Habosbabos Esküvői Magazin > Menyasszonyi ruha  > Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját?
Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját

Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját?

Karácsony

Ó, hány olyan esetről lehet hallani, amikor a menyasszony és a koszorúslányok nem tudnak dűlőre jutni a koszorúslány ruha kérdésben! Pedig ha ügyesen keveritek a kártyákat, a káposzta is megmarad, és a kecske is jóllakik. Ne essetek kétségbe. Nem vagytok egyedül a problémátokkal. Segítünk eligazodni a hajmeresztő (és sokszor kellemetlen) anyagi kérdésekben! Lássuk, kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját!

Kristinus
Hirdetés

A koszorúslányok története

A 19. századi Angliában a menyasszonyok mellett több lány is részt vett az esküvő előtti készülődésben. Segítettek megszervezni a lagzit, feldíszítették a helyszíneket és a menyasszonyt virágokkal, valamint oltár elé kísérték a menyasszonyt. Ezeket a lányokat akkoriban ugyan nem koszorúslányoknak hívták, de feltehetően így alakult ki ez a „szerepkör” a későbbi szertartások alkalmával.

Menyasszonyi ruha banner

Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját?

 

Erre – ahogyan gondolhattátok is – nem lehet egyértelmű választ adni. Egyrészt azért, mert a szokások és a hagyományok még egy országon belül is igen gyakran mást „írnak elő”. Másrészt pedig azért, mert fontos úgy alakítani a folyamatokat, hogy senki ne érezze a saját pénztárcájára nézve megterhelőnek a költekezést.

Hasonló helyzetben vagytok? Azon tűnődtök, hogy hogyan kellene megbeszélni ezt a leendő koszorúslányaitokkal? Mutatunk néhány megoldási sémát – ha lehet így fogalmazni, ugyanis nyilvánvalóan minden esküvő más és más.

Nézzük, ki fizetheti a ruhákat:  

  • A menyasszony és a vőlegény állj a költségeket
  • A koszorúslányok saját maguk fizetik a ruhát
  • Közösen együtt költenek
  • Nászajándék lesz a ruha, vagyis a koszorúslányok fizetik

Mindegyik lehetőségnek van előnye és hátránya. De tény, hogy a menyasszonyok rengetegszer keresnek rá havonta arra a kérdésre, hogy kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját. Mindenki egy kicsit bizonytalan ebben. Mivel ez olyan kérdés, ahol a ruha szépsége mellett a fizetés is fontos szempont, ezért semmiképpen nem szabad okot adni a vitákra, összezördülésekre.

Lássuk, melyik opció hogyan szokott működni a gyakorlatban!

Koszorúslány ruha

A pár fizeti a ruhákat

Vannak olyan párok, akik számára teljesen egyértelmű, hogy ők állják a koszorúslány ruhákkal kapcsolatosan felmerülő költségeket. Elképzelhető, hogy a hagyományok miatt döntenek így, vagy pedig olyan magas összegű költségkeretet határoznak meg, hogy nem jelent különösebb nehézséget számukra a ruhák kifizetése. Na és persze itt van az is, hogy nem szeretnétek, ha a koszorúslányokat terhelné ez a kiadás.

Ha ti is így gondolkodtok, akkor először üljetek le a koszorúslányokkal, beszéljétek meg, hogy kinek milyen elképzelései vannak a ruhákat illetően, és hogy ezt nagyjából mekkora összegből lehet megvalósítani. Így a koszorúslányok is tisztában lesznek azzal, hogy meddig szárnyalhat a fantáziájuk.

Koszorúslány ruha kifizetése

Miért szükséges ez?

Azért, mert – hacsak nem korlátlan költségkeret áll rendelkezésetekre az esküvőszervezéshez – meg kell húzni egy bizonyos határt a koszorúslány ruhák összegét illetően. Semmiképpen se higgyétek azt, hogy arra buzdítunk benneteket, hogy spóroljatok. Mi csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy érdemes jó minőségű anyagból készült ruhákat vásárolni, mert ezek biztosan nem okoznak csalódást a nagy napon.

Akár varrathatjátok is a ruhákat, de ott ugyanez a helyzet, az anyagok és a munka minősége ott is elsődleges kell, hogy legyen.

Tipp! 

