A menyasszonyi ruha kiválasztása az egyik legizgalmasabb és legnehezebb feladat az esküvőszervezés során. Nem mindegy, hogy egy rusztikus, vintage vagy éppen tengerparti stílusú esküvőre vágytok. A ruha határozza meg a szertartás stílusát (vagy fordítva), így nagyon fontos kérdés, hogy miben szeretnétek kimondani az igent. Ennek függvényében dönthettek majd az ismert menyasszonyi ruha típusok közül amellett, amelyik tökéletes választás lesz számotokra mind hangulatában, mind stílusában.

Hirdetés

Akár gyermekkori álmotok a tökéletes menyasszonyi ruha megtalálása, akár nem, az esküvő küszöbén állva el kell döntenetek, milyen stílus vagy típus áll közel a személyiségetekhez. Mi mutat rajtatok a legelőnyösebben. A kínálat bőséges, és mivel az esküvő lesz életetek egyik legszebb napja, nagyon fontos, hogy miben vonultok az oltár elé. Ne kapkodjátok el a döntést!

Menyasszonyi ruha banner

Menyasszonyi ruha típusok

Első lépések

Először el kell döntenetek, hogy a nagy abroncsos, királylányos ruhák tetszenek inkább, vagy a testhezálló darabokat preferáljátok.

  • Netán szívesen viselnétek rövid menyasszonyi ruhát?
  • Mit szeretnétek hangsúlyozni a ruhával? A lábatokat, a hátatokat, a derekatokat vagy esetleg a dekoltázst?
  • Milyen anyagok és színek tetszenek? Ez nagyon fontos kérdés, mert ma már az sem ritka, ha valaki egy színes menyasszonyi ruha mellett teszi le a voksát.

Nyugodtan kérjétek ki néhány barát, vagy családtag véleményét, de figyeljetek arra, hogy ha túl sok ismerőstől kértek tanácsot, összezavarodhattok. Nem az számít ugyanis, hogy ők miben látnának benneteket szívesen, hanem hogy ti mire vágytok. Ezt sajnos sok esetben nem tartják eléggé szem előtt.

menyasszonyi-ruha-kivalasztasa

Hol kezdjétek a kutatást?

Először érdemes az interneten és esküvői magazinokban nézelődni, így ötletet meríthettek, és jegyzeteket készíthettek a lehetséges jelöltekről. Ne egy bizonyos típust keressetek, ennél sokkal fontosabb, hogy az alapkérdéseket tisztázzátok.

Fontos kérdések!

Tetszik a gyöngy, a csipke, a fodor, vagy éppen a tüll? Nyitottak vagytok minden menyasszonyi ruha típusra, vagy van olyan ruha, ami semmiképpen nem megy át az első rostán? Milyen színű ruhára vágytok? Hófehérre vagy inkább törtfehérre? Talán színesre?

Ne ijedjetek meg, ha egyelőre nem tudtok választ adni, a rengeteg ruha közül idővel biztosan ki tudjátok majd választani az igazit.

Foglaljatok időpontot több szalonban is, és beszéljétek meg valakivel, aki közel áll hozzátok, hogy kísérjen el benneteket. Nyugodtan kérjetek tanácsot a szalon munkatársaitól is, hiszen ők nap, mint nap menyasszonyokkal foglalkoznak. A ruhapróbára vigyetek magatokkal egy hasonlóan magas cipőt, mint amilyet az esküvőn viseltek majd, és jó, ha pánt nélküli fehér vagy testszínű melltartóban mentek, így ugyanis sokkal jobban látjátok majd, hogyan áll a ruha.

Menyasszonyi ruha típusok

A menyasszonyok alakja

Nem biztos, hogy ami a katalógusokban jól mutat a modelleken, az rajtatok is jól áll majd, vagy passzol az alkatotokhoz. Tisztában kell lennetek a testi adottságaitokkal, és az erősségeiteket kell hangsúlyozni. Mérjétek fel, hogy melyik alkattípusba tartoztok, így már sokkal könnyebb lesz választani a menyasszonyi ruha típusok között.

