Habosbabos Esküvői Magazin > Menyasszonyi ruha  > Próbadíj: Mit takar és miért szükséges?
Próbadíj

Próbadíj: Mit takar és miért szükséges?

Ha nem hallottatok még az esküvői próbadíjról, most ideje megismerkednetek vele, hiszen a menyasszonyi ruhapróba nem minden esetben díjmentes. Előfordul, hogy egy kisebb összeget számolnak fel a szalonok menyasszonyi ruhapróba címen. Mivel nincs egységes “szabályrendszer” a próbák díjazását illetően, (képletesen) nyakunkba vettük az országot, és utána jártunk, hogy milyen praktikus okai vannak a próbadíj bevezetésének.

Menyasszonyi ruha banner

Természetesen teljes körű felmérést igen hosszú idő alatt lehetne csak végezni a témában, de igyekeztünk igazságosak lenni. Megkerestünk számos fővárosi és vidéki szalont, és hosszasan elbeszélgettünk a tulajdonosokkal, tanácsadókkal. Érdekes információkhoz jutottunk, amiket a segítőkész szakembereknek hála, most veletek is megoszthatunk.

A próbadíj bevezetésének számos (tökéletesen elfogadható) oka van, mégis az a tapasztalat, hogy többen kerülik a témát, nem szívesen nyilatkoznak róla. Kicsit úgy éreztük magunkat, mintha jégen táncoltunk volna, de elgondolkodtató dolgokat hallottunk. Mindenki döntse el maga, mit gondol az alábbi sorokról.

A próbadíj fizetésének okai

A próbadíj olyan pénzösszeg, amit a menyasszonyi ruhapróbáért számítanak fel egyes szalonokban. Kérdésünkre, hogy miért van szükség erre, igen kimerítő választ kaptunk. Általánosságban két halmazba sorolhatóak a problémák:

I. Minden általunk megkeresett szalon arra panaszkodott, hogy nagyon gyakori, szinte mindennapos probléma, hogy a menyasszonyok nem mondják le a lefoglalt időpontokat, és nem is mennek el a próbákra. Így a szalon nem tudja más menyasszonynak kiadni ezeket az órákat, és nemcsak hogy bevételük nincs, de tulajdonképpen a tanácsadók 1-1,5 órán keresztül egy helyben várakoznak a következő ügyfélre. Ez igen kellemetlen probléma és valljuk be, jogos is a felháborodás.

Animacik

II. A menyasszonyi ruhák a próbák közben folyamatosan kopnak és koszolódnak. A kopás ellen nyilvánvalóan nem lehet mit tenni, ám a koszolódás sok esetben a sminktől következik be. A szalonok így látatlanban – rajtunk keresztül is – arra kérnek minden kedves menyasszonyt, hogy a próbára ne teljes sminkben érkezzenek.

Egy szemceruza nyilván nem okoz nagyobb problémát, de egy erős árnyalatú rúzs, vagy az indokolatlanul vastagon felkent alapozó bizony csúnya foltokat ejthet a ruhán. Érdemes vízálló sminket feltenni a próba napján, de csak egy leheletnyit, éppen amennyi elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat a bőrötökben.

fotó: pinterest.com

Miért szükséges a próbadíj felszámítása?

Egy profi tanácsadó rendszerint segít felvenni a menyasszonyi ruhákat a menyasszonyoknak és igyekszik megelőzni a koszolódást, de az sajnos sokszor elkerülhetetlen. Többek között a felsorolt indokok miatt dönt úgy sok esküvői ruhaszalon, hogy próbadíjat kér. Ez fedezi a javítás és tisztítás költségeit (+ munkaidő kiesést, amit aJajj elfelejtettem elmenni, ez ma lett volna???mentalitás okoz) .

Egyes helyek belekalkulálják az éves költségvetésbe az ilyen tételeket, míg mások – főleg vidéki szalonok –nem engedhetik meg maguknak a próbadíj bevezetését. Persze arra is van példa, hogy ez meg sem fordul a szalontulajdonosok fejében.

próbadíj

A menyasszonyok többsége időpont foglalásnál rákérdez, hogy kell-e fizetni próbadíjat. Általában igen negatívan fogadják, ha a válasz igen. Sokan nem mennek el az adott szalonba, ha fizetni kell a ruhapróbáért, még akkor sem, ha a vásárlás vagy bérlés árából levonja az üzlet ezt az összeget. Hogy konkrét számokról is beszéljünk, 1500 és 10.000 Forint közötti összegre kell számítani.

Tipp! 

Csajok, mi van akkor, ha álmaitok ruhája egy próbadíjas szalonban vár rátok? – tényleg ezen a néhány ezer forinton kell múljon a boldogságotok? A tanácsadó szakemberek azért vannak ott, hogy segítsenek megtalálni az igazán hozzátok illő ruhát. Az ő idejük is pénz, ahogy a szalon fenntartása is az. Nektek pedig csak egyszer lesz esküvőtök!

Egy apró érdekesség: Ennél jóval többet kellett fizetnie azoknak a menyasszonyoknak, akik Kínában Vera Wang szalonjában szerették volna megtalálni az álomruhát (átszámolva nagyjából 100.000 Forintot). A híres tervező többi üzletében nem számoltak fel próbadíjat, ami a menyasszonyok körében hatalmas felháborodást keltett. Végül az egyenlő bánásmód jegyében a kiemelkedő színvonalat (és díjakat) már minden Vera Wang üzletben ugyanúgy élvezhetik a boldog arák.

fotó: verawang.com

Mit gondolunk a próbadíjról? 

