Miután megtaláltátok az esküvő öt legfontosabb elemét, a helyszínt, a fotóst, a ceremóniamestert, a zenét és a tökéletes menyasszonyi ruhát, ideje foglalkozni azzal is, hogy kik legyenek a koszorúslányok, és hogy milyen ruhát viseljenek. Jöjjenek a legfontosabb koszorúslány kérdések!

Kik legyenek a koszorúslányok?

Nincs kőbe vésve, hogy kiket kell felkérnetek a koszorúslány szerepre, ám mielőtt az összes barátnőt és ismerőst behálóznátok, gondoljátok át, hogy valójában milyen szerepet szántok nekik. Rengeteg amerikai filmet láthattok, amiben a koszorúslányok az esküvőszervező szerepet töltik be. Ha belegondoltok abba, hogy ez mekkora felelősséggel jár, és mekkora odafigyelést igényel, beláthatjátok, hogy nem feltétlenül szerencsés ennyi feladatot rájuk bízni.

Mint ahogyan már utaltunk rá, a koszorúslányokat választhatjátok a baráti vagy a rokoni körből is. Szem előtt kell tartani, hogy nem mindenki vágyik arra, hogy koszorúslány legyen, sokan azonban élnek-halnak egy ilyen lehetőségért.

Menyasszonyi ruha banner

Ha van kisebb lánytestvéretek, aki még hajadon, akkor tőle mindenképpen kérdezzétek meg, hogy szeretné-e vállalni ezt a szerepet. A család icipici kislány tagjai (akik nem irtóznak a szerepléstől) is tündéri koszorúslányok lennének. A barátnők közül érdemes a nagyon közeli barátokkal beszélni. Amennyiben nagy baráti társaságotok van, akkor mindenképpen mérlegeljetek minden lehetőséget, nehogy sértődés legyen a vége.

Hány koszorúslány lehet egy esküvőn?

Ha nagy esküvőt terveztek, akár 8-10 koszorúslányotok is lehet. A kicsi, 30-40 fős esküvőknél ez a szám nyilvánvalóan túlzásnak bizonyulhat, de persze ha ragaszkodtok hozzá, ennek sincs semmi akadálya. Egy dolog biztos, csak azt kérjétek fel koszorúslánynak, akit valóban magatok mellett szeretnétek tudni a nagy napon.

Milyen feladatokat bízzatok rájuk?

A koszorúslány nem esküvőszervező, nem ceremóniamester, nem fodrász és nem is sminkes. Ha fodrászként vagy sminkesként dolgozik a mindennapokban, az esküvőn akkor is vendég… Nem feltétlenül neki kell az örömanya, a tanúk, az összes koszorúslány és persze a menyasszony sminkjét is elkészíteni, a sajátja mellett. Csak kapkodásra számíthattok, ha mégis emellett a lehetőség mellett döntötök, és az sem biztos, hogy ha nem tetszik a smink vagy a frizura, amit elkészít, azt ezen a napon olyan szuper élmény lesz burkoltan elmondani neki. Bízzátok ezt a feladatot külsős fodrászra és sminkesre, akivel a próbahaj és próbasmink elkészítése után már gördülékenyen megy majd a közös munka.

Hirdetés

Ugyanez vonatkozik az esküvőszervezőre is. Lehet, hogy egy-két barátnőtök nagyon ügyesen szervezi meg a leánybúcsút és a közös nyaralásokat, de az esküvőszervezés egy olyan szakma, amely a jó szervezőkészségen kívül még legalább húsz olyan készséget, képességet igényel, amit az adott napon egyszerre kell maximálisan jól koordinálni a kívánt hatás és végeredmény elérése érdekében. Arra bíztatunk benneteket, hogy minden szolgáltatóval kössetek szerződést, hogy később legyen mire támaszkodni. Ehhez pedig az kell, hogy mindent ti tartsatok kézben (vagy egy esküvőszervező).