Alma alkat

Ha ebbe a típusba tartoztok, az átlagosnál nagyobb melletek és hasatok van, a derekatok azonban nem hangsúlyos. A feneketek lapos, a lábaitok pedig vékonyak.

Körte alkat

Széles a csípőtök és vastag a combotok? Ha a körte alkatúakhoz tartoztok, akkor lapos a hasatok, vékony a derekatok, kisebb a melletek és formás a hátatok és a karotok.

Menyasszonyi ruha

Homokóra alkat

Ez az igazi álomalkat. Bár gömbölyű formák és vastagabb combok jellemzik, az ilyen alkatú nőknek általában arányos, kerek válluk és csípőjük van, vékony „darázsderékkal”.

Oszlop alkat

A fiús alkatú lányokra azt szokták mondani, hogy olyanok, mint az oszlopok. Nagyon vékonyak, keskeny a csípőjük, és kicsi a mellük. Ne aggódjatok, ha ebbe a típusba tartoztok, a menyasszonyi ruha típusok között így is könnyen találtok majd olyat, ami előnyös számotokra.

Persze ezen a négy típuson kívül számos más tényező is befolyásolhatja a ruhaválasztást. Nem mindegy, hogy milyen magasak vagytok, és hogy a testeteken belül milyen az alsó és a felsőtest aránya. A ruha fazonja sokat javíthat a formátokon, hiszen a szabásvonal, az anyag és a díszítettség nagyon rafinált mutatványokra képes.

Nincs is más hátra, mint hogy megnézzük, milyen alkaton milyen fazonú ruhák mutatnak a legjobban.

Menyasszonyi ruha típusok

Báli fazonú menyasszonyi ruha

Valószínűleg minden kislány álma egy ilyen menyasszonyi ruha. A menyasszonyi ruha típusok közül ez csak a középmagas és magas menyasszonyokon mutat jól, mert a nagy szoknya könnyen összenyomhatja az alacsony menyasszonyokat.

Az ilyen ruhákhoz szükséges a vékony, vagy arányos derékrész, de a nagyon pici és vékonyka lányok ennek ellenére is eltűnhetnek egy ekkora ruhában.

A báli fazonhoz pánt nélküli felsőt választanak előszeretettel a menyasszonyok, de a hosszú ujjak, és a csónaknyak is remekül passzol hozzá.

Báli fazonú menyasszonyi ruha

„A” vonalú menyasszonyi ruha

Ez az egyik legelőnyösebb típus, hiszen nyújtja az alakot. Szinte minden alkatra meg lehet találni a tökéletes „A” vonalú ruhát, ezért hatalmas kedvenc a menyasszonyok körében. A körte alakú nőknél a csípő tájékát keskenyíti, de egy előnyös felsőrésszel is sokat csalhattok optikailag a csípőtökről.

Bármilyen fátyollal nagyon eredeti lehet, sőt, még kalapot is választhattok hozzá. Kiválóan mutat az elegáns és a bohém esküvőkön is, ami azért fontos, mert a menyasszony ruha típusok között nem mindegyiket jellemzi ez a tulajdonság.

Görög stílusú menyasszonyi ruha

Ennek a fazonnak a legfőbb ismertetőjele a mell alatti szabásvonal. A mell vonaláig általában szűk a felsőrész, a szoknya pedig földig ér, lefelé fokozatosan és finoman bővül. Ez a fazon gyönyörűen kiemeli a dekoltázst, és elfedi a mell alatti részeket. Remek választás lehet teltebb idomú vagy állapotos menyasszonyok számára.

Tipp!

Ha igazi görög istennőként szeretnétek oltár elé vonulni, ez a menyasszonyi ruha típus lesz a kedvencetek!

Menyasszonyi ruha kiválasztása

Aszimmetrikus ruha

Ez a fazon modern és különleges megjelenést kölcsönös a menyasszonyoknak. Jó választás lehet akkor, ha idegenkedtek a pánt nélküli ruhától, de szívesen kipróbálnátok valami egyedi megoldást. Részben elfedi a hátat és a mellkast, ugyanakkor a tekintetet eltereli az erősebb csípőről és körte alakról. Ha bevállalós menyasszonyok vagytok, nyugodtan próbáljatok fel néhány aszimmetrikus darabot, lehet, hogy azonnal beleszerettek!