Profi varrónőt kerestek, aki valóra váltja az álmaitokat? Jó szívvel ajánljuk nektek Fannit a Fanny Fashion-től! Ő aztán tudja, hogy milyen alakhoz mi passzol leginkább, és az egyedi ötleteknek, kéréseknek is örül, hiszen szereti a kihívásokat!

Koszorúslányok ruhája

Ha magasnak találjátok az árakat, akkor se menjen a minőség rovására a választás, inkább gondoljátok át jól, hogy összesen hány koszorúslány sürgölődjön körülöttetek az esküvőn.

Emlékeztek a 27 idegen igen című filmre? Nos, Jane-nek végül 27 koszorúslánya volt az esküvőjén, ami nyilván rengeteg, de azért vannak olyan esküvők is, ahol a 4-5 is elég soknak tűnik.

Ha ti fizetitek a ruhákat és a kiegészítőket, akkor egyrészt tehát lényeges szempont az ár és a minőség függvénye, másrészt pedig a koszorúslányok számának a kérdése. Vegyétek át sorban azt is, hogy milyen szín lesz az esküvő fő színe, milyen árnyalatok jöhetnek szóba a ruháknál, és hogy meddig érjen a ruhák hossza. Így meglesznek a főbb támpontok, és sokkal könnyebb lesz meghozni a végső döntést is.

Egyedi koszorúslány ruha

Ha a koszorúslányok fizetik a ruhákat

Sok koszorúslányban fel sem merül a gondolat, hogy esetleg az ifjú párnak kellene állnia az ő ruhájának is a költségeit. Mások viszont úgy vannak vele, hogy nem vásárolnának maguknak ilyen drága öltözetet a nyár közepén, ha nem kellene esküvőre menniük. Nyilvánvalóan nem kötelező senkinek koszorúslánynak lennie, ám ez amolyan édes teher. Jó érzés ebben a szerepben tündökölni egy esküvőn, de plusz költségekkel jár. Ahogyan a nászajándék megvásárlása is. Ezért olyan nehéz jó választ adni arra, hogy kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját.

Ha úgy beszélitek meg, hogy a koszorúslányok (vagy a szüleik) vásárolják meg a ruhát, akkor abban muszáj közös nevezőre jutni, hogy milyen színű, stílusú legyen a ruha, de nem várhatjátok el tőlük, hogy akkora összeget szánjanak a ruhára, mintha ti vásárolnátok meg. Ez akár több tízezer forintos különbség is lehet.

Jól teszitek, ha kerestek egy szalont vagy egy varrónőt, aminek vagy akinek az áraival mindketten elégedettek vagytok, így nem lesz nézeteltérés a ruhákkal kapcsolatban.

Emellett persze ott vannak még a csokrok, más kiegészítők, pl. cipők, ékszerek, no meg persze a szolgáltatók is, mint a fodrász, a sminkes és a műkörmös. Ezek is jelentős összegbe kerülnek a ruha mellett. Mérlegeljétek, hogy ki tudnak-e mindent fizetni a koszorúslányok, és győződjetek meg róla, hogy nem jelent nekik nagy terhet.

Koszorúslány ruha kiválasztása

Ha együtt fizetitek a ruhákat

Talán ez a legbarátságosabb megoldás. Ha megosztjátok a költségeket, akkor egyikőtök számára sem lesz megterhelő sem az anyagi oldal, sem pedig a keresés-kutatás. Megegyezhettek abban, hogy valaki a ruha árát fizeti, a másik pedig a szolgáltatásokat, és a kiegészítőket. Belegondoltatok abba, hogy egy igazán nívós esküvő esetében még így is igen nagy feladat a tökéletességet elérni?

A gyönyörű kontyok, trendi körmök és a füstös szemek nem viccelnek, azonnal eljárulják, hogy mennyi munka és energia áll a szervezés mögött!

A kiegészítőknek nem kell teljesen ugyanolyannak lenniük minden koszorúslány esetében, hiszen egy pici, 4-5 éves kislány nem tipeghet 10 centis cipősarkakon, és a szüleinek ugye sminkesre és körmösre sem kell költenie. Ha megfelezitek a költségeket, máris nagyobb szabadsággal állíthatják össze a koszorúslány szettet a csajok! És máris tompul az éle annak a kínos kérdésnek, hogy kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját.

