Ruhaszalonok és Tervezők

Szűrés a kategórián belül (Menyasszonyi ruha)


 

A tökéletes menyasszonyi ruha

A tökéletes menyasszonyi ruha kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen annyi fazon és stílus közül választhatunk, hogy nehéz szűkíteni a választékot. A ruha határozza meg a szertartás stílusát (vagy fordítva), ezért nagyon fontos kérdés, hogy miben szeretnénk kimondani az igent. Az első, és legfontosabb kérdés, hogy mit szeretnénk hangsúlyozni a ruhával, illetve milyen színek, és anyagok tetszenek.

Menyasszonyi ruha típusok minden alakra

Nem mindenkinek áll jól minden ruhatípus. Tisztában kell lennünk a testi adottságainkkal, és az erősségeinket kell hangsúlyozni. Fontos felmérni, hogy melyik alkattípusba tartozunk, így már sokkal könnyebb lesz választani a menyasszonyi ruha típusok között.

Homokóra alkat

A homokóra alkatot gömbölyű formák és vastagabb combok jellemzik. Az ilyen alkatú nőknek általában arányos, kerek válluk és csípőjük van, vékony „darázsderékkal”.

Oszlop alkat

Az oszlop alakú menyasszonyok nagyon vékonyak, keskeny a csípőjük, és kicsi a mellük.

Alma alkat

Az alma alkatú nőknek az átlagosnál nagyobb a mellük és a hasuk, a derekuk azonban nem hangsúlyos. A fenék lapos, a lábak pedig vékonyak.

Körte alkat

A körte alkatúaknak széles a csípője és vastag a combja. A has lapos, a derék vékony, kisebbek a mellek és formás a hát és a kar.

Menyasszonyi ruha típusok

A menyasszony alakjának meghatározása után a következő lépés a menyasszonyi ruha típusának kiválasztása.

„A” vonalú menyasszonyi ruha

Ez az egyik legelőnyösebb típus, nyújtja az alakot. A csípő tájékát keskenyíti, de egy előnyös felsőrésszel is sokat csalhatunk optikailag a csípőnkről. Bármilyen típusú fátyol és kalap illik hozzá, minden stílusú esküvőn remekül mutat.

Báli fazonú menyasszonyi ruha

A báli fazonú menyasszonyi ruha a középmagas és magas menyasszonyokon mutat jól. Az ilyen ruhákhoz szükséges az arányos derékrész, jól illik hozzá a csónaknyakú és a pánt nélküli felső is, illetve a hosszú ujjak.

Görög stílusú menyasszonyi ruha

A fazon legfőbb ismertetőjele a mell alatti szabásvonal. A szoknya földig ér, lefelé fokozatosan és finoman bővül. A fazon gyönyörűen kiemeli a dekoltázst, és elfedi a mell alatti részeket. Remek választás lehet teltebb idomú vagy állapotos menyasszonyok számára.

Aszimmetrikus menyasszonyi ruha

Ez a fazon részben elfedi a hátat és a mellkast, ugyanakkor a tekintetet eltereli az erősebb csípőről és körte alakról.

Sellőfazonú vagy trombita ruha

Ez a fazon nagyon jól áll a homokóra alkatú lányoknak, mérettől függetlenül. Próba közben fontos figyelni arra, hogy biztosan kényelmes legyen. Ha a szoknya combközéptől lefelé bővül, az általában az alacsony menyasszonyoknak is jól áll, míg a térdtől lefelé bővülő fazont a magas, hosszú lábú menyasszonyoknak ajánlják.

Rövid menyasszonyi ruha

Azok a menyasszonyok, akiknek szép formás a vádlija és vékony a bokája, nyugodtan viselhetnek rövid menyasszonyi ruhát is a nagy napon.

Fontos, hogy a szoknya ne legyen túlságosan rövid, és igazodjon a test formájához. Az alacsony nőket nyújthatja egy hosszanti fodrozás vagy díszítés, a rövid lábakat pedig hosszíthatja egy karcsúsított ruha. Nagyon divatos a színes magas sarkú cipő is ehhez a fazonhoz.

Várandós menyasszonyi ruha

A várandós menyasszonyok teste–lelke is változik, és az esküvőszervezés időszaka végigkíséri ezt a folyamatot. Ha ugyanannyira szeretnénk hangsúlyozni a várandósságot, mint a menyasszonyi örömöt, több dologra oda kell figyelni a várandós menyasszonyi ruha kiválasztása közben.

