Egy anya életében a legfontosabb és legemlékezetesebb pillanatok egyike az, amikor férjhez megy a lánya, vagy megnősül a fia. Ez szerencsés esetben egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, ami megkívánja az elegáns, és ünnepélyes öltözetet. Az örömanya ruha kiválasztása éppen ezért nagyon fontos feladat, így nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást. Tudjátok már, hogy milyen számotokra a tökéletes örömanya ruha? Elképzelésetek sincs? Akkor segítünk egy kicsit a döntésben!

Hirdetés

A ruha fazonján, és stílusán kívül az árakról is mindenképpen érdemes beszélni. Körüljárjuk a legfontosabb kérdéseket, és reméljük, hogy közben hasznos információkat kaptok majd ahhoz, hogy hamar rátaláljatok a ruhapróba során a megfelelő örömanya ruhára. Mennyivel könnyebb a férfiaknak, nem igaz? Csak kiválasztanak egy modern és elegáns öltönyt, és nyert ügyük van!

Azért ne essetek kétségbe. Legyetek tisztában azzal, hogy mi előnyös számotokra, és tudni fogjátok, mi áll jól majd a nagy napon.

Menyasszonyi ruha banner

Örömanya ruha kiválasztása

Az örömanya alakja

A vásárlást megelőzően nem árt otthon átgondolni, hogy milyen fazonú vagy stílusú ruha áll jól az örömanya alakján. Mivel mindannyian elérő magassággal, súllyal, és arányokkal indultok neki a ruhapróbáknak (teljesen mindegy, hogy egy menyasszonyi ruha, koszorúslány ruha vagy örömanya ruha az, amit szeretnétek), fontos megnézni, hogy milyen alkat típusba tartoztok.

  • Alma alkat – Ha ebbe a típusba tartoztok, nagyobb melletek és hasatok van, a derekatok azonban nem hangsúlyos. Nagyon előnyösek az empire fazonú felsőrészek, melyeknél a mell alatti szabásvonal jótékonyan elfedi a hasat, illetve jó döntés lehet egy egyenes vonalú ruha, és a mély, V nyakkivágás, amely ellensúlyozza a széles felsőtestet.
  • Körte alkat – A körte alkatúaknak széles a csípője és vastag a combja, viszont lapos a hasa, és vékony a dereka. Ehhez az alakhoz remek választás egy A vonalú szoknyás darab, ami nem feszül a csípőre. Ha pedig a ruha felsőjével szeretnétek ellensúlyozni a csípőtöket, akkor válasszatok csónaknyakú ruhát!
  • Homokóra alkat – Ez az igazi álomalkat, tehát gyakorlatilag bármilyen ruhát választotok, nem nyúlhattok mellé. Azonban ha alacsonyak vagytok, kerüljétek a nagyon bő szoknyákat.
  • Vékony, filigrán alkat – Ha nagyon vékonyak vagytok, keskeny a csípőtök, és kicsi a melletek, akkor azt javasoljuk, hogy válasszatok egy szűk, testhezálló ruhát, akár sellőszabással. Egy mutatós stólával még elegánsabbá tehetitek a kiválasztott darabot.
  • A molettebb hölgyeken előnyösebb az alakot lazán követő ruha, melyet lágy, lenge esésű anyagból varrtak. Ahhoz, hogy a ruha leplezze a plusz kilókat, fontos, hogy sehol ne feszüljön a testre. Ezért nagyon jó választás az A vonalú ruha, mély, vagy V alakú kivágással. Nem ajánljuk a szűk, testhezálló fazonokat és a merev anyagokat.

Az örömanya ruha színe

Mielőtt teljesen konkrét választ várnátok tőlünk, elmondjuk, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok az örömanya ruha színét illetően. Ahány ház, annyi szokás, ahogyan mondani szokták, ezért olyan széles skálán mozognak a ruhák, hogy nem lehet egyértelmű határok közé szorítani őket.

A fehér, a fekete és a piros sok családnál nem jöhet szóba, tekintve hogy ezeket a színeket nem illik viselni egy esküvőn, ám sok családban nem tartják ezt a hagyományt. Ezt érdemes egyszer közösen megbeszélni, és nem adódnak később félreértések. A fekete helyett szép lehet egy sötétkék vagy kicsit harsányabb kék szín, a fehér helyett pedig egy bézs árnyalat tuti befutó lesz. A karamell és a tejeskávé mindenképpen nagy kedvencek.

