Egy 2017-es tanulmány szerint az 1990-es óta (amikor megjelentek az első online társkeresők a késői ’90-es években) eltelt közel húsz évben nem csak a társkeresők száma, de az online randizók száma, és úgy en bloc az egész tevékenység megítélése megváltozott. Olyannyira, hogy a kutatás szerint a házasságok 1/3-a online kezdődött.

Korai vádak

Amikor az online társkeresőknek is megvolt a maga boom-ja, sokan úgy vélték – főleg olyanok, akik nem használták őket –, hogy az online párkeresés megszünteti a klasszikus randizás-ismerkedés folyamatát, nem tartósak az így születő kapcsolatok. Ma már el lehet mondani, hogy mind tévedtek. Ahogy a világ változott az elmúlt két évtizedben, úgy változott az online társkereséssel kapcsolatos kép is. Most már nincs stigmatizálva, sőt, a különböző szakosodott társkeresők olyan csoportoknak is segítséget nyújtanak, akik máshogy nem biztos, hogy párt találnának. 

Mit mutatnak a számok?

A már említett tanulmány szerint jelenleg az online randipartner keresés a második legnépszerűbb ismerkedési mód. Ez igaz a heteroszexuális kapcsolatokra, míg az LMBTQ közösségben messze ez a legnépszerűbb formája az ismerkedésnek. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy az offline ismerkedés ennél a csoportnál háttérbe került. Ismerve azonban a magyar társadalom jelenlegi hozzáállását, nem vitás, hogy nincs egyszerű dolguk. Az egyes applikációk, amiket az InterActiveCorp adott ki (Match.com, OKCupid, és a népszerű Tinder), robbanásszerű felhasználói létszám-növekedést mutatnak, és ez csak a jéghegy csúcsa. A régóta működő társkeresők továbbra is élnek is virulnak. Az online ismerkedés alapjaiban változtatja meg a társadalmat… és a jelek szerint mégis a jó irányba.

Mi változott?

Korábban jelentősen hagyatkoztunk az ismerőseinkre, az offline szociális hálónkra, így aki nem tudott kilépni a komfortzónájából, hamar falakba ütközhetett. Ez gyakorta járt végül elszigeteltséggel – különösen a viharosan véget érő kapcsolatoknál –, és nem biztos, hogy jót tett a kapcsolatoknak az sem, hogy már előtte akár évek óta ismerték egymást a felek. Ezeket a szűkös kereteket szabták át a netes ismerkedési lehetőségek (emlékezzünk: itt nem a Facebookról van szó), gyakorlatilag csak földrajzi kereteket megtartva, igaz, azokat is egy kicsit fellazítva.

Vegyes házasságok

Magyarországon nem nagyon fordulnak elő vegyes házasságok, de a tanulmány főleg az amerikai társadalmat vizsgálta. Ők úgy találták – és állították fel a hipotézisüket –, hogy az online ismerkedés sokat dobott a vegyes házasságok számán. Nincs egyértelmű bizonyíték rá, hogy ez így van, de a számok következetesen emelkedtek az első társkeresők megjelenése után. A Tinder megjelenésével pedig robbanás következett be: a több mint 50 millió felhasználó napi 12 millió találatot eredményez, és ha ezeknek csak 1%-a végződik tartós kapcsolattal, akkor is 120 ezerrel több házasság-esélyes kapcsolat lesz, ami nagyban támogatná az elöregedés megakadályozását.

Erős kapcsolatok, tartós házasságok

A kutatás során vizsgálták a házasságok erősségét is, azt, hogy az online megismerkedő párok közül, hánynak a házassága végződik válással. Az eredmények azt mutatják, hogy alacsonyabb mértékben mennek tönkre az ilyen házasságok, mint azok, amelyeket a hagyományos úton kezdtek a felek. Jelentős előnyöket tartogat ez tehát az egész társadalomnak, mindegy, hogy földrajzilag hol helyezkedünk el. Egy dolgot le kell azonban szögezni: ez nem arról szól, hogy mindenki menjen online ismerkedni, hanem arról, hogy egy közel húsz évig stigmatizált tevékenység mégis jelentős előnyöket hordozhat.

Mi lehet a titok?

Az online társkereső oldalak algoritmusokat és szűrőket használnak és kínálnak, hogy olyan személyeket találhassunk, akik megfelelnek az elvárásainknak. Ez a kétélű fegyver sokat dob a latba, amikor arról van szó, hogy hozzánk illő a párt találjunk. Van egy másik oldala is ennek a dolognak: a sok szűrőnek és beállításnak köszönhetően nincs változatosság, a kapcsolatra vágyok lemondanak annak kockázatáról, hogy nem a „tökéletesen passzoló” párt találják meg. Ennek persze lehet kényelmi, érzelmi oka, de gyakran csak egy dolog a kulcs: nem akarnak változni, nem szeretnék, ha olyan személlyel kellene ismerkedniük, aki egy kicsit is más.

„Ezek a mai fiatalok…”

Ma már jelentős generációs különbségek vannak, amelyek nem csak a mindennapokban, de az ismerkedés-randizás-szex háromságban is jelentkeztek. Több felmérés is megmutatta, hogy a millenárisnak nevezett generáció (a digitális bennszülöttek) inkább a gyorsabb, sorozatos randizást részesítik előnyben a lassabb, hagyományos módszerek helyett. Ez egy olyan generáció, akik az online randizás másik árnyoldalával találkoznak: a változatosság és az elérhetőség felébreszti a folyamatos vágyat az újabb és újabb partnerekkel való együttlétre.

Amit így a végére el lehet mondani biztosan, az az, hogy nagyot fordult húsz év alatt a világ. A társadalmilag sokáig elítélt online randizás elfogadottá vált, és jelentős mértékben befolyásolja, merre a halad tovább a világ. Ha még nem találtad meg az igazit, próbálj ki egy jó társkeresőt!