Habosbabos Esküvői Magazin > Virág & dekoráció  > A tökéletes menyasszonyi csokor titka
Pasztell menyasszonyi csokor

A tökéletes menyasszonyi csokor titka

Karácsony

A menyasszonyi csokor az esküvő legfontosabb virágdekorációja, és a menyasszonyok legszebb kiegészítője. Minden menyasszony tökéletes csokorról álmodozik, és általában már jóval az esküvő előtt tudják, hogy milyen árnyalatú és fajtájú virágokból fog állni a csokruk. Ehhez rengeteg tippet és inspirációt találnak a közösségi oldalakon, így a virágkötőhöz kész tervekkel és ötletekkel érkeznek.

Ti is pontosan ebben a helyzetben vagytok, nem igaz? Akkor lássuk, mi a tökéletes menyasszonyi csokor titka!

Kristinus
Hirdetés

Ahhoz, hogy a menyasszonyi csokor valóban tökéletes legyen számotokra, néhány fontos kérdésre mindenképpen meg kell keresnetek a választ.

 • Milyen formájú csokor emeli ki leginkább a menyasszonyi ruhátok szépségét?
 • Melyik virágokat kedvelitek leginkább?
 • Milyen évszakban tartjátok az esküvőt?
 • Melyik szín lesz az esküvő kísérő színe, és milyen árnyalatúak lesznek a virágok a dekorációban?
 • Mekkora összeget szántok a csokorra?

Ugye nem is olyan egyszerű egy menyasszonyi csokor összeállítása?

Kristinus

 

A menyasszonyi csokor

A menyasszonyok csokrát régen a hagyományoknak megfelelően a vőlegény készíttette el. Ez a szokás mára sokat változott, főként a szertartások, és a szervezés sokszínűsége miatt. Emellett a menyasszonyok maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen csokorral vonulnak majd az oltár elé.

2019-ben a vibráló narancs lesz az év színe, és ez természetesen a menyasszonyi csokor színére is hatással lesz azoknál a menyasszonyoknál, akik követik a trendeket. Talán elsőre szokatlan lehet a gondolat, hogy a ceremónia vezető színe a narancs legyen, de ha jobban belegondoltok, remekül párosíthatjátok más árnyalatokkal. Gondoljatok csak azokra a ruhákra, amelyeken a narancsot akár bordóval és rózsaszínnel is párosítják, még a kifutókon is.

Érdekesség!

Egyre több csokorban kap helyet a kövirózsa is, amely hangsúlyos színével kiemelkedik a pasztell árnyalatok közül, akár egy menyasszonyi csokorban is. A narancshoz is jól illik majd, egy profi és kreatív virágkötő pedig olyan kompozíciót álmodhat ezekkel a színekkel, hogy garantáltan leesik majd tőle az állatok.

Narancs színű menyasszonyi csokor

Őszi menyasszonyi csokor

A menyasszonyi csokor virágai

Ma már évszaktól függetlenül szinte bármilyen virágot megálmodhattok a csokrotokba. Akkor sem kell aggódnotok, ha téli esküvőt terveztek tulipánokkal, vagy éppen ősszel gyöngyvirágra vágytok. Ahogyan mondani szokták, a fantáziátoknak, és az álmaitoknak csak a pénztárcátok szabhat határt.

Külföldről rendszeresen szállítanak virágot Magyarországra, Hollandiából például csodaszép kálák érkeznek rendszeresen, a menyasszonyok legnagyobb örömére. Ez csak egy példa volt, a lehetőségek tárháza végtelen.

Menyasszonyi csokor kiválasztása

Érdemes azonban végiggondolni, hogy melyik virág mit jelképez, és milyen esküvőhöz illik leginkább. Nézzünk néhány népszerű virágtípust!

 • A kála az elegancia jelképe, létezik sárga, narancssárga, lila, pink, mályva és krémszínben is. Remek kiegészítője lehet egy letisztult, alapvetően fehér színű csokornak.
 • A rózsa örök divat, számtalan alfaja létezik, valamint a szivárvány szinte összes színét felsorakoztatja. Az elmúlt években sokan választják a fürtös rózsát, amiből nagyon szép dús, tömött csokrot lehet kötni.
 • A hortenzia a trendi, merész esküvők kiegészítője, rendkívül romantikus hatást keltenek labdaszerű virágai. Zöld, fehér, pink, lila és kék színben is kapható.
 • A gyöngyvirág igazán különleges díszítőeleme lehet egy modern esküvőnek, fantasztikus illatú harangocskáival.
 • A tavasszal nyíló virágok közül a tulipán az egyik legkedveltebb, még nyáron is meglehetősen népszerű. Hófehér változata nagyszerűen mutat a menyasszonyi csokorban.
 • Különleges formája és szépsége miatt manapság nagyon közkedvelt választás az orchidea is az esküvői csokrok és dekorációk összeállításánál, és szerencsére több színben is kapható.
 • A koszorúfutóka pedig, amely a boldog házasságot is jelképezi, egy igazán hagyományos, apró fehér virágokkal ellátott, növény, ami sokáig marad friss. Kiváló választás lehet egy több szertartásos esküvőn.
 • A napraforgó pedig a bohém, vidám menyasszonyok számára biztosan telitalálat lesz!