Egy koszorúslány sokat segíthet!

A koszorúslányok feladata lehet például felkutatni azokat a fodrászokat és sminkeseket előzőleg, akiknek a neve szóba kerülhet, megszervezni a leánybúcsút, ők segítenek a menyasszonynak felöltözni a nagy napon, részt vehetnek a menyasszonyi ruha, a menyecskeruha, a fátyol és a cipő kiválasztásánál, és természetesen részt vesznek a szertartáson, ahol virágot szórhatnak, és foghatják a menyasszony uszályát, vagy fátylát is.

Ezeknél a teendőknél nyugodtan kérjétek a segítségüket, de óvatosan! Ha húsz koszorúslány sürgölődik a menyasszonyi ruhaszalonban, és mindenki elmondja a véleményét a ruháról, soha nem fogtok végezni a próbával. Vigyetek magatokkal 2-3 olyan lányt, akinek adtok a véleményére, és tudjátok, hogy nem akarja rátok erőltetni a sellő fazont, ha ti valójában a királylányos, habosbabos ruhákért vagytok oda. A ruhapróbára elvihetitek az örömanyákat és a lánytestvéreket is, sőt! Mindenképpen kérdezzétek meg őket, hogy veletek tartanának-e, ez nagyon kedves gesztus lesz a részetekről!

Milyen ruhát viseljenek a koszorúslányok?

Nos, nem is lehet kérdés! Olyat, ami illik a szertartás stílusához, a választott színekhez, az életkorukhoz, az alakjukhoz és a személyiségükhöz. Nyilván nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, de létezik olyan megoldás, amivel talán mindenki kiegyezik.

Rengeteg olyan amerikai reality műsort láthattok, ahol a koszorúslányok ölre mennek egy-egy darabért, vagy éppen ellenkezőleg, hadat üzennek a menyasszonynak, és eszük ágában sincs teljesíteni az elképzelését. Az, hogy mi az esküvő választott alapszíne, a menyasszony és a vőlegény dönti el, nem a koszorúslányok. Az ehhez passzoló árnyalatok közül már talán egy kicsit könnyebb választani, de még mindig itt van a ruha stílusának és hosszúságának kérdése.

Az, hogy a menyasszonyi fórumokon lévő kommentáradatban nem tudtok eligazodni, nem véletlen. A Nálatok mit viselnek a koszorúslányok?” kérdésre ezer válasz érkezik, de azt már ritkán ecsetelik a menyasszonyok, hogy mihez igazították a koszorúlányok ruhájának fazonját. A kisebb létszámú esküvőkön, a szabadtéri, vízparti vagy laza szertartásokon általában rövid koktélruhát viselnek a koszorúslányok, míg a nagy létszámú, ünnepélyes, elegáns esküvőkre földig érő, akár abroncsos szoknyát is választhatnak.

Ne aggódd túl…

Sok helyen olvashatjátok azt, hogy ti vagytok a menyasszonyok, tehát ti döntitek el, hogy miben legyenek a koszorúslányok, ha tetszik nekik, ha nem. Mi azonban arra bíztatunk benneteket, hogy hallgassátok meg egymás véleményét, és próbáljatok kompromisszumos megoldást találni, ami mindenkinek megfelel. Biztosan ti sem szeretnétek a menyasszonyi ruhában kötözött sonkának kinézni, ugyanígy vannak ezzel a koszorúslányok is.

Akinek túl nagyok, vagy túl kicsik a mellei, vastag a combja, pipaszár a lába, nagy a hasa, vagy ellenkezőleg, túlságosan kint vannak a bordái, az nem szeretné közszemlére tenni a számára előnytelennek tűnő testrészeit, ezt pedig minden menyasszonynak el kell fogadnia. Nem egyazon méretet viselő modellek lesznek a koszorúslányok. Érthető, hogy nekik is van kérdésük/kérésük a ruha hosszát, színét, fazonját és stílusát illetően. (Ha pedig igazi modellek a koszorúslányok, akkor sem biztos, hogy ők is elégedettek bármilyen megoldással.

