Habosbabos Esküvői Magazin > Virág & dekoráció  > Tudj meg mindent az ESKÜVŐI VIRÁGDEKORÁCIÓRÓL!

Tudj meg mindent az ESKÜVŐI VIRÁGDEKORÁCIÓRÓL!

A virágok a legszebb díszei lehetnek egy esküvőnek, a rengeteg színnek és formának köszönhetően pedig gyakorlatilag a dekorációban és a menyasszonyi csokorban is bármilyen elképzelés megvalósítható belőlük. Mutatjuk a tökéletes esküvői virágdekoráció elengedhetetlen elemeit!

Dekor banner

A virágdekoráció felépítését nagymértékben meghatározza a virágok kínálata mellett az is, hogy mi illik hozzátok. A klasszikus, hagyományos szertartásokhoz egészen más virágokat választhattok, mint egy tengerparti, rusztikus vagy vintage stílusú esküvőkhöz. A lényeg, hogy tükrözzék a személyiségeteket és a megfelelő hangulatot és hátteret biztosítsanak a nagy naphoz.

Virág minden évszakra

Az első szempont, amit figyelembe kell venni a virágdekoráció megálmodása közben, az az időpont, amikorra a nagy napot kitűztétek. Rengeteg szervezést igényel, ha egy téli esküvőre mondjuk, tipikusan tavaszi virágokból szeretnétek virágkompozíciókat készíttetni, de a virágpiac működése annyira dinamikus, hogy szerencsére nem kell akkor sem félni, ha decemberben egy tulipáncsokorért dobog a szívetek.

Amennyiben az adott évszakra jellemző virágokból szeretnétek választani, mutatjuk, merre kanyarodjatok Dorothy sárga köves útján.

Őszi virágok

Az őszi virágdekoráció épülhet a falevelek rozsdás színeire, vagyis a narancsra- bordóra-rozsdára, amihez csodásan passzolnak a bogyós gyümölcsök és a tökfélék is. Nem ritka az sem, hogy ezekből a tökfélékből készül a menyasszonyi csokor, de az őszi virágdekoráció fő alappillérei lehetnek még az őszirózsa, a szellőrózsa, a dália, a liliom és a margaréta is.

Téli virágok

A rózsa, minden évszakban, így télen is gyönyörű, ezért népszerű résztvevője a téli esküvőknek, ám ha igazán télies dekorációra vágytok, kérjétek meg a dekoratőrt, hogy a szertartás helyszínét díszítse fel fenyő- vagy tujaágakkal, esetleg díszkáposztával, magyallal, vagy mikulásvirággal.

Tavaszi virágok

Ebben az évszakban az egész virágoskertet beköltöztethetitek az esküvő és a lagzi helyszínére. Álomszép színek, vidám árnyalatok lepik el a virágpiacokat, így nyugodtan válogathattok a tulipánok, gyöngyvirágok, jácintok, nárciszok, gerberák, orgonák és orchideák, de még a cseresznyevirágok között is. Az esküvői fotózáson remek hátteret nyújthatnak a virágzó fák, vagy éppen egy hóvirágmező.

Nyári virágok

A tavaszhoz hasonlóan a nyár is bővelkedik a virágkínálatban, így egy végeláthatatlan listát is készíthetnénk nektek az ilyenkor legnépszerűbb növényekről. A csokrokhoz ideális választás a tűzliliom, a pipacs, a dália, a napraforgó, és a hortenzia, de a levendulát se hagyjátok ki a számításból. Álmodjatok magatoknak egy színes virágfalat, vagy borítsátok be virággal a szabadtéri esküvő egész helyszínét!

Ha egy bizonyos virághoz ragaszkodtok inkább, nem pedig az évszakhoz, akkor ezeket semmiképpen ne hagyjátok ki a számításból!

Rózsa – a rengeteg színárnyalatnak köszönhetően nagyon népszerű választás, és igen tartós is. Bátran döntsetek mellette!

Hortenzia – A hatalmas virágfejeknek köszönhetően látványos pasztell dekoráció készülhet belőle.

Napraforgó – Önmagában is pazar dekorációs elem lehet a polgári vagy templomi szertartáson, de a menyasszonyi csokorban is igazán vidám hatást kelthet.

Orgona – Akár a fehér, akár a lila orgona tetszik jobban, fantasztikus illatot áraszt majd a belőle készült virágdekoráció a nagy napon!

Tulipán – Az egyik legszebb tavaszi virág, amiből a rengeteg színárnyalatnak köszönhetően olyan menyasszonyi csokor készülhet, amiről minden menyasszony álmodozik.

Liliom – Az egyik legkedveltebb esküvői virág fehér, sárga, rózsaszín és vörös színben is, az illata pedig fenséges. A násznép is imádni fogja!

