Habosbabos Esküvői Magazin > Menyasszonyi ruha  > Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját?

Kinek illik fizetni a koszorúslányok ruháját?

Ó, hány olyan esetről lehet hallani, amikor a menyasszony és a koszorúslányok nem tudnak dűlőre jutni a koszorúslány ruha kérdésben! Pedig ha ügyesen keveritek a kártyákat, a káposzta is megmarad, és a kecske is jóllakik. Ne essetek kétségbe. Nem vagytok egyedül a problémátokkal. Segítünk eligazodni a hajmeresztő (és sokszor kellemetlen) anyagi kérdésekben!

Menyasszonyi ruha banner

A koszorúslányok története

A 19. századi Angliában a menyasszonyok mellett több lány is részt vett az esküvő előtti készülődésben. Segítettek megszervezni a lagzit, feldíszítették a helyszíneket és a menyasszonyt virágokkal, valamint oltár elé kísérték a menyasszonyt. Ezeket a lányokat akkoriban ugyan nem koszorúslányoknak hívták, de feltehetően így alakult ki ez a „szerepkör” a későbbi szertartások alkalmával.

Ki fizeti a ruhát?

Erre nem lehet egyértelmű választ adni. Egyrészt azért, mert a szokások és a hagyományok még egy országon belül is igen gyakran mást „írnak elő”, másrészt pedig azért, mert fontos úgy alakítani a folyamatokat, hogy senki ne érezze a saját pénztárcájára nézve megterhelőnek a költekezést. Hasonló helyzetben vagytok? Azon tűnődtök, hogy hogyan kellene megbeszélni ezt a leendő koszorúslányaitokkal? Mutatunk néhány megoldási sémát – ha lehet így fogalmazni, ugyanis nyilvánvalóan minden esküvő más és más.

Nézzük, ki fizetheti a ruhákat:  

  • A menyasszony és a vőlegény
  • A koszorúslányok
  • Közösen együtt
  • Nászajándék lesz a ruha

Ha a menyasszony és a vőlegény fizeti a ruhákat

Vannak olyan menyasszonyok, akiknek teljesen egyértelmű, hogy ők állják a koszorúslány ruhákkal kapcsolatban felmerülő költségeket. Ha ti is így gondolkodtok, akkor először üljetek le a koszorúslányokkal, beszéljétek meg, hogy kinek milyen elképzelései vannak a ruhákat illetően, és hogy ezt nagyjából mekkora összegből lehet megvalósítani. Így a koszorúslányok is tisztában lesznek azzal, hogy meddig szárnyalhat a fantáziájuk.

Miért van erre szükség?

Azért, mert hacsak nem korlátlan költségkeret áll rendelkezésetekre az esküvőszervezéshez, meg kell húzni egy bizonyos határt a koszorúslány ruhák összegét illetően. Semmiképpen se higgyétek azt, hogy arra buzdítunk benneteket, hogy spóroljatok, mi csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy érdemes jó minőségű anyagból készült ruhákat vásárolni, mert ezek biztosan nem okoznak csalódást a nagy napon. Akár varrathatjátok is a ruhákat, de ott ugyanez a helyzet, az anyagok és a munka minősége ott is elsődleges kell, hogy legyen.

Ha magasnak találjátok az árakat, akkor se menjen a minőség rovására a választás, inkább gondoljátok át jól, hogy mennyi koszorúslány sürgölődjön körülöttetek az esküvőn.

Emlékeztek a 27 idegen igen című filmre? Nos, Jane-nek végül 27 koszorúslánya volt az esküvőjén, ami nyilván rengeteg, de azért vannak olyan esküvők is, ahol a 4-5 is elég soknak tűnik.

Ha ti fizetitek a ruhákat és a kiegészítőket, akkor egyrészt tehát lényeges szempont az ár és a minőség függvénye, másrészt pedig a koszorúslányok számának a kérdése. Vegyétek át sorban azt, hogy milyen szín lesz az esküvő fő színe, milyen árnyalatok jöhetnek szóba a ruháknál, és hogy meddig érjen a ruhák hossza. Így meglesznek a főbb támpontok, és sokkal könnyebb lesz meghozni a végső döntést is.

Ha a koszorúslányok fizetik a ruhákat

Sok koszorúslányban fel sem merül a gondolat, hogy esetleg az ifjú párnak kellene állnia az ő ruhájának is a költségeit, mások viszont úgy vannak vele, hogy nem vásárolnának maguknak ilyen drága öltözetet a nyár közepén, ha nem kellene esküvőre menniük. Nyilvánvalóan nem kötelező senkinek koszorúslánynak lennie, ám ez amolyan édes teher. Jó érzés ebben a szerepben tündökölni egy esküvőn, de plusz költségekkel jár. Ahogyan a nászajándék megvásárlása is.

