Ugye ti is odavagytok a csodaszép esküvői virágdekorációért? Mindjárt gondoltuk! Nincs is szebb annál, ahogyan az egymással összeillő menyasszonyi csokor, dobócsokor, asztaldísz és boldogságkapu színben harmonizálva mosolyog rátok a nagy napon, igazunk van?

A legtöbb hazai esküvőn ma már szinte kihagyhatatlan programpont a csokordobás, amelyre általában a szertartás után kerül sor. A dobócsokor tulajdonképpen a menyasszonyi csokor kisebb mása, kevésbé díszes változatban, ám önmagában ez a csokor is illeszkedik az esküvő stílusához, hangulatához és színeihez. Lássuk, mint érdemes tudni róla!

Dekor banner

A csokordobás hagyománya

A csokordobás Amerikából átvett szokás, de hosszú évekkel ezelőtt Európában is meghonosodott. A menete a következő: a menyasszony a szertartás után, a vendégeknek háttal állva eldobja a csokrát. Annak a lánynak, akinek sikerül elkapni, az lesz a következő menyasszony.

Éppen ezért a hajadon lányok között a dobócsokor nagy érték, még akkor is, ha nyilvánvalóan nem ettől függ, mikor is mennek férjhez.

Koszorúslány ajándék

3+1 csokordobás ötlet

Bár azt írtuk, a menyasszony a hajadon lányoknak háttal állva dobja el a dobócsokrot, azért a kreatív menyasszonyok az évek során többféle formában turbózták fel ezt a hagyományt. Ha még nem döntöttétek el, pontosan mikor és hogyan kerül majd sor rá a ti esküvőtökön, mutatunk néhány szuper tippet!

1. Menyasszonyi csokor dobása

Egyes menyasszonyok számára teljesen egyértelmű, hogy a saját csokrukat dobják el, nem pedig egy dobócsokrot. Ez egyébként eredetileg így volt szokás, ám mivel a menyasszonyok sajnálták odaadni a menyasszonyi csokrot másnak, így a virágkötővel készíttettek egy hasonló változatot.

Ezt a trükköt sokan ellesték, ma pedig már alig-alig akad ara, aki megválna a csokrától.

csokordobás

2. A klasszikus dobócsokor

A klasszikus dobócsokor nagyon hasonló a menyasszonyi csokorhoz. Többnyire ugyanolyan virágokból készül, csak talán a mérete kisebb. A trendek szerint a púderszínek, a fehér és a rózsaszín nagyon kelendő, de sokan a lilás színvilág mellett teszik le a voksukat.

Tipp!

Nyugodtan kérjétek meg a virágkötőt/dekoratőrt, hogy ajánljon nektek virágokat, amelyektől szebb és még szebb lehet a dobócsokor. Nem kell mindenkinek érteni a virágokhoz, és így nektek is könnyebb lesz a választás.

3. Több kisebb dobócsokor

Nagyon izgalmas megoldás, ha a dobócsokor 2-3 kisebb csokorból áll össze, hiszen így egyszerre több lányt is meglephettek vele. Ezeket a csokrokat a menyasszony a csokordobás során egyszerre, és külön-külön egymás után is eldobhatja, a lényeg az, hogy örömet szerezzen vele többeknek. Mit szóltok hozzá? Tetszik ez a változat?

Csokordobás esküvőn

+1. Célzott ajándék

Sok alkalommal volt rá példa, hogy a menyasszony úgy tett, mintha el akarta volna dobni a csokrot, majd megfordult, és odasétált vele egy barátnőjéhez, akinek tiszta szívből kívánta, hogy mihamarabb boldog házasságban éljen.

Ha nektek is van ilyen barátotok, lepjétek meg ezzel a kedves gesztussal. Meglátjátok, élete végéig emlékezni fog rá!

Dobócsokor árak

Egy dobócsokor ára – teljesen logikusan – attól függ, hogy milyen virágokból áll össze. A párok átlagosan 5000 forintot fizetnek egy csokorért, de természetesen arra is volt már példa, hogy 10.000-15.000 forintos csokrot dobott a menyasszony a még hajadon lányok közé.

Amennyiben a pénztárcátok megengedi, nyugodtan álmodjátok meg a legcsodálatosabb csokrot, a virágkötő pedig segít majd nektek eligazodni az árak között. Arra azonban érdemes gondolni, hogy a meleg nyári napokon a dobócsokor maximum 4-5 napig fogja bírni a vízben, utána vagy a kukában végzi, vagy le lesz préselve. Ez nem minden virág esetében lehetséges, erre is bátran kérdezzetek rá tervezgetés közben.

Hirdetés

Most, hogy már teljesen biztosan tudjátok, miért is olyan fontos a csokordobás, ideje eldönteni, ti hogyan fogjátok beleilleszteni a nagy napba!

Adjátok meg a módját, elvégre jó esetben csak egyszer adódik rá alkalom, hogy a magasba repítsétek minden jót kívánva a barátnőknek, rokonoknak és koszorúslányoknak!

Borítókép: www.weddingwire.com