Az örömanyák többsége a nem túl feltűnő árnyalatokra szavaz, így nagyon népszerűek a pasztellszínek, a földszínek, illetve a bordó különböző árnyalatai. A fagyiszínek között általában nagy a választék örömanya ruha fronton, így egy szép sárga vagy pisztáciaszín is szóba jöhet.

Mielőtt azonban eldöntitek, hogy milyen színű ruha állna jól az örömanyának, mérlegeljétek, hogy hol lesz az esküvő helyszíne, és mikor lesz az időpontja. Ez is befolyásolhatja a választást, akárcsak az, hogy a másik örömanya milyen öltözet mellett teszi le a voksát.

Persze nem minden esetben beszélnek össze az örömanyák, de nagyon gyakori, így nem tér el nagymértékben egymástól a ruházatuk. Egy vízparti esküvőre érdemes világosabb színű darabot nézni, míg egy komoly, elegáns esküvőhöz a sötétebb árnyalatok is jól passzolnak.

Tipp!

Ha úgy érzitek, hogy minden remény odaveszett, és közel van a nagy ruhaválasztó-hiszti ideje, kérjétek ki egy menyasszony stylist tanácsát a kérdésben. Ő igen hasznos tippeket adhat, szem előtt tartva az örömanya életkorát, személyiségét és ízlését!

Olyan szakemberhez is fordulhattok, aki megállapítja, hogy a bőrötök, és a hajatok árnyalatához milyen színek passzolnak. Ez a szolgáltatás nagyon népszerű napjainkban, így máris könnyebb lesz kiválasztani az örömanya ruha színét. Mit gondoltok, bevállaljátok?

Örömanya ruha variációk

Kosztüm

A kosztüm olyan viselet, amely annyi lehetőséget rejt magában, hogy szinte bárki találhat magának olyan darabot, amely tökéletesen tükrözi a személyiségét és az ízlését.

Bár nadrágot ritkábban választanak egy esküvőre az örömanyák, de előfordulhat, hogy valakinek ez a szíve vágya. Éppen ezért fontos szem előtt tartani, hogy a nadrág szára, hosszúsága és fazonja kiemelheti az örömanya alakjának előnyös részeit, és elrejtheti azokat a területeket, amelyekről szívesen vonná el mások figyelmét. Ezen könnyen segíthet a kosztümkabát szabása is.

A szoknya esetében egy egyenes vonalú, hajszálnyival a térd fölött végződő darab szuper választás lehet. Majdnem minden nőnek jól áll, de széles csípő esetén egy “A” vonalú szoknya határozottan jobb döntésnek bizonyulhat.

Tipp!

Harisnyából sosem lehet elég, így 2-3 doboz tartalék harisnya nagyon jól majd a nap folyamán. Erre ne sajnáljátok a pénzt, mert borzalmasan néz ki egy gyönyörű örömanya ruha mellett, ha felfutnak a szálak.

Komplé

A komplé eredetileg olyan női ruha és kiskabát együttese, melyek azonos anyagból készültek. Napjainkban a klasszikus viselet mellett már modernebb formában is lehet ötvözni a két ruhadarabot. A ruha felett jól mutathat egy más anyagból készült, eltérő színű vagy mintájú blézer, ami készülhet akár csipkéből is.

Az ujja rövid és ¾-es is lehet, ezért azok az örömanyák is nyugodtan viselhetik, akik nem feltétlenül szeretnének ujjatlan ruhát viselni a nagy napon. A lényeg, hogy az anyagok, színek és minták harmonizáljanak egymással.

A blézer nagyon ügyesen variálható ujjatlan vagy rövid ujjú ruhával is. Ez különösen akkor érdemes szempont, ha a polgári szertartás mellett templomi esküvőre is sor kerül, illetve az örömanya ezt a ruhát fogja viselni a lagziban is. Fontos, hogy több helyszínen is jól funkcionáljon a kiválasztott darab.