Jó tanács!

Arra mindenképpen figyeljetek az aszimmetrikus ruhák esetében, hogy hogyan formálják a dekoltázsotokat, mert itt is lehetnek eltérések. Egyes ruhák kiemelik a melleket, míg mások leszorítják. Ezeket a ruhákat kerüljétek, ha nagyobb mellbőséggel rendelkeztek!

Sellőfazonú vagy trombita ruha

Ez a fazon nagyon jól áll a formás, homokóra alkatú lányoknak, mérettől függetlenül. Próba közben fontos, hogy járkáljatok és üljetek le többször is benne, hogy biztosan kényelmes legyen számotokra. Ha nem vagytok biztosak abban, hogy kényelmes számotokra, akkor inkább mondjatok nemet erre a méretre, mert nem lesz kényelmes egész nap behúzott hassal mászkálni.

Jó tanács!

Ha a szoknya combközéptől lefelé bővül, az általában az alacsony menyasszonyoknak is jól áll, míg a térdtől lefelé bővülő fazont a magas, hosszú lábú menyasszonyoknak ajánlják.

Sellő fazonú menyasszonyi ruha

Rövid menyasszonyi ruha

Azok a menyasszonyok, akiknek szép formás a vádlija és vékony a bokája, nyugodtan viselhetnek rövid menyasszonyi ruhát is a nagy napon. Közéjük tartoztok? Akkor vegyétek számításba ezt a ruha típust is, amikor mérlegelitek a lehetőségeket.

Fontos, hogy a szoknya ne legyen túlságosan rövid, és igazodjon a test formájához. A túlságosan mini ruhák tényleg csak a vékony lányokon mutatnak jól, míg a bő szabás jó pár kilóval többnek mutathat benneteket. Ez a szabály minden ruha esetében igaz, a menyasszonyi ruháknál pedig fontos, hogy különös figyelmet fordítsatok rá! Az alacsony nőket nyújthatja egy hosszanti fodrozás vagy díszítés, a rövid lábakat pedig hosszíthatja egy karcsúsított ruha. Nagyon divatos a színes magas sarkú cipő is ehhez a fazonhoz.

Tipp! 

Ha még több információt szeretnétek megtudni erről a típusú ruháról, kattintsatok IDE! Ujjal vagy ujj nélkül, egy ilyen ruhával megidézhetitek a '40-es, '50-es éveket!

Bérlés, vásárlás vagy varratás

Nem egyszerű eldönteni, hogy melyiket érdemes választanotok a három lehetőség közül, de ez a menyasszonyi ruha típusok szempontjából igazából mindegy. Az esküvői ruhaszalonokban általában mindenféle típust megtaláltok, az eladók segítségével felpróbálhattok többet is belőlük, hogy el tudjátok dönteni, mire vágytok.

A ruhapróbák során tökéletesen rátok igazítják majd a kiválasztott menyasszonyi ruhát, hogy mindenhol az alakotokhoz illeszkedjen. Akkor is ha bérlitek, és akkor is, ha megvásároljátok majd.

A varratás megint csak egy remek lehetőség, mert egy profi varrónő valóra válthatja az álmotokat, és több ruhából is “összegyúrhatja” nektek az igazit. Tanácsaival könnyen eldönthetitek, hogy melyik ruhatípus számotokra a legelőnyösebb, és jó ha tudjátok, hogy a próbák során kisebb-nagyobb igazítások még mindig szóba jöhetnek.

Hasznos segítség!

Összegyűjtöttük nektek a bérlés, a vásárlás és a varratás előnyeit, ide kattintva könnyebben eligazodhattok ebben az útvesztőben!

Menyasszonyi ruha bérlése

Menyasszonyi ruha típusok – Fogyni vagy nem fogyni? 