Koszorúslány

Ha a ruhákat „nászajándékba” kapjátok

Persze nem ti fogjátok esküvő után viselni őket, nem erre gondoltunk. Vannak olyan esküvők, ahol az ifjú pár azt kapja ajándékba a koszorúslányoktól, hogy azok maguknak vásárolják meg a ruhákat és a kiegészítőket, de cserébe már nem költenek nászajándékra. Így tulajdonképpen nektek nem kell pénzt kiadni ezekre a termékekre, a koszorúslányok pedig nem kell, hogy külön nászajándékkal készüljenek.

A koszorúslány ruhák kiválasztásához ITT találsz még több tippet! Nászajándék gondjaitok vannak? Mutatunk néhány ötletet ITT!

Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját?

Ez az ajándékozási forma igen elfogadott a többi vendég esetében is, ugyanis vannak, akik a fotóst vagy a dekoratőrt fizetnék ki helyettetek, és vannak olyan vendégek is, akik mondjuk a menyasszonyi ruha költségeit vállalnák magukra nászajándékként.

Ez egy kellemes kompromisszumos megoldás, örüljetek neki, ha ilyen modern gondolkodású vendégekkel van dolgotok, és bátran mondjatok igent a koszorúslányok ajánlatára. Esetleg ti magatok is felajánlhatjátok nekik ezt a lehetőséget, bár ez esetben sajnos megint ott lebeg a kínos kérdés: vajon mennyit szánnának nászajándékra a lányok (és/vagy a szüleik).

Piros koszorúslány ruha

Koszorúslány ruhák ára

Egy koszorúslány ruha bérlésének, vásárlásának vagy varratásának költsége igen széles skálán mozog, így 5-20 ezer forintos összegtől akár 50 ezer forintig is el lehet menni mindenféle extra kérés nélkül, ehhez pedig hozzájön a cipő ára (5000 Ft – csillagos ég), és a szolgáltatások költsége. A fodrász, a sminkes és a körmös munkája együttesen fejenként 20-40 ezer forintért is teljesen elfogadható összegnek számít.

Minden koszorúslánynak át kell gondolnia, hogy abban a szép cipellőben, amit a szertartásokon visel, tud-e majd hajnalig táncolni a lagzin. Ha egy igazán zúzós, bulizós lakodalomra készültök, szinte biztos, hogy sokan váltják le a magassarkú cipőjüket egy kényelmes balerinára. Ha nincs otthon ilyen cipőtök, vagy van, de nem illik a koszorúslány ruhához, ez is plusz kiadás lehet.

Esküvői virágékszer

A koszorúslányok csokrát, csuklódíszét szinte minden esetben az ifjú pár szokta fizetni, ezeknek az ára szintén eltérő lehet a virágok fajtájának, vagy a csokrok méretének függvényében. Körülbelül 4-10 ezer forint között mozognak ezek a virágdíszek. Ha azt szeretnétek, hogy minden koszorúslány virágkoronát viseljen a hajában, esetleg virágékszereket is kapnak, az tovább növelheti a kiadásokat.

A virágékszerek (karkötő+nyaklánc szett) akár 40.000 Ft-ba is kerülhetnek, míg a virágkoronák ára kb. 3500-4000 Ft.

Tudj meg minden a koszorúslányok feladataival kapcsolatban, kattints IDE!

Koszorúslány ruha

Koszorúslány filmek

Ha éppen elegetek van az esküvő körüli számtalan teendőből, csapjatok egy csajos estét a koszorúslányokkal, és nézzetek meg néhány olyan esküvői filmet, amin jókat lehet nevetni. Biztosan rátok fér, igazunk van?

Ezek a filmek megmutatják, hogy egyetlen esküvő sem tökéletes. Mindig történnek kisebb-nagyobb bakik, hiába írtok esküvői forgatókönyvet, hiába van esküvőszervezőtök, ceremóniamesteretek, vagy vőfélyetek. Ők sem tudnak felkészülni azokra a pillanatokra, amelyek teljesen váratlanul csapnak le rátok, bár tény, hogy egy profi segítség ügyesen háríthatja el a vészhelyzeteket.

Tehát, a legfontosabb az, hogy a nagy kavarodásban jól jön egy megértő koszorúslány, aki ha kell, megnyugtat benneteket, vagy mosolyt csal az arcotokra. Úgyhogy a következő filmeket némi fenntartással kezeljétek!

A már említett 27 idegen igen mellett tutira nagy siker lesz a Csajok háborúja, a Lánybúcsú, a Koszorúslányok, és az Anyád napja is.