Kedves Menyasszonyok! Ügyeljetek arra, hogy ha valami oknál fogva le kell mondjátok a próbát, azt időben tegyétek meg. Arra kérünk benneteket, hogy minél kevesebb smink legyen az arcotokon, így sokkal egyszerűbb, gyorsabb és gördülékenyebb lehet egy-egy ruhapróba!

Mindent egybevéve kiderült számunkra, hogy a próbadíj nem ördögtől való dolog, csupán eltérően gondolkodnak róla mind a szakma képviselői, mind a menyasszonyok. Minden tiszteletünk azon szalonoké, akik magukra vállalják a próbákkal járó költségeket, a próbadíj viszont nem extra haszonszerzés céljából született költség. Sokkal inkább egy szolgáltatási díj, amit valószínűleg a múlt menyasszonyainak köszönhetünk.

Az egyetlen dolog, amiben mindenki egyetértett, hogy a legfontosabb az, hogy a ruhapróba közben minden menyasszony fantasztikusan érezze magát és megtalálja a számára leginkább megfelelő menyasszonyi ruhát.

Animacik gyerek

Témába vág

Menyasszonyi ruha rendelés – 9+1 rémálom! Sokan esnek az internet csapdájába esküvőszervezés közben, és a költségvetést számlálva jó ötletnek tűnik számukra a menyasszonyi ruha rendelés, bizonyos külföldi oldalakról. A képeken meseszép tervezői darabokat láthatunk széles méretválasztékban, ...
Modern menyecske ruha – Légy stílusos újasszony! Míg a menyasszonyi ruhák felé még ma is sok hagyománytisztelő elvárás társul, azért van lehetőség szabadabban dönteni, bátran letehetitek a voksotokat egy modern menyecske ruha mellett. Még talán a nagyszülőket sem fogja meglepni, ha nem a kis f...
Esküvői ruhaszalon – Így zajlik egy próba Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesebeli hely, ahol a menyasszonyi ruhák éltek, és ezt a varázslatos helyet úgy hívták: esküvői ruhaszalon. Boldogan táncoltak, tündököltek a ruhák, és csak arra vártak, hogy besétáljon egy lány, és magár...
Chanel menyasszonyi ruha 2019 – Ahogyan még nem láttad! Egy formabontó Chanel menyasszonyi ruha már önmagában is hordoz egy csipet izgalmat, de a divatmárka legújabb tervezése még rendhagyóbb lett. Bár biztosan nem lep meg benneteket ez a hír, de a ruha talán annál inkább. A Chanel ugyanis egy...
Egy Daalarna esküvői ruha lett Laura Spencer választottja! Szerencsére egyre több hírt olvashatunk arról, hogy külföldi színészek és énekesek magyar tervezők ruháját viselik különféle rendezvényeken. Laura Spencer, az Agymenők sztárja egy Daalarna esküvői ruha mellett tette le a voksát élete legszebb napján...
5+1 fontos dolog, amit menyasszonyi ruha bérlés előtt tudnod kell! Azt gondoljátok, hogy a menyasszonyi ruha bérlés olyan gyors és könnyed muri, mint amilyen a tévéműsorokban? Azon kívül, hogy időpontot kértek egy szalonban, érdemes odafigyelni néhány nagyon fontos dologra, így valóban élvezetes lehet majd a próbál...
Nézd meg, milyen mesés volt Priyanka Chopra menyasszonyi ruhája – VIDEO! Emlékeztek még a 2018-as év eljegyzési bulijára? Természetesen Priyanka Chopra nevéhez fűződik a Tiffany-eljegyzés, aki egy 855.000 dolláros gyémánt és platina nyakláncot, valamint egy 580.000 dolláros gyémánt fülbevalószettet viselt magán ezen a nap...
Menyasszonyi ruha trend 2019 – Válaszd az Igazit! Hála a Bridal Fashion Week-nek, pontosan tudjuk, hogy milyen varázslatos lesz a menyasszonyi ruha trend 2019-ben. Varázslatos? Ugyan már, annál sokkal-sokkal különlegesebb! 2019-ben minden menyasszony megtalálhatja a személyiségéhez és az alakjához l...
Terhes menyasszonyi ruha tippek, és mesés inspirációk! Egy kisbaba érkezése maga a csoda! Ilyenkor csak magadra figyelsz, és arra a kis csöppségre, akit a szíved alatt hordasz. Együtt dobban a szívetek, együtt vesztek levegőt, együtt sétáltok az oltár elé… Ha várandós menyasszony vagy, számolnod kell enn...
Ez igen! Mandy Moore menyasszonyi ruhája elképesztően egyedi! Dobpergést kérünk! Ha van olyan menyasszonyi ruha, amire azt mondjuk, hogy rendhagyó, és hihetetlenül egyedi, akkor Mandy Moore menyasszonyi ruhája biztosan az. Többször hívtuk már fel a figyelmeteket arra, hogy a púderrózsaszín ruhák borzasztóan nép...