Ha úgy beszélitek meg, hogy a koszorúslányok (vagy a szüleik) vásárolják meg a ruhát, akkor abban muszáj közös nevezőre jutni, hogy milyen színű, stílusú legyen a ruha, de nem várhatjátok el tőlük, hogy akkora összeget szánjanak a ruhára, mintha ti vásárolnátok meg. Ez akár több tízezer forintos különbség is lehet.

Jól teszitek, ha kerestek egy szalont vagy egy varrónőt, akinek vagy aminek az áraival mindketten elégedettek vagytok, így nem lesz nézeteltérés a ruhákkal kapcsolatban.

Emellett persze ott vannak még a csokrok, más kiegészítők, pl. cipők, ékszerek, no meg persze a szolgáltatók. A fodrász, a sminkes és a műkörmös. Ezek is jelentős összegbe kerülnek a ruha mellett. Mérlegeljétek, hogy ki tudnak-e mindent fizetni a koszorúslányok, és győződjetek meg róla, hogy nem jelent nekik nagy terhet.

Ha közösen, együtt fizetitek a ruhákat

Talán ez a legbarátságosabb megoldás. Ha megosztjátok a költségeket, akkor egyikőtök számára sem lesz megterhelő sem az anyagi oldal, sem pedig a keresés-kutatás. Megegyezhettek abban, hogy valaki a ruha árát fizeti, a másik pedig a szolgáltatásokat, és a kiegészítőket. Belegondoltatok abba, hogy egy igazán nívós esküvő esetében még így is igen nagy feladat a tökéletességet elérni?

A gyönyörű kontyok, trendi körmök és a füstös szemek nem viccelnek, azonnal eljárulják, hogy mennyi munka és energia áll a szervezés mögött!

A kiegészítőknek nem kell teljesen ugyanolyannak lenniük minden koszorúslány esetében, hiszen egy pici, 4-5 éves kislány nem tipeghet 10 centis cipősarkakon, és a szüleinek ugye sminkesre és körmösre sem kell költenie. Ha megfelezitek a költségeket, máris nagyobb szabadsággal állíthatják össze a koszorúslány szettet a csajok!

Ha a ruhákat „nászajándékba” kapjátok

Persze nem ti fogjátok esküvő után viselni őket, nem erre gondoltunk. Vannak olyan esküvők, ahol az ifjú pár azt kapja ajándékba a koszorúslányoktól, hogy azok maguknak vásárolják meg a ruhákat és a kiegészítőket, de cserébe már nem költenek nászajándékra. Így tulajdonképpen nektek nem kell pénzt kiadni ezekre a termékekre, a koszorúslányok pedig nem kell, hogy külön nászajándékkal készüljenek.

A koszorúslány ruhák kiválasztásához ITT találsz még több tippet!

Ez az ajándékozási forma igen elfogadott a többi vendég esetében is, ugyanis vannak, akik a fotóst vagy a dekoratőrt fizetnék ki helyettetek, és vannak olyan vendégek is, akik mondjuk a menyasszonyi ruha költségeit vállalnák magukra nászajándékként.

Ez egy kellemes kompromisszumos megoldás, örüljetek neki, ha ilyen modern násznéppel van dolgotok, és bátran mondjatok igent a koszorúslányok ajánlatára. Esetleg ti magatok is felajánlhatjátok nekik ezt a lehetőséget, bár ez esetben sajnos megint ott lebeg a kínos kérdés: vajon mennyit szánnának nászajándékra a lányok (és/vagy a szüleik).

Beszéljünk az árakról!

Egy koszorúslány ruha bérlésének, vásárlásának vagy varratásának költsége igen széles skálán mozog, így 15-20 ezer forintos összegtől akár 50 ezer forintig is el lehet menni mindenféle extra kérés nélkül, ehhez pedig hozzájön a cipő ára (5000 Ft-csillagos ég), és a szolgáltatások költsége. A fodrász, a sminkes és a körmös munkája együttesen fejenként 20-40 ezer forintért is teljesen elfogadható összegnek számít.

A koszorúslányok csokrát, csuklódíszét szinte minden esetben az ifjú pár szokta fizetni, ezeknek az ára szintén eltérő lehet a virágok fajtájának, vagy a csokrok méretének függvényében. Körülbelül 4-10 ezer forint között mozognak ezek a virágdíszek.

Tudj meg minden a koszorúslányok feladataival kapcsolatban, kattints IDE!

Nézzétek, tudjuk, hogy az esküvőszervezés olyan feladat, ami rengeteg stresszel jár, ezért nem érdemes még azon is aggódni, hogy vajon megharagszik-e valaki, ha nem sikerül maradéktalanul megegyezni a koszorúslány ruhákat érintő kérdésekben. A lényeg az, hogy kompromisszumra jussatok a témában, és olyan ruhát viseljenek végül a koszorúslányok a nagy napon, ami gyönyörűen kiegészíti a menyasszonyi ruhát, és igazodik az esküvő hangulatához is.

Fotók: pinterest.com