Fonott hétköznapi frizura, kalocsai mintás vászontáska, popslágerként ismert népdalok… és még sorolhatnánk! Az utóbbi években a népi kultúra alkotóelemei észrevétlenül bekúsztak a mindennapokba, így újra divatba jött a magyaros menyasszonyi ruha. A fonókból az utcára, majd a modern esküvők helyszínére is begyűrűzött a népviselet.

Magyaros menyasszonyi ruha

Egyre több menyasszony választ magyaros menyasszonyi ruhát, ami persze nem azt jelenti, hogy a több száz évvel ezelőtt hordott népviseletet kutatja fel a szomszéd faluból, hanem, hogy modern eleganciával tiszteleg a hagyományok előtt.  A magyaros menyasszonyi ruha egy szelet múlt, melyet a jelenben büszkén viselve lépünk jövőnk kapuja elé.

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

Hagyományok

Mielőtt most felkiáltanánk: „Nekem mindig is tetszettek a népies motívumok, de jó, akkor legyen magyaros a menyasszonyi ruhám!” – lassítsunk egy pillanatra!  Ahhoz, hogy megtaláljuk azt a bizonyos modern eleganciával kevert hagyománytiszteletet, nézzük meg, mi mindent viseltek a menyasszonyok régen.

Hirdetés

Legtöbbször a menyasszonyi ruha megegyezett az adott tájegység népviseletének díszesebb verziójával, azonban van egy – két klasszikus darab, ami már akkoriban is kihagyhatatlan volt, akárcsak Coco Chanel, és a kis fekete ruhája…

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

Azt gondolnánk, hogy az arák mindig is fehér menyasszonyi ruhát viseltek, azonban ez nem igaz. Eredetileg színes, sokszor pirossal díszített viseletet hordtak, azonban egyes tájegységeken fekete ruhát öltöttek magukra. A sok alsószoknya tetejére egy színes, díszes felsőszoknyát kötöttek, amely készülhetett selyemből, kasmírból, de akár bársonyból is.  Azonban a menyasszony legpregnánsabb kifejezője nem a szoknya, hanem a fejfedő volt!

Hol pártát, hol koszorút kötöttek az ara fejére, de minden esetben feldíszítették gyöngyökkel, szalagokkal, pántlikákkal, élő virágokkal… A menyasszonyi viselet díszessége a leány családjának vagyoni helyzetét is hivatott kifejezni, ezért sokszor még aranyszínű szalaggal is felturbózták a ruhakölteményt!

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

A kevesebb néha több!

Bár lenyűgözőek voltak ezek a népviseletek, hacsak nem szeretnétek egy 100 százalékig hagyományőrző esküvőt, érdemes kicsit visszafogottabbra venni a figurát! Keressétek meg a menyasszonyi ruhának azt a részét, amelyet szívesen díszítenétek a hagyományoknak megfelelően. Elég csak egy helyen használni – például a kalocsai mintát – a ruha többi része pedig maradjon letisztult.

Menyasszonyi ruha banner

Fontos, hogy, ha úgy döntötök, népies díszítést alkalmaztok, a menyasszonyi ruha anyaga, formája illeszkedjen az összképhez, és ne vonja el a figyelmet a díszített részről! Semmi tüll, semmi flitter, semmi csicsamicsa!

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

Figyelj rá!

A díszítés mindig vonzza a tekintetet, játszatok vele, és használjátok okosan! Ha karcsú derekat szeretnétek, kössetek egy díszes övet a ruhára, ha kicsit hangsúlyosabbá szeretnétek tenni a vállatokat, a ruha pántját díszítsétek! Azonban, ha nem szeretnétek, hogy mindenki a dekoltázsotokat vizslassa, jobban jártok, ha a ruha mell része semleges marad! Egy nagyobb minta szélesíthet, érdemesebb az apróbb mintákat választani.

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

Minden legyen összhangban!

Nem elég, ha csak a ruha anyaga passzol a népies díszítéshez! Ahhoz, hogy teljes legyen az összkép, figyeljetek, hogy a ruhán használt motívum megjelenjen máshol is. Akár a vőlegény díszzsebkendőjén vagy nyakkendőjén, akár az ültetőkártyákon, akár az asztali futókon, akár a székmasnikon

Ha csak a Ti ruhátokon lesz felfedezhető a minta, könnyen felborulhat az egyensúly. Érdemes ezért időben eldönteni, hogy bevállaljátok-e a magyaros menyasszonyi ruhát, hogy az esküvőtök egyéb kellékeit is időben tudjátok magyaros ízvilágra hangolni!

Fontos!

A legnagyobb összhang természetesen a vőlegény, és menyasszony ruhája között kell, hogy legyen! Ha magyaros menyasszonyi ruhában vonultok oltár elé, érdemes a vőlegénynek egy zsinórral díszített mellényt, vagy a mandzsettájánál hímzett zakót felvennie. Így nemcsak Ti, de a ruháitok is tökéletes párt fognak alkotni!

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

Finomra hangolt kiegészítők

Elsőre úgy tűnhet, nehéz egy magyaros menyasszonyi ruhához harmonizáló kiegészítőt találni, és talán jobb hagyni az egészet, de ne adjátok fel a reményt! Elég, ha kihúzzátok a listátokról a csillogó, strasszos feltűnő darabokat, és körülnéztek a szalagból, vagy gyöngyből készített nyakláncoknak, fülbevalóknak.

Ha viszont igazán szeretnétek elnyerni a „modern hagyománytisztelő” címet, egyetlen kiegészítőre fókuszáljatok, mégpedig a hajdíszetekre! Még akár házilag is elkészíthetitek, ha van egy kis kézügyességetek. Csak egy kis szalag, természetesen tartósított virág és gyöngy kell, melynek a színe megegyezik a magyaros menyasszonyi ruha díszítésénél használt színkombinációval.

A csodás hajdísz egy csodás frizurában fog a legjobban mutatni. Jöhetnek a fonatok, a laza kontyok, maradjatok a természetességnél!  Ne feledkezzetek meg a szoknya alól kikandikáló cipőről sem! Jöhetnek a kerek orrú, visszafogott darabok!

Magyaros menyasszonyi ruha – tippek és kiegészítők

El ne felejtsd!

Nem csak a cipő és az ékszer fogja összhangba hozni az öltözékedet, hanem a manikűröd, és a sminked is! Ha igazán csinos magyaros menyasszony szeretnél lenni, válassz nude színt a körmödre, és kérd meg a sminkesedet, hogy a szemedet természetes színekkel emelje ki, de a szádra nyugodtan használjon élénkebb színű rúzst a piros ötven árnyalatából!

Igazán megható lehet, ha nem csak az esküvői szertartásban, de a menyasszonyi ruhában is megtartjátok a hagyományokat.  Ha figyeltek az apró finomságokra, nagyon ízléses magyaros menyasszonyok lehettek, és még ennek a széki népdalnak a sorai is illeni fognak hozzátok!

A menyasszony szép virág, koszorúja gyöngyvirág.

Az a boldog vőlegény, ki azt mondja, az enyém!

A menyasszony gyöngykoszorú, csak az én szívem szomorú.

A menyasszony szíve tája, boldog minden dobbanása!

Virágos a fa teteje, koszorús a leány feje.

Hullani kell a virágnak, esküdni kell a leánynak!

Gyere rózsám, gyere már! Mer’ a szívem téged vár!

Téged óhajt, téged vár, téged csókolni nem kár.