Ha kellene választanunk a menyasszonyi csokor típusok közül, hogy melyik a kedvencünk, valószínűleg azt mondanánk, amit Gombóc Artúr a csokikról. Szeretjük a kicsit, a nagyot, a kereket, a hosszúkásat, a szabályosat, a szabálytalant, a visszafogottat, az extrémet, és úgy alapvetően mindegyiket.

A legkedveltebb és leginkább közismert menyasszonyi csokor típusok mellett rengeteg egyedi verziót is megálmodhattok. Íme, néhány inspiráló ötlet!   

Dekor banner

Menyasszonyi csokor típusok

 • Csepp/vízesés formájú csokor: Az egyik leghagyományosabb menyasszonyi csokor, melynél a virágok és a levelek szinte vízesésként omlanak alá. Két típusát különböztethetjük meg. A hosszú csepp alakú csokor mellett – mely szinte a menyasszony térdéig leér – létezik egy rövidebb, úgynevezett könnycseppforma is.

Érdekesség!

Diana hercegné is hasonló virágesőt tartott a kezében esküvője napján.

menyasszonyi csokor típusok
Fotó: pexels.com
 •  Klasszikus kézi csokor: Rengeteg menyasszony szereti ezt a fazont, mivel könnyű kézben tartani, és többféle virág kombinációjából készül. A virágok fej-fej mellett szorosan simulnak egymáshoz, és a csokor szárát tüllel, vagy szatén szalaggal rögzítik. Modern és rendezett virágcsokor.
 • Nosegay csokor: Mondhatjuk, hogy a menyasszonyi csokor típusok kerekformájú családjába tartoznak, és annak is az egyik legegyszerűbb változatát képviselik. A réti virágokból álló bokréta hangulatát kelti, mivel egyféle apró virágból van összeállítva.
 • Kézzel kötött csokor: Egyre több menyasszony választja ezt a lazán összeállított csokrot, mely hosszú szárú virágokból készül, és azt a hatást kelti, mintha épp most szedtük volna a kertünkből. A legtöbbször liliomból, tulipánból, kálából, rózsából vagy orchideából készül.  

A kézzel kötött csokrot vihetjük a kezünkben, vagy laza kévébe kötve karunkon is tarthatjuk, mint ahogy Sarah Bernhardt színésznő tette, az 1900-as években egy díjátadón. Éppen ezért, sokáig „Bernhardt csokorként” emlegették.

menyasszonyi csokor
Fotó: pexels.com
 • Balerina csokor: Kicsi, kör alakú, néhány szálból álló virágkompozíció, amit tüll, vagy hasonló finomságú csipke anyag vesz körül. A balerinák finomságára és szoknyájára emlékeztet.
 • Virággömb csokor: Ez az esküvői csokor labda alakot formáz, és általában színes szalaggal díszítik a szárát.
 • Összetett csokor: Bár nálunk a menyasszonyi csokor típusok közül nem túlságosan elterjedt, rendszerint kézzel készítik szirmokból vagy bimbókból, egyetlen törzsre illesztve, így egy nagy virág érzetét keltik.

Bidermeier – A csokrok királynője

 • Bidermeier csokor: Különböző típusú virágokat tartalmaz, melyek körkörösen vannak egymás mellé kötve, igazán vidám hangulatú menyasszonyi csokor.

A bidermeier csokor eredetileg Svájcból származik, az 1800-as évek végéről. Különlegessége, hogy narancs – és citromhéjjal díszítették, aromájuk miatt.

Hirdetés
 • Kar csokor: Olyan virágköltemény, melyet a menyasszony nem a kezében tart, hanem a karjára fektetve tud viselni. Általában kevés virágból készítik.
 • Csóklabda: A kerek alakú csokor egyik extrémebb változata, mely egy csuklóról szalagon lógó gömb alakú csokor.
 • Kompozit: Bátran mondhatjuk, hogy a kompozit csokor a csóklabda előkelő, drágább változata. Külsejében megegyeznek, de ebben az esetben a csokor pusztán szirmokból áll, melyeket olyan rafináltan drótoznak össze, hogy egy komplett virágot formázzon.
 • Jogar csokor: A menyasszonyi csokor típusok között abszolút egyedinek, és extrémnek számítanak, hisz a hangsúly nem a virágok fején, hanem a szárukon van. A csokor rendkívül hosszú szárát tetszés szerint színes szalagokkal és egyedi díszekkel kötik össze.
 • Holdsarló csokor: Ez a vízesés csokor egyik extrém változata, amit a hosszú, végén elkeskenyedő, lehajló oldalai miatt kereszteltek így. A jogar csokorhoz hasonlóan körbe van tekerve az egész szára, hogy a menyasszony könnyebben tudja tartani.
esküvői virágcsokor
Fotó: pexels.com

További érdekes csokorformák

 • Legyező csokor: Az extrém menyasszonyi csokrok egyik legextrémebbike. A virágokat – általában csipkés – legyezőhöz erősítik, és végül szalagokkal teszik teljessé az összképet. Különösen kedvelt a vintige esküvőkön.
 • Karmantyú csokor: Bár elég szokatlan és egyedi újraértelmezése a menyasszonyi csokornak, tökéletesen passzol egy téli esküvőhöz. Alapvetően a század elején vált kedveltté, leginkább kényszerből, hisz a karmantyú, melyet gyönyörűen feldíszítettek virágokkal és egyéb díszítőelemekkel, jól melegen tartotta a menyasszonyok kezét.
 • Imakönyv csokor: Ez a fajta csokor egy kis imakönyvhöz, vagy Bibliához van rögzítve szalaggal vagy csattal úgy, hogy a könyvben ne tegyen kárt.
 • Kosár alakú csokor: A virágokat némi drót segítségével kosárformába rendezik, ezáltal jól passzol egy kerti, szabadtéri esküvőhöz.
 • Kúp csokor: Nevéből adódóan, a virágokat olyan váltakozó magasságban kötik össze, hogy végeredményében egy kúp alakot formázzon.
esküvői csokor
Fotó: pexels.com

Mit vegyél figyelembe a menyasszonyi csokor típusának kiválasztásakor?

Fontos feladatunk az esküvőszervezés közben, hogy a menyasszonyi csokor típusok közül kiválasszuk a számunkra tökéletes menyasszonyi csokrot. Ennek érdekében több szempontot is figyelembe kell vennünk! Mérlegelnünk kell, hogy milyen a ruha díszítettsége, a ruha stílusa, milyen csokor passzol esküvőnk évszakához, testalkatunkhoz mérten ne legyen se túl nagy, se túl kicsi a csokor, és a legfontosabb, hogy passzoljon a személyiségünkhöz.

A menyasszonyi csokor típusok közül választhattok hagyományosat, egyedit, vagy akár kombinálhatjátok is a jól ismert fazonokat. Fontos, hogy harmóniában legyen a megjelenésetekkel, mert a virágok színükkel, formájukkal és illatukkal is hatni tudnak az érzelmeinkre.