Koszorúslány filmek

Nézzétek, tudjuk, hogy az esküvőszervezés olyan feladat, ami rengeteg stresszel jár, ezért nem érdemes még azon is aggódni, hogy vajon megharagszik-e valaki, ha nem sikerül maradéktalanul megegyezni a koszorúslány ruhákat érintő kérdésekben.

A lényeg az, hogy kompromisszumra jussatok a témában, és olyan ruhát viseljenek végül a koszorúslányok a nagy napon, ami gyönyörűen kiegészíti a menyasszonyi ruhát, és igazodik az esküvő hangulatához is. A nagy napon már úgysem ezzel fogtok foglalkozni, hanem kizárólag egymással. Kellemes ruhakeresést kívánunk!

Fotók: pinterest.com

Karácsony

Témába vág

Nézd meg, milyen mesés volt Priyanka Chopra menyasszonyi ruhája – VIDEO! Emlékeztek még a 2018-as év eljegyzési bulijára? Természetesen Priyanka Chopra nevéhez fűződik a Tiffany-eljegyzés, aki egy 855.000 dolláros gyémánt és platina nyakláncot, valamint egy 580.000 dolláros gyémánt fülbevalószettet viselt magán ezen a nap...
Menyasszonyi ruha trend 2019 – Válaszd az Igazit! Hála a Bridal Fashion Week-nek, pontosan tudjuk, hogy milyen varázslatos lesz a menyasszonyi ruha trend 2019-ben. Varázslatos? Ugyan már, annál sokkal-sokkal különlegesebb! 2019-ben minden menyasszony megtalálhatja a személyiségéhez és az alakjához l...
Terhes menyasszonyi ruha tippek, és mesés inspirációk! Egy kisbaba érkezése maga a csoda! Ilyenkor csak magadra figyelsz, és arra a kis csöppségre, akit a szíved alatt hordasz. Együtt dobban a szívetek, együtt vesztek levegőt, együtt sétáltok az oltár elé… Ha várandós menyasszony vagy, számolnod kell enn...
Ez igen! Mandy Moore menyasszonyi ruhája elképesztően egyedi! Dobpergést kérünk! Ha van olyan menyasszonyi ruha, amire azt mondjuk, hogy rendhagyó, és hihetetlenül egyedi, akkor Mandy Moore menyasszonyi ruhája biztosan az. Többször hívtuk már fel a figyelmeteket arra, hogy a púderrózsaszín ruhák borzasztóan nép...
10+1 ikonikus menyasszonyi ruha a filmvászonról Hány olyan csajos pizsiparti volt már az életünkben, ahol bevackoltuk magunkat a kanapéra egy kis nasival és a legjobb barátnőinkkel, és a romantikus filmek kánaánjában lubickoltunk? Rengeteg! Kellenek is az ilyen esték, főleg egy esküvő előtt. Hogy ...
Minden idők 15 legdrágább menyasszonyi ruha modellje Az, hogy egy menyasszony rengeteg díszítést képzel-e el a ruhájára, vagy különlegesen egyedi ruhát terveztet-e, nagymértékben megnövelheti az esküvői ruha költségeit. Ám amikor az esküvői költségekről van szó, előfordul, hogy néhány menyasszony annyi...
Egy csodás Valentino volt Anne Hathaway menyasszonyi ruhája A színésznőt számos alkalommal láthattuk már menyasszonyként a filmvásznon, szebbnél szebb menyasszonyi ruhákban. Az igazi esküvőjére 2012. szeptember 29-én került sor, ez alkalommal Anne Hathaway menyasszonyi ruhája egy valódi Valentino volt, méghoz...
Piros menyasszonyi ruha – Ismét hódít a “dögös vörös”! Szexi, dögös menyasszonyok szeretnétek lenni a nagy napon, és eszetek ágában sincs hófehér ruhában az oltár elé vonulni? Ha illik a személyiségetekhez ez a rendhagyó ötlet, mi azt mondjuk: mindent bele! Keressétek meg azt az esküvői ruhaszalont, vagy...
Ahol a menyasszonyi ruhák életre kelnek – Fanny Fashion Menyasszonyként nem vágytok másra, mint fejest ugrani a csodaszép fehér anyagok, tüllök, gyöngyök, és kövek világába, akárcsak Dagobert bácsi a felhalmozott kincsekbe? Elmerülnétek a különféle stílusokban, rafinált kivágásokban és szexi formákban? Ta...
