Habosbabos Esküvői Magazin > Sztorik  > 19 izgalmas esküvői szokás – kontinensről kontinensre!

19 izgalmas esküvői szokás – kontinensről kontinensre!

Talán nem meglepő számotokra, hogy egyes országok esküvői szokásai mennyire eltérhetnek egymástól. Összegyűjtöttünk nektek 19 különleges hagyományt és érdekességet, amelyek közül nem egyhez még ma is ragaszkodnak az ifjú párok. Tartsatok velünk!

Kategóriafüggetlen banner

1. Finnország – Ugye ti sem hittétek, hogy a finnek kihagyják az esküvő táján a szaunázást? A hagyományos esküvői szauna a szertartás előtti napon zajlik, és a menyasszonyon kívül az édesanyja és a koszorúslányok is részt vesznek rajta.

2. Svédország – A svéd lagzikon a vendégek számára teljesen természetes, hogy megcsókolják a menyasszonyt és a vőlegényt, ám erre csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél éppen nincs a teremben. Ha például a menyasszony elmegy felfrissíteni magát, akkor a női vendégek sorba állhatnak a vőlegény csókjáért.

3. Japán – Biztosan láttatok már olyan esküvői fotót, amin egy fehér kimonós menyasszony szerepel.  Ő a sintoista esküvők legjellegzetesebb alakja, és az a különlegessége, hogy akár hétszer is átöltözhet a nagy napon, mindig más színű kimonóba. Egy selyem esküvői kimonó ára 1000 dollár is lehet, emiatt egyre kevesebben ragaszkodnak a hagyományokhoz. Egy japán mondás úgy tartja: „Aki három lányt férjhez ad, az koldusbotra jut”.

4. Görögország – A szertartást előtti napokhoz sok szokás köthető, ilyen az „Ágy napja” is. A hagyomány szerint a menyasszony és a hajadon ismerősei összegyűlnek az ifjú pár leendő otthonában, megvetik az ágyat, majd a vőlegény bejön a szobába és összetúrja. Ez háromszor ismétlődik meg, végül elégedetten távozik. Ezután a lányok rózsaszirmokat és pénzt szórnak az ágyra.

5. Olaszország – Egyes tartományokban az ifjú pár bonboniere cukorkákkal köszöni meg a násznépnek, hogy részt vettek az esküvőjükön. A csomagba öt cukorka kerül (a belseje mandula, a külső része pedig fehér cukormázzal van bevonva), melyek az egészséget, a boldogságot, a gazdagságot, a hosszú életet és a termékenységet jelképezik.

6. Oroszország – Akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, azok a májusi esküvőket rossz ómennek tartják, ezen kívül a pravoszláv előírások szerint sem szerdán, sem pénteken nem szerencsés házasodni. Ugyanez vonatkozott a böjtök idejére, vasárnapra, minden hónap tizenkettedikére, és a nagyobb templomi ünnepekre, ezért az engedélyezett napokon igen nagy zsúfoltságra lehet számítani.

7. Spanyolország – A spanyol esküvői hagyományok szerint a vőlegény 13 ércpénzt adott át a menyasszonynak, ezzel jelképezve, hogy gondját fogja viselni a családnak. Ez a szokás megmaradt, de egy kicsit változott az évek során, ugyanis már a menyasszony is készül pénzzel, amit kicserél a vőlegényével.

8. Horvátország – A násznép tagjai pénzt adnak ajándékba az ifjú párnak, amelynek legalább 100 euró az összege. Ha a vendégek anyagi lehetőségei nem engedik ezt meg, általában nem mennek el az esküvőre, mert úgy tartják, hogy nem szabad megtörni az esküvői hagyományokat.

9. Hollandia – A polgári esküvőt általában szűk családi körben tartják, majd utána közösen elmennek egy étterembe vacsorázni. Az igazi móka a tágabb családdal és barátokkal ez után kezdődik, bár nem tart hajnalig, és nincs menyasszonytánc sem. Éjjel egy óra körül kávé felszolgálásával jelzik a vendégeknek, hogy vége a mulatságnak, addig pedig egy Dj szórakoztatja a násznépet.

10. Törökország – A stafírungot a lánygyermek megszületése óta gyűjti a család. A lány hozományként háztartási gépeket, bútorokat, törölközőket, ágyneműket és takarókat kap, és van, amit ő maga hímez. Egy héttel az esküvő előtt az a szokás, hogy a stafírungot bárki megszemlélheti, sőt, a házassági szerződésben azt is felsorolják, hogy ki milyen hozományt vitt a házasságba.

11. Írország – Régen a szertartás utáni fogadást a családi házban tartották, ahol hagyományosan mézbort ittak, és beszédeket mondtak. Az ír menü szóda, kenyér, sózott marhahús és káposzta volt, az édesség pedig gyümölcstorta volt mandulával, mazsolával, és brandyvel.

12. Egyiptom – Az esküvő előtti éjszaka összegyűlnek a rokonok, barátok és szomszédok, hogy megünnepeljék a Henna Éjszakáját. Általában az asszonyok a lányos házához mennek, ahol a menyasszony rózsaszín selyemből készült ruhát visel, és hennával van megfestve a keze és a lába. A nők egész éjjel táncolnak és énekelnek, akárcsak a férfiak, akik a vőlegény házánál gyűlnek össze ezen az éjszakán.

13. Namíbia – A hagyomány szerint csak akkor válhat Namíbiában a menyasszony az új család tagjává, ha a ceremónia előtt elrabolják, ezt követően pedig egy bőrből készült kalapot tesznek a fejére.

14. Tunézia – Az országban összesen 7 napig tart az esküvői mulatozás, ahol főleg a menyasszony gazdagságát, szépségét és báját helyezik előtérbe.

15. Mongólia – Amikor egy pár elhatározza, hogy összeköti az életét, levágnak egy kiscsirkét, kibelezik, és szemügyre veszik a máját. Ha a belső szerv szerintük egészséges, megállapodnak az esküvő időpontjában, amennyiben viszont gond van vele, levágnak egy újabb csirkét, és ezt egészen addig folytatják, amíg nem találnak egy megfelelően egészséges májat.

16. Brazília – A brazil esküvőkön a dobócsokor helyett egy kis műanyag vagy plüssfigurát dob a menyasszony a női vendégek közé, amely Saint Antonit, az esküvők védőszentjét mintázza.

17. Mexikó – A mexikói esküvőkön mielőtt megülték volna a lakodalmat, a hagyományokhoz híven fegyverlövések dördültek el a levegőben. A nyitótáncnál a vendégek megfogták egymás kezét és egy szív alakot formáltak a fiatal pár körül.

18. Kanada – A kanadai lagzikon „zoknitáncot” járnak a pár még nem házas testvérei, és összegyűjtik a zoknira tapadt összegeket a párnak. Más vidékeken annyiban módosult ez a szokás, hogy annak adják a pénzt, aki a legviccesebben táncol a zokniban.

19. USA – Talán nem lep meg benneteket, az amerikaiak nagyon szeretik a feltűnő lánykéréseket, ezért nem ritka, hogy rögbi vagy kosárlabda mérkőzés közben a kivetítőre van felírva a nagy kérdés, vagy esetleg egy tv műsorban teszik fel a klasszikus „Leszel a feleségem?” kérdést.

Megtetszett valamelyik nemzet esküvői hagyománya? Netán egy külföldi esküvőn személyesen tapasztaltatok bármi érdekességet? Írjátok meg nekünk!