Habosbabos Esküvői Magazin > Virág & dekoráció  > 10+1 kreatív esküvői menükártya ötlet
Esküvői menükártya

10+1 kreatív esküvői menükártya ötlet

Egy igazán jó lagzi szíve-lelke az eszem-iszom dínomdánom. De, hogy megelőzzük a sok ártatlan, ám annál bosszantóbb kérdést a menüvel, italfogyasztással kapcsolatban, az esküvői menükártya elengedhetetlen eleme a terítéknek.

Higgyétek el, amint lehuppannak a vendégek csinos kis rucijukban az asztalhoz, azonnal sasolni fogják, mi finomat fogyaszthatnak azelőtt, hogy mezítláb táncolnák le a vacsora alatt felszedett kalóriákat.

Ha szeretnétek a hagyományos lehetőségektől eltérni, a kötelező elemeken kívül egyedi, kreatív megoldásokat is kitalálhatunk, hogy az esküvői menükártya passzoljon a lakodalom stílusához, hangulatához.

Esküvői menü

Mit tartalmazzon egy esküvői menükártya?

Nagyon sokszor az jegyespár úgy dönt, hogy nem csak a finom ételeket, de az italokat is ők finanszírozzák (teljes egészében, vagy akár részben), hogy a vendégeknek tényleg csak a jó hangulattal kelljen törődni.

De természetesen ez minden esküvőn eltérő lehet, így, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlenségeket, érdemes az asztalokra kihelyezett esküvői menükártya alján, vagy hátoldalán feltüntetni az italkínálatot is.

Hirdetés

Az esküvői menükártya lényegét természetesen a felsorolt fogások adják, abban azonban szabad kezet kapunk, hogy hogyan tálaljuk ezeket a násznép felé.

Amellett, hogy időrendi sorrendben leírjuk az előételt, főételt, desszertet, érdemes azt is feltűntetni, hogy mikor érkezik a menyasszonyi torta, és mit csipegethetnek az éjféli menüből. Bátran választhatunk humorosabb, lazább hangvételt, vagy akár egy kedves kis verssel, egyéni gondolattal is kiegészíthetjük az esküvői menükártyát.

Esküvői menükártya ötletek

Jó tanács!

Manapság már szinte minden násznépben akad valaki, aki valamilyen ételallergiában, intoleranciában szenved. Sokat segíthetünk vendégeinknek, ha az egyes ételek mellet megjelöljük, hogy esetleg gluténmentes, vagy laktózmentes-e.

A desszerteknél külön figyeljünk a cukorbetegekre, jelezhetjük akár már az esküvői menükártyán is, hogy melyik desszert diabetikus.

esküvői menükártya

Esküvői menükártya ötletek, inspirációk

Az esküvői menükártya teljes értékű asztali dekorációnak számít, így érdemes összehangolni a terítékkel, esetleges virágdíszekkel, az uralkodó színekkel és egyéb dekorációs elemek stílusával.

Érdemes nyitott szemmel járni, hisz bárhol, bármikor homlokon csókolhat minket a múzsa, és megálmodhatjuk a tökéletes esküvői menükártyát.

Dekor banner
  1. Hagyományos, mégis egyedi: A legegyszerűbb megoldás, ha nyomdász segítségét kérjük, és az esküvői menükártya kivitelezését profikra bízzuk. De ne felejtsétek el, bátran játszhattok a papír típusával, színével. Nagyon jól mutatnak, a kartonpapírra felragasztott átlátszó zsírpapírok, de a jutaszalaggal díszített menükártyák is nagyon közkedveltek.
  2. Befőttes üveg: Túrjátok fel a nagymama kamráját, és válogassátok össze a legérdekesebb méretű és fazonú befőttes üvegeket. A lehetőségek határtalanok, festhetitek az üvegre is a menüt, de nyomtathattok rá méretre szabott papírt is, amit a belülre elhelyezett gyertya világít meg.

Tipp! Ha több gyúlékony anyag is van az asztalon, az üvegekbe helyezhettek ledes mécsest, ledes égősort, fényfüzért is. Biztonságos megoldás, mégis hangulatos fényt kölcsönöz.

kreatív esküvői menükártya

Tippek és trükkök:

  • Borosüveg: Egyre több helyen gyártanak borosüvegekre pólót, illetve matricát. Ha ezekre nyomtatjátok a menüt, igazán egyedi esküvői menükártya kerül a vendégeitek elé, és a borosüvegbe még egy szál virág is helyet kaphat.
  • Parafadugó: Ha a parafadugót pár percre forró vízbe teszitek, megpuhul annyira, hogy egy élesebb pengével vájatot tudhatok bele vágni. A belehelyezett esküvői menükártya igazán rusztikus hatást kölcsönös így.
  • Fakorong: Vágassátok félbe a kis fakorongokat, hogy az egyik felük lapos legyen, majd a tetejükbe a parafadugóhoz hasonlóan készíttessetek vájatot. Ebbe is beilleszthető az esküvői menükártya.
  • Fakéreg: Ha az erdőben sétálva rátaláltok néhány nagyobb fakéregre, felhasználhatjátok menükártyának. A belsejére fessétek fel a menüt. Egyediségét az adja, hogy sosem lesz két egyforma darab.
  • Képkeret: Az egyik legegyszerűbb, mégis leghangulatosabb esküvői menükártya ötlet. A kinyomtatott menükártyát tegyétek egy szép keretbe, és voálá, már kész is! A lagzi után a nászutas képeiteket is elhelyezhetitek bennük.
esküvői menükártya
  • Térbeli menükártya: Érdemes a menükártyánál figyelni, hogy az asztal szemközti oldalán ülők is el tudják olvasni. A háromoldalú összefűzött verzió tökéletes megoldás lehet!
  • Henger: Itt általában zsírpapírt használnak, melyet egy pohár, vagy kisebb üveg köré tekernek. Így alakul ki a hengeres forma, amit bátran meg lehet világítani belülről.
  • Üvegfestés: Ha tetszett a képkeretes megoldás, extrázhatjátok kicsit, ha a képkeretben elhelyezett üvegre festitek fel üvegfestékkel a menüt.
menükártya

+1: Tükröm, tükröm…: Az üvegfestéket nem csak üvegre, de tükörre is felfesthetitek. Nagyon modern, mégis elegáns hatást kelt az asztalon egy tükrös esküvői menükártya. Biztosak lehettek benne, hogy nem csak a menü olvasgatása miatt fogják szeretni a vendégek!

Ugye, mi megmondtuk, hogy bárhol, bármi inspirálhat titeket egy igazán egyedi esküvői menükártya megalkotására?! Ötleteljetek, legyetek leleményesek, szárnyaljon a fantáziátok! Csak egy szabály van: Nincsen szabály!

Fotók: pinterest.com, borítókép: Bliss Paper Boutique