Olyan menyasszonyi ruhát kell választani, amely kényelmes, nem szorít, nem csúszkál, és bőrbarát anyagból készült! Ilyen lehet például egy könnyed sifon, vagy egy lágy pamut csipke. Érdemes keresni egy profi varrónőt, aki a nagy nap előtt is készenlétben áll, ha segítségre van szükségünk. Nem kötelező a hófehér menyasszonyi ruha, így kismamaként is választhatunk egy ekrü, púder rózsaszín, pezsgőszínű vagy akár aranyszínű darabot!

Mivel a ruha középső, illetve alsó részével kevésbé lehet játszani, izgalmassá tehetjük a ruha felső, illetve vállrészét.

Molett menyasszonyi ruha

A molett menyasszonyi ruhák választéka is igen nagy, mert a szolgáltatók felismerték, hogy ezekre a ruhákra is egyre nagyobb a kereslet. A molett menyasszonyoknak jól állnak a derékban karcsúsított darabok, de az elöl rövidre vágott, a teljesen rövid, a sziluettet követő és a felül szoros, alul bő ruhák is egyre népszerűbbek.

Fontos odafigyelni rá, hogy milyen melltartót viselünk a ruha alatt. A pántokkal is játszhatunk, kísérletezhetünk, hogy egy szélesebb, vagy keskenyebb pánt áll-e jobban.

Ha nem ejtett rabul egyik ruha sem, de volt, amelyiknél tetszett a szoknya, a másiknál tetszett a felső rész, a harmadiknál tetszett az anyag, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy varratjuk a molett esküvői ruhát.

Mini menyasszonyi ruha

Egy mini menyasszonyi ruha eredeti és egyedi választás lehet az esküvő napjára, ha betartjuk a miniruhák viselésére vonatkozó alapszabályokat.

Elsősorban a formás, izmos lábakon mutat jól a miniruha, tehát teljesen mindegy, hogy magasak vagyunk, vagy kifejezetten alacsonyak, nem ez a lényeg. A lényeg, hogy ne mutassunk meg minden lehetséges bőrfelületet, csak annyit, amennyitől még ízléses, és dekoratív marad az összkép.

A miniruhák legfontosabb kiegészítője a magassarkú esküvői cipő, érdemes olyan darabot választani, ami kiemeli a ruha szépségét.

Esküvői ruha bérlése

A legtöbb menyasszony az esküvői ruha bérlése mellett dönt, ennek számos előnye van. Ezek a következők:

 • Ruhapróbák öröme: Amikor belebújunk életünk első menyasszonyi ruhájába.
 • A próbálgatásnak köszönhetően mire végleges döntést hozunk, már pontosan tudni fogjuk, hogy milyen fazon áll nekünk a legjobban.
 • Olyan darabokat is viselhetünk, amelyre esetleg nem lenne keret, ha meg szeretnénk vásárolni.
 • A ruhát ránk fogják alakítani a ruhapróbák során.
 • Nem kell hosszútávon tárolni a ruhát, és nem kell az eladásával sem foglalkozni.

Próbadíj

A próbadíj olyan pénzösszeg, amit a menyasszonyi ruhapróbáért számítanak fel egyes szalonokban.

Az egyik oka, hogy a menyasszonyok nem mondják le a lefoglalt időpontokat, és nem is mennek el a próbákra, így a szalon nem tudja más menyasszonynak kiadni ezeket az órákat. A másik ok az, hogy a menyasszonyi ruhák a próbák közben folyamatosan kopnak és koszolódnak. A koszolódás sok esetben a sminktől következik be, így a ruhákat próba után gyakran kell tisztíttatni.

Esküvői ruha varratása

Egyre több menyasszony dönt úgy, hogy vásárlás és bérlés helyett varratja a ruháját. Ennek, ahogyan a bérlésnek is, vannak egyértelmű előnyei.