Sok menyasszony dönt úgy, hogy X kilót le szeretne fogyni az esküvő napjáig, bármilyen áron. Fogyókúráznak, léböjt kúrát tartanak, zsírleszívásra mennek, vagy hosszú és kitartó munkával, sportolással adnak le néhány kilót. Ha ti is ezt a tábort erősítitek, fontos, hogy okosan haladjatok, és céltudatosan. Az önsanyargatásnak nem most van itt az ideje, mert egyetlen menyasszonyi ruha típus sem ér annyit, hogy éhesen és idegesen vészeljétek át a kedvéért az esküvőszervezés időszakát.

Trükkös díszítésekkel, rafinált szabásvonalakkal optikailag is lehet vékonyítani az alakotokon, de minden alkat egyedi és mindig vannak kivételek. Nem árt, ha szakértő szemekre bízzátok magatokat a ruhapróbán, és egy edző segít benneteket sportolás közben.

Ha egy bizonyos ruha típusért vagytok oda, akkor célszerű az álomsúly eléréséhez közel elkezdeni keresgélni, így nem kell minden próba alkalmával átalakítani a kiválasztott menyasszonyi ruhát. Sőt, nektek is jó érzés lesz úgy próbálni, hogy többféle fazont is magatokra ölthettek, nem igaz?

Menyasszonyi ruha kiválasztása

Molett menyasszonyi ruhák

Ne essetek kétségbe, ha molettek vagytok, akkor is gyönyörű menyasszonyok lesztek! A ruha típusának kiválasztása semmivel nem bonyolultabb, mint az átlagos testalkatú lányoknál, hiszen a ti esetetekben is arra lesz szükség, hogy az előnyös oldalatokat hangsúlyozzátok.

Ha arányos a testalkatotok, akkor egy báli fazon vagy egy “A” vonalú ruha is jó választás lehet, sőt, a sellő fazon is nagyon jól mutat a homokóra alakon. Plusz kilókon is.

Nem minden esküvői ruhaszalonban fogtok hatalmas molett menyasszonyi ruha választékkal találkozni, ezért érdemes előzetesen telefonon rákérdezni erre. A molett menyasszonyok nagy része sajnos gyakran panaszkodik arra, hogy kevés ruhát tudnak felpróbálni, méretproblémák miatt. Ez esetben ott van annak a lehetősége is, hogy varratjátok a ruhátokat, így a varrónő pontos méret után készíti majd el a ruhátokat, és megspórolhatjátok magatoknak az idegeskedést és a kellemetlen pillanatokat.

Molett menyasszonyi ruha vásárlással kapcsolatban ITT és ITT rengeteg hasznos információ találhattok!

Molett menyasszonyi ruha

Menyecske ruha típusok

Ahogyan a menyasszonyi ruháknál, úgy a menyecske ruhák esetében is fontos kérdés, hogy milyen típus mellett érdemes letenni a voksotokat. A báli fazonú és az “A” vonalú ruhák ilyenkor általában már kiesnek, mert ezekben nem olyan kényelmes mulatni. Ugyanez vonatkozik a sellő és a trombita fazonra is. A menyasszonyok többsége a rövid, kb. térdig érő ruhára szavaz, a szín a ruha típusának szempontjából nem érdekes kérdés.

Ha hatalmas bulira készültök, akkor érdemes pántos felsőt választani, hogy ugrálás közben ne kelljen folyamatosan felfelé húzogatni a ruhát, és az is nagyon fontos, hogy kényelmesen érezzétek magatokat benne. Sokan egyértelműen a laza, elegáns darabokat részesítik előnyben, mert a visszajelzések alapján ez a legpraktikusabb és leglogikusabb választás.

A menyecske ruha választék igen színes, ide kattintva rengeteg hasznos tippet kaphattok hozzá!

Menyecske ruha típusok

A ruhapróbára vigyetek el magatokkal egy őszinte barátot, aki segít a döntésben, és ha úgy érzitek, hogy szívesen meghallgatnátok egy szakember tanácsát is, keressetek fel egy esküvői stylistot!

Nem egyszerű megtalálni a tökéletes menyasszonyi ruhát, de nem is lehetetlen. Az egyetlen tanács, amit mindenképpen érdemes megfogadnotok, hogy csak olyan ruha mellett döntsetek, ami passzol a stílusotokhoz, és az egyéniségetekhez!