Esküvői dekorációs útmutató

Az egyik legmutatósabb dekoráció, amit a szertartás és a fotózás közben egyaránt használhattok, a virágfal. Ha megfogadjátok a tanácsainkat, egyedi és kreatív mintákat varázsolhattok az esküvőtök napjára!

Dekor banner

Néhány évvel ezelőtt robbant be az esküvők világába a virágfal, melyet nem csupán fotózáshoz használnak a párok, de a szertartás közben is fontos dekorációs szerepet tölthet be. Amellett, hogy szerintünk egyik esküvőn sem lehet keresve sem jobb dekorációs elemet találni a virágoknál, csak gyönyörködni tudunk abban a rengeteg virágfalban, amit akár saját kézzel is elkészíthetünk.

Számos esküvői magazinban találkozhattatok hasonló virágfalakkal. A hivatásos fotósok előszeretettel használják ezeket a díszleteket jegyes fotózáson, babafotózáson, vagy akár kismamafotózáson is. Bár ma már több olyan cég is van az országban, ami az ilyen virágfalak elkészítésével, vagy bérbeadásával foglalkozik, be kell látnunk, hogy sajnos ez a dekorációra szánt keretet nagymértékben megemelheti. Szerencsére azért nem kell rögtön lemondanotok róla, elkészíthetitek akár ti magatok is, sokkal kisebb összeg ráfordításával, mintha megrendelnétek.

Ha bizonytalanok vagytok azzal kapcsolatban, hogy a fejetekben megálmodott esküvőbe hogyan és hova illeszthetnétek be egy ilyen falat, szemezgessetek tippjeink közül, és tanácsainkkal készítsétek el saját magatok a ti virágfalatokat!

Hol mutat a legszebben egy virágfal?

  • Szertartás közben remek háttér

Talán láttatok már olyan fotót, vagy akár részt is vettetek olyan polgári esküvőn, ahol az anyakönyvvezető háta mögött különböző színű és típusú virágokból készített virágfal állt. Ez a hangulat, és a szertartás közben készített fényképek miatt is nagyon jó választás lehet, valamint szabadtéri esküvőkön is jól mutathat. Akár egy réten, akár a Balaton vagy a Duna partján is fel lehet állítani, és ha rafináltan készítitek el, könnyen lehet majd hordozni.

  • Esküvői képek elengedhetetlen tartozéka

Ha romantikus és meghitt, ugyanakkor bohókás fotókra vágytok, akkor mindenképpen vigyetek magatokkal egy virágfalat a fotózás helyszínére. Mivel ezeket a képeket még évek múlva is elő fogjátok venni, ezért formáljátok a saját ízlésetekre a falat! Nem árt, ha a virágok színben és stílusban illenek a menyasszonyi csokorhoz, a ruhátokhoz és a fátyolhoz, de ha elég nagyméretű a fal, akár elé állhattok az örömszülőkkel, koszorúslányokkal és a tanúkkal is.

  • Vidám háttér a lagzin

Akár a szertartás, akár a lakodalom alatt jó szolgálatot tehet egy virágfal, ami az egyik szenzációja lehet az esküvőtöknek. Bár a vendégek tudják, hogy ez elsősorban a ti napotok, de biztosan ők is szívesen fényképezkednének egy habosbabos fal előtt. Meglátjátok, ha a lagzin az egyik sarokba beállítjátok a falat, sokan lesznek nektek hálásak egy-egy jól elkapott pillanatképért.

Készítsétek el a saját virágfalatokat!

Reméljük, hogy meghoztuk nektek a kedvet egy virágfal elkészítéséhez, és belevágtok a nagy kalandba. Mutatjuk, hogyan készítsétek el lépésről lépésre a saját virágfalatokat.

