Habosbabos Esküvői Magazin > Menyasszonyi ruha  > Próbadíj: Mit takar és miért szükséges?

Próbadíj: Mit takar és miért szükséges?

Ha nem hallottatok még az esküvői próbadíjról, most ideje megismerkednetek vele, hiszen a menyasszonyi ruhapróba nem minden esetben díjmentes.
Előfordul, hogy egy kisebb összeget számolnak fel a szalonok menyasszonyi ruhapróba címen
. Mivel nincs egységes “szabályrendszer” a próbák díjazását illetően, (képletesen) nyakunkba vettük az országot, és utána jártunk, hogy milyen praktikus okai vannak a próbadíj bevezetésének.

Menyasszonyi ruha banner

Természetesen teljes körű felmérést igen hosszú idő alatt lehetne csak végezni a témában, de igyekeztünk igazságosak lenni. Megkerestünk számos fővárosi és vidéki szalont, és hosszasan elbeszélgettünk a tulajdonosokkal, tanácsadókkal. Érdekes információkhoz jutottunk, amiket a segítőkész szakembereknek hála, most veletek is megoszthatunk.
A próbadíj bevezetésének számos (tökéletesen elfogadható) oka van, mégis az a tapasztalat, hogy többen kerülik a témát, nem szívesen nyilatkoznak róla. Kicsit úgy éreztük magunkat, mintha jégen táncoltunk volna, de elgondolkodtató dolgokat hallottunk. Mindenki döntse el maga, mit gondol az alábbi sorokról.

fotó: pinterest.com

A próbadíj olyan pénzösszeg, amit a menyasszonyi ruhapróbáért számítanak fel egyes szalonokban. Kérdésünkre, hogy miért van szükség erre, igen kimerítő választ kaptunk. Általánosságban két halmazba sorolhatóak a problémák:

I. Minden általunk megkeresett szalon arra panaszkodott, hogy nagyon gyakori, szinte mindennapos probléma, hogy a menyasszonyok nem mondják le a lefoglalt időpontokat, és nem is mennek el a próbákra. Így a szalon nem tudja más menyasszonynak kiadni ezeket az órákat, és nemcsak hogy bevételük nincs, de tulajdonképpen a tanácsadók 1-1,5 órán keresztül egy helyben várakoznak a következő ügyfélre. Ez igen kellemetlen probléma és valljuk be, jogos is a felháborodás.

II. A menyasszonyi ruhák a próbák közben folyamatosan kopnak és koszolódnak. A kopás ellen nyilvánvalóan nem lehet mit tenni, ám a koszolódás sok esetben a sminktől következik be. A szalonok így látatlanban – rajtunk keresztül is – arra kérnek minden kedves menyasszonyt, hogy a próbára ne teljes sminkben érkezzenek. Egy szemceruza nyilván nem okoz nagyobb problémát, de egy erős árnyalatú rúzs, vagy az indokolatlanul vastagon felkent alapozó bizony csúnya foltokat ejthet a ruhán. Érdemes vízálló sminket feltenni a próba napján, de csak egy leheletnyit, éppen amennyi elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat a bőrötökben.

fotó: pinterest.com

Egy profi tanácsadó rendszerint segít felvenni a menyasszonyi ruhákat a menyasszonyoknak és igyekszik megelőzni a koszolódást, de az sajnos sokszor elkerülhetetlen. Többek között a felsorolt indokok miatt dönt úgy sok esküvői ruhaszalon, hogy próbadíjat kér, ami fedezi a javítás és tisztítás költségeit (+ munkaidő kiesést, amit aJajj elfelejtettem elmenni, ez ma lett volna???mentalitás okoz) . Egyes helyek belekalkulálják az éves költségvetésbe az ilyen tételeket, míg mások – főleg vidéki szalonok –nem engedhetik meg maguknak a próbadíj bevezetését. Persze arra is van példa, hogy ez meg sem fordul a szalontulajdonosok fejében.

A menyasszonyok többsége időpontfoglalásnál rákérdez, hogy kell-e fizetni próbadíjat és általában igen negatívan fogadja, ha a válasz igen. Sokan nem mennek el az adott szalonba, ha fizetni kell a ruhapróbáért, még akkor sem, ha a vásárlás vagy bérlés árából levonja az üzlet ezt az összeget. Hogy konkrét számokról is beszéljünk, 1500 és 10.000 Forint közötti összegre kell számítani.
Tipp:
csajok, mi van akkor, ha álmaitok ruhája egy próbadíjas szalonban vár rátok? – tényleg ezen a néhány ezer forinton kell múljon a boldogságotok? A tanácsadó szakemberek azért vannak ott, hogy segítsenek megtalálni az igazán hozzátok illő ruhát. Az ő idejük is pénz, ahogy a szalon fenntartása is az. Nektek pedig csak egyszer lesz esküvőtök!

Egy apró érdekesség: Ennél jóval többet kellett fizetnie azoknak a menyasszonyoknak, akik Kínában Vera Wang szalonjában szerették volna megtalálni az álomruhát (átszámolva nagyjából 100.000 Forintot). A híres tervező többi üzletében nem számoltak fel próbadíjat, ami a menyasszonyok körében hatalmas felháborodást keltett. Végül az egyenlő bánásmód jegyében a kiemelkedő színvonalat (és díjakat) már minden Vera Wang üzletben ugyanúgy élvezhetik a boldog arák.

fotó: verawang.com

Kedves Menyasszonyok! Ügyeljetek arra, hogy ha valami oknál fogva le kell mondjátok a próbát, azt időben tegyétek meg és arra kérünk benneteket, hogy minél kevesebb smink legyen az arcotokon, így sokkal egyszerűbb, gyorsabb és gördülékenyebb lehet egy-egy ruhapróba!

Mindent egybevéve kiderült számunkra, hogy a próbadíj nem ördögtől való dolog, csupán eltérően gondolkodnak róla mind a szakma képviselői, mind a menyasszonyok. Minden tiszteletünk azon szalonoké, akik magukra vállalják a próbákkal járó költségeket, a próbadíj viszont nem extra haszonszerzés céljából született költség, sokkal inkább egy szolgáltatási díj, amit valószínűleg a múlt menyasszonyainak köszönhetünk.

Az egyetlen dolog, amiben mindenki egyetértett, hogy a legfontosabb az, hogy a ruhapróba közben minden menyasszony fantasztikusan érezze magát és megtalálja a számára leginkább megfelelő menyasszonyi ruhát.