Habosbabos Esküvői Magazin > Menyasszonyi ruha  > Magyaros menyasszonyi ruha – hagyományok és kiegészítők

Magyaros menyasszonyi ruha – hagyományok és kiegészítők

Fonott hétköznapi frizura, kalocsai mintás vászontáska, popslágerként ismert népdalok… és még sorolhatnánk! Az utóbbi években a népi kultúra alkotóelemei észrevétlenül bekúsztak a mindennapokba. A fonókból az utcára, majd a modern esküvők helyszínére is begyűrűzött a népviselet.

Menyasszonyi ruha banner

Egyre több menyasszony választ magyaros menyasszonyi ruhát, ami persze nem azt jelenti, hogy a több száz évvel ezelőtt hordott népviseletet kutatja fel a szomszéd faluból, hanem, hogy modern eleganciával tiszteleg a hagyományok előtt.  A magyaros menyasszonyi ruha egy szelet múlt, melyet a jelenben büszkén viselve lépünk jövőnk kapuja elé.

Hagyományok

Mielőtt most felkiáltanánk: „Nekem mindig is tetszettek a népies motívumok, de jó, akkor legyen magyaros a menyasszonyi ruhám!” – lassítsunk egy pillanatra!  Ahhoz, hogy megtaláljuk azt a bizonyos modern eleganciával kevert hagyománytiszteletet, nézzük meg, mi mindent viseltek a menyasszonyok régen.

Legtöbbször a menyasszonyi ruha megegyezett az adott tájegység népviseletének díszesebb verziójával, azonban van egy – két klasszikus darab, ami már akkoriban is kihagyhatatlan volt, akárcsak Coco Chanel, és a kis fekete ruhája…

Azt gondolnánk, hogy a menyasszonyok mindig is fehér ruhát viseltek, azonban ez nem igaz. Eredetileg színes, sokszor pirossal díszített viseletet hordtak, azonban egyes tájegységeken fekete ruhát öltöttek magukra. A sok alsószoknya tetejére egy színes, díszes felsőszoknyát kötöttek, amely készülhetett selyemből, kasmírból, de akár bársonyból is.  Azonban a menyasszony legpregnánsabb kifejezője nem a szoknya, hanem a fejfedő volt!

Hol pártát, hol koszorút kötöttek az ara fejére, de minden esetben feldíszítették gyöngyökkel, szalagokkal, pántlikákkal, élő virágokkal… A menyasszonyi viselet díszessége a leány családjának vagyoni helyzetét is hivatott kifejezni, ezért sokszor még aranyszínű szalaggal is felturbózták a ruhakölteményt!

A kevesebb néha több!

Bár lenyűgözőek voltak ezek a népviseletek, hacsak nem szeretnétek egy 100 százalékig hagyományőrző esküvőt, érdemes kicsit visszafogottabbra venni a figurát! Keressétek meg a menyasszonyi ruhának azt a részét, amelyet szívesen díszítenétek a hagyományoknak megfelelően. Elég csak egy helyen használni – például a kalocsai mintát – a ruha többi része pedig maradjon letisztult.

Fontos, hogy, ha úgy döntötök, népies díszítést alkalmaztok, a menyasszonyi ruha anyaga, formája illeszkedjen az összképhez, és ne vonja el a figyelmet a díszített részről! Semmi tüll, semmi flitter, semmi csicsamicsa!

Figyelj rá!

A díszítés mindig vonzza a tekintetet, játszatok vele, és használjátok okosan! Ha karcsú derekat szeretnétek, kössetek egy díszes övet a ruhára, ha kicsit hangsúlyosabbá szeretnétek tenni a vállatokat, a ruha pántját díszítsétek! Azonban, ha nem szeretnétek, hogy mindenki a dekoltázsotokat vizslassa, jobban jártok, ha a ruha mell része semleges marad! Egy nagyobb minta szélesíthet, érdemesebb az apróbb mintákat választani.

Minden legyen összhangban!

Nem elég, ha csak a ruha anyaga passzol a népies díszítéshez! Ahhoz, hogy teljes legyen az összkép, figyeljetek, hogy a ruhán használt motívum megjelenjen máshol is. Akár a vőlegény díszzsebkendőjén vagy nyakkendőjén, akár az ültetőkártyákon, akár az asztali futókon, akár a székmasnikon

Ha csak a Ti ruhátokon lesz felfedezhető a minta, könnyen felborulhat az egyensúly. Érdemes ezért időben eldönteni, hogy bevállaljátok-e a magyaros menyasszonyi ruhát, hogy az esküvőtök egyéb kellékeit is időben tudjátok magyaros ízvilágra hangolni!

Fontos!

A legnagyobb összhang természetesen a vőlegény, és menyasszony ruhája között kell, hogy legyen! Ha magyaros menyasszonyi ruhában vonultok oltár elé, érdemes a vőlegénynek egy zsinórral díszített mellényt, vagy a mandzsettájánál hímzett zakót felvennie. Így nemcsak Ti, de a ruháitok is tökéletes párt fognak alkotni!

Finomra hangolt kiegészítők

Elsőre úgy tűnhet, nehéz egy magyaros menyasszonyi ruhához harmonizáló kiegészítőt találni, és talán jobb hagyni az egészet, de ne adjátok fel a reményt! Elég, ha kihúzzátok a listátokról a csillogó, strasszos feltűnő darabokat, és körülnéztek a szalagból, vagy gyöngyből készített nyakláncoknak, fülbevalóknak.

Ha viszont igazán szeretnétek elnyerni a „modern hagyománytisztelő” címet, egyetlen kiegészítőre fókuszáljatok, mégpedig a hajdíszetekre! Még akár házilag is elkészíthetitek, ha van egy kis kézügyességetek. Csak egy kis szalag, természetesen tartósított virág és gyöngy kell, melynek a színe megegyezik a ruha díszítésénél használt színkombinációval.

A csodás hajdísz egy csodás frizurában fog a legjobban mutatni. Jöhetnek a fonatok, a laza kontyok, maradjatok a természetességnél!  Ne feledkezzetek meg a szoknya alól kikandikáló cipőről sem! Jöhetnek a kerek orrú, visszafogott darabok!

El ne felejtsd!

Nem csak a cipő és az ékszer fogja összhangba hozni az öltözékedet, hanem a manikűröd, és a sminked is! Ha igazán csinos magyaros menyasszony szeretnél lenni, válassz nude színt a körmödre, és kérd meg a sminkesedet, hogy a szemedet természetes színekkel emelje ki, de a szádra nyugodtan használjon élénkebb színű rúzst a piros ötven árnyalatából!

Igazán megható lehet, ha nem csak az esküvői szertartásban, de a menyasszonyi ruhában is megtartjátok a hagyományokat.  Ha figyeltek az apró finomságokra, nagyon ízléses magyaros menyasszonyok lehettek, és még ennek a széki népdalnak a sorai is illeni fognak hozzátok!

A menyasszony szép virág, koszorúja gyöngyvirág.

Az a boldog vőlegény, ki azt mondja, az enyém!

A menyasszony gyöngykoszorú, csak az én szívem szomorú.

A menyasszony szíve tája, boldog minden dobbanása!

Virágos a fa teteje, koszorús a leány feje.

Hullani kell a virágnak, esküdni kell a leánynak!

Gyere rózsám, gyere már! Mer’ a szívem téged vár!

Téged óhajt, téged vár, téged csókolni nem kár.