A menyasszonyi csokor az esküvő legfontosabb virágdekorációja, és a menyasszonyok legszebb kiegészítője. Minden menyasszony tökéletes csokorról álmodozik, és általában már jóval az esküvő előtt tudják, hogy milyen árnyalatú és fajtájú virágokból fog állni a csokruk. Ehhez rengeteg tippet és inspirációt találnak a közösségi oldalakon, így a virágkötőhöz kész tervekkel és ötletekkel érkeznek.

Ti is pontosan ebben a helyzetben vagytok, nem igaz? Akkor lássuk, mi a tökéletes menyasszonyi csokor titka!

Hirdetés

Ahhoz, hogy a menyasszonyi csokor valóban tökéletes legyen számotokra, néhány fontos kérdésre mindenképpen meg kell keresnetek a választ.

 • Milyen formájú csokor emeli ki leginkább a menyasszonyi ruhátok szépségét?
 • Melyik virágokat kedvelitek leginkább?
 • Milyen évszakban tartjátok az esküvőt?
 • Melyik szín lesz az esküvő kísérő színe, és milyen árnyalatúak lesznek a virágok a dekorációban?
 • Mekkora összeget szántok a csokorra?

Ugye nem is olyan egyszerű egy menyasszonyi csokor összeállítása?

A menyasszonyi csokor

A menyasszonyok csokrát régen a hagyományoknak megfelelően a vőlegény készíttette el. Ez a szokás mára sokat változott, főként a szertartások, és a szervezés sokszínűsége miatt. Emellett a menyasszonyok maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen csokorral vonulnak majd az oltár elé.

2019-ben a vibráló narancs lesz az év színe, és ez természetesen a menyasszonyi csokor színére is hatással lesz azoknál a menyasszonyoknál, akik követik a trendeket. Talán elsőre szokatlan lehet a gondolat, hogy a ceremónia vezető színe a narancs legyen, de ha jobban belegondoltok, remekül párosíthatjátok más árnyalatokkal. Gondoljatok csak azokra a ruhákra, amelyeken a narancsot akár bordóval és rózsaszínnel is párosítják, még a kifutókon is.

Érdekesség!

Egyre több csokorban kap helyet a kövirózsa is, amely hangsúlyos színével kiemelkedik a pasztell árnyalatok közül, akár egy menyasszonyi csokorban is. A narancshoz is jól illik majd, egy profi és kreatív virágkötő pedig olyan kompozíciót álmodhat ezekkel a színekkel, hogy garantáltan leesik majd tőle az állatok.

A menyasszonyi csokor virágai

Ma már évszaktól függetlenül szinte bármilyen virágot megálmodhattok a csokrotokba. Akkor sem kell aggódnotok, ha téli esküvőt terveztek tulipánokkal, vagy éppen ősszel gyöngyvirágra vágytok. Ahogyan mondani szokták, a fantáziátoknak, és az álmaitoknak csak a pénztárcátok szabhat határt.

Külföldről rendszeresen szállítanak virágot Magyarországra, Hollandiából például csodaszép kálák érkeznek rendszeresen, a menyasszonyok legnagyobb örömére. Ez csak egy példa volt, a lehetőségek tárháza végtelen.

Érdemes azonban végiggondolni, hogy melyik virág mit jelképez, és milyen esküvőhöz illik leginkább. Nézzünk néhány népszerű virágtípust!

 • A kála az elegancia jelképe, létezik sárga, narancssárga, lila, pink, mályva és krémszínben is. Remek kiegészítője lehet egy letisztult, alapvetően fehér színű csokornak.
 • A rózsa örök divat, számtalan alfaja létezik, valamint a szivárvány szinte összes színét felsorakoztatja. Az elmúlt években sokan választják a fürtös rózsát, amiből nagyon szép dús, tömött csokrot lehet kötni.
 • A hortenzia a trendi, merész esküvők kiegészítője, rendkívül romantikus hatást keltenek labdaszerű virágai. Zöld, fehér, pink, lila és kék színben is kapható.
 • A gyöngyvirág igazán különleges díszítőeleme lehet egy modern esküvőnek, fantasztikus illatú harangocskáival.
 • A tavasszal nyíló virágok közül a tulipán az egyik legkedveltebb, még nyáron is meglehetősen népszerű. Hófehér változata nagyszerűen mutat a menyasszonyi csokorban.
 • Különleges formája és szépsége miatt manapság nagyon közkedvelt választás az orchidea is az esküvői csokrok és dekorációk összeállításánál, és szerencsére több színben is kapható.
 • A koszorúfutóka pedig, amely a boldog házasságot is jelképezi, egy igazán hagyományos, apró fehér virágokkal ellátott, növény, ami sokáig marad friss. Kiváló választás lehet egy több szertartásos esküvőn.
 • A napraforgó pedig a bohém, vidám menyasszonyok számára biztosan telitalálat lesz!