Amire szükségetek lesz: erős ragasztó, olló, tű, cérna, lepedő, pozdorjalap vagy paraván, nagyobb ecset, vödör, festék, drót, selyemvirágok

Nehézségi fok: alap

Esküvői virágfal elkészítésének menete:

  1. Vásároljatok vagy szerezzetek egy fából készült hajtogatható paravánt vagy egy nagyobb pozdorjalapot
  2. Fessétek le legalább kétszer fehér festékkel, hogy ne látszódjon át az eredeti szín. Ha vintage hatást szeretnétek elérni, elegendő egyszer is átkenni.
  3. Vásároljatok jó minőségű selyemvirágot, többféle színben és méretben. Akár személyesen is kiválaszthatjátok őket egy üzletben, de ma már rengeteg webshopban kapható selyemvirág, a szivárvány összes árnyalatában. Egy csokor kb. 2-3 ezer Forintba kerül, ezért mindenképpen mérjétek fel a vásárlás előtt, hogy mekkora felületet szeretnétek bevonni a virágokkal.
  4. Ha nagyméretű virágfalat terveztek, akkor vágjátok le a virágok fejét (ne közvetlenül alatta, egy pici zöld részt is hagyjatok), és terítsétek ki őket magatok előtt.
  5. Döntsétek el, hogy ragasztani szeretnétek őket vagy varrni, ugyanis bármelyik remek megoldás lehet. Terítsétek ki a fehér lepedőt, és sorban ragasszátok vagy varrjátok rá egyenként a virágok fejét. Érdemes közel helyezni őket egymáshoz, mert úgy sokkal jobban mutatnak!
  6. Amikor készen vagytok a munkával, fektessétek le a pozdorjalapot a lepedő mellé, és számos ponton rögzítsétek rá akár szögekkel, akár rajzszögekkel. Arra ügyeljetek, hogy ennyi virágnak azért már van némi súlya, amit egész nap el kell bírnia majd az állványnak.
  7. Hogyha paravánra teszitek a virágokat, akkor nem szükséges lepedőt használni, nyugodtan ragasszátok rá magában őket, mintha egy kapura kellene rögzítenetek.

Az esküvő előtt néhány nappal tapogassátok át alaposan a virágfalat, hogy lássátok, nem potyog-e le egy-két fej virág. Érdemes bekészíteni az S.O.S. dobozkátokba egy flakon ragasztót is, nehogy a legrosszabb időpontban essen le a fal közepéről néhány darab.

Ha nem a földön szeretnétek elkészíteni a falat, akár álló helyzetben is megpróbálhatjátok. Valószínűleg stabilabb, ha felülről jól rá tudjátok nyomni a virágfejeket az alapra. Az is jó megoldás, ha készen vásároltok drótkeretet, és abba belefonjátok/fűzitek a virágokat.

Sok helyen lehet találkozni olyan virágfallal, ami nem színes virágokból áll, csupán levelekből. Egy zöld háttér különleges kiegészítője lehet az esküvőnek, és semmiképpen sem mondható hétköznapinak. A páfrány, a pálma és más zöld leveles ágak ára nagyjából 500 és 1500 Ft között mozog, persze ez függ a mérettől és az anyagtól is. Ne lepődjetek meg, ha gumiból készített zöld növénnyel találkoztok, ezeket egy paravánra akár dróttal is rá tudjátok erősíteni.

Készítsetek virágfüggönyt!

Amennyiben túlzásnak érzitek a virágfalat, készítsétek el a szolidabb változatát, a virágfüggönyt. Ehhez csak damilra és selyemvirágokra lesz szükségetek! Arányos távolságban fűzzétek rá a hosszú damilszálakra a virágok fejét, és rögzítsétek őket a plafonhoz, vagy egy gerendára. Ez a megoldás természetesen jóval költséghatékonyabb, mint a virágfal, de semmivel sem mutat kevésbé jobban.

A fehér, a rózsaszín és a pink virágok a legtrendibbek, de az esküvőtök választott színének megfelelően találhattok csodaszép napsárga, barackvirág, vagy korall árnyalatú virágokat is. Mindegyik remekül mutat akár egy virágfalon, akár egy virágfüggönyön, de ha mixelitek az árnyalatokat, akkor érhetitek el a legszebb, legtermészetesebb virágosrét-hatást. Legyetek kreatívak, és alkossatok csodaszép dekorációt!