Nászút

A tökéletes nászút szervezése

Az esküvőszervezés, és a nagy nap után még nem ér véget az esküvő varázsa, ugyanis a legtöbb pár ilyenkor megy el nászútra. Sokan már az esküvő napján elutaznak, de 1-2 héttel az esküvő után biztosan. Akár hazai, akár külföldi úti célt nézünk ki magunknak, érdemes olyan szállást keresnünk, amely messzemenőkig biztosítja számunkra azt a kényelmet, és azt a felszereltséget, amilyet elképzeltünk. A nászút szervezése nem kis feladat, de mi sem lehet jobb program annál, mint pontról pontra megtervezni egy többnapos kikapcsolódást?

Nászút szervezése

A nászút szervezésének első pontja eldönteni, vajon mire vágyunk igazán. Napfényes tengerpartra? Többnapos túrázásra a hegyekben? Véget nem érő városnézésre? Ha megvan a válasz, el kell döntenünk, hogy melyik a kiszemelt ország, és mennyi időre szeretnénk elutazni.

Természetesen az sem mindegy, mekkora összeget szánunk a nászútra. Mivel a legtöbb szállásfoglalásnál nem kell a teljes összeget kifizetni – elég valamennyi foglalót, vagy van, ahol semmit, és csak a helyszínen kell rendezni az anyagiakat – megtehetjük, hogy egy kicsit nagyobbat álmodunk egy szimpla nyaralásnál.Sokan úgy döntenek, hogy az esküvőből befolyt pénz egy részét a nászútra fogják költeni, azt azonban ilyenkor is mérlegelni kell, hogy nagyjából mennyi kötelező kiadásunk lesz a lagzi után, és mennyi pénz maradhat a nászútra. Ha ezeket a pontokat tisztáztuk, ideje belefogni az álmodozásba és a csomagolásba.

Mikor kezdjük szervezni a nászutat?

A legtöbb nászút nyárra esik, ezért nagyon fontos, hogy időben elkezdjük a nászút szervezését, kezdve a szállásfoglalással.

A népszerű pihenőhelyekre már akár 6-8 hónappal korábban érdemes lecsapni, ha pedig külföldre megyünk, még a repülőjegyet is lefoglalhatjuk. Egy belföldi nászútnál nem ennyire sürgető a helyzet, de a nyári hónapokon a legnépszerűbb szállások hamar elkelnek. Ha az esküvő után 5-6 nappal indulunk a nászútra, az igazán ideális, hisz lesz időnk kipihenni a lagzi izgalmait, de a romantika sem hagy alább pár nap alatt.

Nászutas programok

A nászút tökéletes alkalom arra, hogy életre szóló emlékeket szerezzünk. Felfedezhetjük a környéket, bérelhetünk egy robogót, szervezhetünk kirándulást a közeli tavakhoz, foglalhatunk asztalt egy szuper étteremben, elmehetünk hajókázni, koktélozni, vagy akár táncolni is.

Ha hamisítatlan Provence esküvőnk volt, érdemes felfedezni Franciaország legszebb tájait, de a Grand Canyon és a Niagara-vízesés is sokak álma. Vannak, akik a nászútjukon tanulnak meg búvárkodni, repülni, és evezni, akik pedig a passzív pihenést kedvelik, nem fognak csalódni a Seychelle-szigetek és Bora Bora vendégszeretetében.

Ha meg szeretnénk magunknak spórolni a szervezéssel járó fáradalmakat, a nászút szervezését utazási irodára is bízhatjuk. Számos kedvezményes nászutas ajánlat van, segíthetnek a helyszín, illetve szállás lefoglalásában, a programok megszervezésében, a helyi különlegességek ismertetésében, és a szükséges iratok beszerzésében is.

Nászút árak Magyarországon

A különféle hotelek, vendégházak, és utazási irodák számtalan kedvezményes csomaggal várnak bennünket, de a nászutas csomagok és a nászutas ajánlatok mellett érdemes a sima szálláshirdetések között is nézelődni. Ezek is vannak olyan izgalmasak, csak talán nem aranyárban hirdetik meg őket. Azt persze mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a minőségi szolgáltatásnak ára van. Az esküvőszervezés és a nászút szervezése közben is ez kell, hogy legyen a mottónk.Vannak olyan tényezők, amelyekre szervezés közben mindenképpen oda kell figyelnünk, mert úgy tudjuk behatárolni, hogy mekkora összeget kell elkülöníteni a nászútra. Ezeket a kérdéseket mindenképpen fel kell tennünk magunknak:

 • Milyen a szállás típusa (hotel, apartman, vendégház vagy kemping?
 • Hány csillagos a hely?
 • A szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatások és extrák
 • A hely megközelíthetősége és az utazás ára
 • A nászút időtartama

Egy magyarországi egyhetes nászút körülbelül 180.000-250.000 forintnál kezdődik. Ez nagyon az alap, a határ pedig a csillagos ég. Ebben nincsen benne a csónakázás, koktélozás, a vásárolgatás költsége, illetve az autóbérlés és tankolás sem. Érdemes minden költségre gondolni, hogy nem akkor érjen bennünket meglepetés, amikor már úton vagyunk a kiszemelt úti cél felé.