 • Egészen biztos, hogy pont ugyanazt a menyasszonyi ruhát senki máson nem fogjuk viszontlátni.
 • Senki nem viselte azt a ruhát előttünk, mi leszünk az elsők!
 • Végtelen mennyiségű anyagokból, formákból, és díszítésekből választhatunk.
 • Nem lesz olyan problémánk, hogy pont nincs a méretünkben a ruha, vagy nem lehet az alakunkra igazítani.
 • A legfontosabb, hogy ha a varratást választjuk, hogy azt csinálunk a ruhával az esküvő után, amit csak szeretnénk. Átalakíthatjuk, eladhatjuk, vagy eltehetjük emlékbe.

Esküvői ruha vásárlása

A vásárlás lehetőségén több okból is érdemes elgondolkodni. Nem kell félni attól, hogy a vásárlás sokkal drágább, mint a bérlés vagy a varratás, hiszen sok szalon tart kiárusítást vagy akciókat, amikor remek darabokhoz juthatunk. A vásárlás előnyei:

 • Ha első látásra beleszeretünk egy csodás ruhába, és nincs mit változtatnunk rajta, nyert ügyünk van!
 • Amint megvásároltuk a ruhát, nem kell attól tartani, hogy valaki más viselni fogja még az esküvőig.
 • Egyes ruhaszalonok kiárusítást tartanak egy-egy régebbi kifutó modellből, amely teljesen tökéletes, csak éppenséggel kell a hely a fiatalabbaknak.
 • Lezavarhatjuk akár egy nap alatt is a menyasszonyi ruha beszerzését, nem kell megvárni, hogy elérkezzen a nagy nap, vagy elkészüljön a ruha a varrodában.
 • A ruhát megtarthatjuk egy életen át.

Esküvői ruha rendelése

A menyasszonyi ruha rendelésével kapcsolatban elég, ha annyit mondunk, hogy bizonytalan, mint a kutya vacsorája. A tengerentúlról érkező olcsó darabok a legtöbb esetben silány minőségűek, a fotók pedig sok esetben nem azt a látványt nyújtják, amilyen valójában a menyasszonyi ruha.

Nem érdemes kockáztatni és a kiadásokon spórolni, főleg akkor nem, ha a menyasszonyi ruháról van szó. A rendelés nem opció, csak ha az esküvőszervezés stresszes időszakában szeretjük a bizonytalan helyzeteket.

Menyasszonyi ruha polgári esküvőre

Ha egy polgári szertartás keretein belül kötik össze életüket a jegyesek, az sok esetben megváltoztatja a ruhaválasztást is. Viselhetünk akár földig érő, abroncsos menyasszonyi ruhát is, de divatosak a koktélruhák, a kosztümök, a nadrágkosztümök, az overálok, a bohémabb ruhatípusok, és az egyedi kiegészítők.

Nincs meghatározott dress code a polgári esküvőkhöz, így akár miniruhában is kimondhatjuk a boldogító igent. Érdemes a cipőkkel és a fátyollal variálni, és ehhez igazítani a vőlegény öltözetét.

Abroncs menyasszonyi ruhához

Az abroncsról az alábbiakat nagyon fontos tudni. Meggátolja, hogy a szél a lábunk közé fújja a szoknyát. Szebb tartást ad a szoknyáknak, ha jól választunk, láthatatlanul adja ki a ruha tökéletes formáját. Emellett könnyedebbé teszi a mozgást a szoknyában, és anélkül mutatja dúsabbnak a menyasszonyi szoknyát, hogy elnehezítené a viseletet. A bőszoknyás menyasszonyi ruháknak érezhető súlyuk van, az abroncs segíti megtartani a nagyobb anyagmennyiséget is.

Az egykarikástól egészen a hat-hétkarikásig válogathatunk, de az abroncs a menyasszonyi ruhához nem feltétlenül kell, hogy óriási legyen. A legnépszerűbb változatok az egy, a három és az ötkarikás darabok. Hátrányuk szinte nincs, előnyük viszont annál inkább!

Attól függően kell megválasztanunk az abroncs típusát, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni. A legkényelmesebb abroncs menyasszonyi ruhához az úgynevezett rugalmas abroncs, de ha nagyszoknyás, tüllös szoknyát viselünk az esküvőnkön, ahhoz a többkarikás, merev abroncsot javasolják.

Színes menyasszonyi ruha

Ha egy színes ruha dobogtatja meg a szívünket, nem érdemes a negatív véleményekre hallgatni, elvégre a menyasszonyi ruhának pontosan olyannak kell lennie, mint ahogyan elképzeltük.

