Habosbabos Esküvői Magazin > Virág & dekoráció  > A tökéletes esküvő legfontosabb kiegészítője: a menyasszonyi csokor!
esküvői csokor

A tökéletes esküvő legfontosabb kiegészítője: a menyasszonyi csokor!

A menyasszonyi csokor az esküvő egyik legfontosabb kelléke, így nagyon fontos kérdés, hogy milyen árnyalatú és milyen fajta virágokból álljon. Adunk néhány tippet a tökéletes menyasszonyi csokor megálmodásához.

Dekor banner

A menyasszonyok csokrát régen a hagyományoknak megfelelően a vőlegény készíttette el, ez a szokás mára sokat változott, főként a szertartások, és a szervezés sokszínűsége miatt, valamint azért, mert a menyasszonyok maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen csokorral vonulnak majd az oltár elé. Ahhoz, hogy a menyasszonyi csokor valóban tökéletes legyen, néhány fontos kérdésre mindenképpen meg kell keresnünk a választ.

  • Milyen formájú csokor emeli ki leginkább a menyasszonyi ruha szépségét?
  • Melyik virágokat kedveli leginkább a menyasszony?
  • Milyen évszakban tartjuk az esküvőt?
  • Melyik szín lesz az esküvő kísérő színe, és milyen árnyalatúak lesznek a virágok a dekorációban?


A Pantone a 2017-es év színének a Greenery-t, vagyis lombszínt választotta, amely alapvetően egy világoszöld árnyalat egy cseppnyi sárgával fűszerezve. Talán elsőre szokatlan lehet, hogy ceremóniánk vezető színe a zöld legyen, de ha jobban belegondolunk, remekül párosíthatjuk ezt az üde színt akár a bordó, akár a rózsaszín árnyalataival. Egyre több csokorban kap helyet a kövirózsa is, amely hangsúlyos színével kiemelkedik a pasztell árnyalatok közül, akár egy menyasszonyi csokorban is.

Melyik virág a legjobb választás?

Ma már évszaktól függetlenül szinte bármilyen virágot megálmodhatunk a csokrunkba, így annak sem kell aggódnia, aki téli esküvőt tervez tulipánokkal. Érdemes azonban végiggondolni, hogy melyik virág mit jelképez, és milyen esküvőhöz illik leginkább. Nézzünk néhány népszerű virágtípust.

A kála az elegancia jelképe, létezik sárga, narancssárga, lila, pink, mályva és krémszínben is. Remek kiegészítője lehet egy letisztult, alapvetően fehér színű csokornak. A rózsa örök divat, számtalan alfaja létezik, valamint a szivárvány szinte összes színét felsorakoztatja. Az elmúlt években sokan választják a fürtös rózsát, amiből nagyon szép dús, tömött csokrot lehet kötni. A hortenzia a trendi, merész esküvők kiegészítője, rendkívül romantikus hatást keltenek labdaszerű virágai. Zöld, fehér, pink, lila és kék színben is kapható. A gyöngyvirág igazán különleges díszítőeleme lehet egy modern esküvőnek, fantasztikus illatú harangocskáival. A tavasszal nyíló virágok közül a tulipán az egyik legkedveltebb, még nyáron is meglehetősen népszerű. Hófehér változata nagyszerűen mutat a menyasszonyi csokorban. Különleges formája és szépsége miatt manapság nagyon közkedvelt választás az orchidea is az esküvői csokrok és dekorációk összeállításánál, és szerencsére több színben is kapható. A koszorúfutóka pedig, amely a boldog házasságot is jelképezi, egy igazán hagyományos, apró fehér virágokkal ellátott, növény, ami sokáig marad friss. Kiváló választás lehet egy több szertartásos esküvőn.

Fontos az összhang!

Természetesen a menyasszonyi ruha stílusához és a virágdekorációhoz is érdemes igazítani a csokor színét és formáját, hiszen akkor lesz harmonikus az esküvőnk, ha minden összhangban van egymással. Idén nagyon népszerűek a trópusi csokrok is, melyek alapja egy hatalmas, mutatós filodendron levél is lehet.  Igen közkedveltek a virágokra ragasztható flitterek, és gyöngyök is, amik azonban alaposan megemelhetik a tervezett költségvetést, ám egy kis organza, vagy csipke finom használata kiemelheti a csokor színeit. Az általunk felsorolt virágokon kívül a virágkötők biztosan tudnak javasolni olyan praktikákat és tippeket, amikkel szebbé, egyedibbé lehet varázsolni a csokrunkat, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a mi nagy napunk lesz, tehát a döntés meghozatala is a miénk.

Mindegy, hogy trendi vagy hagyományos csokorra vágyunk, manapság bármilyen ötlet megvalósítható a virágok hatalmas választékának, és a virágkötészeti technikáknak köszönhetően. Bátran álmodjuk meg álmaink csokrát!