Nászút külföldön

A külföldi nászutak esetében a legfontosabb eldönteni, melyik földrészen pihennénk szívesen. Az utazás hossza több órás is lehet, ezt mindenképpen bele kell számolni a nászút idejébe. Utazhatunk busszal, saját vagy bérelt autóval, illetve repülővel is. A külföldi nászutaknál a párok előszeretettel választják a repülést. Ennél talán már csak a hajózás izgalmasabb, akár folyami, akár tengerjáró hajót nézünk ki magunknak.

Butaság azt gondolni, hogy egy külföldi nászút jóval drágább lehet a magyarországi pihenésnél, ugyanis repülőjegyet akár 10.000-15.000 forintos áron is vásárolhatunk, és a szállások böngészése között is hihetetlen kedvezményekre bukkanhatunk. Legyen az úti cél Ciprus, Egyiptom vagy éppen Málta, a városnézés, kirándulás, és a fürdés éppúgy beleférhet az időnkbe.

Ha kipróbálnánk azt is, milyen egy igazán hűvös helyen pihenni, remek jéghotelekben szállhatunk meg, ahol akár egy jégkápolnában is összeköthetjük az életünket.

Nászutas szállás

Magyarországon, széles skálán mozognak a szállodák a minőségi listán, így természetesen mind anyagilag, mind a szolgáltatás terén érezhető a különbség egy középkategóriás szálloda nászutas lakosztálya, és egy ötcsillagos luxusszálloda nászutas lakosztálya között. Ebben az a jó, hogy mindenki meg tudja találni a számára kedvező ár-érték arányú lehetőséget.A nászút nem egy szimpla nyaralás, ilyenkor megérdemeljük az extra kiszolgálást és a prémium minőségű szolgáltatásokat. Példaképpen, hazánkban ezeket tartalmazza általában egy ötcsillagos szálloda nászutas lakosztálya:

 • félpanziós vagy teljes ellátást
 • romantikusan előkészített szobát
 • klasszikus vörös rózsacsokrot a szobában
 • ajándék pezsgőt
 • ajándék welcome drink
 • panorámás kilátást a szobából
 • a wellness-fitnesz részleg teljes körű használatát
 • ajándék páros masszázst
 • kedvezményt a többi szépségápolási kezelésekhez
 • a szálloda éttermében megkülönböztetett, állandó asztalt, gyertyafénnyel
 • esetenként saját felszolgálót az étkezésekhez

Az átlagos nászutas lakosztály árak Magyarországon 35.000-45.000 forint/ 2 fő/ éj környékén mozognak, a magasabb kategóriájú, luxus nászutas lakosztály árak pedig 55.000-75.000 forint/ 2 fő/ éj környékén alakulnak.

Hasznos tudnivalók nászútra

Vannak olyan hasznos információk a nászúttal kapcsolatban, amire fontos odafigyelnünk. Ezek a kérdések a legtöbb párban fel sem merülnek, pedig nagyon praktikus dolgokról van szó. Ezek a következők:

 • Sok menyasszonynak megváltozik a neve az esküvő után, de az új iratok elkészítése nem megy egy nap alatt. Éppen ezért, a nászutas foglaláson még az a nevünk szerepeljen, ami az érvényes okmányokba van írva.
 • Érdemes a legfontosabb okmányainkból fénymásolatot magunkkal vinni, biztos, ami biztos.
 • Ellenőrizzük az okmányok érvényességi idejét, nehogy hosszabb legyen a nászút, mint azt terveztük.
 • Ha külföldre megyünk, járjunk utána a legfontosabb hagyományoknak, társadalmi szabályoknak.
 • Kössünk egészségbiztosítást, amit kiegészíthetünk poggyász – illetve telefonbiztosítással is.
 • Ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, legyen nálunk szótár, mert van, ahol angolul nem beszélnek.
 • Egzotikusabb úti célok esetén segítségünkre lehet a Külügyminisztérium honlapja, ahol tájékozódhatunk vízumigénylésről, védőoltásokról, és persze a nagykövetségeinkről is.

A tökéletes nászút eléréséhez tehát át kell gondolnunk, hogy mi az álomhelyszín (külföld vagy belföld), mekkora összeget szánunk rá, mikor utaznánk, illetve milyen extra szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni. Innentől pedig átveszi a szervezés helyét a jól megérdemelt pihenés.