Nagyon divatosak a bézs és az ekrü mellett az ombre menyasszonyi ruhák, illetve a rózsaszín, a piros, és a fekete árnyalatai. Persze sok menyasszony dönt a kék, zöld, sárga, netán a szivárványos menyasszonyi ruhák mellett is.

Ezek a bohém ruhák csak azoknak a menyasszonyoknak állnak jól, akiknek illik a személyiségéhez és a stílusához a rendhagyó választás. Erre törekedjünk az esküvői ruha kiválasztása közben.

Esküvői ruha tisztítása

Az esküvői ruha tisztítása nem evidens, hogy minden esetben a menyasszonyok feladata lenne. Vannak olyan foltok (például sminknyomok), melyekhez speciális tisztítószerek kellenek, másrészről általában elég kényes és díszes ruhákról van szó. Ha béreljük a ruhát, akkor a bérlés ára tartalmazza a ruha tisztítását is, így ebben az esetben, ezzel nem is kell foglalkozni.

Mielőtt elszaladunk a legelső tisztító szalonba, érdeklődjünk, hogy vállalnak-e egyáltalán esküvői ruhatisztítást. Nem minden cég vállal felelősséget a menyasszonyi ruhákért. A ruha anyaga és minősége befolyásolhatja a tisztítás árát. A ruhatisztítókban általában alapfeltétel, hogy a ruhán lévő díszítések varrva legyenek, és ne ragasztva! Ha ragasztva vannak, nem feltétlenül vállalnak garanciát, hisz tisztítás közben a ragasztott díszek könnyebben sérülhetnek.

A minimum összeg, amellyel számolnunk kell, 10.000 forint, de a ruha anyagától és szennyezettségétől függően a tisztíttatás ára elérheti a 40.000 forintot is.

Menyecske ruha

Míg a menyasszonyi ruhák felé még ma is sok hagyománytisztelő elvárás társul, azért van lehetőség szabadabban dönteni, bátran letehetjük a voksunkat egy modern menyecske ruha mellett. Egy olyan ruhadarabról van szó, amit nem csak egyszer tudunk felvenni az életben, és ez a modern menyecske ruha egyik legnagyobb előnye. Egy modern menyecske ruha is rendelkezhet hagyományos elemekkel.

A bérlés ára 20.000-50.000-ft körül mozog, a varratás 30.000-80.000 ft-ba kerül, minőségtől és díszítettségtől függően. Ha vásárlásra adjuk a fejünket, az ár pár ezer forinttól akár a csillagos égig érhet.

Magyaros menyecske ruha

Egyre több menyasszony választ magyaros menyasszonyi ruhát napjainkban, de ezek a ruhák többnyire csak emlékeztetnek az egykori hagyományos menyecske ruhára.

Eredetileg színes, sokszor pirossal díszített viseletet hordtak, azonban egyes tájegységeken fekete ruhát öltöttek magukra. A sok alsószoknya tetejére egy színes, díszes felsőszoknyát kötöttek, amely készülhetett selyemből, kasmírból, de akár bársonyból is.  A menyasszony legpregnánsabb kifejezője nem a szoknya, hanem a fejfedő volt!

Ha úgy döntünk, hogy népies díszítést választunk, a menyasszonyi ruha anyaga, formája illeszkedjen az összképhez, és ne vonja el a figyelmet a díszített részről! A legnagyobb összhang természetesen a vőlegény, és menyasszony ruhája között kell, hogy legyen! Ha magyaros menyasszonyi ruhában vonulunk oltár elé, érdemes a vőlegénynek egy zsinórral díszített mellényt, vagy a mandzsettájánál hímzett zakót felvennie, és a menyecske ruha kiegészítőinek is passzolnia kell a stílushoz.

Menyasszonyi ruha inspirációk

A menyasszonyi ruha kulcsfontosságú kelléke a tökéletes esküvőnek. Választhattok fehér, ekrü vagy akár színes menyasszonyi ruhát is. A legfontosabb, hogy kényelmesen viselhető, a személyiségeteket tökéletesen tükröző esküvői ruhakölteményben mondjátok ki a boldogító igent!

Kismama menyasszonyi ruha - tippek és inspirációk!
2020/10/5Menyasszonyi ruha

Kismama menyasszonyi ruha - tippek és inspirációk!

