Habosbabos Esküvői Magazin > Virág & dekoráció  > A tökéletes menyasszonyi csokor titka
Pasztell menyasszonyi csokor

A tökéletes menyasszonyi csokor titka

A menyasszonyi csokor az esküvő legfontosabb virágdekorációja, és a menyasszonyok legszebb kiegészítője. Minden menyasszony tökéletes csokorról álmodozik, és általában már jóval az esküvő előtt tudják, hogy milyen árnyalatú és fajtájú virágokból fog állni a csokruk. Ehhez rengeteg tippet és inspirációt találnak a közösségi oldalakon, így a virágkötőhöz kész tervekkel és ötletekkel érkeznek.

Ti is pontosan ebben a helyzetben vagytok, nem igaz? Akkor lássuk, mi a tökéletes menyasszonyi csokor titka!

Hirdetés

Ahhoz, hogy a menyasszonyi csokor valóban tökéletes legyen számotokra, néhány fontos kérdésre mindenképpen meg kell keresnetek a választ.

 • Milyen formájú csokor emeli ki leginkább a menyasszonyi ruhátok szépségét?
 • Melyik virágokat kedvelitek leginkább?
 • Milyen évszakban tartjátok az esküvőt?
 • Melyik szín lesz az esküvő kísérő színe, és milyen árnyalatúak lesznek a virágok a dekorációban?
 • Mekkora összeget szántok a csokorra?

Ugye nem is olyan egyszerű egy menyasszonyi csokor összeállítása?

 

A menyasszonyi csokor

A menyasszonyok csokrát régen a hagyományoknak megfelelően a vőlegény készíttette el. Ez a szokás mára sokat változott, főként a szertartások, és a szervezés sokszínűsége miatt. Emellett a menyasszonyok maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen csokorral vonulnak majd az oltár elé.

2019-ben a vibráló narancs lesz az év színe, és ez természetesen a menyasszonyi csokor színére is hatással lesz azoknál a menyasszonyoknál, akik követik a trendeket. Talán elsőre szokatlan lehet a gondolat, hogy a ceremónia vezető színe a narancs legyen, de ha jobban belegondoltok, remekül párosíthatjátok más árnyalatokkal. Gondoljatok csak azokra a ruhákra, amelyeken a narancsot akár bordóval és rózsaszínnel is párosítják, még a kifutókon is.

Érdekesség!

Egyre több csokorban kap helyet a kövirózsa is, amely hangsúlyos színével kiemelkedik a pasztell árnyalatok közül, akár egy menyasszonyi csokorban is. A narancshoz is jól illik majd, egy profi és kreatív virágkötő pedig olyan kompozíciót álmodhat ezekkel a színekkel, hogy garantáltan leesik majd tőle az állatok.

Narancs színű menyasszonyi csokor

Őszi menyasszonyi csokor

A menyasszonyi csokor virágai

Ma már évszaktól függetlenül szinte bármilyen virágot megálmodhattok a csokrotokba. Akkor sem kell aggódnotok, ha téli esküvőt terveztek tulipánokkal, vagy éppen ősszel gyöngyvirágra vágytok. Ahogyan mondani szokták, a fantáziátoknak, és az álmaitoknak csak a pénztárcátok szabhat határt.

Külföldről rendszeresen szállítanak virágot Magyarországra, Hollandiából például csodaszép kálák érkeznek rendszeresen, a menyasszonyok legnagyobb örömére. Ez csak egy példa volt, a lehetőségek tárháza végtelen.

Menyasszonyi csokor kiválasztása

Érdemes azonban végiggondolni, hogy melyik virág mit jelképez, és milyen esküvőhöz illik leginkább. Nézzünk néhány népszerű virágtípust!

 • A kála az elegancia jelképe, létezik sárga, narancssárga, lila, pink, mályva és krémszínben is. Remek kiegészítője lehet egy letisztult, alapvetően fehér színű csokornak.
 • A rózsa örök divat, számtalan alfaja létezik, valamint a szivárvány szinte összes színét felsorakoztatja. Az elmúlt években sokan választják a fürtös rózsát, amiből nagyon szép dús, tömött csokrot lehet kötni.
 • A hortenzia a trendi, merész esküvők kiegészítője, rendkívül romantikus hatást keltenek labdaszerű virágai. Zöld, fehér, pink, lila és kék színben is kapható.
 • A gyöngyvirág igazán különleges díszítőeleme lehet egy modern esküvőnek, fantasztikus illatú harangocskáival.
 • A tavasszal nyíló virágok közül a tulipán az egyik legkedveltebb, még nyáron is meglehetősen népszerű. Hófehér változata nagyszerűen mutat a menyasszonyi csokorban.
 • Különleges formája és szépsége miatt manapság nagyon közkedvelt választás az orchidea is az esküvői csokrok és dekorációk összeállításánál, és szerencsére több színben is kapható.
 • A koszorúfutóka pedig, amely a boldog házasságot is jelképezi, egy igazán hagyományos, apró fehér virágokkal ellátott, növény, ami sokáig marad friss. Kiváló választás lehet egy több szertartásos esküvőn.
 • A napraforgó pedig a bohém, vidám menyasszonyok számára biztosan telitalálat lesz!

