Harry herceg és Meghan Markle esküvőjére 2018. május 19-én kerül sor a Windsor-i Kastély Szent György Kápolnájában, Harry bátyja, Vilmos és felesége, Katalin pedig ma ünnepli hetedik házassági évfordulóját. Ez alkalomból összegyűjtöttünk nektek 15 érdekességet az eljegyzésükről és az esküvőjükről. Mi mindegyiket imádjuk!

Kategóriafüggetlen banner

1.

Vilmos herceg 2010. október 20-án, egy kenyai nyaraláson kérte meg Kate kezét, de az eljegyzést hivatalosan csak november 16-án jelentették be. Vilmos édesanyja, Diána walesi hercegné kék zafírral és gyémántokkal díszített gyűrűjét adta Kate-nek.

2.

Az esküvő nem volt hivatalos állami rendezvény, de az esküvő napja, április 29.-e így is ünnepnap volt az Egyesült Királyságban. Emellett a Brit Nemzetközösséghez tartozó Bermuda, a Kajmán-szigetek, a Man-sziget, Gibraltár, Guernsey, Jersey, a Falkland-szigetek, Montserrat és a Turks- és Caicos-szigetek is munkaszüneti napnak nyilvánította április 29.-ét.

15 érdekesség Katalin és Vilmos esküvőjéről

3.

Katalin a fején lévő gyémántokkal ékesített tiarát II. Erzsébet királynőtől kapta kölcsön.

4.

London utcáira több mint 1 millió ember vonult ki, hogy láthassa a királyi párt, számos érdeklődő már napokkal a helyszínre érkezett.

5.

Az esküvőre 1900 vendég volt hivatalos, de az esemény közvetítését becslések szerint körülbelül kétmilliárdan nézhették élőben a világon.

Hirdetés

6.

A “háromszintű” meghívási rendszer jelezte, hogy a vendégek közül ki áll a legközelebb a párhoz. A menyasszony nagynénje, Gary Goldsmith például csak a Westminster apátságba kapott meghívót, a fogadásra és a vacsorása már nem.

7.

Az esküvőn a dress code előírta a kalap viselését, és mint mindenre az esküvővel kapcsolatban, a királynő kalapjának színére is lehetett fogadásokat kötni. II. Erzsébet végül sárga kalapot viselt az esküvőn.

15 érdekesség Katalin és Vilmos esküvőjéről

8.

A szertartáson Vilmos herceg azt súgta Katalin fülébe az oltár előtt, hogy “gyönyörű vagy”.

9.

Az esküvőn legalább akkora figyelmet kapott Pippa Middleton ruhája, mint Kataliné.

10.

Katalin ruhája – amely az Alexander McQueennél dolgozó Sarah Burton angol tervező alkotása volt – szaténból készült, és tartozott hozzá egy hímzett vállfűző, valamint egy szoknya is. Az uszály 270 cm hosszú volt.

11.

A csipkéket a Royal Schol of Needlework munkatársai készítették, akiknek azt mondták, a ruha egy kosztümös filmhez kell, tehát valójában úgy ügyeltek a titoktartásra, hogy még azok sem tudták, hogy kinek készül a ruha, akik magán a ruhán dolgoztak.

15 érdekesség Katalin és Vilmos esküvőjéről

12.

Karl Lagerfeld ezt írta a ruháról:

“Az öltözék klasszikus, és illeszkedik a Westminster belső építészetéhez. Ez nagyon emlékeztet engem Erzsébet esküvőjére, az (19)50-es évek királyi esküvőjére. Az uszály hossza megfelelő. A csipkék elegánsak. A fátyol nagyon tetszik.”

13.

Az esküvő után Katalin, és Vilmos nyitott lovas kocsival ment a Buckingham-palotához, és annak erkélyéről integettek az éljenző tömegnek. Vilmos kétszer is megcsókolta egymást, majd a Brit Királyi Légierő gépei repültek el a palota felett.

14.

A Magyar Köztársaság herendi porcelánkészletet ajándékozott Katalinnak és Vilmosnak.

15.

A pár még ki sem mondta a boldogító igent, de a londoni fogadóirodák már a jövendő hercegi házaspár gyermekeire kínálnak különböző fogadási lehetőségeket.

Az esküvő után Vilmos herceg hivatalos címe és megnevezése: Ő királyi fensége Vilmos Artúr Fülöp Lajos, Cambridge hercege, Strathearn grófja, Carrickfergus bárója, A Legnemesebb Térdszalagrend Királyi Lovagja, Kate Middleton teljes címe pedig az esküvőt követően „Ő királyi fensége, Cambridge hercegnéje, Strathearn grófnéja, Carrickfergus bárónéja”.

Harry és Meghan közelgő esküvőjét mindenben Vilmosék esküvőjéhez hasonlítják, bár a szertartásról már a szervezés elején tudni lehetett, hogy jóval szerényebb lesz. Természetesen ezt az esküvőt is élőben közvetítik majd, úgyhogy nem fogtok lemaradni Meghan ruhájáról sem, sőt! Olyan érzésetek lesz, mintha az első sorból nézhetnétek végig a szertartást!