Az általunk felsorolt virágokon kívül a virágkötők biztosan tudnak javasolni nektek olyan praktikákat és tippeket, amelyekkel szebbé, egyedibbé lehet varázsolni a csokrotokat. De nem szabad elfelejtenetek, hogy ez a ti nagy napotok lesz, tehát a döntés meghozatala is a tiétek.

Menyasszonyi csokor kiválasztása

A menyasszonyi csokor kiválasztása

Érdekes kérdés, hogy mihez igazítjátok a menyasszonyi csokor kiválasztását. Természetesen a menyasszonyi ruha stílusához, a menyasszony személyiségéhez és a virágdekorációhoz mindig passzolnia kell a csokor színének és formájának.

Akkor lesz harmonikus az esküvőtök a színek terén is, ha minden összhangban van egymással. Ha nem is ugyanazt a színt használjátok, az árnyalatok egészítsék ki egymást, ez nagyon fontos. Akár a meghívón, az ültetőkártyákon és a menükártyákon is visszaköszönhetnek ezek az árnyalatok.

A menyasszonyi csokor formájának kiválasztásánál fontos mérlegelni azt is, hogy milyen a menyasszonyi ruha fazonja, és stílusa. Vannak olyan ruhák, amelyeket jobb, ha egy kisebb csokorral emeltek ki, míg az is előfordul, hogy a szerényen díszített menyasszonyi ruhát a viselője a csokrával szeretne “feldíszíteni”.

Menyasszonyi csokor

A menyasszonyi csokor formái:

 • kerek
 • hosszúkás
 • nyújtott biedermeier
 • vízesés
 • csepp alakú

Ha a menyasszonyi csokor dekorációján gondolkodtok, akkor tudnotok kell, hogy igen közkedveltek a virágokra ragasztható flitterek, és gyöngyök, egy kis organza, vagy csipke használata is kiemelheti a csokrotok színeit. Ezek megemelhetik a virágdekorációra szánt összeget, de akár csoportosíthatjátok is a pénzeket ide-oda, így kicselezhetitek a saját költségvetési terveteket is.

Esküvői csokor

A menyasszonyi csokor ára

Ez az a kérdés, ami a színek mellett leginkább foglalkoztatja a menyasszonyokat, így nyilván benneteket is. A menyasszonyi fórumokban általában ezzel a tipikus kérdéssel szoktunk találkozni:

“Sziasztok! Nem tudom még megtippelni sem, hogy mennyibe kerülnek a menyasszonyi csokrok. Nektek milyen volt? Kérlek árakat is küldjetek, mert tényleg semmi ötletem. Ha magamnak csinálom, akkor olcsóbban megúszhatom?”

 • Ezzel kapcsolatosan az első meglátásunk az, hogy egy menyasszony se akarjon magának “olcsó csokrot”. Ez lesz életetek egyik legszebb napja, ne a csokron akarjatok spórolni, hiszen amúgy sem ez a legnagyobb tétel.
 • A második gondolatunk ezután rögtön az, hogy pontosabban kellene fogalmaznotok. Milyen virágból szeretnétek csokrot, milyen méretben, milyen formában, milyen stílusú esküvőre. Ezekkel a kiegészítésekkel szuper és hasznos infókhoz juthattok.
 • Mindig kérjetek képet az infó mellé. Ez rengeteget elárul majd arról, hogy a megnevezett összeg egy bizonyos virágkötőnél milyen csokrot takar. Így el tudjátok dönteni, hogy megfelel-e számotokra, és merre induljatok a keresgélésben.

Az átlagos méretű menyasszonyi csokor ára egy profi virágkötőnél 15.000 forinttól indul, a határ pedig – ahogyan biztosan gondoljátok is már – a csillagos ég. Láttunk már csodaszép csokrot 15.000 forintért, és 35.000 forintért is. És nekünk elhihetitek, mindkettőt hozzáértő szakember kötötte, csak más és más virágokból, más és más évszakokban.

Menyasszonyi csokor ára

+1 tipp!

Hacsak nem vagytok virágkötők, ne készítsétek el saját magatoknak a menyasszonyi csokrot. Egy mezei csokrot talán könnyedén össze tudtok állítani mondjuk egy bohém stílusú esküvőhöz, de higgyétek el, a csokrok nem véletlenül élnek több napig olyan formában, ahogyan összeállította őket a virágkötő.

Ez is egy szakma, amit mesteri fokon lehet űzni. Ahogyan valószínűleg nem álltok neki otthon a villanyszerelésnek vagy a betonozásnak sem, úgy ezt a munkát se csapjátok össze úgy-ahogy módon! Bízzátok arra, aki ért hozzá!