Egy kisbaba érkezése maga a csoda! Ilyenkor csak magadra figyelsz, és arra a kis csöppségre, akit a szíved alatt hordasz. […]

Megérkezett a Disney esküvői ruha kollekció! - és imádjuk!
2020/3/6Menyasszonyi ruha

Megérkezett a Disney esküvői ruha kollekció! - és imádjuk!

Gyerekkorod óta arról álmodoztál, hogy igazi hercegnőként vonulsz az oltár elé a nagy napon? Egész biztos nem vagy egyedül! A […]

Top 10 menyasszonyi ruha trend 2020-ban
2020/1/13Menyasszonyi ruha

Top 10 menyasszonyi ruha trend 2020-ban

Új év, új kihívások, új menyasszonyi ruha trendek! Minden év kezdetén izgatottan figyeljük, mit álmodnak meg a legnagyobb divatguruk.  Most […]

Top 3 jolly joker menyasszonyi ruha típus
2019/12/17Menyasszonyi ruha

Top 3 jolly joker menyasszonyi ruha típus

Sokszor úgy gondoljuk, hogy egy bizonyos menyasszonyi ruha típus csak egy bizonyos testalkathoz passzol a legjobban. Ez azonban nem feltétlenül […]

Menyasszonyi uszály, mint esküvői kiegészítő
2019/11/29Menyasszonyi ruha

Menyasszonyi uszály, mint esküvői kiegészítő

Az esküvői ruha éke, alapvető stílusának meghatározója, a menyasszonyi uszály. Nagy játékteret enged az aráknak, hogy épp egyszerű, de nagyszerű, […]

12 szexi zsebes menyasszonyi ruha inspiráció
2019/11/27Menyasszonyi ruha

12 szexi zsebes menyasszonyi ruha inspiráció

Egyre inkább hozzá vagyunk szokva a rendhagyó, különleges esküvői ruhákhoz, de a zsebes menyasszonyi ruha még mindig egy izgalmas színfolt […]

A-vonalú esküvői ruha, ami mindent visz!
2019/11/26Menyasszonyi ruha

A-vonalú esküvői ruha, ami mindent visz!

Az A-vonalú esküvői ruha a menyasszonyi ruhák aduásza. Mindent visz! Mindenkinek jól áll, minden stílushoz igazítható, és mindenkinek tökéletes alakot […]

Empire esküvői ruha - A kismamák kedvence!
2019/11/22Menyasszonyi ruha

Empire esküvői ruha - A kismamák kedvence!

A klasszikus szabású empire esküvői ruha igazi jolly joker a menyasszonyi ruhák gazdag kínálatában. Ha szereted a tradicionális fazonokat, ez […]

Sellőfazonú esküvői ruha - Tedd&Ne tedd!
2019/11/21Menyasszonyi ruha

Sellőfazonú esküvői ruha - Tedd&Ne tedd!

A mesebeli hableányok ihlette sellőfazonú esküvői ruha az egyik legkedveltebb fazon, a menyasszonyok körében. Mindenkiből kihozza a nagybetűs nőt, a […]

Ellie Goulding négy menyasszonyi ruhája
2019/9/4Menyasszonyi ruha

Ellie Goulding négy menyasszonyi ruhája

Igazi mesés esküvőn kelt egybe Ellie Goulding énekesnő és szerelme, Caspar Jopling. Ellie Goulding neve biztosan ismerős számotokra, ha máshonnan nem, hát […]

Abroncs menyasszonyi ruhához - Tudnivalók
2019/8/30Menyasszonyi ruha

Abroncs menyasszonyi ruhához - Tudnivalók

Hogy feltétlenül kell-e abroncs menyasszonyi ruhához, sok menyasszonyban egy igen kétoldalú kérdés. Gyerekkorunk királylányos tündérmeséiről álmodozva, rögtön eszünkbe jutnak az […]

Esküvői ruha tisztítása - Mivel és hogyan?
2019/7/22Menyasszonyi ruha

Esküvői ruha tisztítása - Mivel és hogyan?

Az esküvői ruha tisztítása sok menyasszonynak okoz fejtörést, hisz az teljesen egyértelmű, hogy nem dobhatjuk be csak úgy ukmukfukk a […]