Az általunk felsorolt virágokon kívül a virágkötők biztosan tudnak javasolni nektek olyan praktikákat és tippeket, amelyekkel szebbé, egyedibbé lehet varázsolni a csokrotokat. De nem szabad elfelejtenetek, hogy ez a ti nagy napotok lesz, tehát a döntés meghozatala is a tiétek.

A menyasszonyi csokor kiválasztása

Érdekes kérdés, hogy mihez igazítjátok a menyasszonyi csokor kiválasztását. Természetesen a menyasszonyi ruha stílusához, a menyasszony személyiségéhez és a virágdekorációhoz mindig passzolnia kell a csokor színének és formájának.

Akkor lesz harmonikus az esküvőtök a színek terén is, ha minden összhangban van egymással. Ha nem is ugyanazt a színt használjátok, az árnyalatok egészítsék ki egymást, ez nagyon fontos. Akár a meghívón, az ültetőkártyákon és a menükártyákon is visszaköszönhetnek ezek az árnyalatok.

A menyasszonyi csokor formájának kiválasztásánál fontos mérlegelni azt is, hogy milyen a menyasszonyi ruha fazonja, és stílusa. Vannak olyan ruhák, amelyeket jobb, ha egy kisebb csokorral emeltek ki, míg az is előfordul, hogy a szerényen díszített menyasszonyi ruhát a viselője a csokrával szeretne “feldíszíteni”.

A menyasszonyi csokor formái:

 • kerek
 • hosszúkás
 • nyújtott biedermeier
 • vízesés
 • csepp alakú

Ha a menyasszonyi csokor dekorációján gondolkodtok, akkor tudnotok kell, hogy igen közkedveltek a virágokra ragasztható flitterek, és gyöngyök, egy kis organza, vagy csipke használata is kiemelheti a csokrotok színeit. Ezek megemelhetik a virágdekorációra szánt összeget, de akár csoportosíthatjátok is a pénzeket ide-oda, így kicselezhetitek a saját költségvetési terveteket is.

A menyasszonyi csokor ára

Ez az a kérdés, ami a színek mellett leginkább foglalkoztatja a menyasszonyokat, így nyilván benneteket is. A menyasszonyi fórumokban általában ezzel a tipikus kérdéssel szoktunk találkozni:

“Sziasztok! Nem tudom még megtippelni sem, hogy mennyibe kerülnek a menyasszonyi csokrok. Nektek milyen volt? Kérlek árakat is küldjetek, mert tényleg semmi ötletem. Ha magamnak csinálom, akkor olcsóbban megúszhatom?”

 • Ezzel kapcsolatosan az első meglátásunk az, hogy egy menyasszony se akarjon magának “olcsó csokrot”. Ez lesz életetek egyik legszebb napja, ne a csokron akarjatok spórolni, hiszen amúgy sem ez a legnagyobb tétel.
 • A második gondolatunk ezután rögtön az, hogy pontosabban kellene fogalmaznotok. Milyen virágból szeretnétek csokrot, milyen méretben, milyen formában, milyen stílusú esküvőre. Ezekkel a kiegészítésekkel szuper és hasznos infókhoz juthattok.
 • Mindig kérjetek képet az infó mellé. Ez rengeteget elárul majd arról, hogy a megnevezett összeg egy bizonyos virágkötőnél milyen csokrot takar. Így el tudjátok dönteni, hogy megfelel-e számotokra, és merre induljatok a keresgélésben.

Az átlagos méretű menyasszonyi csokor ára egy profi virágkötőnél 15.000 forinttól indul, a határ pedig – ahogyan biztosan gondoljátok is már – a csillagos ég. Láttunk már csodaszép csokrot 15.000 forintért, és 35.000 forintért is. És nekünk elhihetitek, mindkettőt hozzáértő szakember kötötte, csak más és más virágokból, más és más évszakokban.

+1 tipp!

Hacsak nem vagytok virágkötők, ne készítsétek el saját magatoknak a menyasszonyi csokrot. Egy mezei csokrot talán könnyedén össze tudtok állítani mondjuk egy bohém stílusú esküvőhöz, de higgyétek el, a csokrok nem véletlenül élnek több napig olyan formában, ahogyan összeállította őket a virágkötő.

Ez is egy szakma, amit mesteri fokon lehet űzni. Ahogyan valószínűleg nem álltok neki otthon a villanyszerelésnek vagy a betonozásnak sem, úgy ezt a munkát se csapjátok össze úgy-ahogy módon! Bízzátok arra, aki ért hozzá!

Végezetül pedig mindegy, hogy trendi vagy hagyományos menyasszonyi csokorra vágytok, manapság bármilyen ötletet megvalósíthattok a virágok hatalmas választékának, és a virágkötészeti technikáknak köszönhetően. Bátran álmodjátok meg a tökéletes csokrot, aztán keressétek meg azt a virágkötőt, aki elkészíti számotokra! Izgalmas nézelődést kívánunk!

Fotók: pexels.com