Tipp!

Bármennyire magabiztosak és kreatívak vagytok, a virágdekoráció elkészítését bízzátok inkább szakemberre! Egy virágkötő rutinosan állítja össze a csokrokat, az asztaldíszeket és a kitűzőket is, így biztosak lehettek benne, hogy emelt fővel bírják majd a virágok a szertartás(ok)tól a lagzi végéig a megpróbáltatásokat! Minden esetben ragaszkodjatok a minőséghez, mert ebben az esetben precíz, maximalista hozzáállással, friss virágok felhasználásával készülnek majd a díszítőelemek.

Milyen virágdekorációban gondolkodjatok?

Rengeteg dekorációs elem és kiegészítő készül virágból, éppen ezért nagyon fontos, hogy passzoljanak egymáshoz színben és stílusban. Nézzük, mire lesz szükség a nagy napon!

Templomi díszítés: Legyen letisztult és ízléses. A padsorokra, az oltárhoz és az ajtókra érdemes ugyanolyan színű vagy árnyalatú virágokat helyezni, amitől remek lesz az összkép.

Polgári esküvő helyszíne: Attól függően, hogy zárt teremben vagy szabadtéren zajlik a szertartás, dönthettek visszafogott, vagy akár bohókás, harsány díszítés mellett is. Szinte minden színárnyalat szóba jöhet a sárgától a harsány piroson át a levendulaszínig.

Székek dekorálása: Manapság nagyon divatosak a székszoknyák és a székleplek, melyek egységessé teszik a székek színét és stílusát. Ha virágokkal szeretnétek teljessé tenni az összképet, kérjétek meg a virágkötőt, hogy a széksorok szélét díszítse fel velük!

Asztaldísz a lagzira: Az ifjú pár asztalán lévő asztaldísz egy kicsit mindig más, mint a többi asztal virágdíszítése, de színben mindenképpen illenek egymáshoz. Sok pár az oltárdíszt szokta magával vinni a lagzi helyszínére, de ez mindenhol a helyi szokások, hagyományok, és persze megállapodás kérdése.

Menyasszonyi csokor: Ezzel a csokorral vonul a menyasszony az oltár elé, a csokor színét és formáját ezért a menyasszonyi ruha stílusához és a virágdekorációhoz igazítják. Népszerű virágok a csokorban a kála, rózsa, hortenzia, gyöngyvirág, tulipán és az orchidea. Mindegyik virágtípus jelképez valamit, és ennek megfelelően választják ki, hogy milyen esküvőhöz illik leginkább. Formájukat tekintve lehetnek kerek, hosszúkás, nyújtott, biedermeier, vízesés vagy csepp alakúak is.

Dobócsokor: A menyasszonyi csokor kisebb változata. Kevésbé ékes, de hasonló színű és típusú virágokból áll. A szertartás után a menyasszony az egyedülálló, nem férjezett lányoknak háttal állva eldobja a csokrát, akik megpróbálják elkapni azt. A fáma szerint, amelyik lánynak sikerül elkapni, az lesz a következő menyasszony.

Virágékszerek: Egy virágkoszorú remekül mutat a hajatokban, ám mostmár nyakláncok és karkötők is készülnek virágokból, melyek igazán különleges, de akár extrém kiegészítői is lehetnek a menyasszony megjelenésének.

Kitűzők: A kitűzőket a vőlegényen kívül a tanú(k) és az örömapák is viselni fogják. A vőlegénynek a menyasszonyi csokor virágaiból kerül a hajtókájára vagy a zsebére, általában tűvel, néha mágnessel rögzítve, a tanúk és az örömapák pedig színben hasonló, de nem teljesen ugyanilyen kitűzőt kapnak. Fontosak a méretarányok is, de egy hozzáértő virágkötő odafigyel ezekre a részletre.

Szülőköszöntő csokor: A házasságkötési ceremónián az ifjú pár megköszöni a szüleinek azt, hogy felnevelték őket, ilyenkor virágcsokrot vagy egy szál virágot szoktak adni az örömszülőknek. Ebben az esetben érdemes olyan csokrot készíttetni, amiben az örömanyák kedvenc virágai kapnak helyet.

Járműdíszek: Autón kívül érkezhettek az esküvő helyszínére motorral, hintóval, traktorral, vagy akár lovas kocsival is. Ezeket a járműveket is fel szokták díszíteni a virágkötők, ezért ha van konkrét elképzelésetek, azt mondjátok el nekik, ha pedig nincs, kérdezzetek rá, hogy mit javasolnak. Nem érdemes túlzásba vinni a járművek cicomázását, de nem baj, ha utazás közben látszik kívülről, hogy melyik a pár autója. Mint mindenhol, szavazzatok itt is az ízléses, mutatós dekorációra!