Ruha

Ha nagyon szerencsések vagytok, konfekcióöltözetet is találhattok, de akár egyedi ruhát is varrathattok olyan anyagból és színből, ami a leginkább illik hozzátok. Esetleg egy megvásárolt darabot is át lehet alakítani. Egy profi varrónő remek tanácsokat adhat, hiszen nap mint nap menyasszonyokkal és örömanyákkal foglalkozik. Jól ismeri az anyagokat, és őszintén elmondhatjátok neki azt is, ha nem vagytok elég magabiztosak egy-egy olyan kivágáshoz vagy ruhahosszhoz, amit egyébként szívesen viselnétek.

Az egyéni igényeket, a testalkatot és az életkort mindenképpen vegyétek számításba keresgélés közben. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne az örömanya ruha minden életkorban elegáns, fiatalos vagy éppen trendi! A ruha kiválasztása közben tartsátok szem előtt azt is, hogy melyik alkat típusba tartoztok.

Fontos!

Az örömanyának a menyasszonyhoz hasonlóan többször is érdemes felpróbálnia a ruháját, hogy ha szükséges, még az utolsó hetekben is méretre lehessen igazítani. Ezen ne spóroljatok, bele kell hogy férjen az időtökbe!

Örömanya ruha kiegészítők

Egy szép cipővel tovább lehet fokozni a összhatást, ez nem is lehet kérdés. A magassarkú cipők vékonyabbá és hosszabbá varázsolják a lábakat. De érdemes szem előtt tartani, hogy ha nem készültök váltócipővel, akkor nagyon kényelmetlen lesz majd egy tűsarkúban tipegni egész nap.

Akik a szürke hétköznapokon nem járnak magassarkúban, azoknak egy 3-4 centis sarok kiváló választásnak bizonyulhat a szertartás és a lagzi közben. Egy lapos cipővel sem hibázhattok, bárki bármit mond. Nem kötelező a tűsarkú, a lényeg, hogy passzoljon a cipő a ruhához, legalább árnyalatában. Feketében, aranyban, és földszínekben is.

Egy szép táska, egy mutatós kendő vagy elegáns ékszer finom kiegészítői lehetnek a szettnek, de van, aki kalapot vagy fejdíszt is bevállal az öltözékéhez. Ehhez nézzetek körül a menyasszonyi ékszerek között ide kattintva. Bár a tiara nyilvánvalóan itt nem opció, de az alapszabályokat be kell tartani!

Örömanya ruha árak

Magyarországon az örömanyák leggyakrabban vásárolják vagy varratják a ruhájukat, a legritkább esetben bérlik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy árban nincs olyan nagy különbség a bérlés és a vásárlás/varratás között, mint a menyasszonyi ruhák esetében. Ha pedig így van, akkor miért ne tartanátok meg a körülményesen kiválasztott ruhadarabot, nem igaz?

Az árak persze változóak, nem mindegy, hogy milyen üzletben nézelődtök. Bármennyire hihetetlennek tűnik, fast fashion üzletekben is lehet kapni kiváló minőségű és csodaszép egyberuhákat. Ezeknek az ára nagyjából 8.000-25.000 Ft között változik, míg a kosztümök ára kb. 15.000-30.000 Ft egy speciálisan ünnepi viseleteket árusító üzletben. Ha külön vásárolnátok blézert, akkor számítsatok rá, hogy ezek a darabok drágábbak, egy-egy szép blézer akár 20.000 Ft is lehet. Ha varratjátok a ruhát, akkor pedig sok múlik az anyag árán és a munkadíjon is.

Soknak találjátok az összegeket?

Gondoljatok csak arra, hogy az esküvő után más alkalmakkor is viselhetitek majd ezeket a ruhákat, arról nem beszélve, hogy egy örömanyának nagyon elegánsnak illik lennie a fia/lánya esküvőjén. Válasszatok olyan ruhát, ami a pénztárcátokhoz igazodik, de az anyagon és a minőségen ne spóroljatok!

Kedves Örömanyák! Kellemes nézelődést kívánunk nektek, és ne feledjétek: ha tudjátok, milyen ruha és szín passzol az alakotokhoz és a személyiségetekhez leginkább, akkor akár egyetlen nap alatt rátalálhattok az áhított ruhadarabra. Nem kell hosszú heteken át boltról boltra járkálni, és nem kell azon stresszelni, hogy nem lesz meg a ruha az esküvő napjáig.

Így mindjárt máshogyan néztek az előttetek álló feladatra, nem igaz?