha távol laktok egymástól, akkor természetesen ennél bonyolultabb a helyzet, akkor eltekinthettek a személyes találkozástól.

Fontos, hogy ha a vőlegény vagy a menyasszony elvált, vagy özvegy, de vannak gyerekei, akkor is tudassátok az eljegyzés hírét a korábbi örömszülőkkel, és az előző férjjel, feleséggel. Őket is nagymértékben érinti majd az, ha ismét megházasodtok.

Eljegyzés bejelentése

fotó: pinterest.com

Lánykérési szokás – Eljegyzés az interneten

Manapság az a legjellemzőbb, hogy a párok a közösségi oldalaikon teszik közzé életük fontosabb állomásait, így természetesen a lánykérést is. Változnak az idők, így ez egyáltalán nem rendhagyó megoldás, nyugodtan éljetek vele ti is.

Tipp!

Rengeteg ötletes lánykéréssel találkozhattok nap mint nap, és legalább ennyire kreatív az is, ahogyan a párok bejelentik az eljegyzésüket. Az alábbi ötletek közül nyugodtan szemezgessetek, szerintünk van köztük 2-3 igazán vicces/romantikus is.

Az etikett szerint minden esetben illik mihamarabb megköszönni a gratulációkat, még akkor is, ha csupán egy-két szavas kommentben jelennek meg valamelyik közösségi oldalon. Meg aztán – valljuk be – valószínűleg egy kicsit ezért is tudattátok mindenkivel a Facebookon vagy Instagramon a jó hírt.

Lánykérési szokások – Az eljegyzési vacsora

Ez a divathullám Amerikából indult, de manapság itthon is nagyon közkedvelt a párok körében. Azokban a szélsőséges esetekben például kifejezetten hasznos lehet egy ilyen vacsora, amikor a menyasszony és a vőlegény szülei még nem ismerik egymást. Ekkor – a hagyomány szerint – a menyasszony szülei szokták meghívni a vőlegény szüleit az eljegyzési vacsorára.

Erre az eseményre a pár sok esetben a családtagokon és a rokonokon kívül a barátokat, esetleg a munkatársakat is meghívja, hogy együtt ünnepeljék az eljegyzést. A családok a nagyobb partikon megismerhetik közelebbről egymás távolabbi rokonait is, miközben a pár hivatalosan is bejelenti az eljegyzést (bár természetesen ez nem feltétele az esküvőnek). A partin nem kell beszédet tartanotok, de elképzelhető, hogy a tiszteletetekre több pohárköszöntőt is mondanak majd.

Remek esküvői pohárköszöntő tippeket találtok ITT!

Olyannak tűnik az egész eljegyzési vacsora gondolata, mintha egy előesküvőt tartanátok? Nem véletlenül, ugyanis gyakorlatilag egy ilyen fogadás elég nagyszabású ahhoz, hogy felérjen egy elegáns lagzival. Azt minden pár maga dönti el, hogy belefér-e az esküvői költségvetésbe.

Lánykérés

fotó: pixabay.com

Az eljegyzési vacsora helyszíne

Általában a lányos háznál tartják a fogadást, ahol hidegtálakkal, szendvicsekkel, de akár többfogásos menüvel is kínálhatják a vendégeket. A hagyomány szerint az italokról a vőlegény szülei gondoskodnak. Abban az esetben, ha a pár ragaszkodik ahhoz, hogy a saját lakásában vagy házában legyen a vacsora, az örömszülők nyugodtan vendégeskedhetnek a „gyerekeknél”, hiszen ez esetben nem ők a házigazdák.

Ti is így terveztétek? Remek! Gondoljatok arra, hogy a lánykérési szokások szerint ilyenkor a vőlegény virággal készül a menyasszony, és az örömanya számára, míg az örömapát egy üveg itallal köszönti.

Lánykérési szokások

fotó: pexels.com

Ajándék az eljegyzési vacsorára

Nem kötelező ajándékot vinni a párnak, ám üres kézzel biztosan nem szeretnétek beállítani egy ilyen fogadásra. Nehéz kérdés, hogy akkor mégis mivel készüljetek, hiszen senki nem szeretne sablonos ajándékot adni vagy kapni, igaz?

Mivel ez esetben nem nászajándékról van szó, ezért nem kell túlzásba esni az ajándék kiválasztásánál, egy finom ital, egy fotóalbum vagy egy ajándékutalvány megfelelő választás lehet. Ha ügyesek vagytok a konyhában, nyugodtan dobjatok össze a partira egy gyümölcssalátát, vagy egy süteményt, esetleg készítsétek el a pár kedvenc koktélját.

Tipp!

Ajándék/nászajándék ötletekért kattintsatok IDE!

Eljegyzési vacsora

fotó: pexels.com

A jegyesség időszaka

Már csak egy kérdés maradt hátra, mégpedig az, hogy meddig is tart a jegyesség időszaka. Mivel az eljegyzés és az eljegyzési vacsora felkészít benneteket és a rokonokat az esküvőre, ezért nyilvánvalóan mindenki azt várja, hogy előbb-utóbb (inkább előbb) részt vehet majd a szertartáson és a lagzin is.

A jegyben járás hosszát semmilyen szabály nem írja elő, de annyi bizonyos, hogy az eljegyzést követően a párt minden eseményre együtt szokás meghívni.

Az esküvői előkészületek, vagy egyes események is befolyásolhatják a jegyesség időtartamát. Előfordulhat, hogy egy bizonyos időpontra vagy helyszínre többet kell várni, anyagi problémák merülnek fel, vagy esetleg várandós a menyasszony, és a pár meg szeretné várni a baba születését, és utána tartaná meg az esküvőt.

Arra mindenképpen érdemes odafigyelnetek, hogy a vendégeket, akiket meghívtok az eljegyzési vacsorára, illik meghívni az esküvőre, és talán a lagzira is, hiszen a fogadáson minden bizonnyal egy bizalmi kör vesz csak részt, ezáltal azt sugalljátok, hogy szívesen látjátok őket viszont a Nagy Napon is.

Jegyesség időszaka

fotó: pinterest.com

Jegyesfotózás

A jegyesség időszakában a párok nagy része részt szokott venni egy jegyesfotózáson. Közelebbről megismerkedhetnek a fotóssal és a munkájával, és kipróbálhatják, milyen a kamera előtt közösen pózolni az esküvői fotózás előtt.

Ha ti is szívesen elmennétek jegyesfotózásra, kérjetek árajánlatot több fotóstól is, és feltétlenül találkozzatok velük személyesen, hogy megtapasztaljátok, szimpatikus-e számotokra a személye, a munkája vagy éppen a hozzáállása.

Lánykérési szokások

Nincs más hátra, el kell döntenetek, hogy melyek azok a lánykérési szokások, amihez feltétlenül ragaszkodtok. Ha tetszik az eljegyzési vacsora ötlete, szervezzetek egy hatalmas banzájt, és bulizzatok egyet közösen. Alapozzátok meg a hangulatot a lagzihoz, és kapcsolódjatok ki egy kicsit. Lesz még bőven stressz az esküvőszervezés során!

forrás: feil.hu