Az esküvői előkészületek legmeghatározóbb pillanata, amikor igent mondunk a menyasszonyi ruhánkra. Abban a pillanatban születik meg az a menyasszony, akit elképzeltünk magunkról. És, hacsak nem örököltük meg anyukánk, nagymamánk fehér ruháját, amit – egy kis átalakítás után – viselhetünk, három lehetőség közül választhatunk. Esküvői ruha bérlése, varratása és vásárolása.

Hogy melyik a legjobb választás?

Valószínűleg mindenkinek más-más lehetőség lesz kedvező, de, ha már az esküvői készülődés alatt tökélyre fejlesztettük a lista írás művészetét, írjunk listát ennek a három lehetőségnek az előnyeiről is. Nehéz belefognod? Semmi gond! Majd mi összefoglaljuk, te pedig dőlj hátra, élvezd a napsütést, és ábrándozz tovább a nagy Ő-ről, azaz álmaid esküvői ruhájáról!

Menyasszonyi ruha banner

Esküvői ruha bérlése

Mai napig a legtöbb menyasszony az esküvői ruha bérlése mellett dönt. Ennek sok oka lehet, hiszen több előnye is van. Tegye fel a kezét, akinek most eszébe jutott Monica, Reachel és Pheobe, ahogy a kanapén ülve popcornt majszolgatnak a kölcsönvett menya ruhákban. Na, igen, lehet ennyire lazán venni a kérdést, de, ha csak nem vagytok a Jóbarátok sztárjai, nézzük meg egy kicsit alaposabban azt a listát!

Előnyei:

 • Ruhapróbák öröme: Hogy mikor fog igazán tudatosulni bennetek, hogy nemsokára férjhez mentek? Amikor belebújtok életetek első menyasszonyi ruhájába. Az esküvői ruha bérlése kapcsán talán a legnagyobb élmény maga a ruhapróbálgatás, és a szebbnél-szebb szalonok felkutatása.
 • Mire végleges döntést hoztok, már pontosan tudni fogjátok, hogy milyen fazon áll nektek a legjobban.
 • Olyan darabokat is viselhettek, amelyre nem lenne keret, hogy megvásároljátok. Egy-két évvel ezelőtti modelleket pedig még kedvezőbb áron bérelhettek.
 • Ha kicsit bő itt, vagy hosszú ott, rátok fogják alakítani! Nem véletlenül kell visszamenni nagyjából egy héttel az esküvő előtt egy végleges próbára, hisz a stresszes időszakban fel-le csúszhatnak a kilók.
 • Nem kell hosszútávon vesződni a ruha tárolásával!

Esküvői ruha varratása

Tévedés, hogy varratni csak horribilis áron lehet ruhát! Egyre több varrodát találni a piacon, érdemes kutakodnotok! A legtöbb helyen kérhettek előzetes kalkulációt e-mailben, vagy egy személyes találkozó során vázolva az elképzeléseiteket, körvonalazódni fog a válasz, a mennyibe kerül, és mikorra készül el kérdésekre!

Előnyei:

 • Egyedi, és megismételhetetlen! Egészen biztos, hogy pont ugyanazt a menyasszonyi ruhát senki máson nem fogjátok viszontlátni.
 • Senki nem izzadt bele előttetek. Igen, hát talán ez az egyik legcsábítóbb érv. Senki nem viselte azt a ruhát, ti lesztek az elsők!
 • Végtelen mennyiségű anyagokból, formákból, és díszítésekből választhattok. Csak a képzeletetek szab határt!
 • Mintha csak rátok öntötték volna! Nem lesz olyan problémátok, hogy pont nincs a méretetekben a ruha, vagy nem lehet az alakotokra igazítani.
 • Megtarthatjátok a ruhát! A legfontosabb, hogy ha a varratást választjátok, azt csináltok a ruhával az esküvő után, amit csak szeretnétek. Átalakíthatjátok, eladhatjátok, vagy eltehetitek emlékbe.

Esküvői ruha vásárlása

A vásárlás lehetősége egybeolvasztja a bérlésnek, és a varratásnak néhány előnyét. Egy izgalmas lehetőség, ha eddig eszetekbe sem jutott, érdemes elgondolkodni rajta!

Előnyei:

 • Nem kell a tervezés bonyodalmaival foglalkoznod! Ha első látásra beleszerettél egy csodás ruhába, és nincs mit változtatnod rajta, nyert ügyed van!
 • Amint megvásároltad a ruhát, nem kell attól tartanod, hogy valaki más viselni fogja még az esküvődig.
 • Egyes ruhaszalonok kiárusítást tartanak egy-egy régebbi kifutó modellből, amely teljesen tökéletes, csak éppenséggel kell a hely a fiatalabbaknak. Micsoda igazságtalanság! Na persze nem kell sajnálni ezeket a ruhákat, inkább csapjunk le rájuk, kifejezetten kedvező áron!
 • Azonnal vihető! Lezavarhatjátok akár egy nap alatt is a menyasszonyi ruha beszerzését, nem kell megvárnotok, hogy elérkezzen a nagy nap, vagy elkészüljön a ruha a varrodában.
 • Nagyon jó alapot szolgálnak ezek a ruhák, ha szeretnétek még az esküvő előtt tovább fejleszteni, vagy, ha éppen az esküvő után szeretnétek átszabni, hogy más alkalmakra is hordható legyen. Meg is tarthatjátok egy életen át, és, ha majd a gyerekeitek, unokáitok megkérdezik, hogy milyen ruhában mentetek férjhez, csak elő kell kapni a szekrény mélyéről…

Na, most könnyebb, vagy nehezebb a választás? Egy biztos. Mérlegeljétek, hogy melyek a legfontosabb érvek, és ellenérvek a fejetekben, és döntsetek az alapján. És még valami! Ne ragaszkodjatok görcsösen egyik verzióhoz sem, mert lehet, hogy pont egy másik lehetőség tartogatja a számotokra tökéletes ruhát. Türelmet, barátnőket, és egy kis csokit bekészíteni, induljon a ruhavadászat!