Az általunk felsorolt virágokon kívül a virágkötők biztosan tudnak javasolni nektek olyan praktikákat és tippeket, amelyekkel szebbé, egyedibbé lehet varázsolni a csokrotokat. De nem szabad elfelejtenetek, hogy ez a ti nagy napotok lesz, tehát a döntés meghozatala is a tiétek.

Menyasszonyi csokor kiválasztása

A menyasszonyi csokor kiválasztása

Érdekes kérdés, hogy mihez igazítjátok a menyasszonyi csokor kiválasztását. Természetesen a menyasszonyi ruha stílusához, a menyasszony személyiségéhez és a virágdekorációhoz mindig passzolnia kell a csokor színének és formájának.

Akkor lesz harmonikus az esküvőtök a színek terén is, ha minden összhangban van egymással. Ha nem is ugyanazt a színt használjátok, az árnyalatok egészítsék ki egymást, ez nagyon fontos. Akár a meghívón, az ültetőkártyákon és a menükártyákon is visszaköszönhetnek ezek az árnyalatok.

A menyasszonyi csokor formájának kiválasztásánál fontos mérlegelni azt is, hogy milyen a menyasszonyi ruha fazonja, és stílusa. Vannak olyan ruhák, amelyeket jobb, ha egy kisebb csokorral emeltek ki, míg az is előfordul, hogy a szerényen díszített menyasszonyi ruhát a viselője a csokrával szeretne “feldíszíteni”.

Menyasszonyi csokor

A menyasszonyi csokor formái:

 • kerek
 • hosszúkás
 • nyújtott biedermeier
 • vízesés
 • csepp alakú

Ha a menyasszonyi csokor dekorációján gondolkodtok, akkor tudnotok kell, hogy igen közkedveltek a virágokra ragasztható flitterek, és gyöngyök, egy kis organza, vagy csipke használata is kiemelheti a csokrotok színeit. Ezek megemelhetik a virágdekorációra szánt összeget, de akár csoportosíthatjátok is a pénzeket ide-oda, így kicselezhetitek a saját költségvetési terveteket is.

Esküvői csokor

A menyasszonyi csokor ára

Ez az a kérdés, ami a színek mellett leginkább foglalkoztatja a menyasszonyokat, így nyilván benneteket is. A menyasszonyi fórumokban általában ezzel a tipikus kérdéssel szoktunk találkozni:

“Sziasztok! Nem tudom még megtippelni sem, hogy mennyibe kerülnek a menyasszonyi csokrok. Nektek milyen volt? Kérlek árakat is küldjetek, mert tényleg semmi ötletem. Ha magamnak csinálom, akkor olcsóbban megúszhatom?”

 • Ezzel kapcsolatosan az első meglátásunk az, hogy egy menyasszony se akarjon magának “olcsó csokrot”. Ez lesz életetek egyik legszebb napja, ne a csokron akarjatok spórolni, hiszen amúgy sem ez a legnagyobb tétel.
 • A második gondolatunk ezután rögtön az, hogy pontosabban kellene fogalmaznotok. Milyen virágból szeretnétek csokrot, milyen méretben, milyen formában, milyen stílusú esküvőre. Ezekkel a kiegészítésekkel szuper és hasznos infókhoz juthattok.
 • Mindig kérjetek képet az infó mellé. Ez rengeteget elárul majd arról, hogy a megnevezett összeg egy bizonyos virágkötőnél milyen csokrot takar. Így el tudjátok dönteni, hogy megfelel-e számotokra, és merre induljatok a keresgélésben.

Az átlagos méretű menyasszonyi csokor ára egy profi virágkötőnél 15.000 forinttól indul, a határ pedig – ahogyan biztosan gondoljátok is már – a csillagos ég. Láttunk már csodaszép csokrot 15.000 forintért, és 35.000 forintért is. És nekünk elhihetitek, mindkettőt hozzáértő szakember kötötte, csak más és más virágokból, más és más évszakokban.

Menyasszonyi csokor ára

+1 tipp!

Hacsak nem vagytok virágkötők, ne készítsétek el saját magatoknak a menyasszonyi csokrot. Egy mezei csokrot talán könnyedén össze tudtok állítani mondjuk egy bohém stílusú esküvőhöz, de higgyétek el, a csokrok nem véletlenül élnek több napig olyan formában, ahogyan összeállította őket a virágkötő.

Ez is egy szakma, amit mesteri fokon lehet űzni. Ahogyan valószínűleg nem álltok neki otthon a villanyszerelésnek vagy a betonozásnak sem, úgy ezt a munkát se csapjátok össze úgy-ahogy módon! Bízzátok arra, aki ért hozzá!

Végezetül pedig mindegy, hogy trendi vagy hagyományos menyasszonyi csokorra vágytok, manapság bármilyen ötletet megvalósíthattok a virágok hatalmas választékának, és a virágkötészeti technikáknak köszönhetően. Bátran álmodjátok meg a tökéletes csokrot, aztán keressétek meg azt a virágkötőt, aki elkészíti számotokra! Izgalmas nézelődést kívánunk!

Fotók: pexels.com