Marilyn Monroe menyasszonyi ruhája Ha csak annyit árulunk el, hogy most egy igazi szexszimbólum menyasszonyi ruháit vesszük górcső alá, ugye azonnal tudjátok, kire gondolunk? Bizony, egyértelműen Marilyn Monroe menyasszonyi ruhája kerül most a középpontba, pontosabban mind a három. Na...
Ikonikus darabok: Audrey Hepburn menyasszonyi ruhája Audrey Hepburn klasszikus szépség volt, emellett a színésznőt a gyermeki báj és örök elegancia megtestesítőjeként tartják számon. Kétszer házasodott, első férje Mel Ferrer színész volt, a második pedig az olasz pszichiáter, Andrea Dotti. Audrey Hepbu...
Bőrdzseki esküvőre? Ez lesz az ősz tuti befutója! Bőrdzseki esküvőre? Naná! Annyira de annyira boldogok vagyunk, hogy manapság már tulajdonképpen nincs is olyan ruhadarab, ami ne lehetne viselni az esküvőkön. Így ugyanis menyasszonyként bátran elindulhattok egy bőrdzseki kutató körútra, hogy a me...
Ez igen! Imádjuk Vera Wang 2019-es tavaszi/nyári ruháit! Azt eddig is tudtuk, hogy Vera Wang menyasszonyi ruhái fantasztikusak, de a 2019-es tavaszi/nyári kollekció annyira tökéletes, hogy talán még azoknak a menyasszonyoknak is meghozza a kedvét ahhoz, hogy színes menyasszonyi ruhát viseljenek, akik eddig...
Elképesztően szép volt Weisz Fanni menyasszonyi ruhája! A pécsi modell és esélyegyenlőségi aktivista a közelmúltban mondta ki a boldogító igent Hajmásy Péternek, az esküvő óta pedig számos fotó látott napvilágot a nagy napról. Mi elöljáróban csak annyit mondunk, hogy Weisz Fanni menyasszonyi ruhája egysze...
Esküvői ruha bérlése, varratása, vásárlása – segítünk dönteni! Az esküvői előkészületek legmeghatározóbb pillanata, amikor igent mondunk a menyasszonyi ruhánkra. Abban a pillanatban születik meg az a menyasszony, akit elképzeltünk magunkról. És, hacsak nem örököltük meg anyukánk, nagymamánk fehér ruháját, amit –...
Megérkezett Monique Lhuillier 2019-es kollekciója! A Fülöp-szigeteki Monique Lhuillier menyasszonyi ruhái minden szezonban egészen elképesztő sikernek örvendenek a menyasszonyok körében, melynek fő oka az, hogy stílusos és elegáns menyasszonyi ruháit olykor kissé rendhagyó megoldásokkal emeli ki a so...
Elizabeth Taylor házasságai – 8 ruha, 8 történet! Elizabeth Taylor házasságai: Elizabeth Taylor Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő élete során összesen nyolcszor ment férjhez, és mind a nyolc alkalommal igazán stílusos és elegáns menyasszonyi ruhában mondta ki a boldogító igent. A stílusiko...
Molett menyasszonyi ruha kerekded idomokra! Mint ahogy a legtöbb Disney hercegnő, úgy a legtöbb menyasszonyi ruha is konfekció méretre lett tervezve. Legalábbis ezt látjuk a magazinokban, kifutókon, szalonokban. De mi van akkor, ha egy kicsit kerekebb itt, gömbölydedebb ott…? Utánajártunk kics...
FRISS! Íme a 2019-es menyasszonyi ruha trend! Menyasszonyi ruha trend 2019! Elmúltak már azok az idők, amikor a menyasszonyok csak két-három ruha közül választhatták ki az álomruhájukat. Szerencsére a lehetőségek tárháza ma már végtelen, a mai ruhák merészek, vagányak, és bevállalósak, a 2019-es...
2019 a fekete menyasszonyi ruhák éve lesz! Úgy gondoljátok, hogy soha senki nem vehetne rá benneteket arra, hogy fekete menyasszonyi ruhában mondjátok ki a boldogító igent? Pedig meglepő módon egyre több menyasszonynak tetszik meg ez a különleges, rendhagyó megoldás. Ha vonakodtok meghozni a ...