Koszorúslányok csokra: Elegáns és hangsúlyos csokrok, de természetesen kisebbek, mint a menyasszonyé. Fontos tudni, hogy nem minden esküvőn kapnak a koszorúslányok csokrot, igen gyakoriak a csuklódíszek is.

Tipp!

A tányérokon és a poharakban is visszaköszönhetnek a virágok, hiszen jópár ehető típus létezik. A desszertek mellett fantasztikusan mutatnak díszítőelemként, ahogyan a színes limonádékban is, nem beszélve arról, hogy még a jégkockátokban is didereghet néhány csodaszép darab. Egyeztessetek a cukrászdával és az étteremmel a kívánságokról, és a színekről, ők biztosan örömmel ajánlanak majd nektek számos variációt. A torta mellett nem is kérdés, hogy helyet kaphatnak-e a virágok, amelyek az ún. „naked” változatoknál a lehető legszebbek. A meztelen tortákban éppen az a szép, hogy egyszerűek, és letisztultak, ezt pedig kiemelheti néhány pasztell rózsaszín vagy lila virág. Gondoljátok meg!

Mi az az örökcsokor?

Az örökcsokor nagyon népszerű a menyasszonyok körében, hiszen eltehetik emlékbe az esküvő után anélkül, hogy szárítgatni kellene. Készülhet selyemvirágból, habvirágból, gyöngyből, ékszerből, zsákvászonból, és papírból is, a közös bennük az, hogy soha nem hervadnak el, ezért örökre gyönyörködhetnek bennük a menyasszonyok.

A virágfal és virágfüggöny szépsége

Egyre több esküvőn találkozhattok virágfallal vagy virágfüggönnyel, a szertartás, a lagzi, és az esküvői fotózás helyszínén. Remek hátteret biztosítanak a szertartás alatt, és igazán romantikus képek készülhetnek előttük. Csodásan mutat, ha a virágok illenek a menyasszonyi csokorhoz, a ruhátokhoz és a fátyolhoz, és ha elég nagyméretű a fal, akár elé állhattok az örömszülőkkel, koszorúslányokkal és a tanúkkal is fényképezkedni. Keressetek fel egy dekoros céget vagy virágkötőt, aki foglalkozik ilyesmivel, álmodjátok meg a virágfal és virágfüggöny színeit, a többit pedig bízzátok rájuk!

Virágokhoz kapcsolódó babonák

  • Amennyiben májusban tartjátok az esküvőtöket, vegyétek figyelembe, hogy állítólag így a virágokhoz hasonló múlandóság lesz jellemző a frigyre.
  • Az oltár felé az utat virággal szórják, hogy elkerüljék a házasság alatt fellépő rögöket. Az út kiegyenesítése a cél.
  • Az esküvői csokor jelképezi a boldogságot. Fontos, hogy a vőlegénynek is legyen, ezért alakult ki a férfiak virág-kitűző viselete.
  • A kör alakú csokor szerencsét hoz a házasságba, míg a csepp alakú, hosszúkás csokor csupán csak könnyeket.

Beszéljünk az árakról!

A virágdekoráció teljes költsége sok mindentől függhet. A virágok fajtájától és aktuális árától, a beszerzési helytől, az esküvő helyszínének nagyságától, a székek, asztalok és a koszorúslányok számától, és persze attól is, hogy milyen áron és mekkora csapattal dolgozik a virágkötő. Számos helyen olvashattok arról, hogy a menyasszonyok elképedve tapasztalják, hogy mennyiféle árajánlatot kapnak a cégektől. Van akinek (állítólag) 40.000 Ft-ért teljes dekort készítenek, másnak mindez 250.000 Ft-ba kerül. A menyasszonyi csokroknál ugyanez a helyzet. Vannak 8 és 30 ezer forintos csokrok is, nyilván ezekben más virágok kapnak helyet, éppen ezért nincs értelme a „Mennyibe kerül most egy menyasszonyi csokor?” kérdésnek.

Törekedjetek arra, hogy olyan szakember készítse a virágdekorációt az esküvőtökre, akinek roppant fontos a minőség, mert az az egyik legfontosabb szempont, minden más csak ezután jön. Természetesen nem azt mondjuk, hogy a legdrágább ajánlatot fogadjátok el, mert közel sem biztos, hogy az lesz a legjobb, ám ha fontos nektek a virágdekoráció, akkor ne ezen akarjatok spórolni.

Ne feledjétek, a virágdekoráció funkciója az, hogy az esküvőn megfelelő díszbe öltöztesse a menyasszonyt, a vőlegényt, a koszorúslányokat, a helyszínt, de még a járműveket is. Egy jó dekoratőrrel viszont virágba boríthatjátok a nagy napot is. Induljon a nézelődés!