Színek árnyalatok és fazonok

Mi azt tanácsoljuk, hogy az esküvő fő színének kiválasztása után döntsétek el, hogy milyen árnyalatú ruhát viseljenek, de azt bízzátok rájuk, hogy milyen fazon mellett döntenek. Általánosságban elmondható, hogy az „A” vonalú ruhák a legtöbb alakon jól mutatnak, és a térdig érő fazon olyan megoldás, ami talán senkinek nem szúrja majd a szemét. Persze a hosszúságot közösen is eldönthetitek, és érthető az is, ha rá szeretnétek bólintani a csajok választására, mielőtt meglátjátok őket benne az esküvőn.

A ruhák választásához még több segítséget és tippet ide kattintva kaphattok.

Ki fizeti a koszorúslány ruhákat?

Természetesen, mint minden, ez is megbeszélés kérdése. Mielőtt vita kerekedne belőle, járjátok végig az összes lehetőséget, és döntsetek a legbarátibb megoldás mellett. Korábban a menyasszony kötelessége volt kifizetni a koszorúslányok ruháit, de persze ahogyan az idők változnak, ez a szokás is kezd feledébe merülni.

Ha valahol azt olvassátok, hogy nem illik szóba hozni ezt a témát a koszorúlányok társaságában, akkor gondolkodjatok el azon, hogy ennek mi lehet az oka. Szerintünk semmi, hiszen ez elég fontos kérdés, ha kézben akarjátok tartani a költségvetés alakulását. Tehát mindenképpen beszéljetek a piszkos anyagiakról!

Három lehetséges verzió jöhet szóba, ezek valamelyike reméljük, hogy beválik nálatok is.

1

Ha a már az elejétől fogva beépítettétek a költségvetésbe ezt a kiadást, akkor nincs is más hátra, mint kiválasztani a mindenkinek megfelelő, tökéletes koszorúslányruhákat, és méretre igazítani őket.

2

Megegyezhettek abban is, hogy a koszorúslányok veszik meg maguknak a ruhákat (persze így is fontos, hogy milyen darabot választanak), és ezt „kapjátok” tőlük nászajándékba. Így nem kell vitatkozni a költségeken, és olyan fazonú ruhát is választhatnak maguknak, amit később is fel tudnak venni, egy másik jeles alkalomra.

3

Felezitek a költségeket, és így senkit nem terhel nagyobb kiadás. A ruha mellett még 1-2 kiegészítőre is szükség lehet, ezért csak meg kell állapodnotok abban, hogy ki mit fizet majd. Az is járható út, ha varratjátok a ruhákat, és míg ti kifizetitek az anyag árát, addig a koszorúslányok állják a varrónő munkadíját.

Hangolódjatok rá!

Végül pedig, hogy ráhangolódjatok a koszorúslány témára, a figyelmetekbe ajánlunk néhány filmet, ami biztosan lázba hoz benneteket. A Lánybúcsú, a Koszorúslányok, a 27 idegen igen, az Oltári nő, a Mamma mia, A csajok háborúja, a Nászok ásza, A szabadság ötven árnyalata és persze a Szex és New York film első része is kihagyhatatlan!

Biztosan nem megy majd minden gördülékenyen a teendők kiosztása és a ruhaválasztás körül. Ha leültök, és közösen megbeszélitek a felmerülő problémákat, nem lehet gond. Egy esküvőszervező jó tanácsokat adhat nektek, akárcsak a menyasszonyi ruhaszalon tanácsadónője, vagy éppen a ceremóniamester (vagy vőfély). Ne zárkózzatok el semmilyen ötlettől, legyetek rugalmasak, és persze ragaszkodjatok a megálmodott esküvő főbb pilléreihez!