Szűrés a kategórián belül (Szertartásvezető)


Inspirációk

Egy szertartásvezető közreműködésével ma már az is lehetséges, hogy a hivatalos igen kimondása előtt vagy után az ország bármely pontján összekösse egy pár az életét, egy ünnepélyes ceremónia keretein belül.

Szertartásvezető és anyakönyvvezető - Mi a különbség?
2019/3/8Szertartásvezető

Szertartásvezető és anyakönyvvezető - Mi a különbség?

Egy profi szertartásvezetőnek köszönhetően igazán meghitt, rendhagyó és színes lehet az esküvői szertartás. Hogyan? Milyen eszközökkel? Egyáltalán, mivel foglalkozik egy […]

Összes kapcsolódó cikk

A tökéletes esküvői szertartás!

Az esküvői szolgáltatók között hazánkban csak néhány éve jelentek meg a szertartásvezetők, de máris egyre több és több pár dönt úgy, hogy a nagy napon egy szertartásvezető előtt szeretné kimondani a boldogító igent. Egy profi szakembernek köszönhetően meghitt, és különleges lehet az esküvői ceremónia, de a rendhagyó helyszínekre és körülményekre is sok szertartásvezető mond igent.
A szertartásvezetők munkájának köszönhetően kitárult a lehetőségek tárháza. Amire korábban nem volt lehetőség a ceremóniák tekintetében, az mára szinte természetessé vált, így vélhetően nagy jövője van a szakmában a profi és motivált szakembereknek.

Szertartásvezető szolgáltatás

Egy szertartásvezető látszólag nagyon hasonló feladatot végez, mint egy anyakönyvvezető. Összeadja a párokat egy általuk megálmodott ceremónia keretében.

A szolgáltatást az anyakönyvvezető előtt kötött törvényes házasságkötést követően bármikor igénybe lehet venni. A szertartásvezető azonban nem hivatali személy, ezért fontos tudni, hogy a kizárólag általa vezetett szertartás nem lesz törvényes.

Mint szolgáltató, nincs hivatali időhöz kötve, így nagyobb szabadságot kap a munkája elvégzéséhez. Éjszaka, hajnalban, karácsonykor, a levegőben és egy erdő közepén is végezhet szertartást, hiszen nem kell hivatali időhöz igazodnia. Ennek köszönhetően azok a párok, akik az átlagosnál extrémebb ceremóniára vágynak, megkaphatják a régóta vágyott nagy pillanatot, különösebb nehézségek nélkül.

Szertartásvezető feladatai

Amint egy pár kiválasztja a számára szimpatikus szertartásvezetőt, elkezdődhet a közös tervezés és egyeztetés. A szolgáltató tippekkel és tanácsokkal látja el a párokat, ha szükség van rá, de meghallgatja az egyedi ötleteket és igényeket is. A rutinnak köszönhetően akár a helyszínre vonatkozóan is adhat tippeket.

Egyeztetés közben az alábbi pontokra mindenképpen érdemes kitérni:

  • Milyen legyen a szertartás szövege
  • Hogyan épül majd fel a ceremónia
  • Milyen lesz a ceremónia hangulata és stílusa
  • Lesznek-e extra elemek (ének, szavalás, zene, stb.)
  • Mennyi a szertartásvezető tiszteletdíja
  • Ki készíti a szerződést a szolgáltatásról
  • Szükséges-e előleget fizetni, illetve a kifizetés mikor történik

A részletek tisztázása után célszerű szerződésbe foglalni a helyszínt, a ceremónia időpontját és minden más konkrétumot, ami lényeges számotokra. Fontos, hogy olyan szakemberrel szabad csak dolgozni, aki számlaképes, ugyanis ma Magyarországon ez alapkövetelmény azoknál a szolgáltatóknál, akik komolyan veszik a munkájukat.

Szertartásvezető vagy anyakönyvvezető?

A legfontosabb különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között, hogy az anyakönyvvezető hivatali személy. Tevékenységét törvények és jogszabályok határozzák meg. Magyarországon egy házasság csak akkor törvényes, ha anyakönyvvezető előtt köttetik, persze ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy pár szertartásvezető is kimondja a boldogító igent. Az anyakönyvvezető hivatali időben esket, állami ünnepnapokon és munkaszüneti napokon erre nincs lehetősége. Külső helyszínre csak a jegyző engedélyével mehet esketni.
A hivatali beosztás szabja meg, hogy egy adott településen melyik anyakönyvvezető adja össze a párokat, amennyiben több is dolgozik az adott városban. A szertartás szövegének felépítése is többnyire az anyakönyvvezetőn múlik.

A szertartásvezetővel – ezzel szemben – lehet egyeztetni a szertartás szövegéről, és a szakember kiválasztása is a párokon múlik. A személyisége, temperamentuma és stílusa nem lehet mindenki számára szimpatikus, ezért fontos, hogy aki ezt a szolgáltatást választja, annak meg kell találnia a tökéletes szertartásvezetőt hozzá. Olyat, aki rugalmas, maximalista, és nagyon jól kommunikál.

Szertartásvezető árak

A szertartásvezetők maguk határoznak a díjazásukról, de a tiszteletdíjuk nagyjából egységes az országban. Körülbelül 45 és 60 ezer Ft közötti összeggel kell számolni, amely tartalmazza a személyes találkozást, az egyeztetést, és a rendszeres kapcsolattartást e-mailben, telefonon és akár személyesen is. Ezen az összegen emelhet a kiszállás díja, amit a megtett távolság alapján határoznak meg, az autópálya matrica díja, és a parkolási költség is.

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem jó döntés kizárólag az árakat figyelembe venni a szertartásvezető kiválasztásakor. A minőségnek ára van, aki pedig ezt a szolgáltatást választja, valójában amellett dönt, hogy milyen szertartást szeretne élete egyik legfontosabb napján.