Végezetül pedig mindegy, hogy trendi vagy hagyományos menyasszonyi csokorra vágytok, manapság bármilyen ötletet megvalósíthattok a virágok hatalmas választékának, és a virágkötészeti technikáknak köszönhetően. Bátran álmodjátok meg a tökéletes csokrot, aztán keressétek meg azt a virágkötőt, aki elkészíti számotokra! Izgalmas nézelődést kívánunk!

Fotók: pexels.com

Karácsony

Témába vág

4+1 pazar dekorációs tipp sátras esküvőkhöz! 4+1 pazar dekorációs tipp sátras esküvőkhöz! Ugye nektek is megfordult már a fejetekben, hogy milyen hangulatos lenne, ha sátras esküvőt tartanátok? Nem csodáljuk, egyre több pár dönt így, főleg azért, mert a sátras esküvőknek olyan varázsa van, ami ...
7+1 tipp, amivel egyedi lesz az esküvői ültetőkártya! Rengeteget foglalkoztatok a vendéglista összeírásával, de fogalmatok sincs, hogy milyenek legyenek az ültetőkártyáitok? Kisebb családi harc volt a vendéglista elkészítése, és alig várjátok, hogy az esküvői ültetőkártya témát pikk-pakk megoldjátok? Ne...
Örökcsokor – az életre szóló esküvői emlék Az esküvőtök után, esős napokon nemcsak a régi fényképeket lesz jó nézegetni bekuckózva, hanem minden apró kis emléket jó lesz kézbe venni, mely felidézi bennetek életetek legfontosabb napjának emlékeit. Az ültetőkártya, melyre szeretteitek nevei vol...
Esküvői virágkorona – a legizgalmasabb esküvői kiegészítő Gondolkodtatok esküvői virágkorona viselésén? Képzeljetek magatok elé egy gyönyörű, színes, illatos virágoskertet, ahol legszívesebben hosszú hónapokat töltenétek el boldogan üldögélve. Ugye milyen fantasztikus lehet az a hangulat, ami itt vár bennet...
TOP3 dekorációs tipp szabadtéri esküvőkhöz TOP3 dekorációs tipp szabadtéri esküvőkhöz! Álomszép díszek, pasztellszínek, tengernyi virág és romantikus fények. A szabadtéri esküvők soha nem voltak annyira népszerűek, mint az elmúlt években, és ez a népszerűség minden bizonnyal egyre csak növek...
A napraforgó lesz az idei esküvők rózsája! Gondoltátok volna, hogy az esküvői virágdekorációban a napraforgó az új rózsa? Hihetetlen népszerűségének köszönhetően menyasszonyok százai gyűjtenek napraforgós dekorációs ötleteket, amelyekkel a megfelelő időben bombázhatják majd a dekoratőröket és...
Bájos virághiták – friss esküvői virágdekoráció trendek! A virágdekoráció olyan szelete az esküvőknek, ahol a lehetőségek tárháza szerencsére kimeríthetetlen. A virágfalak és a virágfüggönyök mellett külföldön nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban a virághinták, a virágos képkeretek és a koszorú formá...
Esküvői virágdekoráció – Árak, színek, ötletek! A virágok a legszebb díszei lehetnek egy esküvőnek, a rengeteg színnek és formának köszönhetően pedig gyakorlatilag a dekorációban és a menyasszonyi csokorban is bármilyen elképzelés megvalósítható belőlük. Mutatjuk a tökéletes esküvői virágdekoráció...
La Fleur By Nora – Esküvői dekoráció a Dunakanyarból! Amikor lehunyt szemmel elképzelitek magatok előtt várva várt esküvőtöket, ti is egy vintage világban jártok, ahol pasztell rózsaszín és fehér minden? Fonott kosarakból gyönyörű virágok omlanak a puha fűre, és a nap melegen süti az arcotokat? Ha belép...
Az esküvői dekoráció minden varázslata egy helyen Rengeteg lehetőség áll rendelkezésetekre az esküvői dekoráció tervezése során, és nagyon nehéz eldönteni, hogy milyen elemek jöhetnek szóba az esküvőtökön, és melyek nem. A díszítés kiválasztásához adunk egy kis útmutatót, reméljük, segítségetekre le...
DIY esküvői virágfal 7 egyszerű lépésben Esküvői dekorációs útmutató Az egyik legmutatósabb dekoráció, amit a szertartás és a fotózás közben egyaránt használhattok, a virágfal. Ha megfogadjátok a tanácsainkat, egyedi és kreatív mintákat varázsolhattok az esküvőtök napjára! Néhány év...
Bloom Budapest – varázslatos esküvői virágkoronák A virágkorona az egyik legnépszerűbb viselet napjainkban. Legyen szó esküvőről, lánybúcsúról vagy fesztiválokról, sokan választják ezt a kiegészítőt. Mi a Bloom Budapest segítségével készítettük el saját koszorúinkat, és egy remek délutánt töltöttünk...